WYOMING : bezienswaardigheden - deel 1

Yellowstone National Park
deel 1 geschiedenis geschiedenis van Yellowstone park
  West Yellowstone westelijke ingang
  North Loop Norris Geyser Basin - Mammoth Hot Springs
  South Loop east Madison Junction - Norris Junction - Sulphur Cauldron - Fishing Bridge
  South Loop south Firehole - Midway Geyser Basin - Old Faithful - West Thumbs - Lake Lewis
     
deel 2 Grand Teton NP geschiedenis en overzicht
  Jackson de Teton Pass
  Sundance Black Hills - Devil's Tower
artikel   Een Supervulkaan onder Yellowstone Park
more pages   Wyoming : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Geschiedenis

Yellowstone National Park ligt verspreid over de staten Wyoming, Montana en Idaho. Het werd wereldberoemd door zijn vele spectaculaire geisers, warmwaterbronnen, canyons, en fossiele bossen. De naam Yellowstone komt van de vertaling van het Indiaanse Minnetaree woord "mi tsi a-da-zi" voor de gele klippen langs de Yellowstone rivier.

John Colter, een lid van de Lewis en Clark expeditie, bezocht de streek in 1807, maar zijn verhalen over het schitterend natuurschoon in deze onherbergzame streek werden op ongeloof onthaald, net zoals deze van andere trappers. Zodoende bleef Yellowstone een goed bewaard geheim, tot na de Burgeroorlog.

In 1867 kwam de Vlaamse Jezuïet en missionaris Jean-Pierre De Smet naar de streek, om de lokale stammen te bekeren. Hij werd gastvrij onthaald door de Indianen, en deze toonden hem trots de omgeving. Zijn dagboeken, samen met een uitgebreide beschrijving, zorgden er voor dat nieuwe expedities werden uitgestuurd in 1869 en 1870, maar deze maal werden ze vergezeld door een tekenaar en een fotograaf ! Na hun verslag richtte president Ulysses Grant in 1872 het eerste nationaal park ter wereld op, met een oppervlakte van 2,2 miljoen acres, wat gelijk staat met 3.468 vierkante mijlen, of nog 900,000 hectaren !

Vanaf dan werd het park voor toerisme opengesteld, maar in de afwezigheid van enige vorm van controle vierden banditisme en vandalisme hoogtij ! De schaarse bezoekers kregen dikwijls een ongewenst "extra", zoals een overval op de postkoets... In 1877, na de slag bij Big Horn, leidde Chief Joseph zijn Nez Percé stam doorheen het park, om te ontsnappen aan het federale leger, op zijn weg naar Canada. Tot in 1896 stond het park onder militair bewind, vanuit Fort Yellowstone. Nadien kregen de militairen de opdracht om bandieten en overvallers aan te pakken, en het park veilig te maken voor het toerisme !

In 1959 richtte een aardbeving van 7.5 op de schaal van Richter, één van de zwaarste ooit in Noord-Amerika, grote schade aan in het park. In 1988 verwoestte een enorme bosbrand zowat één derde van de ganse oppervlakte ! Yellowstone National Park is eigenlijk een vulkanisch plateau, omringd door meer dan 3.000 meter hoge bergen. Naast de Yellowstone rivier vindt men er tevens de Yellowstone Grand Canyon en Yellowstone Lake, het hoogst gelegen bergmeer in noord-Amerika !

Het park bevat de grootste concentratie van geisers ter wereld, met meer dan driehonderd geisers, warmwater bronnen, modder-vulkanen, en zogenaamde fumaroles, gaten waaruit gas en stoom ontsnappen. Men vindt een lijst van alle geisers op http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Yellowstone_geothermal_features

Yellowstone National Park 1 Yellowstone National Park 2

West Yellowstone

West YellowstoneHet stadje West Yellowstone in Montana is de westelijke "poort" naar het Yellowstone National Park. Deze stad is volledig gebaseerd op het zomertoerisme, en het park is te bezichtigen vanaf 1 mei. Het Visitor Welcome Center biedt slechts algemene informatie en een park-map aan, en voor meer inlichtingen bezoekt men beter een van de vier grote Visitor Centers in het park zelf. Even voorbij de ingang van Yellowstone National Park rijdt men over de grens met Wyoming, die binnen in het park ligt !

