WEST VIRGINIA

the Evergreen State

West Virginia A Close Encounter of the First Kind...
Moundsville Prabhupada's Palace of Gold - the Temple of Krishna
Wheeling the old Suspension Bridge
   
artikel Hare Krishna
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-book View America: South-Atlantic 2

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Georgia, Virginia en West-Virginia. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

WEST VIRGINIA is ook gekend als the Mountain State, wegens zijn vele bergen, en als the Panhandle State, wegens zijn speciale vorm als een pan met twee handvaten! In 1863 trad West Virginia als 35ste staat toe tot de US, midden in de Amerikaanse Burgeroorlog. Het scheidde zich af van Virginia, dat zich aansloot bij de Confederatie (zuidelijken). De hoofdstad en de grootste stad is Charleston.

De staat telt ca. 1,8 miljoen inwoners met een dichtheid van 29 per km2, en is hiermee een landelijke staat, met slechts 36 % van de bevolking woonachtig in de steden. West Virginia heeft een overvloed aan natuurlijke rijkdommen, waaronder kolen, olie, gas en hout. Nochtans is de staat één van de armste in de USA. Bezienswaardig is zeker Prabhupada's Palace of Gold in Wheeling (Hare Krishna).

map van West Virginia

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Moundsville : Prabhupada's Palace of Gold

De Tempel van Krishna

Highway 250 voert naar het zuiden van Wheeling. Het zeer heuvelachtige landschap laat praktisch geen mogelijkheid voor landbouw, maar eigenaardig genoeg is het gebied nochtans goed bevolkt, en vrij druk bebouwd. Prabhupada's Palace of Gold ligt zo'n half uurtje van Wheeling.

De gebouwen en de straten zijn nu reeds meer dan dertig jaar oud. Hier en daar begint er wat sleet op te komen, en is alles misschien een ietsje minder goed onderhouden. De hype van de jaren zeventig is voorbij, en de huidige meer egoïstische tijdgeest is een slechte zaak voor hun beweging. Lees meer over Hare Krishna en Prabhupada!

Het bezoek begint met een geleide rondgang doorheen de tempel van Krishna. Dames krijgen bij het onthaal een mooie bloemenkrans, en men dient de schoenen uit te trekken. Een gids leidt de gasten doorheen een uitzonderlijk interieur, met drie alkoven. De tempel is versierd met zeer speciale beelden, fraai gebeeldhouwd houtwerk, met bladgoud belegde kolommen, en alles is ten zeerste versierd. Het dak is gemaakt in glasramen met prachtig brandglas. De godheden in de alkoven krijgen 6 maal per dag voedsel aangeboden als offerande, en de leden verenigen er zich voor hun traditioneel gebed en zang.

Men mag naar hartelust foto's maken, en de gids legt de grond van hun leer uit. Het schandaal bij de arrestatie en het proces van een vroegere geestelijke leider deed de beweging in de US bijna de das om, want waar vroeger de tempel gewoon te klein was voor alle volgelingen, is hun aantal intussen blijkbaar sterk geslonken. De discipelen zelf vermijden dit tere punt niet echt, maar zeggen gewoon: "We had a bad leader"!

Moundsville : De Tempel van Krishna 1 Moundsville : De Tempel van Krishna 2
   
Moundsville : De Tempel van Krishna 3 Moundsville : De Tempel van Krishna 4
   
Moundsville : De Tempel van Krishna 5 Moundsville : De Tempel van Krishna 6
   
Moundsville : De Tempel van Krishna 7 Moundsville : De Tempel van Krishna 8

Prabhupada's Gouden Paleis

In het Gouden Paleis van Prabhupada (Prabhupada's Golden Palace) kregen we een zeer interessante rondleiding, gegeven door een Russische volgeling die reeds 15 jaar lid was van de beweging. Zoals in andere religies geschiedt de religieuze verering van de Godheid in de tempel, en dit prachtige paleis is enkel een werkplaats en een schrijn ter ere van de profeet Prabhupada.

Het bouwen duurde van 1972 tot 1979. Alles werd gebouwd door neofieten en niet-professionele vrijwilligers, die vaak eerst in boeken moesten opzoeken, of aan anderen vragen hoe ze nu eigenlijk te werk moesten gaan! De Krishna beweging kreeg prachtig bewerkt houten meubilair uit India, minutieus gedecoreerde vazen uit China, magnifieke lusters uit Frankrijk, en meer dan 250 ton marmer uit India en Italië. Er werd uitgebreid beroep gedaan op het vergulden met bladgoud, zodat het eindresultaat de verdiende naam kreeg van Palace of Gold! Een zeer interessant bezoek!

Moundsville : Prabhupada's Palace of Gold 3 Moundsville : Prabhupada's Palace of Gold 4
Moundsville : Prabhupada's Palace of Gold 5
Moundsville : Prabhupada's Palace of Gold 6
Moundsville : Prabhupada's Palace of Gold 7
Moundsville : Prabhupada's Palace of Gold 8
temple for Sri Radha Krishna in Kanpur, India

Wheeling : the Old Suspension Bridge

In Wheeling loopt Interstate 70 over de Ohio rivier. Iets meer zuidelijk ligt een méér dan 160 jaar oude Suspension Bridge, letterlijk een ophangbrug, die gebouwd werd in 1849! De brug werd berekend door ingenieur Charles Ellet Jr, en was voor zijn tijd zeker een bijzonder knap staaltje van ingenieurswerk. Als enige toegeving aan zijn eerbiedwaardige ouderdom, is het verkeer er afwisselend slechts in één richting, en zware voertuigen zijn verboden teneinde trillingen te beperken.

Wheeling : the Old Suspension Bridge 1 Wheeling : the Old Suspension Bridge 2
   
Wheeling : the Old Suspension Bridge 3 Wheeling : the Old Suspension Bridge 4

~ ~ ~ ~