NEW MEXICO : bezienswaardigheden - deel 1

Interstate 10, Sunland Park, Roswell, White Sands, Albuquerque
deel 1 Interstate 10 van El Paso naar Las Cruces
  Sunland Park Mount Cristo Rey
  Roswell UFO museum
  White Sands Witte Gipsduinen !
  Albuquerque DUI en DWI - the Tramway
     
deel 2 Four Corners Four Corners monument
  Santa Fe City Tour - Loretto Chapel - Palace of the Governors
  Taos Taos City - Hacienda de los Martinez
  Rio Grande Rio Grande Gorge & Bridge
  Ranchos de Taos Church of San Francisco de Asis
     
more pages   New Mexico : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Interstate 10 : van El Paso naar Las Cruces

Op Interstate 10 is de rit van El Paso (Texas) naar Las Cruces (New Mexico) slechts een korte twee-en-twintig mijlen. Op zo'n korte afstand zou het landschap niet echt kunnen veranderen, maar dat doet het toch wel ! We zagen verschillende Dairy Farms ofte melkboerderijen, waar honderden koebeesten zowat op elkaar geplakt zaten. Op deze twee-en-twintig mijlen zagen we méér koeien staan, dan we voordien in heel Texas bijeen hadden gezien... Het landschap telt bovendien verschillende grote boomgaarden, waar pecans of noten worden gekweekt. Men ziet er groene weiden, natuurlijk geïrrigeerd, en bebouwde akkers.

De stad Las Cruces is heel wat aangenamer, rustiger en properder dan de mastodont El Paso. De "mascotte" van de stad, een enorm beeld van een Roadrunner, is zeker bezienswaardig. is Het staat op een rest area, waar het boven de stad troont !

Las Cruces : the Roadrunner 1

Las Cruces : the Roadrunner 2

Hacienda RV resort

De Hacienda RV Resort is een prachtige campground, met nette en goed onderhouden sites in een prachtig kader, en ze hebben allen een vaste telefoonlijn. Het clubhuis is opgetrokken in Adobe Hacienda-stijl, en het is zeer luxueus met een ruim salon, overdekte bar, Jacuzzi, fitness-room en breakfast area. Het breakfast is trouwens inbegrepen in de prijs !

Las Cruces : Hacienda RV Resort 1 Las Cruces : Hacienda RV Resort 2

Mount Cristo Rey

Het statige standbeeld Mount Cristo Rey kijkt van op een bergtop uit over El Paso, net zoals in Rio de Janeiro het geval is. Men moet wel een beetje cross country doen om er te geraken, want de weg naar het standbeeld is zelfs niet op de kaart aangegeven. Men moet langs het dorpje Sunland Park en de lokale racetrack rijden, die beiden op het grondgebied van New Mexico liggen. Na een beetje zoeken vindt men dan een aardeweg, die naar de voet van de berg leidt.

Mount Cristo Rey ligt op de grens van Texas, New Mexico en de Mexicaanse staat Chihuahua. Het monument werd in 1934 gebouwd, uitsluitend gefinancierd door en met de actieve medewerking van vrijwilligers van de parochie. Eerst werd er een aardeweg aangelegd naar de top, en er werd een houten kruis opgericht. Nadien kwam er een ijzeren kruis, en tenslotte werd in 1939 het huidige 29 voet hoge standbeeld geplaatst. Alle materiaal, waaronder veertig ton limestone voor het beeld, werd op de rug van vrijwilligers naar boven gedragen ! Rond het beeld werd er een uitkijkplateau gemaakt, in de vorm van een kroon. Elk jaar voeren zo'n vijfendertigduizend pelgrims de klim naar boven uit, als een bedevaart met twaalf staties. De weg naar beneden is véél gemakkelijker (ondanks fel protesterende kuitspieren...), en op 45 minuten staat men terug aan de ingang.

Aan de ingang van het park prijkt er een bord, met de vermelding dat men tijdens de klim dient op te letten voor diefstal en overvallen... Toen we toekwamen, stonden we meteen oog in oog met een groep vervaarlijk uitziende mannen in jeeps, allen zwaar gewapend met geholsterde revolvers ! Gelukkig was er één bij die net een ster aandeed, met de vermelding van Deputy Sheriff... Ze waren zeer vriendelijk, en legden ons uit dat er over de hele weg naar de top deputies stonden, en dat we van nabij zouden gevolgd worden.

De klim naar het standbeeld bedraagt vier kilometer, met een hoogteverschil van 240 meter ! De eerste driehonderd meter lopen bijzonder steil, wat niet zo bevorderlijk was voor mijn oude knoken... We "kreeften" nochtans moedig verder langs de slingerende weg, die hooguit twee meter breed is. Tijdens onze klim reden de Deputy's langs in hun Jeep, schertsend en onbezorgd, alhoewel de banden van het voertuig vervaarlijk dicht langs de rand van het pad slingerden...

