WISCONSIN, the Badger State

Wat te zien

Sturgeon Bay Belgische Roots...
Wisconsin Dells Toerisme troef !
Spring Green the House on the Rock
Spring Green Taliesin en Frank Lloyd Wright
Interstate 90 Van Wisconsin naar Minnesota
   
andere pagina's andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: North East - deel 1

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Michigan en Wisconsin. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

WISCONSIN is ook gekend als the Badger State, omdat de eerste kolonisten mijnwerkers waren, die ondergronds in een mijngang of in een uitgehaalde heuvel leefden. Het is ook gekend als the Cheese capital, of nog America’s Dairyland, gezien hun grote boter- en kaasproductie. De naam Wisconsin komt van een Ojibwa woord, dat zoveel betekent als "water door rode steen", en waarschijnlijk verwijst naar de Wisconsin Dells. In 1848 trad Wisconsin als 30ste staat toe tot de US. De hoofdstad is Madison, en de grootste stad is Milwaukee.

Wisconsin's oppervlakte bedraagt ca. 170.000 km2, en de staat was origineel praktisch helemaal bebost, waarvan nu nog 46% overblijft. Zijn rivieren behoren tot het Mississippi bekken, en er zijn zo'n 9.000 meren, met als grootste Lake Winnebago (534 km2). De bevolking bedraagt ca. 5,5 miljoen inwoners, met een dichtheid van 38 per km2. Alleen al in de metropool Milwaukee wonen 1,7 miljoen mensen.

De economie draait op de zuivelproductie, de houtindustrie en het toerisme. De staat is koploper in het aantal melkkoeien, en tweede na California in melkproductie. Milwaukee is tevens gekend als the Beer Capital of the Nation. De streek rond Monroe is gekend als het kaascentrum van de staat, en Wisconsin produceert inderdaad een kwart van alle Amerikaanse kaas.

In Milwaukee en Racine vindt men verschillende architecturale pareltjes, getekend door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. De Wisconsin Dells zijn een bekend recreatie-oord, gelegen in een prachtig landschap. Tenslotte kan men in Spring Green the House on the Rock gaan bezichtigen, "een soort" museum, met een zeer merkwaardige verzameling van "dinges"... Wisconsin is de Amerikaanse recreatie-staat bij uitstek, zeker voor wat betreft vissen, wandelen, fietsen en watersporten. Het landschap en de natuur zijn er de moeite waard, zeker in de noordelijke gedeelten.

map van Wisconsin

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Sturgeon Bay : Belgische Roots...

De haven van Sturgeon Bay is vrij groot, en naast vele pleziervaartuigen ziet men tevens een paar grote commerciële schepen. Er zijn heel wat winkels, en kaas is de lokale specialiteit.

In Brussels bezochten we de lokale voedingswinkel, die de zeer Belgische naam Marchant's droeg. Ze verkopen "the World's best Pies" (de beste taarten van de wereld), en hiermee bedoelen ze dan de Belgische taarten!

Sturgeon Bay : Belgische Roots 1 Sturgeon Bay : Belgische Roots 2

Wisconsin Dells

Rond 1910 werden er 27 hydro-elektrische dammen gebouwd om de Wisconsin rivier te temmen, en meteen was er geen schaarste meer aan energie. Het toerisme ontwikkelde zich sterk, en sloot munt uit de mooie omgeving van de rivier. De naam "Kilbourn" klonk echter niet zo goed, en de gemeenteraad besloot de stad een nieuwe naam te geven. Wisconsin Dells werd genoemd naar de naam van de Wisconsin rivier en de vroegere Dell Creek.

De oevers van de rivier bestaan uit torenhoge versteende sedimentaire lagen, die door de rivier werden uitgesleten in allerlei grillige vormen, wat een zeer schilderachtig beeld biedt. Men kan er de lower en upper Dells bezoeken per boot, en de begeleide rondvaart duurt ongeveer één uur. Na de toer kan men een foto krijgen als souvenir. Gaandeweg ontstond een toeristische stad in en rond Wisconsin Dells, met pret- en themaparken, waterpret, en een vloed van hotels en restaurants.

