NEW YORK, the Empire State

Wat te zien

New York City City Center - Battery Park - the Riverwalk
Liberty Island het Vrijheidsbeeld
Adirondack NP National Park - the Ausable Chasm
Niagara Falls spectaculaire watervallen
West Point militaire Academie
West of the state landschap
   
Artikelen The Statue Of Liberty | Ellis Island
more pages New York : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-book View America: Mid Atlantic

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Delaware, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvania en Washington D.C. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

De staat NEW YORK werd door George Washington the Empire State genoemd, als zetel van een nieuw keizerrijk. Hij is sedert lang de leider van het Amerikaanse leven, en werd in 1660 genoemd naar de hertog van York, later James II van Engeland. Vele plaatsnamen dateren echter van voordien, toen het gebied een nog Nederlandse kolonie was, Nieuw Amsterdam.

In 1788 trad New York als elfde van de dertien originele kolonies toe tot de U.S., en New York City werd de hoofdstad van de Verenigde Staten van Amerika. De hoofdstad is Albany, en de grootste stad is New York City.

De staat New York heeft een oppervlakte van ca. 140.000 km2, en ongeveer 61 % van de staat is bebost. De staat telt ca. 19 miljoen inwoners, met een dichtheid van 155 per km2, waarvan 84 % urbaan zijn. De stad New York City is de grootste stad in de U.S. met zowat 8 miljoen inwoners, verdeeld over Queens, Brooklyn, Staten Island, the Bronx en Manhattan. Meer dan 25 % van alle Amerikaanse Joden wonen in New York. Tussen 1820 en 1963 was New York de meest volkrijke staat in de U.S. Nu is het de derde na California en Texas, maar verwacht wordt dat Florida in 2020 deze plaats zal overnemen.

De staat telt vele grote rivieren, waaronder de Hudson, St. Lawrence, Mohawk, Genesee, Susquehanna, Allegheny, Delaware en natuurlijk de befaamde Niagara rivier. De New York subway is de grootste ter wereld. New York heeft na California het hoogste persoonlijke inkomen van de U.S., en het is de commerciële en financiële leider van de natie. De zuivelindustrie is belangrijk, maar minder bekend is dat de wijnen van New York bij de beste van de natie behoren!

New York City telt veel bezienswaardigheden, maar de staat heeft nog veel meer interessante attracties, zoals het Vrijheidsbeeld, de Vanderbilt Mansion in Hyde Park, Niagara Falls, de Palissades van de Hudson rivier, en de ravijnen van de Genesee en de Ausable rivieren. Het Adirondack National Park is groter dan de nationale parken van Grand Canyon, Yellowstone en Glacier bijeen, en er zijn nog verschillende andere parken. Een andere bezienswaardigheid is West Point, de Militaire Academie.

map van New York

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

New York city

De stad New York biedt gewoon ontelbare bezienswaardigheden zoals Central Park, de fenomenale architectuur en gebouwen in het centrum van de stad, Heart Island met het Boldt Castle dat de naam Waldorf Astoria draagt, Hyde Park met de Vanderbilt Mansion, Oyster Bay met de Coe Mansion & Gardens, en Sleepy Hollow met de Rockefeller villa "Kijkuit". Verder zijn er ontelbare culturele bezienswaardigheden zoals voorstellingen, musea, en kerken. De reeks is gewoon eindeloos!

Ground Zero is de plaats waar op 11 september 2001 de twee World Trade Centers werden vernietigd. Battery Park is een groene oase met mooi aangelegde tuinen, en de wandeling langs de Riverwalk is een ware verpozing na het onophoudelijke gewoel van de stad.

Veel mensen komen naar het park om er rustig hun lunch te nemen, maar men ziet er ook horden wandelaars, fietsers, roller skaters, zonnekloppers. schaars geklede sporters, zakenmensen in vol kantoor-ornaat, venters, artiesten, muzikanten en acrobaten, en natuurlijk veel toeristen. In de vele inhammen van de haven kan men allerhande motorboten en grote jachten bewonderen.

New York : skyline
   
New York : Central Park New York : Riverwalk
Central Park
the Riverwalk

Liberty en Ellis Island

De Circle Line is het bedrijf dat het monopolie heeft om toeristen per boot naar Liberty Island en Ellis Island te voeren. Liberty Island is het eilandje waar het Vrijheidsbeeld staat, en Ellis Island is het eiland waar tot in 1954 alle immigranten werden "verwerkt", vóór ze hun papieren kregen.

De ferry naar Liberty Island zit gewoonlijk stampvol en wanneer men het eiland nadert zul je opmerken dat het schip opeens vervaarlijk langs een kant overhelt! De oorzaak wordt snel duidelijk wanneer alle toeristen tegelijk naar dezelfde kant van de boot hollen om een foto te nemen van het Vrijheidsbeeld... Naast dit opmerkelijk standbeeld biedt het eiland tevens een magnifiek panorama van the Big Apple, New York City in al zijn glorie.

Statue of Liberty 1 Statue of Liberty 2

Niagara Falls

de watervallen

De stad Niagara Falls, bekend wegens de watervallen met dezelfde naam, ligt langsheen de Canadese grens. Een bezoek aan de staat New York is ondenkbaar zonder ook deze wondermooie natuurpracht te zien, die elk jaar miljoenen toeristen aantrekt!

De Niagara watervallen bestaan eigenlijk uit twee watervallen; de American Falls (55 m hoog en 328 m breed) op Amerikaanse gebied, en de Horseshoe of Canadian Falls (57 m hoog en 670 m breed) op Canadees gebied in Ontario. In het Amerikaanse gedeelte ligt onderaan de waterval een talud met enorme rotsblokken, die het resultaat is van instortingen in 1932 en 1954. In 1969 werd de Amerikaanse waterval tijdelijk volledig afgedamd om herstellingen uit te voeren en om deze talud op te kuisen.

De Niagara Watervallen kunnen bewonderd worden vanuit mooi aangelegde parken langs beide kanten van de rivier, en van op de Rainbow Bridge tussen de U.S. en Canada. Het uitzicht over de beide watervallen is gewoon adembenemend. Het is niet te verwonderen dat miljoenen toeristen van overal ter wereld komen om dit groots schouwspel te bewonderen! Een bijkomende attractie is the Cave of the Winds, die gelegen is achter een gordijn van vallend water van de American Falls.

Niagara Falls 1 Niagara Falls 2
   
Niagara Falls 3 Niagara Falls 4

The Maid of the Mist

De Maid of the Mist presenteert een boottocht van 30 minuten op het meer onderaan de watervallen. Dit bedrijf voert boottochten uit op de Niagara Falls sedert 1846, zij het dat de boot toen een stoomschip was.

De cruise brengt U tot op een spectaculaire 50 meter van de waterval, en iedereen dient een regenmantel te dragen om niet kletsnat te worden. Op deze plaats dienen de motoren van het schip op volle kracht draaien om de boot ter plaatse te kunnen houden en niet teruggedrongen te worden door de kracht van het vallende water. Uiterst spectaculair!

The Maid of the Mist 1 The Maid of the Mis2

Video : Niagara Falls en the Maid of the Mist

 

~ ~ ~ ~