OKLAHOMA, the Sooner State

Wat te zien

Tulsa Philbrook museum
Muskogee Five Tribes museum
Tahlequa Cherokee Nation
Elk City Wildlife Refuge Park
Anadarko Indian museum
Clinton Route 66 museum
   
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: South West

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek de staten Arkansas, Louisiana, Oklahoma en Texas. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

OKLAHOMA is ook gekend als the Sooner State, omdat vele ongeduldige kolonisten al land bezetten, zelfs vóór het reeds wettelijk was vrijgegeven voor kolonisatie... De naam Oklahoma komt van de Choctaw woorden voor rood en mensen. In 1907 trad Oklahoma als 46ste staat toe tot de US. De hoofdstad en grootste stad is Oklahoma City. Deze stad heeft een oppervlakte van 1.600 km2, en is hiermee één van de grootste steden in de U.S.!

De oppervlakte van de staat bedraagt ca. 181.000 km2, en ongeveer 17 % van de oppervlakte is bebost. Oklahoma telt ca. 3,5 miljoen inwoners, met een dichtheid van 19 per km2, en er wonen tevens zo'n 273.000 Indianen. De voornaamste rivieren zijn de Arkansas en de Red, die in de Mississippi aflopen. De staat is berucht om zijn dozijnen tornado's, die vooral in april en mei voorkomen.

Oklahoma kent een grote verscheidenheid in gronden, temperaturen, regenval, en natuurlijke begroeiing, waardoor landbouwers zich in elk gedeelte van de staat moesten aanpassen aan de lokale omstandigheden. Texaanse katoenplanters in het noorden vonden dat het seizoen niet lang genoeg was voor katoen, tarweplanters uit Kansas kregen te veel water in het oosten, en maïsplanters uit Missouri vonden het dan weer te droog... Dat zou voor hen een omschakeling van hun teelten hebben vereist, maar velen stapten gewoon uit de landbouw, en schakelden over naar de veeteelt.

De staat bezit grote voorraden kolen, olie en aardgas, en telt verschillende parken met bizons, herten en prairie dogs. Ook de befaamde Route 66 loopt door de staat, en het was de eerste hoofdweg tussen oost en west!

map van Oklahoma

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Tulsa : Philbrook museum

Het Philbrook Museum is een Italiaanse villa, die in 1920 werd gebouwd door miljonair Waite Phillips. In 1938 schonk hij de woning aan de stad. Philips verkocht zijn oliemaatschappij namelijk voor 25 miljoen dollar, waardoor hij niet meer hoefde te denken aan financiële consideraties... Het museum stelt Italiaanse, Franse en Nederlandse schilderijen, en Indiaanse potterij tentoon. Het gebouw is indrukwekkend, maar komt wat onpersoonlijk en kil over, aangezien het origineel meubilair niet meer aanwezig is. De Engelse tuinen zijn bijzonder mooi en kunstig aangelegd !

Tulsa : Philbrook museum 1 Tulsa : Philbrook museum 2
   
Tulsa : Philbrook museum 3 Tulsa : Philbrook museum 4

Muskogee : Five Civilized Tribes museum

Het Five Civilized Tribes Museum is gelegen in een federaal gebouw, dat in 1875 werd opgetrokken voor de lokale Indiaanse Agent. Men vindt er interessante informatie over de geschiedenis van de vijf geciviliseerde Indianenstammen. Zo leest men er bijvoorbeeld dat de federale Amerikaanse regering niet minder dan 71 verdragen afsloot met de vijf stammen, en ze nadien allemaal schond...

In 1850 waren er naar schatting 60 miljoen bizons, en in 1900 waren er nog 39 van over, het eindresultaat van een doelbewuste strategie om het voedsel van de Indianen te vernietigen. Het museum is niet erg gesofistikeerd, en het is duidelijk dat het enkel kan bestaan door giften en schenkingen.

