NEBRASKA : bezienswaardigheden

Alliance, Chimney Rock, Scotts Bluff, Sidney, North Platte,
Lexington, Gothenburg, Kearney, Omaha
Alliance CarHenge
Chimney Rock | Scotts Bluff landmarks
Sidney Sidney to Black Hills Trail
North Platte Buffalo Bill Ranch
Lexington militair museum
Gothenburg the Pony Express station
Kearney Great Platte River Archway monument
Omaha Mormon Trail Center
   
more pages Nebraska : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Alliance : CarHenge

Als men van South Dakota naar Nebraska rijdt verandert het landschap niet veel. De heuvels worden minder hoog, en geleidelijk aan wordt het landschap ietwat meer vlak. In de prairie verschijnen meer akkers, en tevens grotere sproei-installaties.

Alliance is een stokoud koolmijn-stadje, waaraan de moderne tijden compleet zijn voorbij gegaan ! Alhoewel alles er netjes en proper is, schijnt het hopeloos ouderwets te zijn. Zijn lokale bezienswaardigheid is CarHenge. Dit is kennelijk genoemd naar Stonehenge in Groot-Brittannië, de "magische kring" van oeroude runen of stenen.

In Alliance staat echter een (iets minder magische) ring van oude autowrakken, rechtop in de grond geplant, en in een saai grijze kleur gespoten ! Iets verder staat een tweede "exhibitie", in ietwat meer aangename kleuren.

Geen "kunst" met een grote "K", maar wel speciaal... Alhoewel het project wel wat ongewoon is, kunnen we niet anders dan vergelijken met de gelijkaardige realisatie in de Cadillac-Ranch in Amarillo, Texas.

Alliance : CarHenge  1 Alliance : CarHenge  2
   
Alliance : CarHenge  3

Alliance : CarHenge  4

Chimney Rock en Scotts Bluff : landmarks

Chimney Rock

We zetten onze trek naar het zuiden en Interstate 80 verder, en namen opnieuw de 385 south. Deze voert doorheen een eindeloze prairie, waarin geen akkers of farms te zien zijn. Chimney Rock ligt net voorbij het stadje Bayard. Het is een ietwat ongewoon gevormde rotspiek, die nationaal bekend werd als een baken op de weg van de kolonisten en de Mormonen naar de staat Oregon. Afgezien daarvan is er eigenlijk weinig interessants te zien, zij het dan de vele borden met waarschuwingen voor ratelslangen...

Scotts Bluff

Een gelijkaardige "landmark" vindt men in Scotts Bluff, naar wie trouwens dit stadje werd genoemd. We keken rond in het museum, en namen de gebruikelijke toeristische kiekjes. Wel met even veel ontzag als voordien, vermits er ook hier waarschuwingen hangen voor ratelslangen...

Chimney Rock Scotts Bluff
Chimney Rock
Scotts Bluff

Sidney to Black Hills Trail

We vervolgden onze weg naar Sidney, en namen Route 92 east. Deze baan is een scenic highway, (waarom mag Joost weten...), langs waar men intensieve landbouw ziet, met verzorgde akkers en boerderijen, mooie woningen, en hopen pikzwarte koeien, die grazen in uitgestrekte weiden. We reden door het stadje Bridgeport, dat trots zijn 194 inwoners afficheert... Onderweg ziet men geleidelijk aan meer intensieve landbouw opduiken, alsmede grotere sproei-installaties, en de farms zijn kleinere familiebedrijven, vergeleken met de gigantische industriële boerderijen in South Dakota.

Het stadje Sidney werd bekend in 1880, doordat het een spoorwegstation rijk was ! Tussen 1861 en 1866 werd het het vertrekpunt van de 267 mijl lange Sidney to Black Hills Trail, waarop met paard en huifkar levensmiddelen werden gebracht naar de arbeiders van de goudmijn, en goud werd terug gebracht. In 1866 bereikte de spoorweg echter de stad Pierre in South Dakota. Alle volgende transporten naar de mijn verliepen langs Pierre, en de eens zó winstgevende "Sidney to Black Hills Trail" droogde in een mum van tijd volledig op...

North Platte : Buffalo Bill ranch

In Nebraska komt men soms wat vreemde plaatsnamen, tegen zoals Oshkosh en Ogallala... Qua bezienswaardigheden is de oogst echter wat beperkt. Wat niet wil zeggen dat er geen interessante attracties zijn, zoals entertainment, restaurants, shopping, en replica's van oude Wild West dorpjes anno 1800. Er zijn ook veel actieve bezigheden zoals wandelen, vissen en jagen. De Buffalo Bill Ranch in North Platte is eigenlijk meer een grote show, dan wel een bezienswaardigheid.

