NORTH CAROLINA, the Tar Heel State

Wat te zien

Asheville The Biltmore Estate
Winston-Salem Moravian village
Cape Hatteras Light Tower
Kitty Hawk the Wright Brothers
Raleigh Executive Mansion - Farmers Market - The Melting Pot
The triangle Raleigh, Durham, and Chapel Hill
   
artikel Durham
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: South Atlantic - Deel 1

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek de staten Florida, South Carolina en North Carolina. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 200 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

NORTH CAROLINA is één van de dertien originele kolonies, en wordt ook the Tar Heel Stategenoemd, waarschijnlijk naar de productie van teer door het langzaam verbranden van dennebomen. Nochtans zou de naam ook uit de burgeroorlog kunnen komen, aangezien hun troepen tijdens de gevechten tegen de Unie dermate hardnekkig op hun posities bleven staan, dat ze blijkbaar hun hielen met teer hadden bestreken... In 1789 trad North Carolina als 12de staat toe tot de US. De hoofdstad is Raleigh, en de grootste stad is Charlotte.

In 1629 werd dit enorme gebied door King Charles I toegekend aan Sir Robert Heath, zijn rechter, als Carolana, naar de Latijnse vorm van Charles. In 1663 werd de naam door zijn zoon Charles II veranderd in Carolina, en in 1729 werd het door de Britten opgesplitst in South Carolina en North Carolina. De oppervlakte bedraagt ca. 136.000 km2, en ongeveer 62 % van de staat is bebost. Een bekende rivier is de Cape Fear rivier. Er zijn ca. acht miljoen inwoners, met een densiteit van 65 per km2.

North Carolina is de grootste tabakproducent van de US, en de tweede belangrijkste industriële staat van het Zuiden, na Texas. In 1840 bezat de staat de langste spoorweg ter wereld, met 259 kilometer tussen Wilmington en Raleigh.

In 1903 maakten de gebroeders Wright de eerste vlucht nabij Kitty Hawk. Toeristische gebieden zijn het Great Smoky Mountains National Park, de Blue Ridge Parkway, en Cape Hatteras met de hoogste vuurtoren (63 m) van de US. Het Biltmore Estate van George W. Vanderbilt is een prachtige mansion uit 1900, en in Winston-Salem vindt men een oud Moravisch dorp uit 1766.

map van North Carolina

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Asheville : het Biltmore Estate

Het landschap rond Asheville is zeer mooi en bergachtig, aangezien men zich in de Appalachen bevindt. Aan de ingang van het Biltmore Estate houdt een leeuw de wacht, gesculpteerd uit een haag. De rit van de ingang tot aan Biltmore House is ongeveer 5 kilometer lang en duurt zo'n 20 minuten. Het Visitor Center presenteert een film van 11 minuten over de geschiedenis van het landgoed.

Het is de grootste privé-woning in de U.S., met 255 kamers en een overdekte oppervlakte van meer dan 16.000 m2. Er zijn 100 slaapkamers, waarvan meer dan 60 voor het personeel, 31 gastverblijven, 43 badkamers, en 65 open haarden. Enkel reeds om deze haarden doorlopend te bevoorraden, waren er drie man personeel in dienst. Nu werken er 450 mensen om het dagelijkse onderhoud waar te nemen.

De bouw begon in 1889 en duurde 6 jaar met zo'n 1.000 arbeiders, en enkel reeds dit verhaal is van epische proporties. Er werd speciaal een spoorweg aangelegd om de arbeiders en de enorme hoeveelheden materiaal en voorraden aan te voeren. Zo'n 150.000 kubieke meter aarde werden verplaatst om een vlakke bodem te scheppen, en landschapsarchitect Frederick Olmsted bouwde 2 uitkijktorens om de meest adequate hoogte van de Loggia en de ramen van de eerste verdieping te bepalen teneinde het beste mogelijke uitzicht te bekomen.

In een eindeloze lijst van superlatieven vermelden we enkel de magnifieke inkomzaal in kalksteen van Indiana, de wintertuin, de imposante banketzaal met 64 plaatsen en een full-size orgel, 3 gigantische open haarden van 2 m op 2 m, een plafond dat 21 meter hoog is, de informele eetkamer, bekleed met hamergeklopt Spaans leder, de uitzonderlijke bibliotheek, het zwembad, het gymnasium met aparte kleedkamers, de vertrekken van de gastheer en zijn echtgenote, de vele gastenkamers, en zo verder.

George Biltmore was een verwoed verzamelaar, en overal vindt men zeer exclusieve voorwerpen. Zoals bijvoorbeeld het schaakbord van Napoleon, wandtapijten van kardinaal Richelieu, 16de eeuws Vlaamse wandtapijten, meubels van over heel Europa, maar sommige speciaal uit Antwerpen, kunstzinnige plafonds, Byzantijnse plafondschilderingen, Louis XV en Engels Chpipendale meubilair, kostbare schilderijen van Renoir en Van Dijck, een bibliotheek met zo'n 23.000 boeken, enzovoort.

Het kasteel en zijn omgeving werden reeds onnoemelijk gefotografeerd, en het vormde tevens de achtergrond voor verschillende films, zoals Forrest Gump en The Two Presidents. Men kan niet anders dan in bewondering staan voor zoveel mooie, verfijnde en monumentale zaken. De bezichtiging van het estate duurt meer dan 3 uur, en al het fraaie en merkwaardige opnoemen is onbegonnen werk, want dat is een boek op zichzelf.

Na het overlijden van George Biltmore verkocht zijn echtgenote een grote oppervlakte grond, en het eigendom telt nu nog "slechts" 3.200 hectare. Het landgoed verbouwt zelf groenten en fruit, en ze hebben hun eigen veestapel, wijngaard, restaurants, en zelfs een hotel. Een imposant bezoek!

Asheville : The Biltmore Estate 1 Asheville : The Biltmore Estate 2
   
Asheville : The Biltmore Estate 3 Asheville : The Biltmore Estate 4
   
Asheville : The Biltmore Inn 1 Asheville : The Biltmore Inn 2

Kitty Hawk : the Wright Brothers

State Route 12 voert over de verschillende eilanden naar Kitty Hawk. Dit is de plaats waar op 17 december 1903 Orville en Wilbur Wright de eerste zelfstandige vlucht realiseerden met een toestel dat zwaarder was dan de lucht.

Flyer 1, het eerste "echte" vliegtuig, bestond uit twee grote vleugels in zeildoek, een mini-motor, en twee grote propellers. De broers leverden de beste prestatie eigenlijk na 4 pogingen. De lengte van de eerste vlucht bedroeg slechts 37 meter, maar de vierde vlucht kwam tot 260 meter!

Kitty Hawk : the Wright Brothers 1 Kitty Hawk : the Wright Brothers 2
   
Kitty Hawk : the Wright Brothers 3 Kitty Hawk : the Wright Brothers 4

~ ~ ~ ~