UTAH : bezienswaardigheden - deel 3

Natural Bridges, Moab, Canyon Lands, the Arches
deel 1 Salt Lake City de City - Temple Square - Madeleine Cathedral
  Wendover de Zoutvlakten - de Bonneville Speedway
  Torrey Capitol Reef NP - Fishlake National Forest
     
deel 2 Ivins Snow Canyon
  St George Mormon cathedral
  Springdale Zion National Park
  Glendale Dixie National Forest - Bryce Canyon NP
     
deel 3 Blanding Natural Bridges NP
  Moab Moab City - Canyon Lands NP - The Arches NP
     
artikelen   De Mormoonse Kerk | Joseph Smith
more pages   Utah : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Blanding : Natural Bridges NP

Highway 275 voert niet alleen naar het Natural Bridges National Park, maar tevens naar Lake Powell, een zeer toeristische bezienswaardigheid. Naast diverse watersporten, varen, vissen en wandelen, is het meer tevens bekend omwille van de Rainbow, de grootste natuurlijke brug ter wereld ! Men kan de Rainbow enkel bezichtigen van op een boot.

Natural Bridges National Park staat (uiteraard...) bekend voor zijn natuurlijke bruggen ! Het Visitor Center presenteert een documentaire over het park. Natuurlijke bruggen ontstaan door de erosie van een rivier, waarvan meanders geduldig de zachte kalksteen wegschuren langs beide kanten van een canyon. Uiteindelijk komt er een opening op het niveau van de rivier, die geleidelijk aan breder wordt. Het "dak" van de muur blijft intact, et voilà, een Natuurlijke Brug is geboren !

De rit doorheen het park is ongeveer negen mijl lang, en er zijn drie natuurlijke bruggen te zien, de Sipapu Bridge, de Kachina Bridge, en de Owachomo Bridge. De ietwat bevreemdende namen van de drie bruggen komen uit de Hopi-taal. Dit zeer afgelegen gebied bleef namelijk zeer lang volledig onbekend, tot het in 1883 bezocht werd door een goudzoeker. Die vond geen goud, maar wel deze drie magnifieke natuurlijke bruggen.

Zijn reisverhaal en beschrijvingen werden in 1904 gepubliceerd in National Geographic, en ze wekten meteen de publieke belangstelling op. En wat Jan Publiek interesseert, is natuurlijk voer voor politiekers... In 1908 tekende president Theodore Roosevelt het besluit om van het gebied Utah's eerste National Park te maken !

Blanding : Rainbow bridge Blanding : Sipapu bridge
Rainbow bridge
Sipapu bridge
Blanding : Owachomo bridge Blanding : Kachina bridge
Owachomo bridge
Kachina bridge

Moab

Moab city

Interstate 70 loopt dwars doorheen de Rocky Mountains, en vervolgt naar het oostelijke deel van Utah. De Interstate klimt er voortdurend, en de top ligt op 2.400 m hoogte ! Hij vervolgt doorheen Fish Lake national Forest, en in het begin van de afdaling is er een View Point met gewoon fantastische vergezichten en monumentale landschappen. Interstate 70 is trouwens een Scenic Byway, wat eerder uitzonderlijk is !

Het stadje Moab kwam eigenlijk tot leven in de jaren 1950, toen er uranium in de bergen werd gevonden. Na de overwinningsroes van Wereldoorlog II was er geld genoeg voorhanden voor allerlei militaire projecten, maar een paar jaar later bleek dat de mijnen niet rendabel waren. Intussen was het uitzonderlijke natuurschoon van het Moab gebied echter in de publieke belangstelling gekomen, en het stadje ontwikkelde zich verder tot een toeristisch trekpleister.

Moab City 1 Moab City 2

Canyon Lands NP

Canyonlands National Park wordt in drie delen gesneden door de Colorado en de Green rivieren. De drie delen zijn respectievelijk Island in the Sky, Needles, en the Maze. Island in the Sky is volledig bereikbaar met een gewoon voertuig, Needles telt vooral kolommen (zoals de Bryce Hoodoo's), en arches of natuurlijke bruggen (zoals in The Arches). The Maze is enkel bereikbaar met voertuigen met vierwielaandrijving, en het is bovendien één van de meest afgelegen plaatsen in de USA !

Het Visitor Center presenteert een documentaire over de geschiedenis van het park. Het park zelf biedt vanaf de ingang uitzonderlijk weidse en gewoon magnanieme vergezichten over schier onmetelijke canyons ! Er zijn zelfs canyons IN canyons te zien, want Canyonlands telt namelijk drie niveau's. De oppervlakte heet the Mesa, en 1.200 voet lager ligt the White Rim, en dan nogmaals 1000 voet lager liggen de rivieren...

Shafer Canyon : Een gewoon prachtig panorama.

Green River Overlook : Al even prachtig panorama, over twee rivieren en een canyon IN een canyon.

