VIRGINIA

the Old Dominion

Richmond de Plantages - City Tour
Jamestown eerste nederzetting - Carter's Grove
Williamsburg Colonial Williamsburg
Fredericksburg City Tour
Mount Vernon George Washington home
The Pentagon het Pentagon
Arlington Nationaal Kerkhof
Norfolk Hampton Roads
Blue Ridge Parkway The Blue Ridge Parkway
   
artikel De 13 Originele Kolonies
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-book View America: South-Atlantic 2

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Georgia, Virginia en West-Virginia. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

VIRGINIA wordt ook the Old Dominion genoemd, maar zijn volle naam is the Commonwealth of Virginia, en het is één van de dertien originele kolonies. In 1788 trad Virginia als tiende staat toe tot de US. De hoofdstad en grootste stad is Richmond, dat tevens de hoofdstad van de Confederatie was gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog. Genoemd naar the Virgin Queen Elizabeth I, was Virginia de eerste Engelse kolonie in Amerika.

De bevolking bedraagt ca. 7 miljoen inwoners, met een dichtheid van 70 per km2. De helft hiervan is geconcentreerd in en rond Washington DC, en in Richmond.

Gedurende de Engelse burgeroorlog in 1642 bleef Virginia trouw aan de koning, en weigerde Oliver Cromwell te volgen. Vele monarchisten immigreerden naar Virginia, tot in 1652 de Engelse vloot hen dwong zich te onderwerpen aan Cromwell. In 1660 kon Charles II de troon weer bestijgen, en hij noemde de trouwe kolonie the Old Dominion.

Het originele charter van de kolonie omvatte een enorm grondgebied, waaruit later verschillende andere staten ontstonden, zoals Kentucky en West Virginia in 1863. George Washington, Thomas Jefferson, James Madison en James Monroe waren stichters van de United States, en ze waren tevens bij de eerste vijf presidenten.

De voornaamste bezienswaardigheden zijn Williamsburg, Mount Vernon (de woning van George Washington), Jamestown, en Arlington National Cemetery.

map van Virginia

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Richmond

Richmond is de hoofdstad van Virginia. De beste wijze om deze mooie stad te bezoeken is met een walking tour of begeleide wandeltoer. Deze brengt je doorheen het centrum van de stad, en op een kleine 2 uur ziet men allerhande historische gebouwen en monumenten, en krijgt men daarenboven de bijhorende informatie.

Dwars doorheen het centrum loopt Broad Street, een uitermate brede boulevard. De reden voor de naam en de breedte is dat er vroeger een trein door het centrum reed. Later werd deze vervangen door een tram. De Old City Hall is een mooi gebouw in een oude Gotische stijl. Toen de stad een nieuw stadhuis bouwde, werd het oude gebouw omgebouwd tot een kantoorgebouw.

Richmond : city tour 1 Richmond : city tour 2
   
Richmond : city tour 5 Richmond : city tour 6

Jamestown

Eerste nederzetting

Jamestown is de plaats waar de Britse rederij Virginia Company of London een eerste nederzetting trachtte op te starten in 1607, in zijn poging om Amerika te koloniseren. In het Visitor Center vindt men tevens een zeer interessant museum, met uitgebreide informatie over Engeland anno 1600, en over de plaatselijke Indianenstam, de Powhatan Indianen.

Men kan de prachtige esplanade afwandelen, waar de vlaggen van alle vijftig Staten pronken, met een korte historische uitleg van elke staat. Jamestown herbergt tevens een reconstructie van een Indiaans dorp, een haventje met replica's van twee van de drie eerste schepen, en tenslotte een reconstructie van het originele fort.

Jamestown : eerste nederzetting 1 Jamestown : eerste nederzetting 2
   
Jamestown : eerste nederzetting 3 Jamestown : eerste nederzetting 4

Williamsburg

Colonial Williamsburg

Het Colonial Williamsburg Park bestaat uit een historisch gedeelte en verschillende musea, opgericht op een terrein van 69 hectare. Het terrein werd aangekocht door John D. Rockefeller Jr., en hij liet moderne gebouwen afbreken en oude gebouwen restaureren.