North Platte : Buffalo Bill Ranch  1

North Platte : Buffalo Bill Ranch  2

Lexington : militair museum

In Lexington kan men een museum bezoeken van afgedankte militaire voertuigen, zoals tanks, jeeps, camions, ambulances, helikopters, amfibievoertuigen, raket-lanceerders, en nog veel meer !

Lexington : militair museum 1 Lexington : militair museum 2

Gothenburg : Pony Express station

Net buiten de stad Gothenburg kan men een gerestaureerd Pony Express station bewonderen. De Pony Express was een snelpost-dienst, die in 1860 werd opgericht. De opzet was gelijkaardig aan het Romeinse model van ijlpaarden, tweeduizend jaar geleden, tussen de stad Rome en de oorlogvoerende Julius Caesar, helemaal in het Noorden, in wat nu Nederland is.

De Pony Express slaagde er in een pakje of brief van Saint Joseph in Missouri naar Sacramento in Californië te brengen in slechts tien dagen, in plaats van de normale drie weken !

Gothenburg : Pony Express stationDe afstand van 2.000 mijl werd in ijltempo afgelegd, met 22 ruiters en 140 paarden, en kostte 5 dollar per pakje of brief. Elke 40 mijl was er een station, en elke ruiter werd verondersteld minstens 120 mijl per dag af te leggen. Buffalo Bill was een bekend Pony Express rijder !

Slechts één jaar later werd echter de transcontinentale telegraaflijn gebouwd, en deze verbond gerieflijk en snel de beide oceanen, zodat de Pony Express abrupt werd stopgezet.

Financieel was de zaak zeker geen succes, aangezien de oprichters failliet gingen, maar het dramatische aspect van zijn heroïsche verzendingen en de volkshelden die er uit voortkwamen, maakten de dienst tot een legende !

Kearney : the Great Platte River Road Archway monument

In Kearney, pal op Interstate 80, vindt men het Great Platte River Road Archway monument. De constructie doet sterk denken aan het baanrestaurant en winkel L'Arche, die over de AutoRoute du Soleil prijkt in Frankrijk.

Dit gebouw met twee verdiepingen bevat een tentoonstelling over de historische evolutie in de staat Nebraska. Het werd gebouwd in 2000, en aan de ingang krijgt men een koptelefoon, die de bezoeker een uitgebreide uitleg verschaft bij elke scène. Het bezoek is informatief, schitterend gebracht, en zeer verzorgd, zowel het visuele als het auditieve gedeelte !

Het verhaal begint bij de Gold rushes naar Californië en Montana in de jaren 1860. Duizenden goud- en gelukzoekers laden hun have en goed in een huifkar, en beginnen een lange tocht over onherbergzame streken, naar de staten waar het geld zogezegd voor het oprapen zou liggen... Ze worden gevolgd door duizenden Mormonen, die vluchten voor religieuze vervolging. Men ziet een buffalo stampede, men krijgt een onweer te verwerken, en men ziet zelfs enige families onderweg jammerlijk aan hun einde komen.

Kearney : the Great Platte River 1 Kearney : the Great Platte River 2
   
Kearney : the Great Platte River 3 Kearney : the Great Platte River 4
   
Kearney : the Great Platte River 5 Kearney : the Great Platte River 6

Men beleeft de oprichting van de Pony Express, en de aankomst van de telegraaf. De staat Californië wint snel in aanzien en belangrijkheid, en de politiekers in Washington beseffen maar al te goed dat hun invloed in het westen geen steek waard is. Sterker nog, Californië twijfelde zelfs of het wel bij de Union zou blijven, die ver weg lag en niet veel hulp bood. In 1862 stemt het Congres dan ook een uitzonderlijk dure investering, en het geeft opdracht aan de Union Pacific en de Central Pacific Railroad om een transcontinentale spoorlijn te bouwen, die oost en west verbindt. Naast hun betaling, kregen deze bedrijven tevens miljoenen hectaren land in het westen, die ze nadien konden verkopen.

Deze deal kostte de Amerikaanse belastingbetaler uiteindelijk een formidabele duit ! Toevallig vaarden de (bevriende) investeerders en de lokale politici er zelf ook zeer wel bij, gedurende vele decennia... Maar dat verhaal kennen we... De Union Pacific Railroad bouwde vanaf Omaha in Nebraska naar het westen, en de Central Pacific vertrok vanuit noord-Californië en kroop over de Sierra Nevada. In 1869 ontmoetten beide spoorwegen mekaar in Promontory Summit in Utah. De Union Pacific was sneller vooruit gegaan dan de Central Pacific, en dus mocht diens president de Gouden Spike inslaan, de laatste nagel van de transcontinentale spoorlijn ! Dit aandoenlijke verhaal vermeldt natuurlijk liever niet dat deze sukkelaar, die waarschijnlijk nog nooit een hamer in zijn handen had gehad, bij de eerste slag volledig naast de nagel sloeg... Echt waar !

