PENNSYLVANIA, the Quaker State

Wat te zien

verkeer Pennsylvania Interstates
Lancaster Amish Country
Philadelphia City
Gettysburg Museum of Civil War
Pittsburgh zware industrie
   
artikel de Amish
more pages Pennsylvania : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-book View America: Mid Atlantic

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Delaware, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvania en Washington D.C. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

PENNSYLVANIA is is één van de dertien originele kolonies, en wordt ook the Quaker State genoemd wegens zijn religieuze origine, en the Keystone State naar zijn centrale ligging tussen de dertien kolonies. De naam "Penn-Sylvania" komt van "Penn's bosland", aangezien hij verwijst naar admiraal William Penn, wiens zoon in 1682 de kolonie stichtte voor de Society of Friends of Quakers, en andere religieuze minderheden. Dank zij de godsdienstvrijheid werden de Quakers al snel gevolgd door Mennonieten, Franse Hugenoten, en Schots-Ierse Presbyterianen.

Op 12 december 1787 trad Pennsylvania als tweede staat toe tot de U.S. De hoofdstad is Harrisburg, en de grootste steden zijn Philadelphia en Pittsburgh, die samen méér dan 60 % van de bevolking tellen.

De oppervlakte bedraagt ca. 119.000 km2, en dank zij intensieve herplanting is de bebossingsgraad terug op 59 %. De staat telt ca. 12,3 miljoen inwoners, met een dichtheid van 106 per km2. In volgorde van bevolking staat Californië op de eerste plaats, gevolgd door Texas, New York, Florida, Illinois en Pennsylvania.

Pennsylvania is strategisch gelegen aan de oostkust, en het bezit grote natuurlijke rijkdommen zoals kolen, olie, aardgas, ijzererts, bossen en landbouwlanden. Pittsburgh werd een belangrijk centrum voor kolen en staal, terwijl Philadelphia een industrieel centrum werd.

Gedurende meer dan 200 jaar produceerde Pennsylvania praktisch alle antraciet in de U.S. en het schakelde nadien over op goedkopere bitumineuze kolen (coke). In 1859 werd de eerste oliebron ter wereld aangeboord in Titusville en tot 1900 was de staat de grootste olieproducent, waarna men overschakelde op aardgas. De combinatie van goedkope kolen en ertsen maakt de staat nog steeds tot de grootste staalproducent van de U.S. Gedurende de 18de eeuw was Pennsylvania tevens de grootste houtproducent, maar rond 1900 raakten de bossen uitgeput. In het gebied rond Lancaster wordt nog steeds tabak geteeld.

Pennsylvania speelde een centrale rol in de Amerikaanse geschiedenis. In 1754 vocht George Washington en zijn Virginia militie tegen de Fransen tijdens de French and Indian War (1754-1763), maar 12 jaar later werden dezelfde Fransen zijn bondgenoten tegen de Engelsen... Op 04 juli 1776 stemde Philadelphia de Declaration of Independence en werd een nieuwe grondwet opgesteld. Op 1 juli 1863 werd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) een militair keerpunt bereikt tijdens de slag van Gettysburg.

Men vindt er bezienswaardigheden zoals de Independence Hall, de Liberty Bell, Valley Forge en Gettysburg. Tevens zijn de perfect onderhouden boerderijen van de Amish zeer bekend.

map van Pennsylvania

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Lancaster : Amish country

Amish country 2Het gebied rond Lancaster wordt vooral bewoond door Amish en Mennonieten, die naar deze kolonie kwamen om de godsdienstige vervolging in hun eigen land te ontvluchten. Het wordt soms ook Dutch Country genoemd, al is deze benaming niet helemaal juist.

De eerste kolonisten konden namelijk niet goed de moeilijke Duitse tweeklank "eu" in "Deutsch" uitspreken, en maakten er dan maar het meer bekende Dutch van. Nochtans verwijzen enkele dorpsnamen nog steeds naar de oude Hollandse kolonies, zoals New Holland!

