OHIO : bezienswaardigheden

Highway 271, Millersburg, Berlin, Columbus, Archbold, Newark
Interstate 271 Cleveland, Akron en Canton
Millersburg Amish country
Berlin Guggisberg Cheese House
Columbus Gantz Farm - the German Village
Archbold Sauder Industries - Sauder Village
Newark Dawes Arboretum
   
artikel Labor Day | Thanksgiving Day
more pages Ohio : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Interstate 271 : Cleveland, Akron en Canton

In het Visitor Center, net over de grens met Pennsylvania, vindt men niet alleen veel documentatie, maar tevens een prachtig uitzicht over Lake Erie !

I-271 : Cleveland, Akron en Canton

De rit op Interstate 77, doorheen de megapolis Cleveland en verder naar Zanesville, is zeker interessant, zeker wanneer men een zware fifth wheel trekt... Telkens als denkt eindelijk uit het druk verkeer te zijn, begint de volgende grote stad...

Akron is volledig aan Cleveland gegroeid, en ze vormen praktisch één enkele grote stad. Net voorbij Akron begint dan weer de volgende stad, Canton... De hele rit van ongeveer tachtig mijl (in druk stadsverkeer...) is gelegen in een magnifiek bebost landschap, met hoge heuvels en mooi onderhouden grasperken.

Millersburg : Amish country

Via Cambridge en Dover reden we langs Highway 39 naar Amish country, doorheen Sugarcreek, Walnut Creek en Berlin, en naar Millersburg. Het landschap is er zeer mooi, en kleine heuvels wisselen af met beboste gedeelten, groene weiden, en akkers. Beslist een Scenic Drive ! De dorpjes langs de baan zijn nogal schreeuwerig in hun publiciteit, waarbij zowat alles aan de man wordt gebracht, zolang het maar echt Amish is... Het is zeer toeristisch en druk, maar helaas niet altijd verfijnd of pittoresk.

Langs de baan ziet men enkele Amish boerderijen, die men gemakkelijk kan herkennen aan de welbekende Amish Buggy's in de oprit. Naast de Amish farms staan er ook veel "gewone" boerderijen, maar velen zouden wel een likje verf kunnen gebruiken...

Berlin : Guggisberg Cheese House

Een speciale bezienswaardigheid is het Guggisberg Cheese House. Verschillende generaties terug, streken zowel Zwitsers als Amish neer in deze omgeving. De Amish hadden veel koeien en melk, en de Zwitsers konden uitstekende kaas maken. Ze sloten derhalve een lucratief akkoord... Het Cheese House vervaardigt een vrij groot assortiment aan kaas, en beschikken tevens over verschillende ingevoerde kazen.

We zetten onze exploratie verder over de smalle en landelijke wegen, in een zeer mooie omgeving. We zagen verschillende eerder minder goed onderhouden boerderijen, en alles bijeen viel de vergelijking met de Amish gemeenschappen in Pennsylvania en Indiana niet zo erg mee. We zagen wel veel Brabantse trekpaarden, die zeer gegeerd zijn door de Amish !

Berlin : Guggisberg Cheese House 1 Berlin : Guggisberg Cheese House 2
   
Berlin : Guggisberg Cheese House 3 Berlin : Guggisberg Cheese House 4

Columbus

Columbus documenteert trots de Gardens of Gantz Farm en de German Village als zijn voornaamste bezienswaardigheden ! Helaas kan onze exploratie vrij kort samengevat worden...

De Gantz Farm werd afgebouwd tot een klein dorpspark. We wandelden doorheen het park, maar vonden noch Garden, noch Farm...

De German Village wordt nergens aangeduid, en is schier onvindbaar. Uiteindelijk ontdekten we toch deze "village" in downtown. We zagen er welgeteld één enkel "Duits" gebouw. Het was echter gesloten en stond bovendien te koop... Gantz nichts !...

Columbus : German Village

Archbold : Sauder Industries en Sauder Village

Dit stadje werd in 1834 opgericht in het midden van de Black Swamp. Het is zeer welvarend geworden door de aanwezigheid van verscheidene grote industriële concerns.

