SOUTH DAKOTA : bezienswaardigheden - deel 2

Custer, Deadwood, Lead, Keystone, Mount Rushmore
deel 1 Sioux Falls City Tour
  De Smet Little House on the Prairie
  Mitchell the Corn Palace
  Kadoka Petrified Gardens
  The Badlands National Park
  Wall Wall Drug Store
  Sturgis Sturgis Motorcycle Rallye
     
deel 2 Custer State Park - Crazy Horse Monument - Korczac Ziolkowski
  Deadwood Outlaw City - Tatanka
  Lead Homestake Goldmine - Presidents Park
  Keystone Borglum Museum - Presidential Wax museum
  Mount Rushmore Mount Rushmore - Gutzon Borglum
     
more pages   South Dakota : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Custer

State Park

Route 36 leidt naar de Black Hills, een heuvelachtige streek waar geschiedenis werd geschreven door de goudvondsten. Het landschap is werkelijk zeer mooi, met de vele donkere bomen op de groene rollende heuvels. Het doet sterk denken aan Luxemburg, Oostenrijk, Beieren, of zelfs de Belgische Ardennen ! De baan kronkelt zich naar boven tussen de heuvels, en de ingang van Custer State Park ligt op 1.220 meter hoogte. Langsheen de Wild Life Loop Road kan men doorgaans elanden, herten, berggeiten, Bighorn schapen, coyotes, Prairie Dogs, bizons, en Burro's (ezels) bewonderen.

De panorama's zijn schitterend, al blijft de baan verder klimmen naar 1.585 meter, en wordt de top bereikt op 1.640 meter. Het bezoek eindigt in het dorp Custer, waarvan het centrum tijdens de Sturgis Rally eveneens propvol motoren staat... De terugweg loopt langs Route 87, die dwars doorheen de Black Hills loopt, en in het Custer Visitor Center uitkomt.

Nochtans bleek de keuze van deze bergweg, om terug naar Rapid City te rijden, een kleine misrekening te zijn ! Hij leidt namelijk doorheen een hele serie tunnels, die uitgehouwen zijn in de rotsen, en ze worden van langsom nauwer... Uiteindelijk stopten we voor een tunnel die nog nauwelijks 2,54 meter breed is, wat slechts acht centimeter breder was dan onze grote truck... Ofwel konden we terugkeren, wat een lange omweg betekende, ofwel konden we proberen ons door de tunnel te wringen !

We stelden onze truck zorgvuldig op, en aan beide kanten van de tunnel kwamen "bikers" kijken of dat huzarenstukje wel goed zou aflopen ! Vooruit dan maar, en op één, twee, drie waren we er door... Geen krabben en geen blutsen, wat nogmaals bewijst dat geluk beter is dan wijsheid... De volgende tunnel was al weer 2,75 meter breed, wat voor zo'n "uitzonderlijke" chauffeur (natuurlijk...) een zee van ruimte betekent !...

Custer : State Park 1 Custer : State Park 2
   
Custer : Black Hills 1
Custer : Black Hills 2

Crazy Horse monument

In Custer leidt highway 385 naar het Crazy Horse monument, en even later wordt de berg zichtbaar, waarin het beeld van de Indiaanse leider wordt uitgehouwd. Het monument ligt op 1.828 meter hoogte. Het Visitor Center is een vrij groot complex, modern, goed onderhouden, en bijzonder uitgebreid. De hoofdbrok is uiteraard het enorme beeld in aanbouw, maar er is tevens een interessante tentoonstelling over het leven en werk van de beeldhouwer Ziolkowski.

Het Visitor Center bevat tevens het Indiaans museum van noord-Amerika, het Native American Cultural Center, en de Crazy Horse bibliotheek met zo'n 22.000 geschriften. Het complex organiseert tevens een scholarship programma, dat reeds vijftienhonderd Indiaanse studenten aan hun studies heeft geholpen, en tenslotte zijn er allerhande leerprogramma's en klassen van de Indian University of North America.

Custer : Crazy Horse Monument 1 Custer : Crazy Horse Monument 2
   
Custer : Crazy Horse Monument 3 Custer : Crazy Horse Monument 4

Korczac Ziolkowski

In het museum maakt men kennis met de geschiedenis van beeldhouwer Korczac Ziolkowski (1908-1982), die door de Indianen werd verzocht om een beeld te maken van hun held Crazy Horse. Het concept van dit monument was een aanvulling van Mount Rushmore, waarin vier Amerikaanse presidenten werden afgebeeld.

Korczac Ziolkowski was een assistent van Gutzon Borglum, de hoofd-beeldhouwer van Mount Rushmore. Hij was trouwens zelf een verdienstelijk beeldhouwer, die in 1939 in New York de eerste prijs won met zijn krachtig beeld "Paderewski". Hij werd aangesproken door Lakota Chief Henry Standing Bear, en in 1947 kwam hij naar South Dakota om de berg te bekijken, waaruit het beeld moest gehouwd worden. Twee jaar later begon hij op zijn eentje aan wat zijn levenswerk zou worden. Het minste wat men kan zeggen, is dat dit een zeer merkwaardig exploot werd !