Wisconsin Dells 1 Wisconsin Dells 2
   
Wisconsin Dells 3 Wisconsin Dells 4
   
Wisconsin Dells 5 Wisconsin Dells 6

Spring Green: the House on the Rock

Het Huis

The House on the Rock is een verzameling van 16 gebouwen, waar elk jaar bijna 400.000 bezoekers niet minder dan 4 kilometer afleggen doorheen smalle, donkere en kronkelige gangen, om de wel zeer speciale verzameling collectibles aan te gapen.

Klassieke muziek en / of kermisklanken vergezellen (of achtervolgen...) de bezoeker op zijn lange wandeling doorheen de doolhof. Volgens de documentatie "is de povere verlichting speciaal aangelegd om een artistieke sfeer te scheppen en de tentoongestelde objecten beter te laten uitkomen"...

Spring Green : The House on the Rock 1 Spring Green : The House on the Rock 2
   
Spring Green : The House on the Rock 3 Spring Green : The House on the Rock 4

De Verzameling

The House on the Rock (1947): Het originele huis met 14 kamers, gebouwd op een 18 meter hoge rots, de Deer Shelter Rock. Men vindt er verscheidene mechanische orkesten met piano en strijkkoor, mooie Chinese kasten, en verscheidene wat decadent aandoende zitplaatsen, waarschijnlijk nog een erfenis van de privé-feestjes...

The Mill House (1968): Deze zaal bevat een van 's werelds grootste open haarden, en een paar speciale verzamelingen van poppen, wapenrustingen, antieke wapens, en mechanische banken.

Streets of Yesterday (1971): Een hele straat met huisjes en winkeltjes uit de jaren 1880. Elk interieur is antiek, en versierd met poppen in eigentijdse kleding. Men vindt er een houtbewerker, een winkel van Chinees porselein, sheriff's office, brandweerstation, apotheker, koetshuis, barbier, en zelfs Grootmoeders huis... We ontdekten er tevens een paar prachtige smeedijzeren stoven!

Music of Yesterday (1974): Klassieke muziek, uitgevoerd door een gigantisch mechanisch symfonisch orkest. Inderdaad, Animated Music Machines waren zeer populair in de late jaren 1800, toen de Industriële Revolutie ineens alles mogelijk scheen te maken, en toen er voor elk doel een machine kon gebouwd worden.

The World's largest Carousel (1981): Men ziet de grootste paardenmolen ter wereld, met een diameter van 24 meter, 20.000 lampen, 182 kandelaars, en 269 fantastische dieren. Nochtans bevat de hele molen geen enkel paard, want die had hij verwijderd en afzonderlijk tegen de muren gehangen. De molen draait op volle toeren op het ritme van kermismuziek, en het enige minpuntje is dat de dieren niet bewegen. Het hele ding weegt 36 ton, kostte 4,8 miljoen dollar, en de constructie duurde 2,5 jaar...

The Organ Room (1981): Deze hall bevat diverse orgels, waaronder een paar echte monsters met 15 klavieren, 2 voetklavieren en 5 pedalen, naast letterlijk honderden stops om diverse instrumenten te kunnen spelen. Om de bezoeker nog wat meer te verwarren, staat in dezelfde zaal nog een enorme scheeps-stoommachine met een immense propeller, mooi opgepoetste koperen vaten van een brouwerij, stokoude en zeer grote elektrische installaties, oude kanonnen, Gatling-guns, enz...

Doll Houses & Carousels (1984): Deze zaal bevat meer dan 250 meticuleus afgewerkte poppenhuisjes en miniaturen, met 2 poppen-Carousels, en letterlijk honderden poppen. Daarnaast staat er een kolossaal kanon, dat 18 meter lang is en kogels van 3,5 ton afschiet...

