NEW HAMPSHIRE, the Granite State

Wat te zien

Portsmouth City Tour - Strawberry Banke museum
Moultonborough Castle in the Clouds
Gorham Mount Washington Auto Road - the Cog Railway
Glen Heritage New Hampshire Museum
North Conway Scenic Railroad
Bretton Woods Gold Standard 1944
Franconia Flume Gorge - Old Man of the Mountains - Cannon Aerial Tramway
   
artikel Castle in the Clouds
andere pagina's andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: New England

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

NEW HAMPSHIRE wordt ook the Granite State genoemd wegens zijn bergachtige omgeving. In 1622 was Captain John Mason één van de eersten om grond te krijgen in het gebied en hij noemde het naar de Engelse county van Hampshire uit zijn jeugd. Het is één van de dertien originele kolonies, en één van de zes New England staten.

In 1788 trad New Hampshire als negende staat toe tot de US. De hoofdstad is Concord, en de grootste stad is Manchester. New Hampshire telt ca. 1,2 miljoen inwoners, met een dichtheid van 54 per km2.

De oppervlakte van de staat bedraagt ca. 24.000 km2, en 86% van de staat is bebost. De staat bevat de hoogste bergen in New England (Mount Washington is 1.917 m hoog), ontelbare meren en maagdelijke wouden.

Men vindt er herten, zwarte beren en elanden. Recent is de grootste bedrijvigheid in New Hampshire de fabricatie van machines, geschraagd door een aantrekkelijk belastingsregime, en natuurlijk het toerisme.

De noordelijk gelegen White Mountains zijn een deel van het Appalachen gebergte, en ze bieden de meest prachtige vergezichten in het oosten van de USA. De hoogste windsnelheid ooit werd opgetekend op Mount Washington, met een ongelooflijke 372 kilometer per uur !

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Moultonborough

Castle in the Clouds

In Moultonborough staat alles in het teken van vakantie en toerisme. De grote meren en de rollende heuvels bieden oneindige mogelijkheden voor alle denkbare zomer- en wintersporten.

De ingang van the Castle in the Clouds ligt op Route 171. Het weggetje dat toegang geeft tot de woning is slechts een eigenaardig, smal, steil en slingerend baantje tussen de bomen, waar men soms nog slechts 10 cm langs beide kanten van de wagen over houdt.

Onderweg naar de top vindt men de waterval van Castle Springs, een scenic viewpoint waar men mooie foto's kan schieten. De berg heeft tevens een natuurlijke waterbron, waar tot op heden nog steeds vers bronwater wordt gebotteld onder de naam "Castle Springs". Vanaf de parking neemt men een trolley of busje naar de woning.

Het meest uitzonderlijke aan de woning is het fenomenale uitzicht op de bergen, de vallei en de meren. Nochtans is ook het huis zelf meesterlijk getekend, en de prachtige en tijdloze English Cottage stijl oogt na 90 jaar nog steeds even fris en modern. Er zijn veel vensters, wat het interieur zeer licht en open maakt, in tegenstelling tot de toen heersende tijdgeest. Men ziet duidelijk dat de woning voornamelijk getekend werd als zijn hoofdverblijf, en niet om indruk te maken op andere vermogende families.

the Castle in the Clouds 1 the Castle in the Clouds 2

Gorham

Mount Washington Cog railway

De Mount Washington Cog Railway is een zeer speciale trein, die Mount Washington beklimt via een buitengewoon steile helling van maar liefst 37 graden! Deze stoomtrein werd speciaal gebouwd voor deze steile klim en heeft een zeer bijzonder profiel, doordat de stoomketel lager is aan de voorkant dan aan de cabine. Dit was nodig om de ketel zo waterpas mogelijk te laten staan op de hellingen.

Verder is het spoor voor de veiligheid tevens uitgerust met raderen. Beslist een unieke attractie!

Mount Washington Cog Railway 1 Mount Washington Cog Railway 2

Franconia

Old Man of the Mountains

The Old Man of the Mountain is een merkwaardig natuurlijk schouwspel in de White Mountains, boven op Cannon Mountain. Gezien vanuit een bepaalde gezichtshoek, vormt het profiel van de berg een menselijk gezicht, uiteraard van enorme proporties. Pas in 1805 werd het toevallig ontdekt toen er werd gewerkt aan de weg over de Franconia Notch. In deze streken wordt een pas door de bergen immers een "Notch" genoemd, daar waar elders in de Verenigde Staten "Pass" of "Gap" wordt gebruikt.

We reden derhalve gezwind naar het Viewing Point en zochten tevergeefs alle bergtoppen af naar dit spectaculaire aangezicht, maar vonden helemaal niets. Na een half uurtje zoeken ontdekten we wel een onopvallend klein bord, waarop delicaat vermeld stond dat op 03 mei 2003 het kinnebakkes van the Old Man blijkbaar van verbazing was open gevallen, en de rest van het aangezicht donderde natuurlijk meteen ook naar beneden... The Old Man bestaat dus niet meer!

Men vindt nog overal hopen postkaarten en reproducties van de befaamde Old Man of the Mountain, maar helaas wordt in alle toonaarden vergeten dit kleine bijkomende detail aan de toeristen te vermelden...

Franconia : Old Man of the Mountains 1 Franconia : Old Man of the Mountains 2
   
Franconia : Old Man of the Mountains 3 Franconia : Old Man of the Mountains 4

~ ~ ~ ~