WASHINGTON : bezienswaardigheden - deel 2

Wildlife Park, Mount Rainier, Boeing, Toppenish murals
deel 1 Columbia River Byway 14 - Bonneville Dam - Salmon fish ladders
  Mount St Helens Vulkanische Uitbarsting 1980
  Seattle The Space Needle - Pier 59
  Port Townsend City Tour
     
deel 2 Eatonville Northwest Trek Wildlife Park
  Elbe Mount Rainier
  Everett Boeing
  Toppenish Murals (muurschilderingen)
     
artikel   the Boeing Corporation
more pages   Washington : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Eatonville : Northwest Trek Wildlife Park

De weg naar het Wildlife Park nabij Eatonville voert langs Puyallup, een aangename en bruisende stad, met vele winkels en een stevige lokale economie. Het is er druk maar gezellig, en de stad heeft blijkbaar zowat alles mee, behalve dan misschien zijn naam... In de jaren 1930 kochten David and Connie Hellyer voor een prikje grote oppervlakten grond van verscheidene houtzagerijen, aangezien het grootste gedeelte van de grond gerooid was, en een zware bosbrand bijna heel de rest volledig verwoest had... Hun aankoopprijs bedroeg toen 4.50 $ per acre, of de spotprijs van zowat vijf oude Belgische centiemen per vierkante meter ! In 1971 schonken ze zo'n 295 hectaren grond aan Metro Parks Tacoma.

Het Northwest Trek Wildlife Park biedt een geleide toer aan in wat een tram wordt genoemd, maar wat eigenlijk een open treintje is, met twee aanhangwagens. De tram wordt aangedreven door een "milieu-vriendelijke" gasmotor, maar deze was blijkbaar niet goed afgesteld, want telkens er een steile helling moest genomen worden, verspreidde het ding een kwalijke gasgeur... In het park vindt men elanden, bizons, langhoorn bergschapen, bruine en grizzlyberen, wolven, rode vossen, en witstaart herten. Er waren tevens coyote's, lynx en bergleeuwen, maar deze schuilden in het bos, om beschutting te zoeken tegen de warmte.

Eatonville : Northwest Trek Wildlife Park 1 Eatonville : Northwest Trek Wildlife Park 2
   
Eatonville : Northwest Trek Wildlife Park 3 Eatonville : Northwest Trek Wildlife Park 4

Elbe : Mount Rainier

Het Mount Rainier National Park langs Highway 706 is uiteraard befaamd wegens Mount Rainier, de hoogste berg in Washington, met een hoogte van 4.392 meter. Deze berg werd in 1792 door de Britse admiraal George Vancouver genoemd naar zijn adjudant, Peter Regnier, wiens naam later "verengelst" werd...

Mount Rainier wordt ook wel eens de Grote Piramide van de Verenigde Staten genoemd, want geen enkele andere berg is groter in massa, aantal gletsjers, of omtrek ! Volgens geologen was de berg aanvankelijk nog zeshonderd meter hoger, maar verloor hij zijn top bij een vulkaanuitbarsting. Nu heeft hij een krater van drie mijl doormeter, die gedeeltelijk opgevuld is met drie nieuwe lava-pieken.

Het Visitor Center ligt op een hoogte van 1.650 meter, en de baan naar de top stijgt en draait, draait en keert, en indien het verkeer licht is, bereikt men het Visitor Center na "slechts" een uurtje... Een geluk dat een turbo-gevulde diesel beter klimt dan een atmosferisch gevulde diesel, want dank zij de turbo heeft men praktisch geen verlies aan kracht tot op drieduizend meter hoogte, ondanks de ijlere lucht !

De baan loopt doorheen het dicht begroeide bos als een groene tunnel, en soms wordt het er zó donker, dat de automatische lichten aanspringen... Op 1.500 meter hoogte vindt men Narada Falls, een mooie waterval van zevenenvijftig meter hoogte, zij het in twee stukken. Het hele park is ontzettend groot, en het is bijzonder in trek bij natuurliefhebbers, bergbeklimmers, wandelaars en weekend-kampeerders !

