WASHINGTON, D.C.: de hoofdstad van de USA

Wat te zien

Lincoln Memorial Cherry Blossoms Smithsonian Institute Supreme Court
Roosevelt Memorial Washington monument Vietnam Veterans Washington Post
Jefferson Memorial State Capitol Ford's Theater Watergate Building
Roosevelt Memorial the White House Library of Congress Washington Cathedral
       
more pages Washington D.C. : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in dit district, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-book View America: Mid Atlantic

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Delaware, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvania en Washington D.C. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

WASHINGTON, D.C. (District of Columbia) is de hoofdstad van de Verenigde Staten. De naam komt van George Washington, de eerste Amerikaanse president. Men dient nochtans een onderscheid te maken tussen de staat Washington en de stad Washington, en dus wordt de laatste steeds aangeduid met de bijkomende letters "D.C.", de afkorting voor District of Columbia.

De stad, de county en het federaal district beslaan samen een oppervlakte van 159 km2. De metropool Washington beslaat 24 counties in Maryland, Virginia en West Virginia, met een totale oppervlakte van ca. 18.000 km2. De stad Washington telt ca. 572.000 inwoners, maar in de hele metropool stijgt dit aantal tot 5 miljoen inwoners.

Er is een ongelooflijk aantal bekende gebouwen en monumenten te bezichtigen, met ondermeer de Capitol, Supreme Court Building, Union Station, Federal Trade Commission (FTC), Internal Revenu Service (IRS), National Archives Building, Federal Bureau of Investigation (FBI), het Witte Huis, Washington Monument, Lincoln Memorial, Vietnam Veterans Memorial, Tidal Basin (met de Japanse kerselaars), Thomas Jefferson Memorial, Library of Congress, Smithsonian Institution en Franklin Delano Roosevelt Memorial.

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Washington D.C

Cherry Blossoms - Jefferson Memorial - Franklin D. Roosevelt Memorial

De traditionele rit langs het Pentagon wordt gevolgd door een bezoek aan de uitzonderlijke decoratie van de statige rijen Cherry Blossoms langs de oevers van de Potomac rivier. Deze kerselaars werden in het begin van de twintigste eeuw door Japan geschonken. Als ze in bloem zijn, levert dit een prachtig zicht op dat elk jaar duizenden toeristen aantrekt.

In hetzelfde mooie kader ligt tevens het Franklin Delano Roosevelt memorial. Het werd gebouwd met enorme granieten blokken, waarin thema's van zijn redevoeringen over de depressie en Wereldoorlog II gegraveerd zijn. Roosevelt was een voor zijn tijd zeer sociale President en was zeer geliefd bij het volk.

Aan de overkant van de Potomac rivier ligt het Jefferson memorial.

Cherry Blossoms 1 Cherry Blossoms 2
Cherry Blossoms
Cherry Blossoms

Lincoln Memorial - Washington Monument

In het centrum van de stad kan men het buitengewone Lincoln memorial bewonderen met het statige beeld van de zittende Lincoln, de 16de President van de U.S. Gedurende zijn twee ambtstermijnen loodste hij zijn landgenoten in en uit de burgeroorlog.

Aan het uiteinde van de welbekende vijver staat de fameuze obelisk, het Washington monument.

Lincoln memorial 1 Lincoln memorial 2
Lincoln memorial
Lincoln memorial

Pentagon - Iwo Jima Memorial - Arlington National Cemetery

Het Pentagon is een enorm bruin gebouw dat dermate groot is dat het op een vierkant lijkt in plaats van de verwachte vijfhoek. Het werd gebouwd in 1943, en gemeten naar de vloeroppervlakte is dit het grootste ter wereld met circa 600.000 m2. Het is tevens een ware doolhof met 28 kilometer gangen, waar ongeveer 30.000 militaire en civiele medewerkers werken. Het is gelegen aan de oevers van de Potomac tegenover Washington D.C.

Het Iwo Jima memorial (of Marine Corps War memorial) ligt naast het Arlington National Cemetery. Het is opgedragen aan alle leden van het Marine Corps die sinds 1775 omgekomen zijn bij de verdediging van hun vaderland. Het beeld werd uitgevoerd naar een foto die werd genomen tijdens de slag om Iwo Jima.

Arlington National Cemetery is eveneens gelegen in Virginia. Dit militaire kerkhof ligt aan de overkant van de Potomac rivier tegenover het Lincoln memorial, en nabij het Pentagon. Veteranen en militaire slachtoffers van alle Amerikaanse oorlogen liggen er begraven. Na 1900 werden ook de stoffelijke resten van slachtoffers van voor de burgeroorlog er naar overgebracht.

De Tomb of the Unknown Soldier (het Graf van de Onbekende Soldaat) is opgedragen aan Amerikanen die gedood werden zonder dat hun stoffelijke resten konden worden geïdentificeerd. Een zeer memorabele ceremonie is the Changing of the Guard (de aflossing van de wacht). De wachters dragen geen insignes van rang op hun uniform, zodat ze geen hogere rang kunnen hebben dan de Onbekende Soldaat!

Pentagon Iwo Jima monument 2
Pentagon
Iwo Jima monument
Arlington  Cemetery 1 Arlington : Changing of the Guard 2
Arlington
Changing of the Guard

Smithsonian Institute - Capitol Building

De Smithsonian Institute Museums bestaan uit 17 grote gebouwen, die gewoon elk denkbaar onderwerp documenteren. Smithson (1765-1829) was een zeer welstellende Engelsman, die zelf nooit de U.S. bezocht. Bij zijn dood schonk hij zijn volledig fortuin voor het bekomen en verspreiden van wetenschap.

De Capitol Building of het Amerikaanse parlement is een opvallend gebouw in een klassieke Romeinse stijl, prachtig afgewerkt met marmer en statige zuilen. Helaas kan het tijdens een willekeurig bezoek enkel van de buitenkant bezichtigd worden. Het is wel mogelijk om toegang en een geleide toer van het hele gebouw bekomen, maar dan enkel indien men vanaf 08:45 uur 's morgens wil aanschuiven, en op minder dan een half uurtje zijn alle toegangstickets gewoonlijk uitverkocht...

Smithsonian Institute 1 Capitol building 1
Smithsonian
Capitol building

Nog veel andere gebouwen en monumenten

Er is nog een hele schare andere interessante gebouwen en monumenten te zien.

The National Archives, het Bureau of Engraving & Printing (waar de dollars gedrukt worden), Ford's Theater (waar Lincoln werd vermoord), the Library of Congress ('s werelds meest uitgebreide bibliotheek), the Supreme Court, the Washington Post en Watergate Building (het noodlot van President Nixon), en the Washington National Cathedral (de zesde grootste kathedraal ter wereld), enzovoort.

Tenslotte moet ook het Witte Huis zeker niet vergeten worden!

~ ~ ~ ~