TENNESSEE, the Volunteer State

Wat te zien

Memphis Graceland Elvis Presley, City Tour, Mud Island, Jerry Lee Lewis
Nashville Grand Ole Opry, Belle Meade Plantation
Chattanooga de Chattanooga Choo-Choo
Pigeon Forge Dollywood
Sugarlands Great Smoky Mountains NP
   
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: South East

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek de staten Alabama, Kentucky, Mississippi, en Tennessee. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

TENNESSEE heeft niet echt een bijnaam - behalve dan misschien wat oneerbiedig the Monkey State, maar het wordt dikwijls the Volunteer State genoemd, wegens de grote moed van de vrijwilligers gedurende de vele oorlogen in de jaren 1700 en 1800. De naam komt van het Cherokee dorpje Tanasi aan de Tennessee rivier. Later namen de rivier, het gebied, en tenslotte heel de staat deze naam over.

In 1796 trad Tennessee als 16de staat toe tot de US. De hoofdstad en grootste metropool is Nashville. De staat bestaat uit drie verschillende gebieden, met Memphis in het westen, Nashville in het centrum, en Chattanooga en Knoxville in het oosten. Deze indeling speelde een voorname rol doorheen heel zijn geschiedenis.

De oppervlakte bedraagt ca. 109.000 km2, en aanvankelijk was bijna de hele staat bebost, waar nu nog 52 % van overblijft. De bevolking telt ca. 5,7 miljoen inwoners met een dichtheid van 54 per km2. Het dierenbestand bestond oorspronkelijk uit bizons, wolven, cougars en wapiti-elanden, waar echter niets meer van over blijft, en men vindt enkel nog de zwarte beer en enige herten. Onlangs werden in het Great Smoky Mountains Park terug wolven uitgezet.

Tot in 1940 was de economie van de staat hoofdzakelijk gebaseerd op landbouw, met katoen en tabak als voornaamste teelten. Natuurlijke grenzen zijn de Mississippi rivier in het westen, en de Smoky Mountains in het oosten, met het uitzonderlijke Great Smoky Mountains National Park. Dit is het grootste park in de US, met een oppervlakte van meer dan 2.100 km2. Het ligt verspreid over drie staten (Tennessee, Kentucky en Virginia), en telt méér plantensoorten dan in heel Europa!

Andere bezienswaardigheden zijn Lookout Mountain bij Chattanooga (op een klare dag kan men zeven staten zien), Graceland (de woning van Elvis Presley, Beale Street in Memphis (de blues), Nashville met the Grand Ole Opry (een live country music show sedert 1925), Dollywood in Pigeon Forge (country & western zangeres Dolly Parton), en Mud Island in Memphis (een opmerkelijk park over de Mississippi rivier).

map van Tennessee

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Memphis

Graceland : Elvis Presley

Graceland is de vroegere woning van Elvis Presley. Tijdens de rondleiding doorheen deze spectaculaire en fabuleuze woonst krijgt men een interessante en uitgebreide uitleg the horen over zijn carrière, zijn meer dan honderd en tien gouden en platina platen, en de meer dan 1,5 miljard platen die hij over de hele wereld verkocht ! Men ziet er tevens talloze pronkstukken en souvenirs, zoals zijn auto's, zijn kleren en kostuums, zijn twee persoonlijke vliegtuigen, enzovoort. Zeker een topper !

Memphis : Graceland : Elvis Presley 1 Memphis : Graceland : Elvis Presley 2
Memphis : Graceland : Elvis Presley 5
Memphis : Graceland : Elvis Presley 6
Memphis : Graceland : Elvis Presley 7

Mud Island

Juist voorbij het Welcome Center ligt Mud Island, een klein eilandje in de Mississippi rivier, net op de grens tussen Tennessee en Arkansas. Alhoewel deze attractie zeer ongewoon is en vrij verbluffend, wordt ze zeer weinig gedocumenteerd. Een Monorail leidt naar het eiland, en men komt terecht in een mooi park, prachtig aangelegd en zeer verzorgd.

De meest spectaculaire attractie van het park is ongetwijfeld een uitvoering op schaal en in reliëf van het onderste gedeelte van de rivier Mississippi. Het model toont de rivier vanaf de samenvoeging met de Ohio rivier in Illinois tot aan de Golf van Mexico, over een afstand van 954 mijl.

Dit verbluffend schaalmodel is ongeveer 650 m lang en is tevens hydraulisch, waarbij water wordt gepompt om het verval aan te tonen. Er werden 1.746 verschillende en voorgemodeleerde blokken beton gebruikt om heel de rivier en de voornaamste steden uit te beelden. Gewoonweg schitterend!

Memphis Mud island 1 Memphis Mud island 2
   
Memphis Mud island 3 Memphis Mud island 4

Nashville

Grand Ole Opry

Nashville's Grand Ole Opry is het Mekka van de Country and Western muziek, en een avondvoorstelling is natuurlijk een must. Deze instelling maakt een Live radioprogramma van Country en Western, dat sedert 1925 onafgebroken op radio en TV is, al méér dan 80 jaar!

Dit programma is zodanig bekend en populair dat een enorme zaal met 3.000 plaatsen werd gebouwd om meer bezoekers toe te laten. Zowat alle belangrijke Country and Western artiesten hebben er opgetreden, en het programma is steeds uitstekend verzorgd.

Nashville : Grand Ole Opry 1 Nashville : Grand Ole Opry 2 Nashville : Grand Ole Opry 3

Sugarlands : the Great Smoky Mountains

Het Great Smoky Mountains National Park is een prachtig natuurpark in de Appalachen. Het is tevens het park met het hoogste aantal bezoekers in de hele U.S., zelfs veel meer dan de Grand Canyon. Het is daarenboven het enige Amerikaanse park waarvan de toegang gratis is.

Het Sugarlands Visitor Center presenteert een film van 20 minuten over het ontstaan en de geschiedenis van het park. De naam "Smoky Mountains" komt van de uitgebreide en verspreide mist in deze bergen. De warme lucht afkomstig van de Golf van Mexico koelt zeer sterk af in de Appalachen, en vooral 's morgens of na een regenbui kan deze mist zeer hardnekkig zijn.

Highway 441 doorkruist het park van noord naar zuid, en biedt een mooi overzicht. De 50 km-lange baan is nogal kronkelig, en klimt gezwind van 700 m naar meer dan 1.500 m hoogte. Het enige dat men onderweg ziet zijn bomen, bomen, en nog eens bomen... Men bereikt de top in Newfound Gap, en deze top vormt de grens tussen Tennessee en North Carolina. De panorama's zijn gewoon prachtig!

the Great Smoky Mountains 1 the Great Smoky Mountains 2
   
the Great Smoky Mountains 3 the Great Smoky Mountains 4

~ ~ ~ ~