Elbe : Mount Rainier 1 Elbe : Mount Rainier 2
   
Elbe : Mount Rainier 3 Elbe : Mount Rainier 4

Everett : the Boeing company

De Boeing fabriek in Everett, waar de serie serie-700 vliegtuigen van de Boeing Corporation gemaakt worden, biedt geleide bezoeken aan. De Security is zeer streng, en tijdens het bezoek worden geen camera's, cell phones, noch zelfs tassen of zakken toegelaten ! De toer duurt zo'n zeventig minuten, en begint met een documentaire film. Deze is een compilatie van beelden over het ontstaan van Boeing in 1916, de verschillende vliegtuigmodellen die gebouwd werden, en de samenwerking met NASA voor het ruimteprogramma. Een tweede film toont (zeer versneld...) zeer precies aan hoe een 747 Boeing wordt ineen gestoken. Misschien kan de gevorderde techneut dat proces thuis herhalen, in zijn kelder...

Het volgende punt op de agenda is een bezoek aan de Assembly Hall, een gigantische ruimte waar de vliegtuigen worden geassembleerd. Deze assemblage-hall is het grootste gebouw ter wereld, gemeten naar volume, met 13,3 miljoen kubieke meter ! Naar oppervlakte gemeten, is Terminal 3 van de luchthaven van Dubai echter nog groter. Een zeer interessant bezoek !

Everett : The Boeing Company 1 Everett : The Boeing Company 2
   
Everett : The Boeing Company 3 Everett : The Boeing Company 4

Toppenish : Murals of muurschilderingen

Toppenish ligt in het oostelijke gedeelte van de staat, en om het te bereiken, dient men doorheen de bergen van de Cascade Range te rijden. De Snoqualmie Pass ligt op 920 m hoogte, en eens men uit de bergen geraakt is het ook afgelopen met de bomenweelde van Washington ! Wat overblijft, zijn dorre en kale heuvels, want de wolken worden tegengehouden door de bergen. Al hetgeen ten westen van de bergen ligt krijgt veel regen, maar ten oosten van de bergen is het kurkdroog ! De laatste te beklimmen berg is de Manastash Range op 1.150 m hoogte, en een uurtje later bereikt men Toppenish, en het Indiaanse Yakama Reservaat.

Het stadje Toppenish is befaamd voor zijn Murals of muurschilderingen ! In 1989 besloot een wijkcomité iets te doen aan het belabberde uitzicht van de stad, en men opteerde voor grote muurschilderingen, die op de gevels van oude gebouwen konden worden geschilderd. Wat eigenlijk begon als een publicitaire stunt, de Mural-in-a-Day (een muurschildering in één dag), groeide weldra uit tot een jaarlijks evenement.

Ook andere gevels werden aangepakt, zij het dan dat de meeste werden beschilderd in meer dan één dag. Nu zijn er reeds vijfenzestig grote muurschilderingen, en elk jaar sponsort het wijkcomité een nieuw schilderij, zonder enige hulp of tegemoetkoming van de stad of de staat ! Er zijn beslist echte pareltjes tussen de muurschilderingen, en de exploratie van de stad is méér dan interessant !

Naast de muurschilderingen is Toppenish tevens de thuishaven van het Indian Legends Casino, waar naast de traditionele Jackpots en speeltafels ook een uitstekend Buffet vindt. Dit is eveneens de moeite van een bezoek waard, en als je een senior bent, geven ze het gewoon weg...

Toppenish : Murals 1 Toppenish : Murals 2
   
Toppenish : Murals 3 Toppenish : Murals 4
   
Toppenish : Murals 6 Toppenish : Murals 6
   
Toppenish : Murals 7 Toppenish : Murals 8

~ ~ ~ ~