MINNESOTA : bezienswaardigheden - deel 2

Duluth, North Shore, Itasca
deel 1 Minneapolis / St Paul Trolley City Trip - St Paul's Cathedral
  Bloomington Mall of America
     
deel 2 Duluth City View - Lake Superior scenic North Shore
  North Shore Gooseberry Falls State Park - Tettegouche Park
  Itasca Itasca state park - The Mississippi River
     
more pages   Minnesota : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Duluth

Overzicht

We reden over een majestueuze brug naar de stad Duluth, de grootste zoetwaterhaven in de USA. Het panorama zou mooi kunnen zijn, ware het niet dat er meer grote fabrieken staan dan huizen...

De voornaamste activiteiten in Duluth zijn de overslag van graan (grain elevators), papier, steenkool- en teermijnen, en een petrochemische raffinaderij.

Voor al diegenen die jarenlang naar het feuilleton The Golden Girls hebben gekeken, het personage Betty kwam zogezegd uit het stadje St. Olaf, maar dat bestaat helemaal niet, hoor... Noch zijn wij trouwens ooit haar gerechten Flugelkaka of Knugelbrokken tegengekomen...

Aan de achterzijde van het Visitor Center vindt men schitterende panorama's over de stad Duluth, Lake Superior, en de vallei naar het zuiden, waarin de St Louis rivier stroomt.

Duluth 1 Duluth 2 : MN state bird...
   
Duluth 3 Duluth 4

Superior Avenue

Superior Avenue loopt doorheen het centrum van Duluth. Dit is een aangename en mooie stad, met enkel hoogbouw in het centrum. Zowat alle gebouwen zijn met elkaar verbonden door volledig afgesloten passages, zodat de klanten in de winter zelfs niet de koude en de sneeuw moeten trotseren bij het winkelen !

Men ziet er verscheidene mooie en statige oude gebouwen (bv. het hotel Grasolon Plaza), die meer dan honderd jaar oud zijn. Verder staan er op deze Avenue nog ettelijke 19de-eeuwse Victoriaanse mansions. Iets verder op London Road liggen nog verscheidene villa's met een antieke architectuur, zoals bijvoorbeeld de Glensheen Mansion.

Duluth Superior Avenue 1 Duluth Superior Avenue 2

the North Shore

Scenic Highway 61 loopt langsheen Lake Superior, en deze rit is zeer genietbaar. Onderweg stopten we even in Home Sweet Home, een opmerkelijke Gift Shop, waar er naast lokale postkaarten eveneens allerhande mooie snuisterijen te vinden zijn. Het is een mooie winkel in Engelse trant, zonder de gewone kitsch, en waarin vooral de dames graag zullen ronddweilen !

De highway voert doorheen het stadje Two Harbors, en vervolgt naar de Lake Superior North Shore, die langs de oevers van Lake Superior tot in Canada loopt. Heel deze baan is een Scenic Highway, en de panorama's onderweg zijn inderdaad schitterend, over zowat de hele tweehonderd kilometers !

Lake Superior North Shore

Er zijn niet minder dan acht State Parks te bezichtigen, en we kozen er lukraak twee uit ; Gooseberry Falls en Tettegouche Park.

Lake Superior is het grootste van de vijf Grote Meren, en het bevat zoveel water dat het heel Canada, de USA, Mexico en Zuid-Amerika zou kunnen bedekken met dertig centimeter water ! Het is dermate uitgestrekt dat het gevreesde stormen kent, en op de bodem liggen meer dan driehonderd scheepswrakken om dat te bewijzen...

Het is tevens het zuiverste, helderste en koudste meer, en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld !

Gooseberry Falls en Tettegouche state park

Het Gooseberry Falls State Park werd zowat belegerd door een horde toeristen ! In het Visitor Center bekeken we een mooie film over de geschiedenis van het park. Tijdens de Grote Depressie werden hier grote staatswerken uitgevoerd om het toegankelijk te maken voor het publiek.

De vergezichten zijn inderdaad indrukwekkend. We vernamen nochtans dat de mooiste klippen te vinden zijn in Palissades Head en Tettegouche Park, zodat we onze weg vervolgden naar een minder druk park...

In Tettegouche State Park ondernamen we een hele klim langs een kronkelig en steil bosweggetje naar Shovel Point, van waaruit men adembenemende foto's kan schieten van een overweldigend panorama. Men kan er de buitengewone klippen bewonderen, ook van de nabijgelegen Palissades, en men ziet er een heel stuk van de kustlijn.

De wel wat moeizame wandeling is beslist meer dan de moeite waard ! Een interessant idee zou zijn een vliegtuigje te huren, om laag langs de kust vliegend heel de prachtige kustlijn tot in Canada te bezichtigen !

