VERMONT, the Green Mountain State

Wat te zien

Rutland de omgeving - Wilson's Castle
South Royalton Joseph Smith memorial
Shelburne Teddy Bear Company
Burlington Ethan Allen Homestead - Lake Champlain Chocolates
Grand Isles Islands tour
Vergennes Lake Champlain Maritime museum
   
artikelen Ethan Allen, Benedict Arnold, en politiek...
andere pagina's andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: New England

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

VERMONT is ook gekend als als the Green Mountain State. Zijn naam komt uit het Franse "vert" en "mont", wat zoveel betekent als groene berg. In 1791 trad Vermont als 14de staat toe tot de Verenigde Staten, de eerste nieuwe staat na de oprichting van de unie door de 13 originele kolonies. De hoofdstad is Montpelier en de grootste stad is Burlington.

Vermont beslaat een oppervlakte van ongeveer 24.900 km2 en is voor 78 % bebost. Het telt ongeveer 613.000 bewoners, met een densiteit van 26 per km2. Het is de meest landelijke staat van de Verenigde Staten en slechts 32% van de bevolking woont in de steden.

De voornaamste economische activiteit was de landbouw tot ver in de 20ste eeuw, waarna de industrie het overnam. Op heden is het toerisme de grootste industrie. De nationale boom is de sugar maple tree (esdoorn), die de befaamde maple syrup voortbrengt!

Vermont's prachtige natuur zorgt er voor dat het heel het jaar door toeristen aantrekt. De herfst brengt zijn uitzonderlijk kleurenpalet in de bossen, en gedurende de winter zijn de vele ski-oorden erg gegeerd.

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Shelburne

Vermont Teddy Bear

De Vermont Teddy Bear Co biedt een geleide rondgang aan van zijn werkhuis, waar verschillende modellen van Teddyberen vervaardigd worden. Na de rondleiding trekken de bezoekers gewoonlijk naar de onvermijdelijke gift shop. En al even onvermijdelijk komen de dames doorgaans buiten met een grote glimlach en een of meerdere Teddyberen onder de arm, zogezegd enkel voor de kinderen of de kleinkinderen...

Maar wat is eigenlijk de origine van de Teddybeer? Hij is over de hele wereld bekend als een knuffelbeer, maar zijn geboorte is veel recenter dan men zou kunnen denken! In 1902 zat president Theodore (Teddy) Roosevelt een conferentie voor die een conflict over de staatsgrens tussen Vermont en Massachusetts moest oplossen. Na de conferentie werd aan Roosevelt een jachtpartij aangeboden, aangezien iedereen wist dat hij een verwoed jager was. Op deze bepaalde dag wou het wild echter absoluut niet opdagen, en zelfs na verschillende uren jagen had nog niemand van de groep ook maar één schot gelost. Roosevelt was zichtbaar teleurgesteld.

Om hem te troosten bonden enkele jagers een jonge beer aan een boom zodat hij het dier met één schot kon afmaken en zo toch met een trofee naar huis keren. Roosevelt was over zulk onsportief gedrag echter ten zeerste verbolgen en beval het dier onmiddellijk vrij te laten. Een van de journalisten beschreef het voorval als onderdeel van zijn artikel over de grensdiscussie. Hij voegde er een cartoon aan toe, waarin hij het dier Teddy Bear noemde. In een typische geest van Amerikaanse folklore kreeg de cartoon méér respons bij het publiek dan al het saaie nieuws over de conferentie, en de naam Teddy Bear werd meteen legendarisch!

Een handige speelgoedmaker uit Vermont wenste de beer te maken als kinderspeelgoed en vroeg aan Roosevelt de toelating om deze een Teddy Bear te noemen. Roosevelt ging meteen akkoord, et voilà, de Teddy Beer was geboren!

Shelburne : Vermont Teddy Bear Co 1 Shelburne : Vermont Teddy Bear Co 2
   
Shelburne : Vermont Teddy Bear Co 3
Shelburne : Vermont Teddy Bear Co 4

Burlington

Ethan Allen homestead

In Burlington vindt men de Ethan Allen Homestead, de woning van een Vermontse volksheld, frontiersman en leider tijdens de revolutie. Nochtans vindt men nergens enige wegaanduidingen naar het Ethan Allen Park, noch is er aan de ingang van het park enige verwijzing naar Ethan Allen, behalve dan twee eenvoudige stenen platen.

De eerste vermeldt dat op deze plaats zijn boerderij werd gebouwd in 1778, en de tweede vermeldt eenvoudig dat hij hier in 1789 overleed. Zou het kunnen dat hij enkel een held van het volk was, maar niet van de "officiële" regering?

Lees meer over Ethan Allen, Benedict Arnold en politiek !...

Burlington : Ethan Allen Homestead 1 Burlington : Ethan Allen Homestead 2

~ ~ ~ ~