Hij kon een 24-jaar-oude persluchtgenerator op de kop tikken, een antieke Buda, en legde een hogedruk persleiding van tweehonderdvijftig meter lengte aan, naar de top van de berg. Tijdens een interview vertelde hij aandoenlijk hoe de generator op de meest ongepaste ogenblikken stilviel, zodat hij elke maal weer helemaal naar beneden moest, om de motor weer aan te zwengelen. Nadien moest hij weer alle 741 treden opkaluteren, om even later opnieuw het tergend "kaput-kaput-kaput" te horen, wanneer de motor nogmaals stilviel... Op een bepaalde dag moest hij 9 maal naar beneden en terug naar boven klimmen !

In 1998 werd het aangezicht van Crazy Horse plechtig onthuld, maar de afwerking van het beeld kan nog tientallen jaren duren. Het zicht van de berg is alleszins zeer imponerend, en enkel reeds de schaal van deze monumentale onderneming is beslist een huzarenstuk. Hoeveel miljoenen tonnen steen er werden gedynamiteerd en verwijderd, is slechts bij benadering te schatten.

Het afgewerkte beeld zal 563 meter hoog worden, waarmee het twee maal hoger is dan het Vrijheidsbeeld, en zelfs hoger dan de obelisk van het monument van Washington ! De hele onderneming is een privé-initiatief, dat geen overheidssubsidie aanneemt. Integendeel, Korczac Ziolkowski weigerde twee maal een federale subsidie van 10 miljoen dollar, teneinde de volledige onafhankelijkheid van zijn project te kunnen behouden !

Korczac Ziolkowski : Paderewski

Korczac Ziolkowski 2
Paderewski
 
Korczac Ziolkowski 3 Korczac Ziolkowski : oude Buda
Korczac Ziolkowski
 
werken aan het Crazy Horse Monument 1 werken aan het Crazy Horse Monument 2

Deadwood

Outlaw city

Deadwood : Outlaw CityHet stadje Deadwood is schilderachtig gelegen in een vallei, tussen beboste heuvels. Het is vooral bekend omwille van zijn ruige verleden als "outlaw city", gelegen nabij een goudmijn.

De wetteloze frontiersman en scherpschutter Wild Bill Hickock kwam er aan zijn einde in saloon #10, toen hij voor één enkele keer met zijn rug naar de deur zat te pokeren... Op het kerkhof houdt hij een andere legende gezelschap, namelijk Calamity Jane !

Eens de roemruchte hoofdstad van de Black Hills, was Deadwood in 1970 op sterven na dood, en was het bijna een ghost town geworden. Nochtans, mits een enorme financiële inbreng en heel veel publiciteit, werd het omgetoverd in een bruisende vakantieplaats, vol met saloons, en meer dan 80 casino's, hotels en restaurants ! Het stadje leeft compleet van het toerisme, zelfs gedurende de winter, aangezien verschillende ski-pistes werden aangelegd. Het ziet er allemaal zeer verzorgd uit, modern, en goed onderhouden. Main street is een aantrekkelijke verzameling van oude gebouwen, waarvan sommige gerestaureerd werden.

Tatanka

Deadwood : TatankaTatanka legt de geschiedenis van de Bizon uit in een Interpretative Center. De naam "Tatanka" werd wereldbekend door de film Dances with Wolves met Kevin Costner. De film werd trouwens in deze omgeving gemaakt.

Costner kocht een grote lap grond in Tatanka, eigenlijk een stort, met de bedoeling er een resort te bouwen. Nochtans kon hij geen sponsors vinden voor zijn project, en trok dan maar zelf 5 miljoen dollar uit om de grond aan te kopen, te laten reinigen, en er dit centrum op te bouwen.

Naast de opmerkelijke geschiedenis van de buffalo's, verhaalt het centrum tevens de achtergrond van de Lakota en Dakota Indianenstammen.

Lead

Homestake Gold Mine - President's Park

Lead is de thuishaven van een enorme zogeheten "open" goudmijn, de Homestake Gold Mine. Dit is eigenlijk een afschuwelijk diep gat in het landschap... De grond werd er honderden meters diep weggegraven, in terrassen, op zoek naar goud !

In het President's Park vindt men grote stenen beelden van alle Amerikaanse presidenten, met telkens een beknopte commentaar. Naast deze beelden, biedt het park tevens een zeer mooie wandeling aan, en uiteraard de gelegenheid om veel foto's te maken. Beslist een interessante en een zeer visuele bezienswaardigheid !

Lead : Homestake Gold Mine 1 Lead : Homestake Gold Mine 2
   
Lead : President's Park 1 Lead : President's Park 2

Keystone

Keystone city

De rit naar Keystone loopt doorheen het schitterende Black Hills National Forest, badend in de zon. Eerst krijgt men wel een stevige helling van 15 % te verwerken, maar na deze klim kan men het mooie landschap volledig bewonderen...