Het panorama wordt steeds méér spectaculair, naarmate men hoger komt. De laatste tweehonderd meter van de klim, vlakbij de top, is het moeilijkste gedeelte, want dan ziet men voluit de steile afgrond naast het smalle weggetje, en wordt men onvermijdelijk wel wat duizelig... Na een uurtje klimmen bereikt men de top. Het zicht is er gewoon adembenemend (voorzover men natuurlijk nog adem over heeft, na die klim...).

We hadden een aangename en uitgebreide babbel met sheriff Rudi, die vijfendertig deputy's heeft om de orde te handhaven en de pelgrims te beschermen tegen de (meestal Mexicaanse) dieven en rovers. Hij vertelde ons een aandoenlijk verhaal over vele jaren onbaatzuchtige inzet, die men niet anders dan kan bewonderen. Verder gaf hij ons informatie over de geschiedenis van het beeld, en de religieuze consideraties die er aan voorafgingen. Een absolute "Must" !

Sunland Park : Mount Cristo Rey 1 Sunland Park : Mount Cristo Rey 2
   
Sunland Park : Mount Cristo Rey 3 Sunland Park : Mount Cristo Rey 4

Roswell : de hoofdstad van de UFO

Van Las Cruces naar Roswell

De rit van Las Cruces (op 1.200 m) naar Roswell, de hoofdstad van de UFO, leidt door het stadje Organ. Men beklimt vervolgens de St Andres Mountain via de 5.719 feet (1.715 m) hoge San Augustin pas. Vanaf deze pas tot in Alamagordo, rijdt men over een afstand van vijftig mijl doorheen een echt maanlandschap ! Het zijn droge en vlakke gronden, eris geen kat te zien, er zijn geen huizen of boerderijen, gewoon niets ! Men ziet enkel dertig centimeter hoge struiken, hier en daar wat droog gras, en veel cactussen...

Heel deze oppervlakte is militair domein, de White Sands Missile Range. Hier werd de eerste atoombom getest in 1945, en sedertdien werden méér dan 42.000 lanceringen verricht van allerhande raketten ! Ietwat verder ligt Holloman Air Force base, die een grote commerciële invloed uitoefent op de hele regio. Langs de weg staan er verscheidene borden met waarschuwingen, en als de lichten flikkeren, wordt heel de highway gesloten (in geval van een lancering). De wachttijd kan oplopen tot één uur...

Iets voor Alamagordo, links van de baan, duiken opeens duinen op, met heel licht bruin zand. Dit zijn de bekende White Sands of gipsduinen, die zo'n 750 km2 van het plateau bestrijken, en tot twintig meter hoog zijn. De stad Alamagordo is de aanzet voor de beklimming van de Sacramento bergen, waar het reservaat van de Mescalero-Apachen ligt. Deze stam is geen bloedverwant van de Apache Indianen ondanks de gelijkaardige naam !

Deze klim is iets langer dan de vorige, en even voorbij het dorp Ruidoso staat de hoogtemeter op 8.000 voet of 2.400 meter ! De temperatuur bedroeg er slechts 4°C. Een beetje verder ligt de Sierra Blanca Mountain, een 3.600 m hoge bergpiek, waar de Mescalero's een ski-resort bouwden. Gedurende deze klim verandert het landschap opnieuw, want vanaf 1.800 meter hoogte verschijnen er weer bomen en groene akkers ! Tussen deze bergen en Roswell ligt er opnieuw een plateau, met weerom dezelfde typisch kale begroeiing.

Van Las Cruces naar Roswell 1 Van Las Cruces naar Roswell 2

Roswell

Roswell is wereldberoemd voor zijn UFO-museum, dat sedert zijn ontstaan in 1991 reeds 1,3 miljoen bezoekers over de vloer heeft gehad. Het is waarschijnlijk de belangrijkste attractie van de stad. Men vindt er uitgebreide informatie over bepaalde gebeurtenissen in juli 1947, al dan niet waar, waarbij misschien "iets" gevonden werd. Na een poos werd het hele verhaal door de militairen afgedaan als volledig onjuist of verzonnen, en dat het zeker niet verborgen werd als militair geheim... Iedereen gelooft wat hij zelf verkiest, maar desalniettemin wordt elk facet van het hele verhaal, tot vervelens toe en bijzonder omstandig, uit de doeken gedaan !

