WYOMING : bezienswaardigheden - deel 2

Grand Teton NP, Jackson, Sundance
deel 1 geschiedenis geschiedenis van Yellowstone park
  West Yellowstone westelijke ingang
  North Loop Norris Geyser Basin - Mammoth Hot Springs
  South Loop east Madison Junction - Norris Junction - Sulphur Cauldron - Fishing Bridge
  South Loop south Firehole - Midway Geyser Basin - Old Faithful - West Thumbs - Lake Lewis
     
deel 2 Grand Teton NP geschiedenis en overzicht
  Jackson de Teton Pass
  Sundance Black Hills - Devil's Tower
artikel   Een Supervulkaan onder Yellowstone Park
more pages   Wyoming : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Grand Teton NP

Geschiedenis

Dit park heeft een bewogen politieke geschiedenis achter de rug ! In 1897 riep het Amerikaanse Congres het Teton Forest uit tot een beschermd gebied. Nochtans was de omgeving niet in deze bescherming opgenomen, waarschijnlijk door toedoen van de grote invloed van enkele lokale grootgrondbezitters, die meer heil (en profijt...) zagen in landspeculatie en toeristische uitbating... In 1929 voegde het Congres de bergen van de Teton Range en enkele meren toe aan het beschermde gebied, en het vormde het Grand Teton National Park. Het park besloeg op dat ogenblik echter minder dan één derde van de huidige oppervlakte !

Reeds in 1926 mengde John D. Rockefeller Jr. zich in de controverse. Deze steenrijke zakenman was toen de rijkste man van Amerika. Van 1927 tot 1935 kocht hij via een stroman, de Snake River Land Company, stilletjes zo'n 35.000 acres boerderij- en ranchland op, voor de "habbekrats" van 1,4 miljoen dollar. Toen zijn doel bereikt was, wou hij het hele gebied gewoon schenken aan de Amerikaanse regering. Maar zelfs voor hem bleek dit praktisch onmogelijk te zijn, door de voortdurende en hardnekkige tegenstand van de lokale grootgrondbezitters en hun vrienden in het Congres...

Tegen 1943 was Rockefeller de eindeloze vertragingen in het Conges volledig moe, en hij dreigde er mee heel het gebied gewoon te verkopen, met alle gevolgen van dien voor het natuurbehoud en het toerisme ! Zijn vriend, president Franklin D. Roosevelt, kwam persoonlijk tussenbeide, maar het Congres weigerde halsstarrig de schenking. Daarop werd Roosevelt wat "presidentieel", en hij riep heel het gebied uit tot een Nationaal Monument, iets wat hij eigenmachtig kon doen ZONDER toestemming van het Congres !

De Wyoming grootgrondbezitters bleven echter niet bij de pakken zitten. Ze lieten het Congres gewoon een wet stemmen om de oprichting van dit monument ongedaan te maken, waarop Roosevelt zijn veto gebruikte. Het volgende maneuver was dat de staat Wyoming een proces aanspande tegen de National Park Service, maar dit proces stierf na verloop van tijd een stille juridische dood in de diverse gerechtshoven. Nochtans bleef de "vijand" nog steeds overeind, en als laatste redmiddel lieten de anonieme tegenstanders van het project het Congres elke betaling weigeren aan de dienst Monumentenzorg !

Pas in 1950, en volgens zeer schaarse documentatie, werd een "compromis" bereikt, om het huidige Grand Teton Park zijn definitieve vorm te geven. Welke juist de termen van dit compromis zijn, of wie de tegenstrevers eigenlijk waren, schijnt onmogelijk te ontdekken... Tot op heden echter ligt het voor de hand dat het budget voor aanleg, onderhoud en Ranger parkservice eerder ondermaats is, en dat er nooit voldoende geld is om dit park uit te bouwen tot een waardige evenknie van zijn buur, Yellowstone park !

Overzicht

De naam van Grand Teton komt eigenlijk van een Franse trapper, die de bergketen "Les Tétons" noemde... Dit wandelpark biedt schitterende panorama's ! De zomeractiviteiten omvatten paardrijden, bergbeklimmen, fietsen, en de rivier afvaren met een vlot.

Het Visitor Center ligt in Colter Bay, dat men bereikt na een kwartiertje vanaf de noordelijke ingang van Grand Teton National Park. De Oxbow Bend Turnout is de plaats waar de rivier een bocht maakt, en een werkelijk majestatisch panorama oplevert, met de massieve Teton bergen als achtergrond !