Volgens de gids van het Visitor Center zou de ietwat bizarre naam "Tettegouche" afgeleid zijn van een Indiaans Algonquin woord, en zoveel betekenen als retreat of rustoord.

We vermoeden nochtans dat de naam eerder een Engelse verbastering is van het Franse "Tête de Gauche", temeer omdat even verder "Palissades Head" ligt, wat in het Frans "Tête de Palissades" is.

Gooseberry Falls
   
Tettegouche Park 1 Tettegouche Park 2

Itasca : Lake Itasca state park - de Mississippi rivier

Het landschap van Minneapolis naar Itasca is golvend en volledig ruraal, met uitgestrekte akkers en slechts hier en daar een goed verzorgde boerderij. Het laatste deel loopt doorheen de woudstreek.

Het Itasca State Park is vooral bekend omdat Lake Itasca de bron is van de Mississippi rivier, de langste rivier in noord-Amerika. De naam Mississippi komt voort uit Indiaanse Algonquin woorden, met Misi (groot, over een grote oppervlakte verspreid) en Ziidi (rivier).

De Mississippi rivier is niet de langste ter wereld, want deze titel gaat naar de Nijl, met 6.672 kilometer. Dan volgen de Amazone met 6.416 km, de Mississippi (samen met de Missouri en de Ohio) met 5.970 km, de Yangtsé met 3.760 mi, de Huang met 5.060 km, de Yenisey met 5.053 km, de Op-Irtysh met 5.044 km, de Zaïre met 4.671 km, de Mississippi (alleen) met 3.770 km, de Volga met 3.650 km, de Donau met 2.840 kilometer, en de Rijn met 1.355 km.

Sedert de jaren 1800 werd er druk gezocht naar de bron van de Mississippi rivier. Vele wetenschappers en ontdekkingsreizigers trachtten deze wetenschappelijke pluim op hun hoed te steken, maar ze werden telkens teruggefloten door de volgende wetenschapper. Het probleem was dat er in het waterrijke gebied van the Headwaters (hoofdwaters) in Minnesota letterlijk honderden watertjes aanwezig zijn, die kriskras dooreen lopen.

In 1832 ontdekte de Amerikaan Henry Rowe Schoolcraft dat de Mississippi rivier een afwatering is van een meer, dat door de Fransen Lac la Biche werd genoemd. Tussen haakjes, de laurierkrans op Schoolcraft's hoofd is niet helemaal zuiver op de graat, want het was Ozawindib, een Indiaanse Ojibwe hoofdman, die hem naar de juiste plaats bracht... Het frans van Schoolcraft was echter niet van de bovenste plank, en dus zocht hij stante pede naar een nieuwe (Amerikaanse) naam voor het meer. Gelukkig was zijn Latijn iets beter, en hij zocht in zijn zakwoordenboekje naar de woorden waarheid = verITAS en hoofd = CApita, en bokste daar ITASCA uit... Lake Itasca was geboren ! Ge moet het maar kunnen uitleggen...

Zijn versie van de juiste oorsprong houdt nu nog steeds stand, al beweerde de avonturier Willard Glazier in 1881 dat niet Lake Itasca maar wel Elk Lake de juiste oorsprong was ! Chambers Creek maakt immers de verbinding tussen deze twee meren. De wetenschappers waren het echter beu om nog verder te redetwisten, en ondanks een nationaal debat hield iedereen het uiteindelijk bij Lake Itasca...

De Indianen, die de streek sedert mensenheugenis bewonen, snappen nog steeds niet dat de blanken ruim honderd jaar lang hebben geruzied over waar de rivier nu eigenlijk ontspringt, en ze beschouwen de Mississippi rivier nog steeds gewoon als de brenger van welvaart... De druppel water die hier vertrekt, zal ongeveer negentig dagen nodig hebben om in de Golf van Mexico terecht te komen !

Lake Itasca : Mississippi River 1
 
Lake Itasca : Mississippi River 2 Lake Itasca : Mississippi River 3

Het Itasca Visitor Center geeft een interessante tentoonstelling over de rivier. We bezochten de bron van de Mississippi rivier, en het beekje is er amper twee meter breed. Van de toerist wordt natuurlijk verwacht dat hij fluks over de beek springt, zodat hij later waarheidsgetrouw kan snoeven dat hij over de Mississippi rivier is gesprongen...

Itasca park wordt doorkruist door een zeventien kilometer lange Scenic Road, die schitterende panorama's oplevert van het bos, dat zich tijdens ons bezoek stilaan begon te tooien in uitzonderlijke herfstkleuren !

~ ~ ~ ~