SOUTH CAROLINA, the Palmetto State

Wat te zien

Charleston City Tour - Fort Sumter - Boone Hall Plantation - Magnolia Plantation
Beaufort City Tour - Hunting Island - Port Royal Island
Myrtle Beach Seaside resort
Roebuck Cherokee Foothills
   
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: South Atlantic - Deel 1

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek de staten Florida, South Carolina en North Carolina. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 200 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

SOUTH CAROLINA is één van de dertien originele kolonies, en wordt ook the Palmetto State genoemd. In 1788 trad South Carolina als 8ste staat toe tot de US. De hoofdstad en grootste stad is Columbia. Het is een deel van het enorme gebied dat in 1629 door Koning Charles I werd toegekend aan Sir Robert Heath als Carolana, naar de Latijnse vorm van Charles. In 1663 werd de naam door zijn zoon Charles II veranderd in Carolina, en in 1729 werd het door de Britten opgesplitst in South Carolina en North Carolina.

De oppervlakte bedraagt ca. 80.000 km2, en aanvankelijk was zowat heel de staat bebost, maar nu is dat nog 66 %. De bevolking telt ca. 4 miljoen inwoners, met een densiteit van 52 per km2. Alle grote dieren zijn verdwenen, maar er komen meer dan 40 slangensoorten voor, onder welke 6 giftige; de copperhead, de cottonmouth, de koraalslang en drie ratelslangen, pygmy, timber en diamondback.

De doorlopende katoenteelt gedurende decennia tastte sterk de vruchtbaarheid van de bodem aan. Tabak is nu de voornaamste teelt. In de industrie behoren de lonen tot de laagste in de US. De tweede bron van inkomsten is het toerisme, met de badplaatsen Myrtle Beach, Charleston en Hilton Head Island.

map van South Carolina

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Charleston

city tour

De beste manier om Charleston te bezoeken, is met de Toerbus "Doin' the Charleston"! Je krijgt dan een interessante en geleide toer doorheen heel de stad, en ze geven uitgebreide en onderhoudende informatie, en bovendien nog amusante anekdotes!

Zo leerden we bijvoorbeeld dat de befaamde Charleston muziek geboren werd in een wezen-tehuis voor zwarte kinderen. Elk van hen moest een ander instrument leren bespelen, en nadien vormden ze een orkestje. Tijdens de rondrit ziet men veel antieke en mooi gerestaureerde woningen, die overigens zeer duur geprijsd staan, aan meer dan één miljoen dollar...

Charleston wordt soms ook the Holy City genoemd, want er zijn niet minder dan 183 kerken! Naast Fort Sumter, waar het eerste schot werd gelost in de Amerikaanse Burgeroorlog, is er ook nog een vliegdekschip te bezichtigen in de haven.

Charleston city tour Charleston : Fort Sumter

Boone Hall plantation

De Boone Hall Plantation werd gebouwd in 1750. De toegang tot de plantation gaat langs de wereldberoemde en zeer indrukwekkende eiken laan (Oak Alley), die intussen reeds talloze malen werd verfilmd, onder meer in het bekende feuilleton Noord en Zuid. Het bezoek is zeker interessant, alhoewel deze woning verscheidene malen werd herbouwd. Ongelukkiglijk is de bemeubeling niet origineel.

Charleston : Boone Hall Plantation 1 Charleston : Boone Hall Plantation 2

Beaufort

city tour

Beaufort is een mooi klein stadje, met een interessante jachthaven, die rustig, proper en fris is. Hier en daar ziet men een paar antieke gebouwen, maar het Verdier House Museum is het enige dat publiek toegankelijk is. Helaas ziet dit gebouw er niet meer echt fris uit, maar verscheidene andere (privé) gebouwen zijn veel beter bewaard gebleven. Veel van hen zijn trouwens omgebouwd tot Inns, kleine hotelletjes met bed en breakfast, of kantoorgebouwen.

Beaufort city 1

Beaufort city 2

Hunting Island

Hunting Island is het meest bezochte staatspark in South Carolina ! Naast schitterende vergezichten over de zeven kilometer strand, staat er tevens een oude Light House of vuurtoren. Het visitor center presenteert uitgebreide en interessante informatie over het eiland en de vuurtoren. Dit is eigenlijk de derde versie van de vuurtoren, die origineel in 1859 werd gebouwd. Een paar jaar later, tijdens de Secessie-oorlog, werd hij echter verwoest, en weer opgebouwd in 1875.

In 1889 werd de vuurtoren terug afgebroken, omdat de bodemerosie van het eiland zó sterk was, dat hij slechts veertien jaar later, IN het water stond, in plaats van AAN het water... In 1890 werd de vuurtoren 400 meter verder opnieuw gemonteerd, en bleef in dienst tot in 1933. Alles is er kraaknet en piekfijn onderhouden. De moeite waard!

Port Royal Island

Niet ver van Hunting Island ligt Port Royal Island, een vissershaventje voor garnaalvissers. Het tafereel is dermate mooie en pittoresk, dat we meteen aan passages uit Forrest Gump dachten... Niet verwonderlijk eigenlijk, want later ontdekten we dat dit inderdaad het geval was, en dat er opnames gebeurden in deze haven. Perfect!

Hunting Island 1 Hunting Island 2
   
Hunting Island vuurtore Port Royal Island

~ ~ ~ ~