SOUTH DAKOTA : bezienswaardigheden - deel 1

Sioux Falls, De Smet, Mitchell, Kadoka, the Badlands, Wall, Sturgis
deel 1 Sioux Falls City Tour
  De Smet Little House on the Prairie
  Mitchell the Corn Palace
  Kadoka Petrified Gardens
  The Badlands National Park
  Wall Wall Drug Store
  Sturgis Sturgis Motorcycle Rallye
     
deel 2 Custer State Park - Crazy Horse Monument - Korczac Ziolkowski
  Deadwood Outlaw City - Tatanka
  Lead Homestake Goldmine - Presidents Park
  Keystone Borglum Museum - Presidential Wax museum
  Mount Rushmore Mount Rushmore - Gutzon Borglum
     
more pages   South Dakota : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Sioux Falls : city tour

Het Sioux Falls Park is zeer mooi aangelegd rond de watervallen van Sioux Falls, waar de stad trouwens zijn naam aan ontleent. Ze mogen dan niet zeer hoog zijn, maar ze zijn wel buitengewoon schilderachtig ! De uitgesleten rode rotslagen zijn uitzonderlijk, en de toren biedt een spectaculair uitzicht. 's Avonds kan men er een klank- en lichtspel over de watervallen bekijken.

De St Joseph Cathedral is een mooi gerestaureerde kathedraal uit 1918. Ze werd getekend door de Franse architect Masqueray, en ze werd gebouwd in een strakke gotische stijl, met muren in zandsteen en elegante torens, die versierd werden met gebeeldhouwde bladeren. Het interieur biedt een warme atmosfeer, met zware maar stijlvolle stenen kolommen en een gebeeldhouwd plafond. Er is een echt massief orgel, maar wat onmiddellijk in het oog springt zijn de prachtige ramen in Frans brandglas. De kleuren zijn werkelijk uitzonderlijk, zelfs de doorgaans moeilijke blauwe en gele kleuren. De stukjes glas zijn klein, en de figuren zijn haarscherp en fijn getekend.

De kathedraal telt verschillende onderdelen, waaronder de verbluffende Chapel of the Sacred Hart of Jesus, met een mooie marmeren vloer. De zijwanden zijn versierd met Russische Iconen, en achter het altaar vindt men een elegante muurschildering. Deze toevoegingen zijn van recente datum (2003), en ze werden uitgevoerd door een Russische en een New Yorkse schilder. Ook in deze kapel vindt men glasramen, zij het van iets minder kaliber dan in de kathedraal.

Sioux Falls Park  1 Sioux Falls Park  2
   
Sioux Falls : St Joseph Cathedral 1 Sioux Falls : St Joseph Cathedral 2
   
Sioux Falls : St Joseph Cathedral 3 Sioux Falls : St Joseph Cathedral 4

De Smet : Little House on the Prairie

Exit 350 op Interstate 90 leidt naar het dorp De Smet, genaamd naar de Vlaamse Jezuïet en missionaris Jean-Pierre De Smet (1801-1873).

Father Jean-Pierre De SmetHij werd geboren in Dendermonde, en in 1821 ging hij naar het Jezuïeten-noviciaat in Maryland. In 1827 werd hij tot priester gewijd, en hij keerde terug naar Europa om er geld in te zamelen voor een Amerikaanse missie in de nieuwe gebieden. In 1838 begon hij zijn missie naar de Potawatomi Indianen, rond Council Bluffs in Iowa.

Tussen 1840 en 1846 reisde hij doorheen Oregon, the Rocky Mountains, en de valleien van de Columbia en Willamette rivieren, waar hij verschillende missies stichtte bij diverse Indianenstammen. Hij werd bekend als Black Robe (zwartrok), en bemiddelde regelmatig tussen Indianen en blanken.

Zijn brieven en journalen, voor de eerste maal gepubliceerd in 1905, zijn zeer waardevol voor de studie van het prille westen en de Far West.

In hetzelfde dorp vindt men tevens het huis van de Amerikaanse schrijfster Laura Ingalls, die het boek "Little House on the Prairie" schreef. Dit werd later wereldberoemd door de TV-serie met Little Joe in de hoofdrol.

