RHODE ISLAND, the Ocean State

Wat te zien

Newport Newport city
Newport Mansions Chateau-sur-Mer - Kingscote - The Breakers
  Marble House - The Elms - Rosecliff - Rough Point
   
andere pagina's andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: New England

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

RHODE ISLAND is één van de dertien originele kolonies, en heet eigenlijk officieel the State of Rhode Island and Providence Plantations, maar is ook gekend als the Ocean State, of nog Little Rhody. De benaming "Island" is eigenlijk wat verwarrend, aangezien de staat bijna helemaal op het vasteland ligt. Sommigen denken dat het een verbastering zou kunnen zijn van een Indiaanse naam, maar een meer overtuigende uitleg is dat in 1614 de Hollandse zeevaarder Adriaan Block het eiland Aquidneck "Roodt Eylandt" noemde, naar de rode kleur van de klei aan de kustlijn!

Rhode Island was de eerste Britse kolonie die haar onafhankelijkheid uitriep op 4 Mei 1776, maar nochtans was de laatste kolonie die in 1790 als de 13de staat toetrad tot de Verenigde Staten. De hoofdstad en grootste stad is Providence. Rhode Island is de kleinste staat van de Verenigde Staten, met een oppervlakte van ongeveer 3.200 km2. Op de meeste kaarten lijkt de staat zó klein dat hij moeilijk te zien is, maar zijn invloed is daarentegen steeds zeer groot geweest. Na New Jersey is Rhode Island de tweede meest dichtbevolkte staat, alhoewel het slechts ongeveer 1 miljoen inwoners telt, met een dichtheid van 391 per km2. De bebossing bedraagt 61 %.

Scheepsbouw is steeds zeer belangrijk geweest en in de havens van Rhode Island zag men handelsschepen, privateers, slavenschepen en piraten. De handel bestond voornamelijk uit rum, suiker, molasses, slaven, en nadien de walvisvangst. Na de zeehandel begon de industriële fabricatie en op korte tijd werd Rhode Island een echte stads-staat. Het is nog steeds één van de meest geïndustrialiseerde staten.

Newport is zeker een uitgebreid bezoek waard. Rond 1900 was dit het zomerverblijf bij uitstek van de super-rijken, en werden er vele prachtige eigendommen gebouwd met meer dan 70 kamers. De meest bekende "mansions" zijn the Breakers van Cornelius Vanderbilt II, patriarch van de rijkste familie van de Verenigde Staten, Marble House van Alva Vanderbilt, the Elms van kolenmagnaat Edward Berwind, Rosecliff van de zilver-erfgename Tessie Oelrichs, Château Sur Mer, het eerste "zomerhuisje", Kingscote, enz.,...

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Newport mansions

Vanaf 1860 werd Newport een zomerverblijf voor de gefortuneerden. Na (en misschien dank zij?) de Amerikaanse Burgeroorlog waren vele familiefortuinen aangezwollen tot fenomenale proporties, aangezien er toen nog geen inkomstenbelasting bestond. De Gouden Jaren van Newport liepen van 1880 tot 1914, het begin van Wereldoorlog I. Geleidelijk aan werd het "in" om in Newport een "cottage" te bouwen, en daar met grote sier recepties te houden voor zakenrelaties en andere gefortuneerden.

Men kan gemakkelijk een volle week in Newport doorbrengen om de statige Mansions en vele andere woningen te bezichtigen. Het is niet toegelaten om zelf foto's te nemen van het interieur van de woningen, maar men vindt vele boeken met prachtige foto's van de meest bekende woningen. De toekomst zal waarschijnlijk nooit meer aanleiding geven tot zo'n explosie van kunst en architectuur als in Newport te zien is.

The Breakers

The Breakers was oorspronkelijk de zomerresidentie van Pierre Lorillard IV, een steenrijke tabakfabrikant. Het eigendom werd genoemd naar de golven die achteraan het huis op de klippen breken, vermits de woning een prachtige tuin heeft met zeezicht. In 1885 kocht Cornelius Vanderbilt II, patriarch van de rijkste familie van de Verenigde Staten, de woning over, maar in 1892 brandde het huis volledig af.

Vanderbilt besloot een nieuwe woning te bouwen, maar deze maal wenste hij het nieuwe gebouw zo vuurvast mogelijk te maken. Daarom werd er geen hout gebruikt in de structuur van het huis. De mansion telt 70 kamers, waarvan 33 voor de huishoudelijke staf, een inkomhall van 17 meter hoog, twee grandioze Patio's (terrassen), een keuken van twee verdiepingen, meubilair, glaswerk, serviezen, enzovoort. De Vanderbilts konden gemakkelijk zelf een feestje brouwen voor 200 personen zonder op externe hulp beroep te moeten doen.

In 1895 was het nieuwe huis prachtig afgewerkt en had het 12 miljoen dollar gekost. Helaas beleefde Cornelius Vanderbilt niet lang plezier aan zijn buitengewone mansion, want één jaar na de Grand Opening kreeg hij een zware beroerte en overleed drie jaar later. Gewoon majestueus !

The Breakers 1 The Breakers 2
The Breakers
The Breakers

Rosecliff

Rosecliff werd gebouwd in 1902 door de zilver-erfgename Tessie Oelrichs. Zij was de dochter van James Graham Fair die de Comstock Lode ontdekte, de rijkste zilvermijn ooit gevonden. Ook het royale Fairmont hotel in San Francisco is trouwens familiaal bezit.

RosecliffTheresa trouwde met de Duitser Hermann Oelrichs, de agent van de German Lloyd Steamship Line, die zowat alles vervoerde van en naar Europa. Ze verkoos het mondaine Newport boven het meer rustige sociale leven in San Francisco, en wou een woning hebben waar grandioze bals en andere sociale evenementen konden plaatsvinden.

Haar architect modelleerde derhalve haar woning naar Le Grand Trianon in Versailles, het 100-kamer zomerpaleis van Louis XIV, maar in een iets kleinere versie en in de vorm van de letter "H".

Rosecliff heeft een delicate vormgeving van licht, lucht en elegantie. De hoofdkleur is wit, wat Tessa's lievelingskleur was. De buitengewone balzaal meet 13 bij 27 meter, en ze is 7 meter hoog.

De woning is uitzonderlijk gracieus en is trouwens de achtergrond geweest voor verschillende films zoals The Betsy, True Lies, the Great Gatsby, en Amistead. Voortreffelijk !

~ ~ ~ ~