Het park ontvangt elk jaar vijf miljoen bezoekers, waarvan de meesten in Juli en Augustus verschijnen. Tijdens deze maanden rijdt men dan ook zowat bumper tegen bumper... De noordelijke en westelijke ingangen liggen in Montana, maar de zuidelijke ingang ligt in Wyoming.

Dit park is uitzonderlijk in verschillende opzichten ! De oppervlakte bedraagt liefst 2,2 miljoen acres of zowat 900.000 hectare. Misschien is het beeld van een "lapje" grond van vijfennegentig kilometer op vijfennegentig kilometer iets meer visueel, of anders, bijna één derde van heel België !

Het wegennet in het park lijkt op een enorme acht, waarvan elke cirkel ongeveer honderd mijl lang is ! Slechts midden in de zomer worden echter ook alle wegen opengesteld voor het verkeer, nadat elk gevaar door sneeuw, ijs, putten, of wegenwerken volledig achter de rug is !

Het Yellowstone park is gewoon uitzonderlijk, en elk bezoek is beslist een topper ! Het is echter gewoon te uitgestrekt om alle bezienswaardigheden op één dag te kunnen verkennen. Een ietwat meer uitgebreide verkenning kan gemakkelijk drie dagen in beslag nemen !

Noordelijke Loop

Norris Geyser Bassin

Het Norris Geyser Bassin is het grootste en meest volatiele geiser-bassin in Yellowstone. De meest spectaculaire geiser is uiteraard de Steamboat Geyser, die kan ontploffen met de hoogste waterzuil ter wereld ! Deze geiser spuit een fenomenale negentig tot honderdtwintig meter hoog, wat drie maal hoger is dan Old Faithful ! Nochtans zijn de uitbarstingen onvoorspelbaar, en de laatste dateert van 23 mei 2005. Tussendoor borrelt de geyser wel regelmatig, met kleinere oprispingen...

Naast deze kaskraker zijn er verschillende andere geisers te zien, waaronder de mooie Emerald Spring. Even verder vindt men het Geothermisch Museum. Het hele bassin is zeker bezienswaardig !

Norris Geyser Bassin : Steamboat Norris Geyser Bassin : Emerald Spring

Mammoth Hot Springs

Het hoofdkwartier van het park ligt in Mammoth Springs, op een hoogte van 1.900 meter, en zijn Visitor Center was het eerste ! In de loop der jaren en door het toerisme is Fort Yellowstone uitgegroeid tot een heus stadje, met huizen voor de bedienden en de Rangers, winkels, hotels, lodges, restaurants en de onvermijdelijke souvenir-shops. Mammoth Hot Springs is eigenlijk een heuvel, met een enorme warmwaterbron op de top !

De Mammoth Hot Springs zijn zeer fotogeniek ! Ze spuiten dagelijks duizenden liters water over verschillende kleurrijke terrassen. De neergezette mineralen worden omschreven als "Travertin", waarvan dagelijks zo'n twee ton wordt afgezet ! Het zorgvuldig aangelegde en brede houten wandelpad is echter nogal steil, zodat ietwat oudere toeristen een paar liters zweet kunnen bijvoegen, op hun tocht naar de top...

De exploratie vervolgt met een bezoek aan het Upper Terrace van Mammoth Hot Springs, waar een zeer groot gekleurd blok ligt, dat Orange Spring Mount genoemd wordt... De laatste ontdekking van dit thermaal bassin is Angel Terrace.

Yellowstone : northern Loop Mammoth Hot Springs 1
Northern Loop
Mammoth Springs
Mammoth Hot Springs 2 Mammoth Hot Springs 3
   
Mammoth Hot Springs 4 Mammoth Hot Springs 4 : Orange Spring Mount

Zuidelijke Loop oost : van Madison naar Yellowstone lake

Madison Junction

Onderweg ziet men meteen bizons, waarvan er meer dan 3.500 vrij rondlopen. Natuurlijk ratelt de camera onmiddellijk...

Het landschap in dit deel bestaat bijna uitsluitend uit dennenbomen. In 1998 verwoestte een enorme bosbrand bijna twee derde van het park, en duizenden dode en verbrande bomen liggen her en der op de grond. Deze worden speciaal niet verwijderd, om de werking van de natuur zo volledig mogelijk na te bootsen, en hieruit eventueel lessen te kunnen trekken. Na twintig jaar, staat een nieuwe generatie dennen reeds klaar om de verbrande bomen te vervangen !

