MONTANA : bezienswaardigheden - deel 1

oost-Montana, Billings, Harding, Ennis, Virginia City, Nevada City
deel 1 Oost Montana landschap
  Billings City Tour
  Harding Little Bighorn Battlefield
  Ennis centrum voor fly-fishing !
  Virginia City Ghost Town
  Nevada City Ghost Town
     
deel 2 Butte Copper Mansion - Berkeley Pit - Mai Wah - Dumas brothel
  Missoula City Tour
  Hamilton Marcus Daly Mansion
  West Glacier the Flathead area - Glacier Park
  winter in Montana humor...
     
artikelen   Virginia City | the Copper Kings | the Battle Of Little Bighorn
more pages   Montana : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Oost Montana

Het oostelijke deel van de staat Montana is zeer heuvelachtig. Men vindt er geen bomen meer, alleen nog enorm uitgestrekte en heuvelachtige landschappen, waar soms kleine kudden koeien grazen op droge prairies, op zoek naar wat ze ook maar kunnen vinden. De boerderijen in oost-Montana zien er niet echt welvarend uit, en gewoonlijk zijn het eerder schuren, die haastig bijeen gegooid werden ... Zelfs de huizen in de schaarse stadjes zien er niet denderend uit.

Oost Montana : Yellowstone riverDe enkele graanakkers staan poederdroog, en ander gewassen zijn waarschijnlijk niet te kweken, zodat enkel het prairie grasland overblijft !

Zelfs de weinige rest area's op Interstate 94 staan zeer ver van elkaar. De rest area op exit 192 heeft een wat ongewoon bord met de vermelding "the next rest area is 150 miles ahead", of zo'n 240 kilometer verder ! Men kan dus gerust stellen dat het gebied niet dicht bebouwd is...

Meer naar het westen toe verandert het landschap, met meer bomen en wat meer groen. Interstate 94 volgt namelijk de loop van de Yellowstone River, die een zijrivier is van de Missouri rivier.

Deze is hier een vrij brede rivier. Aan beide zijden van de rivier vindt men een strook vruchtbaar groen, maar elders heerst de sage brush in het dorre landschap ! Eenmaal voorbij het stadje Ballantine komt men blijkbaar opnieuw in de beschaafde wereld, met boerderijen en bewerkte akkers, en eenvoudige, maar verzorgde woningen.

Billings : city tour

Billings is centraal gelegen, wat het een ideale basis maakt voor verschillende interessante uitstappen. Het is niet ver van het Little Bighorn Battlefield, waar luitenant kolonel Custer door een verbond van Indianen in de pan werd gehakt. Andere uitstappen zijn trips naar het stadje Cody, waar het Buffalo Bill museum te bezoeken is, het stadje Sundance, met de rotsformatie Devil's Tower, en de Beartooth Scenic Byway, allen echter gelegen in de staat Wyoming.

De Moss Mansion ligt In de 35ste street of Division street. De spoorweg bracht naast welvaart ook Preston B. Moss naar Billings, en in 1901 bouwde deze zijn rijkelijke Moss Mansion. Dit gebouw van drie verdiepingen heeft nog steeds zijn oorspronkelijke meubilering.

Billings is de grootste stad van Montana, maar ze heeft een ietwat rommelig samenraapsel van woningen, burelen en opslagplaatsen, die nogal lukraak werden neergepoot. De spoorweg loopt dwars door de stad, en naast de spoorlijn ziet men talloze oude pakhuizen, waarvan sommige omgebouwd werden tot appartementen. Pal in het midden van de stad staat er een gevangenis voor vrouwen ! Om dit somber uitzicht wat op te krikken is er tevens een enorm petrochemisch bedrijf, waar kolen worden vergast. Aan de overzijde van de Interstate ligt een lelijke elektrische centrale en ettelijke grote fabrieken. Waarschijnlijk maakte niemand zich ooit druk over het algemene zicht van Billings...

Het centrum telt een groot Sheraton hotel & Convention Center, en vele moderne burelen, waarschijnlijk om de professionelen van de diverse mijnontginningen te huisvesten. Gelukkig ziet het westelijke deel van Billings er een heel stuk beter uit, en het is alleszins meer recent dan het centrum. Men ziet er aangename woningen, veel laagbouw, en veel meer commerciële activiteit. Eens men voorbij het dorp Laurel komt, worden de akkers minder dor, en opnieuw verschijnt maïs als teelt. Dit is alvast een aangenamer zicht dan het eindeloze bruine prairiegras !

Billings : Moss Mansion 1 Billings : Moss Mansion 2
the Moss Mansion in Billings

Harding : Little Bighorn Battlefield

Het landschap

Daar waar west-Montana bergachtig is, zijn de Great Plains in het oosten in hun droogste versie te bewonderen, met ferme heuvels zover het zicht reikt, en omgeven door een afgeplatte bergketen. De begroeiing bestaat enkel uit dor en kort prairiegras, te schaars zelfs om vee in leven te houden. Geen bomen, geen struiken, geen farms, niets !

