OREGON, the Beaver State

Overzicht en geschiedenis

Oregon : bezienswaardigheden
andere staten

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

OREGON is ook gekend als the Beaver State, omdat mutsen in beverpels sterk in de mode waren in de jaren 1800. De naam Oregon komt zeer waarschijnlijk van het Franse "Ouragan" of storm. In 1859 trad Oregon als 33ste staat toe tot de US. De hoofdstad is Salem, en de grootste stad is Portland.

Oregon heeft een oppervlakte van ca. 251.000 km2, en 48 % van de oppervlakte is bebost. De bevolking telt ca. 3,5 miljoen inwoners, met een dichtheid van 14 per km2. Meer dan de helft van de bevolking woont in en rond de metropool Portland. Men vindt zowat overal beren, cougars en coyotes.

De economie van Oregon draait rond de uitbating van zijn natuurlijke rijkdommen, en de staat is de grootste houtproducent van de US.

In de kuststreek vindt men de Klamath Mountains, met pieken tot 2.100 m. De Cascade Range heeft de mooiste panorama's en omvat Mount Hood, de hoogste berg met 3.426 m. De diepste canyon in de US is Hells Canyon van de Snake River, met een opmerkelijk niveauverschil van 2.451 m tussen de rand en de rivier. Crater lake is de uitzonderlijk mooie locatie van een antieke uitbarsting van Mount Mazama, een super vulkaan !

Andere bezienswaardigheden zijn het Nez Perce National Historical Park, waar men een interessant overzicht krijgt van de geschiedenis van deze stam, de visladders bij Portland, die de zalm over de Bonneville Dam helpen, en Multnomah Falls, een waterval die 189 m diep is. De kustlijn van Oregon is zeker een bezoek waard, en de jaarlijkse Pendleton Round-Up in september is een bekende en populaire rodeo.

map van Oregon

~ ~ ~ ~

GESCHIEDENIS

Voorgeschiedenis

*** Lees meer over Pre-historische Amerikaans-Indiaanse Culturen ***

Langs de kust woonden de Chinook, Chehalis, Tillamook en Yaquina in vaste dorpen. De Klamath-Modoc waren semi-nomaden en de Shoshone, Nez Perce, Cayuse, Walla Walla en Yakama Indianen leefden als nomaden. De Nez Perce waren geduchte krijgers, die vochten tegen de Paiutes, Shoshone en de Blackfoot.

Reeds in 1542 bezocht de Spaanse Bartolomé Ferrelo de kust van Oregon, maar hij verkende het gebied niet. In de volgende tweehonderd jaar waren bezoeken meer frequent, toen de Russen Alaska begonnen te verkennen.

De Britse geschiedenis is opvallend stilzwijgend over de rol van de Fransen in dit gebied. Als men echter bedenkt dat de originele naam van Oregon de Franse naam "Ouragan" was, en men ziet de Franse namen van diverse Indianenstammen zoals de Nez Percé, kan men gerust aannemen dat de Fransen in dit gebied reeds lang voor de eerste Brit actief waren.

De eerste Europeanen waren waarschijnlijk Canadese Frans-Indiaanse trappers (coureurs de bois), die rond 1734 uitkeken naar beverpelzen. Pas in 1785 verschenen de eerste Britse pelsjagers in het gebied. In 1788 begon de Amerikaanse kapitein Robert Gray handel te drijven met de Indianen, en in 1792 verkende hij de Columbia rivier, die hij naar zijn schip noemde. Daarop verkenden de Britten onmiddellijk het gebied, en beide landen eisten de Oregon county op, die hedendaags Oregon, Washington, Idaho, en delen van Montana en Wyoming omvatte.

In 1803 kocht de USA met de Louisiana Purchase een enorm grondgebied van Frankrijk. Hierop stuurde president Thomas Jefferson de Lewis and Clark expeditie uit om de nieuwe gebieden te verkennen. Deze vertrok in 1804 van St Louis, volgde de Missouri en Jefferson rivieren tot in de Rockies, en geraakten tot in Oregon met de hulp van Sacagawea, de Shoshone vrouw van de Franse trapper Toussaint Charbonneau. Hun rapport over de expeditie over de Rockies opende de hele streek voor kolonisten.