Yellowstone : southern Loop

Madison Junction

Norris Junction naar Canyon Village

In Madison Junction (2.075 meter) namen we de weg naar Norris Junction. Onderweg ligt het landschap vol verbrande bomen, wat misschien wel heel "ecologisch" aandoet, maar op de lange duur toch vrij storend is ! De volgende foto-stop ligt in Gibbon Falls, en tien minuten verder ziet men Beryl Spring, een borrelende en dampende warmwater-bron.

Artist Paint Pots is een groep van vijftig bronnen, geisers, en openingen, en speciaal modder potten ! Een kwartiertje verder ligt Norris Junction, van waar de baan verder klimt naar Canyon Junction en Canyon Village, op 2.413 meter. Men vindt er tevens het Visitor Education Center.

Norris Junction : Gibbon Falls Norris Junction : Beryl Spring
   
Norris Junction : Artist Paint Pot Norris Junction : Visitor Center

Sulphur Cauldron, Mud Volcano, en Artist Point Canyon

De baan van Canyon Village naar Fishing Bridge loopt langs de Yellowstone rivier, wat prachtige panorama's oplevert ! Onderweg stopten we voor een volgende foto-sessie in Sulphur Cauldron, waar men meteen getrakteerd wordt op de overdonderende geur van zwavel, die ontsnapt uit de borrelende zwavelgeiser... Honderd meter verder ziet men de Mud Volcano, een modder-geiser !

We verkenden een kronkelig zijweggetje, dat ons naar Artist Point Canyon bracht. Dit is een gewoonweg schitterende en kleurrijke canyon, zelfs met een waterval. Prachtig en groots !

Artist Point Canyon 1 Artist Point Canyon 2

Fishing Bridge en Yellowstone Lake

Yellowstone Lake

De volgende stop is Fishing Bridge (2.375 meter), en dan leidt de rit naar het majestueuze Yellowstone Lake, wat opnieuw mooie plaatjes oplevert !

Volgens het Visitor center, en tijdens ons bezoek, was dit stuk van de weg nog niet opengesteld. We waagden het er toch maar op, want langs deze kant is de afstand tot Old Faithful slechts negenendertig mijl. Indien we terugreden langs de cirkel, zou het nog achtenvijftig mijl worden...

Natuurlijk was de baan wel degelijk gesloten...

Zuidelijke Loop zuid : van Madison naar South Entrance

Firehole Canyon Drive - Fountain Paintpot Trail

De Firehole Canyon Drive is een twee mijl lange, bochtige en smalle weg, die een fraai zicht verleent op de Firehole rivier, die doorheen deze canyon loopt. Men ziet er tevens de watervallen van de rivier. In de Fountain Paintpot Trail kan men eveneens prachtige foto's schieten van diverse brobbelende geisers, met een gewoon fantastisch kleurenpalet !

Firehole Canyon Drive Fountain Paintpot Trail 1
   
Fountain Paintpot Trail 2 Fountain Paintpot Trail 3

Midway Geyser Bassin

In het Midway Geyser Bassin zijn enkele van de mooiste geisers van het park te zien. Ze kunnen uitgebreid bezichtigd worden van op een breed houten wandelpad. Langs alle kanten rommelen, brobbelen en sissen allerhande gaten en spleten, en ze spuiten wolken van water, modder en stoom in de lucht !

Wat ons er steevast aan herinnert dat drie vierde van het park boven een immense caldera of magma-kamer ligt, die zowat elke 600.000 jaar met een vernietigende kracht uitbarst, als een Super Vulkaan. Ietwat vervelend is dat de laatste explosie dateert van precies 600.000 jaar geleden...

De drie bassins (Midway, Biscuit en Black Sands) tekenen samen voor zowat één vierde van alle geisers ter wereld ! Het Midway Bassin is zeer speciaal, omdat het het buitengewone en massieve warmwater-meer Grand Prismatic Spring omvat, dat zo'n 15.000 liter water per uur oppompt ! Vroeger "spoot" deze Grand Prismatic eveneens, maar waarschijnlijk heeft een al te massieve uitbarsting zijn "interne loodgieterij" beschadigd, en sedertdien kan hij enkel nog "broebelen"... Samen met het water en de mineralen worden er ook hele lagen bacteriën afgezet, die soms van honderden meters diep onder de grond afkomstig zijn. De kleurschakeringen zijn er uitzonderlijk, evenals natuurlijk de enorme schaal van de Grand Prismatic Spring !

