NEW MEXICO : bezienswaardigheden - deel 2

Four Corners, Santa Fe, Taos, Rio Grande, Ranchos de Taos
deel 1 Interstate 10 van El Paso naar Las Cruces
  Sunland Park Mount Cristo Rey
  Roswell UFO museum
  White Sands Witte Gipsduinen !
  Albuquerque DUI en DWI - the Tramway
     
deel 2 Four Corners Four Corners monument
  Santa Fe City Tour - Loretto Chapel - Palace of the Governors
  Taos Taos City - Hacienda de los Martinez
  Rio Grande Rio Grande Gorge & Bridge
  Ranchos de Taos Church of San Francisco de Asis
     
more pages   New Mexico : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Four Corners monument

De oude Highway 44, die werd hernaamd naar Highway 550, leidt naar de Four Corners. Hij loopt doorheen Enchanted Hills, een gloednieuwe wijk met mooie woningen, die gelegen is in een zanderig en heuvelachtig landschap. Vervolgens loopt hij doorheen de Indiaanse reservaten van de Jemez, Zia, Apache en de Navajo Indianen, die het grootste reservaat in New Mexico hebben.

Het Four Corners monument is de plaats waar vier staten (New Mexico, Colorado, Utah en Arizona) een gemeenschappelijk grenspunt hebben. Op dit kruispunt werd een monument gebouwd, en een speciale toeristische stand met vier voetafdrukken. Hier kan een koppel dus een wel heel speciale foto laten nemen, waarbij elk van de vier voeten in een andere staat ligt !... Afgezien van deze attractie is de plaats verder wel wat kaal. Ze ligt in een Navajo reservaat, en het enige overige wat men ziet, zijn Navajo-standjes met souvenirs.

Tot in 2003 hette de baan van Gallup naar Colorado Route 666. Deze baan liep door Colorado, New Mexico en Utah, en werd the Devil's Highway genoemd ! Dat was het ongelukkig gevolg van het ontbreken van een oneven nummer, dat aansloot op Highway 66. Ongelukkig, omdat het bijbelse nummer 666 ook the number of the Beast wordt genoemd, een verwijzing naar de duivel. Dit nummer scheen aanstoot te geven, en dus werd in 2003 deze ketterse hoofdweg in verschillende staten tegelijk omgevormd tot Highway 491...

Four Corners Monument 1 Four Corners Monument 2

Santa Fe

city tour

Het gedeelte van Santa Fe tussen de Interstate en downtown ziet er heel verzorgd uit, met overal laagbouw en heel veel open ruimte. Naarmate men verder rijdt op Cerrillos Road, komt men terecht in het originele gedeelte, dat in 1821 het eindpunt was van de Santa Fe Trail, de handelsroute van Missouri naar New Mexico.

Santa Fe is zeer rustig tijdens de winter, maar in de zomer kan men op de koppen lopen ! De stad telt 36.000 inwoners, maar vele eigenaars uit het noorden hebben er een (dure) tweede of zelfs derde residentie, die ze dan hooguit één maand per jaar betrekken.

Santa Fe is de oudste hoofdstad in de USA, gezien de stad in 1610 gesticht werd door de Spanjaarden. Het eerste dat ze deden, was een kerk bouwen, die opgedragen werd aan St-Franciscus van Assisi. Later werd deze kerk een kathedraal. De kathedraal van St-Franciscus van Assisi werd in 1886 herbouwd, nadat ze verwoest werd door de Indianen. Recentelijk werd ze opnieuw aangepast aan de moderne belevenis van de katholieke Kerk. Deze kathedraal is zeker een bezoek waard, voor zijn mooie interieur, zijn spectaculair mooie doopvont, die centraal geplaatst werd in het midden van de kerk, zijn kapel van La Conquistadora, en een Maria-beeld uit 1625.

Het downtown gedeelte van Santa Fe is, als uitzondering op de regel, geen stokoud en verlopen centrum, maar wel een bruisend en mooi stadsgedeelte, waar kunst troef is ! Het is er verboden woningen te bouwen die hoger zijn dan drie verdiepingen, en alles is er netjes en mooi versierd. Men vindt er galerijen, kunst-ateliers en mooie (en dure...) winkels ! El Zaguan is een territoriale hacienda uit de jaren 1800. Helaas ziet deze hacienda er in haar huidige staat niet echt uitnodigend uit. Blijkbaar werd ze nooit goed onderhouden, en ze ziet er helemaal verwaarloosd uit...