Mitchell : the Corn Palace

South Dakota behoort tot de zogenaamde Corn Belt of Maïs-gordel, en het landschap is eenvoudigweg een eindeloze zee van maïsvelden, soms afgewisseld door sojabonen. Er is tevens vrij veel veeteelt.

Het Corn Palace ligt in de vrij grote stad Mitchell. In 1892 richtte de stad een gebouw op, dat bedoeld was om de producten van de rijke landbouwgrond van South Dakota tentoon te stellen, en zodoende meer kolonisten voor het gebied aan te trekken. De architecten hadden een schitterende idee, en ze versierden de gevels met allerlei motieven, uitgevoerd in maïskolven en graan ! Het werd ogenblikkelijk een enorm succes. Tegen 1905 was de tentoonstellingszaal veel te klein geworden voor de massa bezoekers. Het gebouw werd afgebroken, en op amper 55 dagen herbouwd! In 1921 werd het gebouw voor de derde maal herbouwd, maar deze versie trok minder op een "paleis". Zodoende werden er in 1937 maar weer diverse minaretten, torentjes en koepels bijgebouwd...

Elk jaar wordt een nieuw thema aangesneden, en de ganse geveloppervlakte wordt in een nieuw kleedje gestoken. De decoratie bestaat uitsluitend uit maïs, graan en gras, en de kostprijs bedraagt gemiddeld zo'n 130.000 dollar per jaar... Negen verschillende kleuren van maïs worden gebruikt, en elke verf of artificiële kleuring zijn volledig uit den boze !

Mitchell : the Corn Palace 1 Mitchell : the Corn Palace 2
   
Mitchell : the Corn Palace 3 Mitchell : the Corn Palace 4

Kadoka : Petrified Gardens

Kadoka : Petrified GardensHet westelijke gedeelte van South Dakota is merkelijk droger, en de rit wordt vrij monotoon, vermits het landschap helemaal niet veranderd. Slechts zelden ziet men een grote farm, en deze mensen hebben waarschijnlijk een helikopter nodig om hun buren te bezoeken...

De Petrified Gardensliggen in Kadoka, op exit 152 naast Interstate 90. We verwachtten er een attractie te vinden zoals het Petrified Forest in Oklahoma, maar deze tuin is eerder bescheiden, met zon'n 50 op 15 meter.

De tuin is omgeven door een hoge schutting, en bevat verschillende fragmenten van versteende boomstammen.

The Badlands : National Park

Vijfenzestig miljoen jaar geleden veranderde het klimaat volledig, en werd de streek van de Badlands opgetild door geologische activiteit. De vroegere zeebodem werd samengeperst tot een zeshonderd vijftig meter dikke en bikkelharde laag van leisteen. Bossen groeiden en verdwenen weer, vulkanen spoten dikke lagen as uit, en rivieren erodeerden de oppervlakte en zetten nieuwe lagen sedimenten af. Wind en water sleten de droge en kwetsbare bodem verder uit, kerfden doorheen zachte en hardere lagen, en vormden allerlei grillige figuren !

De lagen sedimenten bevatten de beenderen van dieren, die reeds lang uitgestorven zijn. Men ontdekt nog dikwijls nieuwe fossielen, zoals sabeltand katten, mini-kamelen, mini-paarden en grote rinoceros-achtige dieren (titanothera). Regelmatig komen er nog nieuwe vondsten uit het Eoceen en Oligoceen tijdperk aan de oppervlakte !

In 1939 werd de hele streek uitgeroepen tot een Nationaal Monument, en in 1978 werd het een Nationaal Park, met een oppervlakte van 100.000 hectare. De Sioux-Indianen noemden de streek "mako sica", wat letterlijk "slecht land" betekent. Frans-Canadese trappers noemden het "les mauvaises terres à traverser", maar beiden kwamen tot de zelfde vaststelling, dat de pieken en valleien een bijna ondoordringbare muur vormden van 500 meter diep, bijna 5 kilometer lang (the Wall), tussen de noordelijke en zuidelijke prairies!