In 1810 stichtte John Jacob Astor van New York City de Pacific Fur Company. Hij bouwde langs de Mississippi een keten van handelsposten tot aan de Stille oceaan, om handel te drijven met China en Rusland. Na de oorlog tussen Groot-Brittannië en de US (1812-1815), kreeg de US Astoria terug, maar er werd overeen gekomen dat beide grootmachten het gebied verder mochten uitbaten.

De (Britse) Hudson's Bay Company bestuurde stilaan het hele gebied vanuit Fort Vancouver, via de pelshandel, en dreef handel met de Russen in Alaska. Ze dwarsboomden zeer efficiënt elke concurrentie, en onderhielden goede relaties met de Indianen. Rond 1840 waren de bevers in het gebied zowat uitgestorven, en hun klanten vervingen de bevervellen door zijde. Dit betekende het einde voor de trappers en de handelaars !

In 1842 duwde een economische depressie Amerikaanse kolonisten en missionarissen naar het gebied, en in 1848 stichtten de US het Oregon Territory. Het Congres gaf 260 hectare aan elke kolonist die er gedurende vier jaar het land wou bewerken, maar dat stelde natuurlijk een probleem met de Indianen... In 1851 werden er zes verdragen afgesloten met de Indianen, maar ze werden nooit nageleefd noch zelfs aanvaard door het Congres... Een paar jaar later volgde een nieuwe reeks verdragen, maar ook deze vlogen de prullenmand in, en uiteindelijk werden de Indianen in reservaten gedwongen.

Staat

In 1859 trad Oregon als 33ste staat toe tot de US. Tegen 1860 was de enige verbinding met de oostelijke staten via de zee, met de Oregon Steam Navigation Company. De spoorweg kwam er slechts in 1887.

De Amerikaanse burgeroorlog (1861 - 1865): slavernij - burgeroorlog - heropbouw

Na de Burgeroorlog (1861-1865), werd de Republikeinse Partij volledig gedomineerd door corrupte leiders, die nauw betrokken waren met de spoorwegbonzen. Het duurde "slechts" veertig jaar eer men deze kwijt geraakte, rond 1904...

De US Cavalerie leidde verschillende veldtochten tegen de Indianen, nadat deze in opstand kwamen tegen blanke moordpartijen. De reden hiervoor was steeds dezelfde, land of goud... In 1872 was er de Modoc War, en in 1877 moesten de Nez Perce er aan geloven.

In 1900 waren ook de bomen uitgeroeid, en trok de houtindustrie meer noordwaarts. Tussen Wereldoorlog I (1914-1918) en Wereldoorlog II (1940-1945) was er een vertraging van de economie, maar de tweede Wereldoorlog zwengelde de economie terug aan.

Op 19 Februari 1942, twee maanden na de Japanse aanval op Pearl Harbor (Hawaii), tekende president Franklin Delano Roosevelt de beruchte Executive Order 9066. Deze verwijderde zo'n 120.000 Japanners en Amerikanen van Japanse afkomst van de Westkust, doch zonder enige vorm van proces of mogelijkheid tot beroep. Velen hiervan bleven voor de rest van de oorlog opgesloten in een concentratiekamp in New Mexico, dat echter beleefd een interneringskamp wordt genoemd.

Bij het einde van de oorlog stelden ze vast dat intussen al hun eigendommen en bankrekeningen volledig geplunderd waren... Nochtans werd niemand hiervoor ooit veroordeeld ! Deze infame periode wordt echter zachtjes met de mantel der vergetelheid bedekt, maar in 1988 (of 46 jaar later...) stemde het Congres een wet om de (weinige) overlevenden te compenseren, en gaf hen hiervoor royaal 20.000 $ schadevergoeding...

~ ~ ~ ~