Teca Tu is een winkel voor honden en katten, gelegen op Montezuma Avenue. Dit is zeker de enige winkel ter wereld, waar men Mexicaanse Poncho's voor honden kan vinden !... Men vindt er trouwens ook een Franse crêperie, waar men een lekkere (Franse) pannekoek kan eten ! De eigenaar is een Fransman, die dertig jaar geleden van Marseille naar Santa Fe verhuisd is.

Santa Fe city 1 Santa Fe city 2

Loretto Chapel : de miraculeuze wenteltrap

De Loretto Chapel is een prachtige kapel, die gebouwd werd door de zusters van Loretto uit Kentucky, die opgetrommeld waren om les te geven aan de lokale bevolking. De orde bouwde haar klooster en kapel in 1878, en er is een fraaie legende aan deze kapel verbonden !

Om het koor-verdiep te bereiken, moest er een zeven meter hoge wenteltrap gebouwd worden. Nochtans, aangezien de kapel nogal smal is, weigerde de ene na de andere schrijnwerker dit ogenschijnlijk onmogelijk werk uit te voeren. Op een dag kwam er een geheimzinnige man binnen, die naar werk zocht. Op zes maanden bouwde hij een superbe wenteltrap, zonder enige zijdelingse of centrale steun ! Deze trap heeft twee draaien van 360 graden, en geen enkele zichtbare steun. Hij werd vervaardigd zonder nagels, en enkel houten pennen werden gebruikt. Toen zijn werk gedaan was, verdween de man gewoon, zonder enige betaling te vragen en zonder zelfs zijn naam op te geven. De zusters hebben altijd geloofd dat de timmerman niemand anders was dan de heilige Jozef, die hen kwam helpen !

Naar het schijnt breken moderne ingenieurs en architecten zich nog steeds het hoofd over hoe deze trap in 's hemelsnaam op zichzelf kan blijven staan, laat staan het bijkomend gewicht kan dragen van mensen op zijn 33 treden. Zelfs onze moderne computers kunnen hierop geen wetenschappelijk antwoord geven ! Zeer speciaal !

Dertig jaar geleden lieten de zusters een trapleuning maken, omwille van de veiligheid. Verder wordt de trap nu zijdelings gesteund door één enkele verankering, wegens de trillingen, veroorzaakt door het moderne verkeer. Toen het klooster geen monnikken en zusters meer had, verkocht de orde het gebouw aan een lokale familie en trok naar elders. Gelukkig kwam deze familie tot de conclusie dat de kapel echter tè mooi was om af te breken, en ze restaureerde het interieur. Waardoor ze een kunstzinnige schat hebben bewaard voor het nageslacht. De moeite meer dan waard !

Santa Fe : Loretto Chapel 1 Santa Fe : Loretto Chapel 2

Palace of the Governors

Santa Fe : Palace of the GovernorsHet Palace of the Governors stamt uit de vroege jaren 1600, en achtereenvolgens namen Spaanse, Mexicaanse en Amerikaanse gouverneurs er hun intrek ! Het gebouw is misschien wel stokoud, maar het is zeker de moeite van een bezoek waard, aangezien er een museum werd in ondergebracht, waarin vrij de geschiedenis van Santa Fe uitgebreid wordt beschreven. Men vindt er ondermeer een statig portret van Juan Ponce de Léon de Figueroa, die bovendien nog een hele rits namen heeft. Het is echter verboden foto's te nemen in het museum, zodat ik U deze resem moet besparen...

Een deel van het museum is gewijd aan de interessante geschiedenis van Santa Fe's Joodse bevolking, die een dominerende rol heeft gespeeld in zijn ontwikkeling, en die op een bepaald ogenblik veruit de meerderheid van de bevolking uitmaakte. Toen de plaatselijke economie opdroogde, verhuisden de meesten van hen naar het oosten. Een interessant detail is dat de (katholieke) kathedraal boven haar ingang een Hebreeuws teken draagt, als dank voor de financiële steun van de Joodse gemeenschap aan bisschop Jean Baptiste Lamy !

Net vóór het paleis is er een mooi dorpsplein, waar tientallen (meestal Indiaanse) verkopers hun waren uitstallen op de grond, gewoonlijk op een Indiaans-Mexicaans deken.

