TEXAS, the Lone Star State

Wat te zien

Austin State capitol - Lake Travis - McClusky's
Crawford George W. Bush Ranch
Corpus Christi Padre Island
Amarillo The Big Texan - Cadillac Ranch - Palo Duro Canyon
Lubbock Buddy Holly museum
Midland Oil City - Petroleum Museum
Odessa Krater & museum
Presidio Brewster county - El Camino del Rio - Big Bend
El Paso the City - Scenic Drive - Magoffin House - Mount Cristo Rey
Interstate 10 van Fort Stockton naar Austin
San Antonio the Alamo - the Riverwalk
Houston Sam Houston Toll Way - the Galleria Mall
Dallas Moord op Kennedy - the Southfork Ranch
   
artikel the Flu - Influenza | de Margarita
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: South West

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek de staten Arkansas, Louisiana, Oklahoma en Texas. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

TEXAS is ook gekend als the Lone Star State, wegens zijn vlag met één ster, van toen het nog een republiek was. Texas was eigenlijk Spaans grondgebied, tot Mexico onafhankelijk werd in 1821. De naam Texas komt van tejas of teyas, zoals de Spanjaarden in de 16de eeuw het Caddo woord voor vrienden uitspraken. In 1836 werd Texas een republiek, en het trad toe tot de US in 1845 als de 28ste staat. De hoofdstad is Austin, en de grootste stad is Houston.

Texas is de tweede grootste staat na Alaska, met een oppervlakte van 692.000 km2. Het meet 1.240 kilometer op 1.290 km, en maakt zeven procent van de totale landoppervlakte van de U.S. uit. De oppervlakte van Texas is even groot als Ohio, Indiana, heel New England, en alle Atlantische staten bijeen ! Slechts 11% van de oppervlakte is bebost, en de rest is grasland. Texas heeft de tweede grootste bevolking in de US na California, met ongeveer 21 miljoen inwoners, en een dichtheid van 31 per km2. Omwille van de grote afstanden zijn verbindingen per vliegtuig onvermijdelijk, en er zijn niet minder dan 1.280 vliegvelden in de staat...

Texas heeft bijna de meeste natuurlijke rijkdommen van alle staten. Zijn enorme oppervlakte, en de snelle ontwikkeling van de economie door deze bodemschatten, maakten van Texas een legende, met als hoofdspelers olie, scheikundige producten, ranches, en vooral rundvee ! Ook katoen is een belangrijke teelt, alhoewel het slechts werd ontwikkeld nadat de parasiet Boll Weevil de productie in de oostelijke staten verwoestte.

In het noorden van de Panhandle liggen de High Plains of Llano Estacado (land met staken). In het uiterste westen vind men het hoogste punt van Texas, de Guadalupe Peak (2.667 m). De grootste rivier is de Rio Grande, die over 2.100 kilometer op de grens tussen Texas en Mexico loopt. Andere rivieren zijn de Colorado (met kunstmatige meren en stuwdammen), de Trinity en de Brazos rivieren. Het grootste eiland van Texas is Padre Island.

In het oosten zijn er mooie landschappen met dennebossen te bewonderen, in het zuidwesten vind men ruige bergen en kleurrijke woestijnen, en er zijn meer dan 350 kunstmatige meren en stuwdammen. Andere bezienswaardigheden zijn het Big Bend National Park langs de Rio Grande, Padre Island, en de Spaanse missies in San Antonio (the Alamo). Men kan ook een meteoorkrater gaan bezoeken nabij Odessa, de Ghost Town Terlingua, of een van de talrijke rodeo's.

map van Texas

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Austin - Lake Travis

Austin is de hoofdstad van Texas. Het parlementsgebouw werd gebouwd van 1882 to 1888, en het is het grootste parlementsgebouw van de Verenigde Staten. Tijdens de laatste decennia evolueerde de stad zeer snel van een slaperig universiteitsstadje naar een bruisende hoofdstad, met een enorme uitbreiding van constructies. De omgeving van Austin is zeer mooi en uiterst groen. Speciaal de Loop 360 biedt gewoon prachtige panorama's !

Austin : Loop 360 Austin : Capitol
   
Austin : Lake Travis 1 Austin : Lake Travis 2

Corpus Christi : Padre Island

Corpus Christi ligt langs de Golf van Mexico, en men vindt er een mooie kustlijn. Alhoewel het geen zandstrand is, is het strand met stenen mooi aangelegd en goed onderhouden. Padre Island is een natuurreservaat langs de kust. Men vindt er kilometers en kilometers duinen, die zorgvuldig werden aangeplant, en ze zijn beschermd met houten wandelwegen. Ze zijn bovendien goed gedocumenteerd. South Padre Island staat volledig open voor toeristen, en dikwijls rijden Recreational Vehicles zelfs tot op het strand!