De Historic Area omvat 88 authentieke en volledig gerestaureerde gebouwen, en een 400-tal nieuwe gebouwen, die exacte replica's zijn van originele gebouwen. Ze werden nagemaakt naar oude prenten en afbeeldingen. De hele omgeving stelt de kolonie voor, zoals deze bestond in het jaar 1774! Ze geeft een aantrekkelijk en goed beeld van de toenmalige levensomstandigheden en beroepen.

Vele figuranten lopen rond in authentieke klederdracht, en ze spuiten met plezier alle mogelijke historische informatie. De ambachten die worden tentoongesteld, worden uitsluitend uitgeoefend met het toenmalige werkgerief, zonder enige elektrische toestellen of moderne methoden. Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen zich werkelijk inleven in hun rol. Er wonen trouwens zo'n 80 families doorlopend in het park. Colonial Williamsburg is zeker een bezoek waard, en is zowel leerrijk als interessant!

Colonial Williamsburg 1 Colonial Williamsburg 2
   
Colonial Williamsburg 3 Colonial Williamsburg 4

Mount Vernon: George Washington home

Mount Vernon is de woning en plantage van George Washington, prachtig gelegen aan de oever van de Potomac. George Washington was generaal en opperbevelhebber van de koloniale troepen tijdens de opstand tegen de Engelsen. Hij was tevens staatsman, vrijmetselaar, en eerste president van de US. Zijn persoon is door de Amerikanen verheven tot een idool.

In Mount Vernon werd het na de revolutie een drukke boel. George Washington breidde geleidelijk zijn plantage uit tot een landgoed van 3.200 hectaren en 316 slaven, een moderne boerderij, een eigen scheepswerf, en uitgestrekte tuinen. Zijn landgoed is mooi en heeft een magnifiek zicht over de Potomac. De gebouwen zijn geenszins protserig, en eerder eenvoudig en strak gebouwd.

Mount Vernon : George Washington's home 1
Mount Vernon : George Washington's home 2
   
Mount Vernon : George Washington's home 3 : de Potomac river Mount Vernon : George Washington's home 4 : de Potomac river

Het Pentagon

Het Pentagon Eigenaardig genoeg maakt de buitenzijde van het Pentagon niet zoveel indruk als men zou kunnen verwachten. Het is gewoon een gigantisch bruin gebouw, dat dermate groot is (12 hectaren), dat het er als een vierkant uitziet, als men er voor staat. Het werd echter gebouwd in de vorm van een vijfhoek, en het gebouw werd schier legendarisch.

Het is één van de grootste kantoorgebouwen ter wereld, met een verbazingwekkende 27 kilometer gangen! Het werd in 1943 gebouwd aan de oever van de Potomac, tegenover Washington DC.

Na de aanslag van 9 november 2001 was het verboden om foto's van het gebouw te nemen, of zelfs maar stil te staan aan de ingang. Het lokale verkeer is verschrikkelijk druk, en vrije parkeerplaatsen zijn uiterst schaars.

Arlington : nationaal kerkhof

Het Arlington National Cemetery is het meest bekende van de meer dan 100 militaire kerkhoven. Het ligt op een mooi onderhouden oppervlakte van zo'n 245 hectaren, en het is de laatste rustplaats van zo'n 222.000 militairen. Dit militaire kerkhof werd opgericht tijdens de burgeroorlog, op het domein van Arlington House, dat voordien eigendom was van de familie van generaal Robert E. Lee.

Veteranen en militaire slachtoffers (en hun familie) van alle Amerikaanse oorlogen liggen er begraven. Na 1900 werden ook de stoffelijke resten van de (noordelijke) slachtoffers van de burgeroorlog er naar overgebracht. Men vindt er grafstenen van de jaren 1700 tot 2000. Er liggen ontelbare bekende personages begraven, zoals John Fitzgerald Kennedy, Audie Murphy, Joe Louis, enz.

De Tomb of the Unknown Soldier (het Graf van de Onbekende Soldaat) is opgedragen aan alle Amerikanen die gedood werden zonder dat hun stoffelijke resten werden geïdentificeerd. Een zeer merkwaardige ceremonie is the Changing of the Guard (Aflossing van de Wacht).

Arlington National Cemetery 1 Arlington National Cemetery 2
   
Arlington : Changing of the Guard 1 Arlington : Changing of the Guard 2
 

~ ~ ~ ~