Midway Geyser : Grand Prismatic Spring 1 Midway Geyser : Grand Prismatic Spring 2

Biscuit Basin en Black Sand Basin

We vervolgden onze exploratie met een nieuwe foto-stop in het kleinere Biscuit Bassin. De Black Opal Pool kan er wat minder spectaculair uitzien na de vorige overweldigende vista's, maar de prachtige Sapphire Pool is dan weer een geduchte mededinger !

Het Black Sand bassin verleent een volgende foto-sessie, waaronder de Cliff geyser, Rainbow Pool, Sunset Lake en Emerald Pool. Gewoon denderend !

Biscuit Bassin : Black Opal Pool Biscuit Bassin : Black Opal Pool 2
   
Biscuit Bassin : Sapphire Pool 1 Biscuit Bassin : Sapphire Pool 2
   
Black Sand bassin  1 Black Sand bassin  2
   
Black Sand bassin 3 : Emerald pool Black Sand bassin 4 : Emerald pool

Old Faithful

De meest bekende van alle geisers in het park is Old Faithful. De geiser kreeg zijn naam omdat hij met de regelmaat van een klok zo'n veertig duizend liter water spuit ! De uitbarstingen komen om de 65 ofwel 92 minuten, naargelang de intensiteit van de vorige uitbarsting ! Hij is dan ook een dankbaar onderwerp voor allerlei publiciteit, want wij zagen verscheidene malen een filmpje op TV, waarin een Ranger stiekem een laxeerprodukt in de krater giet, gewoon om hem "regelmatig" te houden...

De waterzuil is meer dan dertig meter hoog ! Deze geiser is dermate populair, dat er reeds in het begin van vorige eeuw een hotel werd gebouwd, om de vele toeristen te kunnen herbergen. Nu is heel de omgeving rond de geiser een zeer toeristische plaats geworden, met een gigantische Lodge, een paar hotels, restaurants, en alle klassieke parafernalia.

Indien men tijdens het bezoek net de eruptie van Old Faithful heeft gemist, is er nog steeds een "backup" te zien ! De Beehive is eveneens één van de grootste geisers ter wereld. Ook deze barst precies op tijd uit, en produceert gedurende drie minuten een grote zuil van superhete stoom.

Heel de omgeving rond de geisers is afgezet met houten voetpaden en zelfs heuse tribunes, zodat men het schouwspel vanuit verschillende oogpunten kan bewonderen. Een bijkomende mooie attractie van deze geisers is de aanwezigheid van vele buffalo's, die majestatisch tussen en zelfs doorheen het publiek kuieren, wat natuurlijk steeds aanleiding geeft tot nog meer mooie plaatjes !

Old Faithful 1 Old Faithful 2
   
Old Faithful : buffalos 1 Old Faithful : buffalos 2

West Thumbs

De weg naar West Thumbs loopt over een pas op 2.518 meter, wat een stevige klimpartij oplevert ! Op de top ziet men een informatiebord, dat trots vermeldt dat men net over een Continental Divide heeft gereden, het geografische punt van waaruit de oppervlaktewateren oost-west verdeeld worden. De volgende pas heeft eenzelfde bordje, en ook de derde knaap van een pas torst deze informatie. Dat is wat men Information Glut noemt !

In de afdaling heeft men een prachtig zicht over Lake Yellowstone, en natuurlijk een nieuwe foto-sessie... Even later bereikt men West Thumbs. Op deze plaats ontmoet de berg het meer, en op het "strand" borrelen ettelijke geisers en mud-holes enthousiast ! Wat eigenlijk eerder angstaanjagend is, want men vraagt zich onwillekeurig af welke ramp ons te wachten staat, indien de rotswand tussen kubieke kilometers gloeiend magma en kubieke kilometers water het zou begeven...

West Thumbs 1 West Thumbs 2

Lake Lewis en de zuidelijke ingang

Ook de volgende bergpas is opnieuw versierd met hetzelfde bord over de Continental Divide... Een kwartiertje later rijdt men voorbij Lake Lewis, een meer dat op 2.400 meter hoogte ligt. Op het ogenblik van ons bezoek (11 mei) was het nog volledig bevroren ! Zeer merkwaardig !

Lake Lewis 1 Lake Lewis 2
** Lees verder met deel 2 **

~ ~ ~ ~