Upheaval Dome : Een enorme inzinking, die zelfs een krater zou kunnen zijn ! Wetenschappers denken namelijk dat deze formatie het gevolg zou kunnen zijn van een meteoor-inslag. Indien men de bodem van nabij wil bekijken, dient men echter een stevige (en steile) wandeling uit te voeren van zo'n 45 minuten...

Holeman Spring Canyon Overlook : Ook dit viewpoint levert schitterende foto's op. Allerhande dieren bewonen het park, zoals bergschapen, hagedissen en (natuurlijk...) ratelslangen, en we zagen zelfs drie herten, die welwillend even poseerden voor een foto...

Grand View Overlook : Het laatste, maar niet het minste vergezicht met een ongelooflijk magnifiek panorama. Het uitzicht wedijvert zeker met de Grand Canyon, en het is gewoon enig.

Woorden falen volledig om de uitzonderlijke pracht van dit park te beschrijven ! Het is niet verwonderlijk dat CanyonLands het toneel is geweest van vele kaskrakers, zoals Thelma and Louise en Indiana Jones. Dit schitterende park is niet één bezoek, maar vele bezoeken meer dan waard !

Canyon Lands NP 1 Canyon Lands NP 2 : Shafer canyon
   
Canyon Lands NP 3 : Green River Overlook Canyon Lands NP 4 : Grand View overlook

The Arches NP

Het Visitor Center toont een documentaire over de geschiedenis van het park. Driehonderd miljoen jaar geleden was dit gebied bedekt door een oer-zee, en zeer dikke zoutlagen werden afgezet op de bodem. Toen het klimaat veranderde, droogde de zee op, en de vlakte werd bedekt door dikke lagen sediment, afkomstig van de erosie van de omringende bergen.

Vijftien miljoen jaar geleden werd het Colorado plateau omhoog getild door tektonische activiteit, en de dikke lagen zout werden stilaan opgelost door doorsijpelend water. Er ontstond derhalve een kolossale ondergrondse kamer, en uiteindelijk zakte de bodem in onder het gewicht van de sedimenten. Er ontstond een nieuw en lager plateau, maar hardere rotsformaties bleven nochtans overeind staan op het oude niveau, weliswaar in stukken en brokken. Deze erodeerden vervolgens door weer en wind, en ontwikkelden zich uiteindelijk tot de befaamde arches !

Park Avenue : Een panorama van het "ingezakte" gedeelte.

La Sal Mountains viewpoint : Een panorama over de tweede hoogste bergketen van Utah.

Petrified Dunes : Versteende duinen, in de vorm van mooie zandformaties met pastelgroene tinten.

Rock Pinnacles : Een verzameling van verweerde pieken, zoals de Hoodoo's in Bryce Canyon...

Balanced Rock : Dit is wel speciaal. Een enorme rots staat zeer precair op een massieve stenen monoliet. Hoe kan dat ding in 's hemelsnaam in evenwicht blijven staan ?...

The Arches NP 1 The Arches NP 2 : Park Avenue
The Arches
Park Avenue
The Arches NP 3 : Rock Pinnacles The Arches NP 4 : Balanced Rock
Rock Pinnacles
Balanced Rock

Windows : Dit heeft niets te maken met computers (...), maar eerder met een serie natuurlijke bruggen, waarvan de openingen een waar venster vormen op de hemel !

Garden of Eden : Een panorama, dat men reeds van ver kan zien. De rotsformaties zien er uit als verticale vinnen, uitgesleten uit een brede homp rots. Ze tronen allen evenwijdig aan elkaar, in hun zeer specifieke roestbruine kleur. Opmerkelijk !

Soft Valley : Een ander panoramisch zicht over de vallei.

Delicate Arch : Deze brug is Utah's meest bekende beeld, want het wordt afgebeeld op praktisch elke documentatie. Helaas is deze arch vrij moeilijk te bereiken, want de wandeling langs het pad neemt een paar uur in beslag, en vergt bovendien een nogal steile klauterpartij...

Skyline Arch : Een volgende gracieuze natuurlijke brug, die echter slechts van op afstand kan bekeken worden. Wil je een mooie foto, dan zal je een sterke zoomlens nodig hebben...

Devil's Garden : Deze tuin is het vertrekpunt voor ettelijke wandeltochten. De omgeving is bijzonder mooi, en men kan er gerieflijk de lunch nemen in de ingerichte Picnic area.

Het Arches National Park is mooi om te bezoeken, zelfs al zijn sommige van de overvloedige attracties niet altijd goed aangeduid, noch goed bereikbaar. Men vindt er hoodoo's, spitsen, en verschillende mooie bogen. Het is tevens een paradijs voor sporters, wandelaars, fietsers, en amateur-fotografen. Zeker een bezoek waard !

The Arches NP 5 : windows The Arches NP 6 : windows
   
The Arches NP 7 : windows The Arches NP 8 : windows
Windows
Windows
The Arches NP 9 : delicate arch The Arches NP 10 : Devil's garden
Delicate Arch
Devil's Garden

~ ~ ~ ~