Het ruige en grillige terrein van de Dakota Badlands worden afgewisseld met uitgestrekte prairies, en de panorama's zijn een ware lust voor het oog. Het park bevat tevens wilde kuddes van bizons, paarden en bergschapen. Er zijn verschillende Viewpoints langsheen de weg doorheen het park, de karrevracht fantastische kiekjes die men kan nemen, is gewoonweg immens!

The Badlands 1 The Badlands 2
   
The Badlands 3 The Badlands 4

Wall : the Wall Drug Store

Het stadje Wall is de thuishaven van de "wereldbefaamde" Wall Drug store. De publiciteit van dit bedrijf is gewoon gigantisch, en men ziet publicitaire borden langs de Interstate over meer dan 100 mijl.

In 1931 kochten Dorothy en Ted Hustead de enige drugstore in Wall, net boven de Dakota Badlands. Ze gaven zichzelf 5 jaar om er een succes van te maken, maar in 1936 was het winkeltje nog steeds even groot (of klein...) als voordien, en al het verkeer op Route 16A reed gewoon voorbij zonder te stoppen. Dorothy kreeg de schitterende ingeving om grote borden langs de baan te plaatsen, met de vermelding "Free Ice Water" ! Bezoekers kregen gratis een glas ijskoud water, maar eens ze binnen waren, konden ze "gestrikt" worden voor andere aankopen... Het idee bleek onmiddellijk een voltreffer te zijn, en het was de aanzet tot een enorme groei en een typisch Amerikaanse succes-story.

Nu beslaat de drugstore een volledig huizenblok, en het omvat het een café, saloon, arcade, allerhande winkels, restaurants, T-shirts, kapel, foto-galerij, museum, enzovoort... Wall Drug is een waar shopping-paradijs, waar men alle mogelijke souvenirs en snuisterijen kan vinden. Soms is de koopjeswoede dermate intens, dat deze attractie zelfs de Dakota Badlands in de schaduw zou kunnen stellen...

Wall : The Wall Drug Store 1

Wall : The Wall Drug Store 2

Sturgis : the Sturgis Motorcycle Rally

Gedurende ons bezoek was het verkeer zeer druk, en er waren ongemeen veel motorrijders op de baan. De reden hiervoor was natuurlijk de jaarlijkse Motorcycle Rally in Sturgis, South Dakota !

Elk jaar slaagt deze organisatie er in om zo'n 525.000 "bikers" te verzamelen, in een stadje dat normaal slechts 1.500 mensen telt... Deze motorrijders komen niet enkel van over heel de USA, maar uit zowat heel de wereld. In 2005 werd de Rally van Sturgis voor de 65ste maal georganiseerd, en er werden meer dan 650.000 bezoekers verwacht!

De Rally van Sturgis is een interessante bron en terugkerende van inkomsten geworden voor heel de streek, en dus leerden de bewoners graag met het tijdelijk ongemak leven. Gedurende de twee weken van de Sturgis Rally worden alle regionale prijzen ontzettend opgeschroefd. De brandstof steeg met 20 cents per gallon, en hotelkamers die normaal 80 dollar kosten, vonden nu gretige kopers tegen 200 dollar... Tijdens de rally is het volslagen onmogelijk om in Sturgis een parkeerplaats te vinden. Het centrum bestaat uit twee evenwijdige brede straten, waarlangs een onvoorstelbaar aantal motoren zij aan zij geparkeerd staan.

De atmosfeer is gewoon ongelooflijk, en overal zijn er winkels en kraampjes, die alle mogelijke zaken aan de man proberen te brengen. Meestal zijn dat T-shirts en allerhande artikelen voor motorrijders, maar natuurlijk vindt men ook veel spijs en drank... Harley Davidson en Budweiser zijn de twee voornaamste sponsors, en de schreeuwerige publiciteit zorgt er voor dat men dit zeker niet vergeet ! Een aardigheidje ; de snelste Harley Davidson bereikte de recordsnelheid van 294 kilometer per uur !

Sturgis : the Sturgis Motorcycle Rally 1

Sturgis : the Sturgis Motorcycle Rally 2
** Lees verder met deel 2 **

~ ~ ~ ~