Sauder Industries ligt in Archbold. Erie Sauder (1904-1997) was een Mennoniet, die zijn nederige woodworking shop uitbouwde tot 's werelds grootste imperium van Ready-to-Assemble Furniture (RTA). Het bedrijf boekt een omzet van vier miljard dollar, voert uit naar meer dan zeventig landen, en telt meer dan vierduizend werknemers ! Erie Sauder wordt aanzien als de Vader van meubelbouw-pakketten, en heel zijn leven door bleef hij een eenvoudig en beminnelijk man, ondanks zijn enorm fortuin !

Archbold : Sauder Industries 1
Archbold : Sauder Industries 2

Na zijn pensionering bouwde hij de stichting Sauder Village, om aan jongere generaties de vroegere leefwijze en oude ambachten te tonen. Het begon allemaal toen het bedrijf dermate groot werd, dat ze hun eigen restaurant nodig hadden voor het personeel, de vertegenwoordigers, en de klanten. Een hotel was de volgende logische stap, uitgerust met grote conferentiezalen. Erie en zijn echtgenote brachten hun laatste jaren door in dit hotel !

We begonnen ons bezoek met een uitgebreid buffet in The Barn, het druk bezochte restaurant van het complex. Het voedsel is uitstekend en méér dan redelijk geprijsd ! De volgende stap was een treinritje, waarvoor ze net een mini-treintje hadden aangekocht, voor een schamele 40.000 $... Het traject was nogal kort, en de uitleg van de gids was quasi onverstaanbaar door falende luidsprekers, maar daar werd nog volop aan gesleuteld...

Sauder Village biedt een grote verscheidenheid van oude ambachten. Zo vindt men in de meer dan veertig gebouwen een glasblazerij, tinbewerker, de eerste werkplaats van Erie Sauder, en een haarkapper. Er is een werkplaats voor houtbewerking, kruidenwinkel, kerk, school, treindepot met telegraaf, drukkerij, gevangenis, een oude hoeve anno 1910, mandenweverij, ice cream parlor, een oude graanmolen (aangedreven door waterkracht), een museum, en zelfs een Indiaans dorp !

Veel oude woningen werden overgebracht van andere locaties, en in iedere woning ziet men een ambachtsman aan het werk, in originele klederdracht, en die wat graag een uitgebreide uitleg verschaft. Men kan er tevens een museum en een Quilt-shop bezoeken. Voor een diepgaand bezoek dient men minstens een hele dag uit te trekken, maar dat is het zeker waard !

Archbold : Sauder Village 1 Archbold : Sauder Village 2
   
Archbold : Sauder Village 3 Archbold : Sauder Village 4
   
Archbold : Sauder Village 5 Archbold : Sauder Village 6

Newark : Dawes Arboretum

Het Dawes Arboretum ligt op highway 13. In de vroege jaren 1920 legde de familie Dawes, bedrijvig in de houtindustrie, een prachtig landgoed aan van 640 hectare. Ze waren beiden natuurliefhebbers, en ze maakten een zogenaamde Engelse tuin, waarin ze alle bomen plantten die ze maar konden vinden.

We bewonderden ondermeer de Japanse tuin, en stopten aan het hoogste punt van het domein, waar een toren een schitterend uitzicht biedt over het ganse domein. Men ziet er de vijver en het enorme grasperk, waarop de naam van het domein in hagen werd aangeplant ! In de collectie bomen vindt men ondermeer de fameuze crab apples en coniferen, er zijn hectaren grasperk, en er is tevens zo'n twintig vierkante meter swamp... Helaas is een samenvatting nogal moeilijk te maken, aangezien verschillende soorten bomen nogal lukraak her en der werden geplant.

Het hele park is zeer verzorgd en mooi onderhouden, en het enige nadeel zou kunnen zijn dat er geen tuinarchitect aan te pas is gekomen voor een algemeen concept, de inplanting, en de vormgeving van het hele domein. Ook de woning van de Dawsons ziet er indrukwekkend uit, alhoewel we haar locatie weerom niet buitengewoon vonden...

Newark : Dawes Arboretum 1 Newark : Dawes Arboretum 2
   
Newark : Dawes Arboretum 3 Newark : Dawes Arboretum 4
   
Newark : Dawes Arboretum 5 Newark : Dawes Arboretum 6

~ ~ ~ ~