MONTANA : bezienswaardigheden - deel 2

Butte, Missoula, Hamilton, West Glacier, de winter in Montana
deel 1 Oost Montana landschap
  Billings City Tour
  Harding Little Bighorn Battlefield
  Ennis centrum voor fly-fishing !
  Virginia City Ghost Town
  Nevada City Ghost Town
     
deel 2 Butte Copper Mansion - Berkeley Pit - Mai Wah - Dumas brothel
  Missoula City Tour
  Hamilton Marcus Daly Mansion
  West Glacier the Flathead area - Glacier Park
  winter in Montana humor...
     
artikelen   Virginia City | the Copper Kings | the Battle Of Little Bighorn
more pages   Montana : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Butte

The Copper Mansion

Onze exploratie van Butte vond plaats na Labour day, wat zeker niet het beste tijdstip is voor een bezoek. Zowat alles is er dan gesloten en in winterslaap gedompeld, er worden geen geleide bezoeken meer gegeven, het wordt reeds behoorlijk koud, en is er weinig beweging in de stad te bespeuren.

Butte : Copper Mansion

Butte was vroeger het centrum van de koper-ontginning, en het heeft zijn eigen geschiedenis met the Copper Kings.

In 1884 liet Copper King William Andrews Clark een magnifieke Mansion bouwen met 32 kamers. Helaas ziet deze ooit zo indrukwekkende woning er nu niet meer zo goed uit. Het gebouw werd niet goed onderhouden, en enkel minimale herstellingen werden uitgevoerd.

Het povere uitzicht boezemt geen vertrouwen in om ook het interieur te bezoeken, temeer wanneer men verneemt dat de meubilering niet authentiek is.

The Berkeley Pit

De Berkeley Pit is een zogenaamde open kopermijn. In de berg werd een 520 meter diepe put uitgegraven, met een diameter van zowat 1.600 meter. Tussen 1950 en 1982 werd er goud, zilver, koper, en andere kostbare ertsen gedolven. De mijn werd aangelegd in terrassen, en vrachtwagens laadden het erts op en vervoerden voor verwerking. Dit erts bevatte 1,5 % metalen.

In 1982 werd de mijn gesloten, en na verloop van tijd liep de put vol met regenwater. Het aldus gevormde meer bevat uiterst zuur water, dat gevaarlijk is voor de lokale aquifeer en de omgeving, en uiteindelijk zal het helemaal moeten gezuiverd worden. Deze operatie zal de plaatselijke belastingbetaler een flinke duit kosten, aangezien de originele mijneigenaars reeds lang met de noorderzon zijn verdwenen. Nochtans loven sommigen dit gifmeer als "een unieke uitdaging voor onderzoekers"...

De omgeving rond de mijn ziet er echt macaber uit, met verlaten oude mijninstallaties en aftakelende opslagplaatsen. De trieste en kleine mijnwerkers-huisjes bieden een troosteloze aanblik. Bovendien werd een beetje verder een nieuwe mijnput gegraven, zodat de belastingbetalers binnen dertig jaar waarschijnlijk een gloednieuwe "attractie" zullen krijgen...

Butte : the Berkeley Pit 1
   
Butte : the Berkeley Pit 2 Butte : oud mijn-verleden

Mai Wah en het Dumas Bordello

Mai Wah was het hart van het plaatselijke Chinatown. Aangezien zowat alle gebouwen sindsdien werden afgebroken, is het meeste van de "Chinese" atmosfeer verdwenen. Mai Wah zelf ziet er slechts uit als een vervallen oud gebouw.

Het Visitor Center vermeldt als laatste bezienswaardigheid het Dumas Brothel (bordeel). Dit etablissement moet in zijn tijd zeer druk beklant geweest zijn, vermits er in 1920 zowat 2.400 "Soiled Doves" in Butte werkten. Volgens de documentatie was het bordeel "het langst lopende bedrijf in zijn soort" in de US. Er werden zelfs speciale tunnels aangelegd, om de bezoeken van de gentlemen discreet te houden, zodat hun reputatie niet in opspraak kwam !

Al bij al zou een bezoek aan Butte beter plaatsvinden gedurende het zomer-seizoen !

Butte : Mai Wah

Butte : the Dumas Brothel

Mai Wah
Dumas Bordello

Missoula : city tour

Missoula

Missoula is een redelijk moderne stad, zij het wat rommelig.

We reden kris kras doorheen downtown Missoula en het oude centrum van de stad, dat er zeker goed uitziet.

Er zijn vele winkeltjes, alles is er kraaknet, de voetpaden zijn vol wandelende mensen, de straten zijn versierd met bloemen, en er zijn verschillende goed beklante terrasjes.

Kortom, er is leven in deze stad !

Hamilton : the Daly Mansion

De Daly Mansion ligt in Hamilton, zo'n zestig mijl ten zuiden van Missoula. Onderweg reden we doorheen het dorp Lolo, waar niet veel over te vermelden is, behalve dan zijn naam... In deze streek is het landschap veel groener dan meer oostelijk, en de akkers zien er veel beter uit. Naar verluid komt dit doordat de westenwind de wolken meevoert vanaf de stille oceaan, en zowat al hun water komt neer vóór en juist na de Rocky Mountains ! Oregon krijgt vijftig inches water, in Missoula is dat nog negen inches, en verder naar het oosten in Bozeman vallen er nog slechts drie inches... De valleien in het westen van Montana zijn dan ook dichter bevolkt, tenminste naar de plaatselijke maatstaven. Woningen en farms staan redelijk dicht op elkaar. De stad Hamilton, een aangenaam en vrij druk stadje, ligt juist over de Bitterroot rivier.