Alles in Amish Country is bijzonder netjes en goed onderhouden, wat een bezoek echt aangenaam maakt. Men herkent de Amish gemakkelijk aan hun traditionele klederdracht en het feit dat ze resoluut alle moderne werktuigen afzweren om de oude waarden niet verloren te laten gaan. Geen auto's maar paard en kar, geen elektriciteit, geen telefoon of TV, geen elektrische werktuigen, en geen tractoren!

In het dorp Intercourse (voorwaar een zeer eigenaardige naam, die blijkbaar werd gekozen omwille van zijn betekenis als "handel"), kan men in het People's House een interessante documentaire bekijken over de Amish en Mennonieten. Een zeer bekend lokaal grootwarenhuis en restaurant is Shady Maple, goed verborgen in het landelijke East Earl. Men kan er gezellig winkelen voor alles en nog wat, en vervolgens kan men gezellig en zeer overvloedig tafelen in het Amish restaurant! Overal vindt men kleine winkeltjes van Quilts, die in deze streek nog steeds met de hand worden gemaakt. Het is moeilijk om niet te bezwijken voor dergelijke prachtige stukken!

Lancaster : Amish Country 1 Lancaster : Amish Country 2

Philadelphia

De Philadelphia Skyline mag er beslist wezen, net als de elegante Benjamin Franklin brug. De historische Market Squareis de originele oude stapelplaats en markt. In het havengebied vindt men Penn's Landing, de plaats waar Penn voet aan wal zette, en even verder staat er een prachtig standbeeld ter nagedachtenis van de vele Ierse immigranten.

In de onmetelijk grote haven staat alles in functie van goederenverkeer. De stad is verschrikkelijk druk, en buiten de haven staan er enkel nog oude stapelplaatsen en stokoude werkmanshuisjes. Nochtans werd de omringende infrastructuur tijdens de laatste jaren sterk verbeterd. Als toemaatje ligt er aan de kade een prachtige viermaster, die omgebouwd werd tot een restaurant!

Philadelphia : city tour 1 Philadelphia : city tour 2
   
Philadelphia : Penn's Landing Philadelphia : Ierse immigranten

Gettysburg : museum of Civil War

In Gettysburg vindt men het Gettysburg Museum of Civil War. In 1863 was Gettysburg namelijk het toneel van de grootste slag van de Amerikaanse Burgeroorlog. Generaal Robert E. Lee leverde slag met zo'n 75.000 soldaten van de Confederatie (Zuidelijken) tegen generaal George C. Meade met zo'n 97.000 soldaten van de Unie (Noordelijken). Deze verschrikkelijke confrontatie resulteerde in 51.000 dode soldaten en 5.000 dode paarden...

De doden waren zó talrijk dat ze ter plaatse werden begraven, noordelijken en zuidelijken samen in de dood. Zelfs de politiekers aan beide zijden waren ontzet door zulke enorme verliezen (maar slechts eventjes, hoor)... Vier maanden later wijdde Abraham Lincoln het kerkhof van Gettysburg in, en sprak hij het zeer korte maar onsterfelijke Gettysburg Address uit.

Gettysburg : Museum of Civil War 1 Gettysburg : Museum of Civil War 2
   
Gettysburg : Museum of Civil War 3 Gettysburg : Museum of Civil War 4

Pittsburgh

Bezienswaardigheden zijn in Pittsburgh relatief beperkt. De arbeiderswijken bieden een vrij troosteloze aanblik, wat niet echt hoeft te verwonderen aangezien deze stad zeer lang enkel een toonaangevende verwerkende nijverheid was voor de kolen- en staalindustrie. Een foto uit een ver verleden (1906) illustreert duidelijk hoe het er toen uitzag!

Gelukkig is de stad sedertdien sterk gemoderniseerd en opgekuist. De meer recente decoraties omvatten enkele opmerkelijke kunstwerken. Een prachtig voorbeeld is het beeld ter ere van de metaalbewerker!

Pittsburgh industrie - 1906 Pittsburgh industrie 1
   
Pittsburgh industrie 2 Pittsburgh industrie 3

~ ~ ~ ~