Corpus Christi : Padre Island 1
Corpus Christi : Padre Island 2
Corpus Christi : Padre Island 4

Amarillo

The Big Texan

Het Big Texan restaurant in Amarillo presenteert een speciale uitdaging, en een gratis maaltijd, INDIEN men het voorgerecht, het hoofdgerecht met een steak van 2,2 kg (72 ounces), en het dessert, in minder dan één uur kan binnenspelen... Dit restaurant is tot ver buiten de grenzen van Texas bekend om zijn formidabele reclamestunt !

Honderden, zoniet duizenden, hebben dit huzarenstukje reeds geprobeerd, en enkelen zijn er zelfs in geslaagd ! Hun namen en hun "schranstijden" sieren de muren van het etablissement. De snelste eter klaarde deze opmerkelijke klus in minder dan 9 minuten, en een enkeling slaagde er zelfs in om binnen het uur TWEE menu's naar binnen te werken... Texas is duidelijk "the biggest" in alles, en in het restaurant staat er zelfs een uitzonderlijk grote stoel voor the Big Texan...

Amarillo : The Big Texan 1 Amarillo : The Big Texan 3

The Cadillac ranch

De Cadillac Ranch ligt naast Amarillo, op exit 60 van Interstate 40. Tien Cadillacs werden gedeeltelijk en op hun kop in een tarweveld begraven, op amper honderd meter van de interstate ! Het minste wat gezegd kan worden, is dat het zicht van deze auto's zeer merkwaardig is... Over de jaren zijn de wagens één grote massa graffiti geworden door spuitbus-aficionado's, maar spijtig genoeg hebben deze allen ook hun lege spuitbussen op de grond gelaten...

Amarillo : The Cadillac Ranch 3 Amarillo : The Cadillac Ranch 4

Presidio

Brewster county

De Presidio is echt een buitenbeentje, en gelegen in zuid-Texas. Presidio del Norte was de naam van de Mexicaanse provincie, die zowat heel Texas omvatte. Na de Mexicaanse oorlog werd dit gebied opgesplitst tussen Texas (USA) en Presidio (Mexico), maar deze laatste provincie werd later Ojinaga hernoemd, naar een Mexicaanse generaal. Brewster County, dat het Big Bend National Park omvat, is de grootste county van Texas. Deze county is zowat even groot als Connecticut en Rhode Island samen, of even groot als heel België...

El Camino del Rio, Lajitas en Terlingua

Highway 170 loopt langs de Camino del Rio, en de opmerkelijke dorpjes Lajitas en Terlingua. Op deze plaats is de Rio Grande rivier niet zeer indrukwekkend, en slechts een riviertje van zo'n tien meter breed. El Camino del Rio (de weg van de stroom) kreeg zijn naam omdat hij langsheen de 3.000 kilometer lange Rio Grande rivier loopt ! De "Camino" is zeker Scenic te noemen, omdat hij dwars door de Texaanse bergen loopt, en absoluut énige taferelen en vista's biedt. Eén klein bijkomend detail echter, de baan slingert onophoudelijk naar links en rechts, en ze wipt en duikt bovendien fenomenaal...

In 1588 werd Lajitas gesticht door de Spanjaarden, als oversteekplaats van de Rio Grande. Nu is het een klein dorpje, waar een mooie replica van een oude Wild West dorpsstraat werd gebouwd, als toeristische attractie ! Een beetje verder ligt de spookstad Terlingua, die zijn naam ontleent aan het feit dat de lokale bevolking vroeger een mengsel van drie talen sprak : Engels, Spaans en Comanche !

Presidio : El Camino del Rio 1 Presidio : El Camino del Rio 2
   
Presidio : Lajitas 1 Presidio : Lajitas 2

Big Bend National Park

Big Bend National Park heeft een oppervlakte van 300.000 hectare, en het natuurschoon in dit park is zeer ongewoon, en letterlijk onbeschrijfelijk ! Het Visitor Center biedt uitgebreide informatie aan over dit mooie park, dat nochtans niet zo druk bezocht wordt. Zeker de moeite van de verplaatsing waard !

Presidio : Big Bend NP 3 Presidio : Big Bend NP 4

El Paso

El Paso city

De naam El Paso komt uit lang vervlogen tijden, toen Juan de Oñate in 1598 zijn reis naar El Paso del Rio del Norte (het oversteken van de rivier naar het noorden) voorbereidde. Er werd een missie gesticht op de oever van de Rio Grande, en deze werd al snel El Paso genoemd. Het gedeelte van de stad, dat op Mexicaans grondgebied ligt, werd later hernoemd tot Juarez, naar Benito Juarez.