Keystone werd in 1891 gebouwd, nabij de Keystone Lode of goud-ader. Drie jaar later werd de Holy Terror Lode ontdekt, die één van de rijkste goudvondsten werd in de Black Hills. Op slag werd Keystone meteen een "grote" stad ! De wat eigenaardige naam van deze ader spruit voort uit typisch Amerikaanse humor. Goudzoekers noemden namelijk dikwijls hun "claim" naar hun vrouw, en deze bepaalde goudzoeker had waarschijnlijk net een draak van een vrouw...

Als men de stad bereikt langs Highway 40, ziet men eerst een klein "voorstadje" van slechts 232 inwoners, waar kleine, pietluttige, trieste en vervallen gebouwtjes elkaar afwisselen. Overal ziet men overblijfselen van het glorierijke mijn-verleden, dat abrupt werd afgebroken toen de mijnen niet meer rendabel waren. Alles werd dan maar gewoon verlaten, en de gebouwen stonden te verkrotten...

Gelukkig ziet het centrum van Keystone er heel wat beter en alleszins meer recent uit, met talrijke hotels en alle mogelijke toeristische trekpleisters. Keystone is inderdaad zowat de uitvalsbasis geworden voor het grootste toeristische trekpleister van South Dakota, namelijk Mount Rushmore ! Men vindt er tevens een museum over John Gutzon de la Mothe Borglum, de beeldhouwer van Mount Rushmore.

Keystone City 1 Keystone City 2
   

Keystone : Borglum museum 1

Keystone : Borglum museum 2

Presidential Wax museum

Het Presidential Wax museum is een wassen-beeld museum, dat vele illustere Amerikaanse figuren uitbeeldt. De kwaliteit van de beelden ligt vrij hoog, en de figuren worden getoond in eerder levensechte situaties. Nochtans komt de gelijkenis van sommige personae niet altijd helemaal overeen met het "TV-geheugen" van het publiek, zoals Jimmy Carter, Bill Clinton, Bush Sr. en Jacqueline Kennedy... Nochtans een interessant bezoek !

Keystone : Presidential Wax museum 1 Keystone : Presidential Wax museum 2
   
Keystone : Presidential Wax museum 3

Keystone : Presidential Wax museum 4

Mount Rushmore en Gutzon Borglum

In 1922 rees bij historicus Doane Robinson uit South Dakota het briljante idee om zijn staat op de landkaart te zetten. Hij ontwierp een gedurfd en groots plan, namelijk het beeldhouwen van diverse historische figuren in een bergwand. Hij nam contact op met de Amerikaanse beeldhouwer Gutzon Borglum, en legde hem zijn plan voor. John Gutzon de la Mothe Borglum (1871-1941) was een gelauwerd beeldhouwer, die reeds verscheidene prijzen op zijn actief had. In 1916 was hij begonnen met het beeldhouwen van de Stone Mountain in Georgia, een herdenking van de Zuidelijke Confederatie, tot een dispuut met de autoriteiten zijn werk vroegtijdig afbrak.

In 1924 bezocht Borglum de Black Hills, en na een zorgvuldige studie koos hij de huidige site op Mount Rushmore uit, omwille van de ligging, de juiste zonnestand, en de kwaliteit van het graniet. Nochtans wenste Borglum geen plaatselijke figuren uit te beelden, maar hij koos in de plaats daarvan de vier grootste Amerikaanse presidenten, zodat het monument een nationaal eerbetoon zou worden.

Ze werden het uiteindelijk eens over de figuren van George Washington (de geboorte van de VSA), Thomas Jefferson (de uitbreiding met de Louisiana Purchase), Abraham Lincoln (het behoud van de unie), en Theodore Roosevelt (de ontwikkeling). Zijn eerste ontwerp voorzag in het uitbeelden van deze presidenten tot aan hun middel, maar na verdere metingen werd besloten enkel het gelaat uit te beelden.

In 1925 kregen ze groen licht, en ze bekwamen federale subsidies van president Calvin Coolidge. De werken begonnen op 04 oktober 1927, toen Borglum reeds 56 jaar oud was. Hij ontwierp diverse modellen in verschillende schaalgrootten, en paste deze voortdurend aan naargelang ondergrondse breuklijnen in het graniet. Elk hoofd is ongeveer 20 meter hoog en 3,5 meter breed, en ze werden uitgehouwen op 150 meter hoogte boven de vallei. Negentig procent van het wegbreken van de rotsen gebeurde met dynamiet, en er werd zo'n half miljoen ton rotsen verwijderd !

In het begin beklommen 400 arbeiders elke dag de trap met 762 treden, maar later werd er een zetellift geïnstalleerd. De werken duurden 14 jaar, waarvan echter slechts 6 jaar effectief gewerkt werd, en de rest van deze periode verloren ging door ongunstig weer, of het wachten op verdere subsidies... Borglum overleed op 06 maart 1941, na een mislukte prostaat-operatie, en zijn zoon Lincoln werkte het laatste gelaat af, dit van Roosevelt.

Het Visitor Center presenteert uitgebreide informatie over de bouw van Mount Rushmore. De mooie wandeling langs de Presidential Trail laat toe ettelijke mooie kiekjes te schieten !

Mount Rushmore 1 Gutzon Borglum
   
Mount Rushmore 2 Mount Rushmore 3

~ ~ ~ ~