Roswell UFO 1 Roswell UFO 2
   
Roswell UFO 3

Roswell UFO 4

White Sands : witte gipsduinen

In het Visitor Center van het White Sands Monument krijgt men een uitgebreide uitleg over het ontstaan van deze gipsduinen, die zich midden in de woestijn uitstrekken over een oppervlakte van zevenhonderdvijftig vierkante kilometer ! Men ziet er tevens een mooie documentaire film.

Tweehonderd vijftig miljoen jaar geleden bedekte een enorme zee zowat heel Noord Amerika. Toen het klimaat veranderde, zette deze zee bij het terugtrekken enorme lagen sedimenten af, waaronder dikke lagen gips. Ongeveer zeventig miljoen jaar geleden werden de Rocky Mountains omhoog gestuwd, en er werd een immens plateau gevormd. Tien miljoen jaar geleden zakte het centrum van dit plateau in, en vormde het Tularosa Bekken. De zijkanten van dit bekken zijn de San Andres en Sacramento gebergten, en hun gipslagen werden door de breuk blootgesteld aan erosie.

De gipsdeeltjes werden meegesleurd door het regenwater, en belandden uiteindelijk in het bekken, dat echter geen uitweg heeft naar de zee. Toen de watermassa geleidelijk aan verdampte, werden de eerste gipskristallen gevormd. Deze vormden zich om tot gips-zand, dat door de overheersende zuidwestenwind bijeen gekeerd werd in duinen. Nu is gips een veel voorkomend mineraal, dat echter zeer zelden voorkomt onder de vorm van zand, aangezien het oplost in water, en gewoonlijk naar de zee wordt afgevoerd.

Er zijn drie vereisten nodig om gips-duinen te bekomen, en ze moeten tegelijkertijd aanwezig zijn ! Eerst moeten er belangrijke gipslagen zijn, die afgebroken worden door erosie. Ten tweede moet er een vergaarbak of bekken zijn, waarin het gips wordt opgevangen. Ten derde dient er een vrij sterke wind te zijn, die uit een vaste windrichting komt. Er zijn maar zeer weinig plaatsen ter wereld waar deze drie factoren tegelijk voorkomen, en White Sands heeft veruit de grootste duinen-oppervlakte ter wereld ! De duinen kunnen zich per jaar tot tien meter verplaatsen, maar indien zich vele planten hebben vastgezet, kunnen deze de vooruitgang van de duinen beperken tot tien centimeter per jaar. De hoogste duinen kunnen tot dertig meter dik worden !

Het rijden doorheen de gipsduinen is een buitengewone ervaring ! De buitenste rand vertoont nog vrij veel begroeiing, maar eens in het centrum ziet men gewoon een zee van ongerepte en hagelwitte duinen, precies een sneeuwlandschap ! Prachtig, rustig en imposant ! Zowel het planten- als het dierenrijk hebben zich aangepast, zelfs aan deze extreme omstandigheden, en ze vertonen de meest bizarre uitschieters. Zo vindt men er planten, die sneller groeien dan de steeds voortschrijdende duinen, en die tot veertig meter diepe wortels kunnen ontwikkelen ! Het dierenrijk toont spierwitte hagedissen en insecten, die deze kleur hebben aangenomen als camouflage. Dit verbluffende landschap is zeker de moeite van een verplaatsing waard !

White Sands : gipsduinen 1 White Sands : gipsduinen 2
   
White Sands : gipsduinen 3 White Sands : gipsduinen 4

Albuquerque

De staat New Mexico heeft het grootste aantal DWI-gevallen in de hele USA (DWI = Driving While Intoxicated en DUI = Driving Under Influence). Nochtans is het tevens de staat waar men het gemakkelijkst een rijbewijs bekomt... Er werden dan ook een hele rits speciale en soms wat eigenaardige wetten uitgevaardigd om het drankmisbruik te beperken. Zo is het bijvoorbeeld in New Mexico onwettig om gratis drinks te geven, en tijdens Happy Hour is het verboden om méér dan twee drinks tegelijk vóór zich op de tafel te hebben staan...

Albuquerque Tramway

Albuquerque heeft zijn eigen Tramway, een kabellift naar de Sandia Crest (3.200 m).

Albuquerque stad zelf is misschien niet zo groot, maar de bebouwde oppervlakte van heel de metropool is gewoon enorm, met huizen langs oost en west, tot een stuk op de bergwanden !

Ten oosten van Albuquerque gaat de stad naadloos over in de volgende stad, Rio Ranchos. Langsheen de Rio Grande zijn er akkers en prairie grasgronden, maar elders staan er enkel wat lage struiken en kleine plukjes prairiegras.

** Lees verder met deel 2 **

~ ~ ~ ~