Het verkeer op de El Paso Interstate kan best vergeleken worden met een traditionele corrida... De Scenic Drive boven El Paso ligt langs Interstate 10. Men moet een beetje zoeken, maar het begin van deze baan ligt tegen Mesa, en er staan verschillende villa's uit de hogere klasse. Men krijgt er prachtige panorama's te zien over de volgebouwde heuvels rond El Paso. En tenslotte is El Paso eveneens de geboorteplaats van de Margarita !

El Paso, TX 3 El Paso, TX 4

Mount Cristo Rey

Het statige standbeeld Mount Cristo Rey kijkt van op een bergtop uit over El Paso, net zoals in Rio de Janeiro het geval is. Het ligt op de grens van Texas, New Mexico en de Mexicaanse staat Chihuahua. Het monument werd in 1934 gebouwd, uitsluitend gefinancierd door en met de actieve medewerking van vrijwilligers van de parochie. Eerst werd er een aardeweg aangelegd naar de top, en er werd een houten kruis opgericht. Nadien kwam er een ijzeren kruis, en tenslotte werd in 1939 het huidige 29 voet hoge standbeeld geplaatst.

De klim naar het standbeeld bedraagt 4 kilometer, met een hoogteverschil van 240 meter. De eerste 300 meter lopen bijzonder steil, wat niet zo bevorderlijk was voor mijn oude knoken... We "kreeften" nochtans moedig verder langs de slingerende weg, die hooguit twee meter breed is. Tijdens onze klim reden de Deputy's langs in hun Jeep, schertsend en onbezorgd, alhoewel de banden van het voertuig vervaarlijk dicht langs de rand van het pad slingerden...

Het panorama wordt steeds méér spectaculair, naarmate men hoger komt. De laatste tweehonderd meter van de klim, vlakbij de top, is het moeilijkste gedeelte, want dan ziet men voluit de steile afgrond naast het smalle weggetje, en wordt men onvermijdelijk wel wat duizelig... Na een uurtje klimmen bereikt men de top. Het zicht is er gewoon adembenemend (voorzover men natuurlijk nog adem over heeft, na die klim...). Een absolute "Must" !

El Paso : Mount Cristo Rey 1 El Paso : Mount Cristo Rey 2
   
El Paso : Mount Cristo Rey 3 El Paso : Mount Cristo Rey 4

San Antonio

The Alamo

The Alamo is de oude Spaanse Missie, waar een handvol Amerikaanse troepen en vele bekende trappers de Mexicaanse troepen van generaal Lopez de Santa Anna lang genoeg konden tegenhouden, om generaal Sam Houston de kans te geven een Amerikaans leger op de been te brengen. Alle troepen en trappers kwamen om tijdens dit heldhaftig gevecht, dat een onsterfelijke legende is geworden in de Amerikaanse geschiedenis !

Zoals men kan zien op de foto uit 1989 (rechts), werd het monument nadien uitstekend gerestaureerd... Nabij de missie is er een IMAX-theater, dat een interessante en geromanceerde film biedt over de veldslag, met tal van bekende filmsterren zoals John Wayne, James Stewart, enz.

San Antonio : the Alamo 2003 San Antonio : the Alamo 1989
2003
1989

the Riverwalk

De San Antonio Riverwalk is een mooie wandelroute langsheen de rivier, die pal door het centrum van de stad loopt. Langs beide zijden van de rivier werden houten wandelpaden aangelegd, die krioelen van de winkeltjes en restaurants. Zeer pittoresk !

San Antonio : the Riverwalk 1 San Antonio : the Riverwalk 2

Dallas/Fort Worth

De moord op president Kennedy

Dallas/Fort Worth : moord op Kennedy

Als men Dallas bezoekt, is het onmogelijk niet de plaats te herdenken, waar op 22 november 1963 president John Kennedy werd vermoord.

De fatale schoten werden afgevuurd van op de bovenverdieping van een nabijgelegen pakhuis.

Southfork ranch

Een al even onvermijdelijke toeristische bezienswaardigheid is een nostalgisch bezoek aan de Southfork Ranch, die wereldberoemd werd door de quasi legendarisch geworden TV-series "Dallas" ! De ranch ligt in Plano, in het noordoosten van Dallas, en kan dagelijks bezocht worden. Men kan er zelfs blijven slapen, aangezien de ranch volop als toeristisch hotel uitgebaat wordt !

Een prettige anecdote is dat zowel de woning als het zwembad heel wat kleiner uitvallen dan wat het TV-scherm ons deed geloven. Dank zij speciale lenzen, werden de beelden immers deskundig "aangepast" aan de "standing" van de super-rijke Ewing clan !

Dallas : Southfork Ranch 1 Dallas : Southfork Ranch 2
   
Dallas : Southfork Ranch 3 Dallas : Southfork Ranch 4

~ ~ ~ ~