De Daly Mansion is open voor het publiek tussen Memorial Day en Labor Day, maar tijdens ons bezoek was het natuurlijk gesloten... We trokken onze stoute schoenen aan, en wandelden naar de woning. We zagen een dame op een bank zitten in de oprijlaan, en vroegen haar of we enkele foto's mochten nemen van de woning en het park. We sloegen meteen een aangename babbel, en ontdekten dat ze in feite de eigenares was !

Marcus Daly, één van de drie Copper Kings, kocht vanaf 1876 grond in de mooie Bitterroot vallei. Uiteindelijk bezat hij zowat 11.200 hectaren. In 1890 bouwde hij er een zomerverblijf, maar stierf reeds tien jaar later. In 1910 bouwde zijn echtgenote Margaret de woning om tot zijn huidige Gregoriaanse Revival stijl, met 42 kamers, 25 slaapkamers, 15 badkamers en 7 open haarden. Margaret Daly overleed in 1941, en het eigendom ligt nu op een oppervlakte van twintig hectaren. De woning werd geklasseerd als een historisch gebouw, en kan door het publiek worden bezocht, tenminste, tijdens het toeristisch seizoen... het is de perfecte achtergrond voor mooie trouwpartijen, shows en allerhande feesten !

Hamilton : the Daly Mansion  1

Hamilton : the Daly Mansion  2

   
Hamilton : the Daly Mansion  3 Hamilton : the Daly Mansion  4

West Glacier : Glacier National Park

Het Flathead gebied

Om Glacier National Park te bezoeken, namen we Highway 93 noord naar Flathead Lake. Bij gelegenheid brak de zon even tussen de wolken door, en belichtte grote plekken van de Rocky Mountains, wat een fraai schouwspel oplevert ! We reden doorheen de Flathead Indian Reservation, en men kan snel vaststellen dat de bewoners hier niet blaken van rijkdom. De woningen zijn eerder summier, en ze zijn niet al te bijster goed verzorgd.

West Glacier : het Flathead gebied

De stad Polson ligt aan de onderkant van Lake Flathead, een prachtig meer met mooie panorama's. Highway 35 loopt rond de oostelijke kant van het meer, en heel de oever staat vol met vakantieverblijfjes. De meeste zijn klein, maar ze wisselen af met enkele mooiere en duurdere exemplaren. Het landschap ziet er uit zoals de Belgische Ardennen of Luxemburg, met veel groen, vrij heuvelachtig, en vrij dicht bebouwd. De bovenste helft van het meer staat vol met kersen-boomgaarden, de plaatselijke specialiteit !

Aan de bovenkant van het meer, ziet men meer landelijk areaal, en de huizen en farms zien er beter verzorgd uit. Het volgende dorp is West Glacier, de ingang van Glacier National Park !

Glacier Park

Glacier Park heeft twee Visitor centers, een Amerikaans en een Canadees, vermits de twee parken Glacier Park (USA) en Waterton Lakes (Canada) samen één groot park vormen ! In 1932 kwamen leden van de Rotary clubs in beide landen voor de dag met het buitengewone initiatief om beide parken samen te voegen, dwars over de grens heen. Ze konden de beide regeringen overtuigen om het International Peace Park op te richten.

De vijftig mijl lange Going-to-the-Sun-Road loopt van westelijk West Glacier naar het oostelijke St. Mary, en ze is de enige manier om het park goed te bezichtigen. De rit neemt twee tot drie uur in beslag. Onderweg overschrijdt men de Logan Pass op een hoogte van 2.025 m, van waaruit men een mooi panorama op de Rocky Mountains kan bewonderen. Alle andere mooie vista's liggen echter in het oostelijke deel, of nog in het noordelijke - Canadese - deel van het park.

Het probleem is echter dat men na deze lange rit ook heel dezelfde weg terug moet nemen, want een andere weg naar Missoula vereist een bijkomende rit van tweehonder mijl... Het is derhalve een heel stuk gemakkelijker om Waterton Lakes Park en het oostelijke deel van Glacier National Park te bezoeken vanuit de provincie Alberta in Canada.

Op de terugweg namen we Highway 93 doorheen Kalispell, en vervolgden rond de westelijke kant van het Flathead meer. Langs deze kant zien de vakantieverblijven er een heel stuk gezelliger uit, en men merkt onmiddellijk dat hier het toerisme hoogtij viert, met vele winkeltjes en restaurantjes.

Glacier Park 1 Glacier Park 2 : Going to the Sun road
 
Glacier Park 3

Winter in Montana...

De bewoners van Montana moeten absoluut een stevige zin voor humor hebben.

Dat hebben ze zeker nodig om met het extreme klimaat om te kunnen tijdens de winter !

Dit is dan ook de reden waarom men regelmatig "pareltjes" van zelfspot vindt, zoals dit hier...

Winter in Montana : humor

~ ~ ~ ~