Taos city : Hacienda de los Martinez

Taos ligt zo'n zeventig mijl ten noorden van Santa Fe, en het wordt vermeld als een kleinere kopie van het artistieke Santa Fe, maar dan méér toegespitst op schilders. Het stadje is nogal rommelig van inplanting, en de gebouwen schijnen er kris-kras door elkaar neergesmeten te zijn. Er heerst een druk wegverkeer, aangezien de hoofdweg dwars doorheen de stad loopt. Main street schijnt één grote verzameling te zijn Galleria's en tentoonstellingen, de ene naast de andere. Helaas mist het blijkbaar de charme en de warmte die Santa Fe wel uitstraalt.

De geschiedenis van de Hacienda de los Martinez is zeer interessant. Doorheen de jaren 1700 werd de Spaanse provincie New Mexico bijna doorlopend aangevallen door Comanche Indianen. Als gevolg hiervan stortte de lokale economie volledig ineen, en de hele provincie dreigde in elkaar te stuiken. In 1786 werd toch een definitieve vrede gesloten, en van dan af bloeide de provincie terug op.

In 1804 bouwde Severino Martin (later veranderde hij zijn naam tot het meervoud "Martinez") langsheen de Rio Grande een klein optrekje. In het begin telde het slechts vier kamers, maar het werd geleidelijk aan uitgebouwd tot een versterkte boerderij of hacienda (letterlijk vertaald een "doening"), met eenentwintig kamers en twee binnenkoeren ! De buitenmuren zijn zestig centimeter dik, en bestaan uit ter plaatse gemaakte kleistenen, bedekt met een laag Adobe. Dit is een mengsel van zand, slijk en gekapt stro, waaraan na verloop van tijd rode grond werd toegevoegd om de typische kleur te bekomen.

Gaandeweg begon Martin handel te drijven met de Chihuahua in Mexico, en met de Amerikanen over de Santa Fe Trail, en zijn naam en welstand stegen aanzienlijk. Uiteindelijk bracht hij het zelfs tot Alcalde of burgemeester van het gebied rond Taos, zowel onder Spaans als onder Mexicaans bewind. Tot in 1930 werd het gebouw bewoond door nakomelingen van Severino, waarna het verkocht werd, en bijna helemaal verviel. In 1972 werd het opgekocht als museum, en min of meer hersteld naar zijn oorspronkelijke staat.

Na tweehonderd jaar ziet het gebouw er uiteraard uit als een oude ruïne, maar mits enige verbeelding kan men voorstellen hoe de mensen in 1804 zo'n grote constructie konden bouwen, met slechts enkele eenvoudige handwerktuigen, en praktisch zonder ijzer, dat toen letterlijk zijn gewicht in goud waard was !

Taos city : Hacienda de los Martinez 1 Taos city : Hacienda de los Martinez 2

Rio Grande : gorge & bridge

De Rio Grande gorge & bridge liggen zo'n twaalf mijl ten noordwesten van Taos, op Highway 64. Van op de brug heeft men een schitterend panorama over de canyon, zij het een iets minder aangenaam gevoel voor diegenen die aan hoogtevrees lijden... Nochtans zeker de moeite waard !

Rio Grande : Gorge & Bridge  1 Rio Grande : Gorge & Bridge  2

Ranchos de Taos : church of San Francisco de Asis

In het kleine stadje Ranchos de Taos vindt men de Church of San Francisco de Asis. Dit is niet de oudste kerk in New Mexico, maar waarschijnlijk wel het mooiste exemplaar in Spaans-Franciscaanse architectuur en hacienda-stijl ! De juiste datum van de bouw is onbekend, maar ligt waarschijnlijk rond 1800. In overeenstemming met de leer van St-Franciscus is de kerk sober en strak, met een eenvoudig interieur.

Eén van zijn artistieke schatten (die intussen veilig achter slot en grendel weggeborgen zijn) is het schilderij De Schaduw van het Kruis uit 1896, van de Canadees Henri Ault. Het geeft Christus weer, staande aan het meer van Galilea, bij een licht bewolkte blauwe hemel. In het donker wordt dit schilderij echter lichtgevend, en verschijnt er een kruis achter zijn linkerschouder en een halo over zijn hoofd. Het is nog steeds onbekend waarom het schilderij lichtgevend is, aangezien het negatief testte op radium. Verder doven lichtgevende verven doorgaans uit na enige jaren, door oxidatie van de scheikundige producten. Dit schilderij doet het echter nog steeds uitstekend, na méér dan honderd jaar !

Ranchos de Taos : San Francisco de Asis 1
Ranchos de Taos : San Francisco de Asis 2

~ ~ ~ ~