Harding heeft een wat minder droog landschap, aangezien de Bighorn rivier er doorheen loopt, en er een beetje verder een dam werd gebouwd. Er zijn meer bewerkte akkers en verschillende ranches te zien. Helaas bestaan deze doorgaans slechts uit trieste mobile homes en lukraak bijeen gesmeten schuurtjes, opgetrokken in golfplaten. Dit doet onvermijdelijk de vraag rijzen of het grasland in dit gebied meer vruchtbaar was ten tijde van de kolonisatie in 1880 dan nu. Zoniet zouden er blijkbaar helemaal geen farmers en ranches geweest zijn ! Net voorbij Harding beginnen de Crow en Cheyenne Indian Reservations, en daar is de toestand nog slechter...

Het slagveld

Het Little Bighorn Battlefield National Monument heeft een zeer interessant museum, en het is tevens het vertrekpunt van een begeleide toer rond het slagveld. Onze gids was een Crow Indiaan, Noël Two Legs, die ons een prachtige, boeiende en leerzame uitleg verschafte.

We stonden op de top van de heuvel, met een onbeperkt zicht op heel de omgeving, en vroegen hem hoe het in 's hemelsnaam mogelijk was dat de Indianen ongemerkt de troepen van Custer hadden benaderd. Hij vertelde ons dat in 1876 het prairiegras tot aan de buik van de paarden kwam, wat meteen ook betekent dat het klimaat toen veel gunstiger was !

De juiste en volledige toedracht van the Battle Of Little Bighorn is niet eenvoudig te achterhalen, aangezien de standpunten verschillen, naargelang wie ze neerschreef... We verzamelden derhalve alle informatie die we konden bekomen, en schreven onze eigen versie van dit legendarisch gevecht. Aan het publiek wordt deze confrontatie voorgesteld als een gevecht tussen twee sterke tegenstanders, George Armstrong Custer en Sitting Bull, maar in werkelijkheid was dit de laatste episode van een strijd op leven en dood tussen twee culturen !

Harding : Little Bighorn Battlefield 1 Harding : Little Bighorn Battlefield 2
   
Harding : Little Bighorn : Custer
Harding : Little Bighorn : Sitting Bull

Ennis : centrum voor fly-fishing !

Wanneer men de foothills of het voorgebergte van de Rocky Mountains inrijdt, klimt de baan gestaag tot 1.220 meter hoogte, en dan verschijnen de Crazy Mountains. Voorbij het stadje Big Timber zien de farms en de akkers er een heel stuk beter verzorgd uit, het landschap vertoont meer groen, en er staan veel meer koeien in de weiden.

Het stadje Livingston ligt op 1.524 meter hoogte, en van hier uit leidt highway 89 naar Yellowstone Park. We reden doorheen Bozeman, een vrij uitgebreide en moderne stad. Het is er aangenaam alhoewel druk, en alle gebouwen bestaan uit laagbouw.

Nadien namen we highway 84 en 287 west. Deze baan voert doorheen mooie en heuvelachtige landschappen. In de vallei zagen we ettelijke fly fishers, langs en zelfs IN de Madison rivier. Ze beoefenden hun liefhebberij, uitgerust met een waterdichte rubberen broek, en sommigen zelfs ingepakt tot aan hun borst... Geleidelijk aan klimt de weg naar 1.828 m hoogte, en men bereikt het stadje Ennis, dat het officiële centrum is van het hele Fly Fish gebied. Er zijn talloze toeristische appartementen te huur, maar er staan tevens een hele rits tweede woningen, voor de echte Fly Fish fanaten. Een mooi dorp en een prachtige streek !

Ennis : fly-fishing 1 Ennis : fly-fishing 2
   
Ennis : fly-fishing 3 Ennis : fly-fishing 4

Virginia City and Nevada City : ghost towns

Virginia City

Twee oude mijnstadjes in de bergen van Montana veranderden in spooksteden, na het einde van de Goldrush. We verlieten de Madison-vallei, en kropen de Tobacco Root Mountains op, waarbij wij de kaap van de 7.000 ft of 2.133 meter overschreden !

Even verder vindt men Virginia City. In zijn zeer pittoreske hoofdstraat vindt men stokoude saloons, naast de al even oude Post Office, hotels en restaurants. Natuurlijk vindt men de onvermijdelijke stagecoach, en zelfs een Opera House. De wandeling door de hoofdstraat is net een reis met een Tijdmachine ! Virginia city levert een perfecte achtergrond voor een uitgebreide foto-sessie, en het museum is beslist een bezoek waard.

Virginia City 1 Virginia City 2
** Lees verder met deel 2 **

~ ~ ~ ~