The Infinity Room (1985): In 1985 kwam Jordan met een nieuw krankzinnig architecturaal idee op de proppen, deze maal voor de bouw van een nieuwe kamer in de vorm van een pijlpunt. Het speciale van zijn concept was dat deze in totaal 106 meter lange kamer gewoon in de lucht moest hangen, zonder enige ondersteuning over 66,40 meter ! Zijn eerste plannen werden gewoon weggelachen in de urbanisatie, maar hij gaf niet op en trok er mee naar de universiteit. Uiteindelijk berekenden de ingenieurs een superb technisch hoogstandje van geankerde driehoeken, die 48 meter boven de grond hangen. Zeer speciaal!

The Circus Room (1987): Hier vindt men memorabilia over circussen, miniaturen van circussen, en elektrisch bediende en bewegende circus-scènes. Tevens staat er een kolossale circus-wagen, waarop een mechanisch orkest met 40 poppen heeft plaats genomen. Tenslotte vindt men er 6 reuzengrote olifanten...

The Weapons Exhibit (1987): Een opeenstapeling van oude en antieke geweren, pistolen en zwaarden, helaas echter zonder enige vermelding van afkomst of datum.

The Armor Collection (1987): Een serie replica's van harnassen, van King Arthur tot de Samurai en Hannibal, en zelfs een kuras voor een gevechts-olifant!

The Crown Jewel Collection (1987): Replica's van de Engelse Kroonjuwelen, en tiara's en kronen uit alle delen van de wereld.

Oriental Artifacts (1987): Chinees porselein, vazen, theeserviezen, en beeldjes uit ivoor.

The Heritage of the Sea (1990): Deze zaal wordt gedomineerd door een gigantische walvis, in een gevecht op leven en dood verwikkeld met de Kraken, de enorme pijl-inktvis uit de legende.

The Transportation Building (1995): Een wirwar van dooreen gesmeten luchtballons, spoorwegen, locomotieven, auto's (zelfs één met een badkuip, en een andere, betegeld met mozaïek)... Tevens is er een collectie miniatuur-olifanten, en een Rube Goldberg machine. Deze Amerikaan werd bekend doordat hij de meest fantastische machines ontwierp en bouwde, louter en alleen om eenvoudige dingen moeilijk te maken... Zo kon hij bijvoorbeeld een 3 meter hoge en 6 meter lange machine maken, om een glas water te vullen...

The Spirit of Aviation (2002): Een verzameling model-vliegtuigen.

Het concept

Een algemene beoordeling geven over deze bezienswaardigheid is bijna onmogelijk, en zelfs maar heel de inhoud vatten in één bezoek is al even onmogelijk. De architectuur van de gebouwen is alleszins "speciaal" te noemen. Het is goed om te trachten van de gebaande paden af te wijken, maar anderzijds wordt een gebouw verondersteld functioneel te zijn, en dat zijn deze gebouwen nu net niet...

De verzamelingen "collectibles" is pure Kitsch, zonder enige vermelding van afkomst, gebruik, de vroegere eigenaar, of enige datum. Er is geen enkele lijn te bespeuren in heel de tentoonstelling. Toch vindt men soms echte pareltjes in de verzamelingen, zoals de prachtige smeedijzeren stoven, voortreffelijk Chinees porselein, mooie gelakte kasten afgewerkt met nacré, schitterende oude kasregisters, en fantastische miniatuur poppenhuisjes. In termen van "kunst" is de hele inboedel monsterachtig banaal, absurd, en één grote chaos. De verzameling is op zichzelf tergend ordinair, maar tevens is ze dermate uitzonderlijk uitgebreid en op een dergelijk grote schaal, dat ze inderdaad afwijkt van het gewone, en zich zeker onderscheidt.

Het hele thema-park van deze attractie boert trouwens goed, en naast de gebouwen van de tentoonstelling is er tevens de luxueuze House on The Rock Inn, met 4 verdiepingen kamers en suites, een House on The Rock Resort, met een speciale architectuur en een voortreffelijke omgeving, en een grandioze golf met 27 holes. Deze bezienswaardigheid kan wel met gemengde gevoelens geapprecieerd worden, maar ze is zeker spectaculair!

The House on the Rock 5 The House on the Rock 6
   
The House on the Rock 7 The House on the Rock 8
   
The House on the Rock 11 The House on the Rock 12

~ ~ ~ ~