Muskogee : Five Civilized Tribes museum 2 Muskogee : Five Civilized Tribes museum 3

Tahlequa : Cherokee Nation

Tahlequa is de hoofdstad van de Cherokee Natie. In het Cherokee Heritage Center vind men een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van de Cherokees.

De officiële "Indianenjacht" door de federale regering kwam echt op gang nadat Andrew Jackson in 1829 president werd. In 1830 werd de Indian Removal Act gestemd, die alle Indianen moest verwijderen. Na verschillende frauduleuze verdragen werden de Cherokees uit hun grondgebied in Georgia verjaagd, en zonder verwittiging opgesloten in concentratiekampen.

Nadien werden ze letterlijk naar Oklahoma gesleurd, en tijdens deze gedwongen reis kwamen tussen de 4.000 en 6.000 Cherokees van de oorspronkelijke 17.000 om van ontbering ! Deze onmenselijke tocht wordt the Trail of Tears genoemd. Tegen 1837 waren zowat 50.000 Indianen van 60 stammen met geweld verhuisd !

Tahlequa : Cherokee Trail of tears 1 Tahlequa : Cherokee Trail of tears 2

Elk City : Wildlife Refuge Park

We wilden absoluut bizons zien, en reden naar het Wichita Mountains Wildlife Refuge Park. Net op een dinsdag. En natuurlijk is het Visitors Center precies op dinsdag gesloten... Onderweg ziet men groene weiden, prachtige vergezichten over het weidse landschap, en uitzonderlijk veel koebeesten... Het overgrote gedeelte van de grond wordt gebruikt voor begrazing, maar sommige stukken grond, maar dan goed uitgerust met een irrigatiesysteem, worden gebruikt voor landbouw.

Het prachtige landschap is heuvelachtig, en het brengt de bezoeker onmiddellijk driehonderd jaar terug in de tijd, in een natuurlijke en ongeschonden omgeving. We zagen twee kudden Longhorns (Texaanse stieren met enorme horens), en wat verder een hele hoop prairie dogs (kleine marmotten). En eindelijk vonden we ook bizons ! Het landschap is adembenemend mooi en rustig, en het is een waar plezier om er door te rijden. Prachtig !

Elk City : Wildlife Refuge Park 1 Elk City : Wildlife Refuge Park 2
   
Elk City : Wildlife Refuge Park 3 Elk City : Wildlife Refuge Park 4
   
Elk City : Wildlife Refuge Park 5 Elk City : Wildlife Refuge Park 6

Clinton : Route 66 museum

Het Route 66 Museum in Clinton presenteert een nostalgische toer doorheen de tijd, en het toont in detail de geschiedenis van Route 66 sedert 1920. De interessante audio-toer wordt omstandig opgeluisterd met allerlei oude souvenirs en memorabilia.

We ontdekten waar het bekende logo van de benzine "Phillips 66" vandaan komt ! Er doen vele verhalen de ronde, maar in 1927 ontwikkelde de Phillips Petroleum Company een nieuwe benzine, en er moest dus een nieuwe naam gekozen worden. Deze benzine had wel een soortelijk gewicht van 66, en er waren reeds enkele pompstations langs Route 66.

Maar de naam komt eigenlijk door het feit dat twee topmedewerkers, die te laat waren voor een vergadering, met hun wagen over de highway "scheurden". De passagier zei dat de nieuwe benzine zó goed was, dat de wagen zelfs 60 mijl per uur kon rijden. "Neen", zei de chauffeur, "het is zelfs 66 mijl"! Nu moet men weten dat auto's in die tijd hooguit 55 tot 60 mijl per uur konden rijden. Toen ze het voorval vertelden op de vergadering, werd de nieuwe naam direct gekozen ; 66 mijl per uur!... Een mooi en nostalgisch bezoek !

Clinton : Route 66
Clinton : Route 66 museum 1
   
Clinton : Route 66 museum 2 Clinton : Route 66 museum 3
   
Clinton : Route 66 museum 4 Clinton : Route 66 museum 5
   
Clinton : Route 66 museum 6 Clinton : Route 66 museum 7

~ ~ ~ ~