In het begin van de jaren 1900 maakt de automobiel zijn intrede. Buiten de steden bestonden de wegen voornamelijk uit vastgestampte aarde, wat bij regen uitdraaide op een echte slijkmassa met diepe karresporen, waarin de auto's zich hopeloos vastreden. De wereldtentoonstelling van 1915 gaf onvermijdelijk aanleiding tot het (politieke) idee om een transcontinentale Highway te bouwen van Chicago naar Los Angeles. In de (al even politieke) euforie van het grandioze, werd de nieuwe highway de Lincoln Highway genoemd. In het oosten kon deze echter misschien nog doorgaan voor een echte highway, maar in de westelijke staten bleef hij doorgaans slechts een slijkerige aarden weg...

Pas na Wereldoorlog II werd een ernstige aanpak gepland van Interstate Highways, die alle staten zouden verbinden. President Eisenhower was een groot voorstander van dit enorme project, nadat hij de Duitse Autobahnen had kunnen toetsen op hun praktische waarde bij militaire acties. En het Eisenhower Interstate System was geboren !

Het Great Platte River Road Archway monument is een merkwaardige en uitzonderlijke realisatie, en een bezoek dubbel en dik waard. Gewoonweg schitterend !

Omaha

Mormon Trail Center

Omaha is de grootste stad tussen Chicago en Denver, en de geboorteplaats van president Gerald Ford. Wat helaas niet de perfecte referentie is, want de goede man struikelde over alles waarover maar kan gestruikeld worden... De toeschouwers hielden hun hart vast, telkens hij de trappen van AirForce One afdaalde, want doorgaans viel hij de laatste treden naar beneden... Ook in het aannemen van voorwerpen was hij niet sterk, want indien ze niet stevig vastgebonden waren, liet hij ze vallen... Dat maakte hem eigenlijk enkel méér menselijk, zoals wij allemaal, maar voor het protocol kon dit natuurlijk niet. De media kregen daarom als opdracht beleefd een andere kant uit te kijken, wanneer zulk ongelukkig voorval zich voordeed, wat ze natuurlijk prompt deden. TV-reportages werden gepast bijgewerkt, en de radio-verslaggevers verslikten zich regelmatig... Ere aan de man !

In Omaha vindt men het Mormon Trail Center. Deze Mormoonse tentoonstelling (the Church Of Jesus Christ of Latter Day Saints) beschrijft de geschiedenis van hun "Grote Trek" van Nauvoo in Illinois, waar ze verjaagd werden, naar Salt Lake City in Utah. (Lees tevens het leven van Joseph Smith).

De tentoonstelling is zeer verzorgd, zoals de meeste Mormoonse realisaties. Ze begint met een ietwat zeemzoete film, die een wat al te rooskleurig beeld ophangt van de ontberingen van deze enorme verhuis over zo'n 1.300 mijl of 2.100 km. De meeste Mormonen legden de weg af in huifkarren, getrokken door sterke ossen, maar vele arme Europese Mormonen beschikten slechts over kleine handkarren, die ze zelf moesten trekken !

De Mormoonse volksverhuizing van zo'n 80.000 mensen werd nochtans een voorbeeld van organisatie, discipline en onderlinge bijstand. Als zodanig was het een groot succes, en bijna een unicum tussen de andere grote Amerikaanse migraties. Nochtans waren hun grote kwaliteiten op dat vlak meteen ook de redenen voor hun religieuze vervolging in diverse staten, want ze boerden overal gewoonweg te goed ! Hun tempel-stad Nauvoo stak in 1844 zelfs de hoofdstad Chicago naar de kroon, met 12.000 inwoners, een eigen militie, een sterke organisatie, en grote economische welvaart ! Dus moesten ze weg, en werd de grote massa prompt "georganiseerd" om tegen hen in actie te komen.

De architectuur van de tempel is vergelijkbaar met andere Mormoonse tempels. Hij is zeer fraai getekend en mooi in de omgeving ingeplant. Deskundigheid is er troef !

Omaha : Mormon Trail Center 1 Omaha : Mormon Trail Center 2
   
Omaha : Mormon Temple 1 Omaha : Mormon Temple 2

The Doorly zoo

In Omaha vindt men tevens de Doorly Zoo. De documentatie proclameert dat deze het grootste complex voor kat-achtigen omvat in de US, alsmede het grootste overdekte regenwoud. Tenslotte is de geodetische Desert Dome ook nog eens 's werelds grootste overkoepelde woestijn !

Omaha : the Doorly Zoo 1 Omaha : the Doorly Zoo 2

~ ~ ~ ~