Andere bezienswaardigheden in dit mooie park omvatten de North Jenny Lake Junction Scenic Drive, die ondanks zijn indrukwekkende naam niet echt buitengewoon is, en de oude en pittoreske Chapel of Transfiguration, waarin nog steeds diensten worden gehouden !

Grand Teton NP 1 Grand Teton NP 2
   
Grand Teton NP 3 : Oxbow Bend Grand Teton NP 4 : Oxbow Bend
   
Grand Teton NP 5 : Oxbow Bend Chapel of Transfiguration

Jackson : de Teton Pass

Jackson is een verbazend grote stad, en zeer actief. Highway 22 gaat van Jackson naar Idaho, maar verschillende enorme verkeersborden verbieden in koeien van letters alle vrachtwagens boven de dertig ton, en voertuigen van meer dan dertig meter lang.

De Teton Pass is namelijk 2.570 meter hoog, en telt een buitengewone achttien kilometer lange en verschrikkelijk steile helling van tien procent ! Spectaculair, behalve dan dat de chauffeur doorlopend al zijn aandacht op de super-steile en super-lange klim dient te richten... Wanneer men het ongeluk heeft achter een oude wagen of een lichte vrachtwagen "geklemd" te geraken, zal men er wel een poosje blijven "hangen". Dan wordt de klim wel wat monotoon, al zijn er wel regelmatig plaatsen waar veilig kan voorbij gestoken worden.

Eens voorbij de Teton pass, wordt deze klim gevolgd werd door een afdaling van hetzelfde kaliber. Niet verwonderlijk dat vracht- en aanhangwagens hier verboden zijn ! Even verder steekt men de grens met Idaho over, en Highway 31 vervolgt na het stadje Victor. De baan klimt dan opnieuw over een andere berg, zij het iets minder steil, met de Pine Check Pass, op een hoogte van 2.060 meter.

Sundance

Van South Dakota naar Wyoming

I-90 : the Black Hills

Interstate 90 leidt van South Dakota naar Wyoming, en vanaf Deadwood rijdt men doorheen de Black Hills. Het landschap is mooi, met het contrast tussen prairie en bomen, veel afwisseling van kleur, en het is zeer heuvelachtig en groen !

Als men de state line met Wyoming oversteekt, gaat het landschap geleidelijk over in "echte" bergen. Men ziet mooie kleurschakeringen, waarbij de prairie wordt afgewisseld met stukken rode grond. Het panorama is er echter desolaat en leeg, en de eindeloze stukken zijn quasi onbewoond.


Devil's Tower

In Sundance ontstond de legende van the Sundance Kid ! Highway 14 klimt geleidelijk naar een hoogte van 1.800 meter, en wat verder ligt het Devil's Tower national monument. Tussen de rollende heuvels staat een cirkelvormige monoliet, zowat honderd meter hoog, en met diepe verticale groeven ! Dit is een merkwaardig fenomeen, waarover de geologen zelfs nu nog geen eensluidende uitleg hebben. De meest voorkomende theorie is dat dit ontstond als een enorme prop magma, na een lokale uitbarsting, en dat de omliggende lagen nadien wegsleten, zodat enkel het gestold gesteente overbleef.

De Indianen beschouwen dit nog steeds als een heilige plaats, en ze hebben er een legende over ! Zeven meisjes en een jongen wandelden over de prairie, toen de jongen eensklaps in een beer veranderde en de meisjes aanviel. De meisjes klommen in een boom om te ontsnappen, maar de beer klom hen achterna, en klauwde diepe groeven in de boom. De meisjes baden de goden om hulp, en blijkbaar waren deze net in een goede bui, want ze deden de boom groeien. De beer moest telkens hoger klimmen, maar uiteindelijk viel hij op zijn donder, en de meisjes waren gered ! De boom werd veranderd in een reusachtige steen, en de meisjes werden veranderd in zeven nieuwe sterren aan de hemel. En iedereen was voor immer gelukkig, behalve misschien de beer dan !...

De Indianen noemen de monoliet sinds jaar en dag Bear Tower, maar de kolonel die het gebied verkende, vernoemde het in zijn verslag als Devil's Tower, en dat was precies wat iedereen wilde horen...

Sundance : Devil's Tower 1 Sundance : Devil's Tower 2

~ ~ ~ ~