MINNESOTA : bezienswaardigheden - deel 1

Minneapolis / St Paul - Bloomington
deel 1 Minneapolis / St Paul Trolley City Trip - St Paul's Cathedral
  Bloomington Mall of America
     
deel 2 Duluth City View - Lake Superior scenic North Shore
  North Shore Gooseberry Falls State Park - Tettegouche Park
  Itasca Itasca state park - The Mississippi River
     
more pages   Minnesota : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Minneapolis - St Paul

Trolley city trip

St Paul werd gesticht nabij Fort Snelling, op de rechteroever van de Mississippi rivier. Ongeveer gelijktijdig werd St Anthony een eind verder op de linkeroever gesticht. St Anthony groeide echter sneller dan St Paul, en het ontwikkelde zich tot de stad Minneapolis. Geleidelijk aan groeiden de twee steden naar elkaar toe, zodat men nu spreekt van de Twin Cities. In de praktijk maken ze één enkele grote stad uit, zelfs indien het twee volledig verschillende entiteiten zijn.

Het Visitor center is gehuisvest in het magnifieke Convention Center op Third Avenue. We kregen een zeer uitgebreide uitleg over de Trolley City Trip, maar we praatten zo lang met de vriendelijke en goed gedocumenteerde gidsen, dat de trolley juist voor onze neus wegreed toen we buiten kwamen... We vertrokken dan maar met een wandeling, maar Minneapolis is een echte wandelstad, met nette en brede voetpaden. Er zijn vele ondergrondse wandelpassages tussen diverse grote winkels, zodat de mensen in de winter niet buiten hoeven te komen.

Na een tijdje namen we toch de City Trolley, die rond de hele stad rijdt in één uur. Deze mooie rit voert doorheen het centrum, de Riverfront, de randgemeenten, de Stone Arch Bridge, en brengt U terug naar het Warehouse District. De uitleg van de chauffeur is uitstekend, en de rit is zeer interessant. Men ziet er drie gebouwen van de hand van de Japanse architect Yamasaki, die tevens de torens van het World Trade Center tekende. Ook interessant is het hotel, dat gebouwd werd in een oud spoorwegdepot.

Minneapolis - St Paul 1 Minneapolis - St Paul 2
   
Minneapolis - St Paul 3 Minneapolis - St Paul 4

De Mississippi rivier toont zijn Waterfront, en één van de negenentwintig dammen, die gebouwd werden om de rivier te temmen. Dit Waterfront is de plaats waar toentertijd massale gebouwen werden opgetrokken voor handel en industrie.

Men bewondert de Stone Arch Bridge en St Anthony Falls, die de enige plaats is over heel de enorme lengte van de Mississippi (3.400 km), waar deze een waterval vormt... Men ziet het Milling District, met de ruïnes van verschillende oude graanmolens. Hier bouwden de graangiganten Pillsbury en Gold Flour hun enorme fabrieken om het graan te vermalen, en nadien verzonden ze het naar de oostkust via de rivier of per spoor. Vermits er toen nog geen elektriciteit was, gebruikten ze op een ingenieuze wijze het water van de rivier om enorme raderen te doen draaien, die op hun beurt de graanmolens aandreven. Tussen 1890 en 1930 had Pillsbury hier trouwens de grootste graanmolen in de USA !

Minneapolis - St Paul 5 Minneapolis - St Paul 6

Zo gauw de kolonisten de Mississippi rivier overstaken, werd Minneapolis hun Gateway to the West. Het was de plaats waar ze al hun voorraden kochten voor hun grote trek naar het Westen. Er ontstond dan ook ogenblikkelijk een ontzaglijke industrie voor hun bevoorrading, en op een gegeven ogenblik stonden er drie tot vierhonderd opslagplaatsen in het Warehouse District ! Veel van deze gebouwen zijn intussen gesloopt, maar andere werden omgebouwd tot moderne burelen en appartementen.

De rit leidt verder naar Nicollet Avenue, die door de bewoners "Eat Street" wordt genoemd, omdat er zowat alle mogelijke restaurants te vinden zijn, zoals Amerikaans, Frans, Duits, Italiaans, Chinees, Japans, Mexicaans, enz... Even verder staat de mooie Basilica of St Mary.

Onderweg kan men de Sculpture Garden bewonderen. Hier vindt men verschillende grote en moderne beeldhouwwerken, waaronder de spectaculaire Spoonbridge and Cherry (lepel en kers), van het echtpaar Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen (Nederlanders !). Even verder ziet men zelfs een Belgische inbreng, met een opmerkelijk beeld van een Caterpillar kraan, met de laser uit staalplaat gesneden...

Er is tevens een wel heel speciaal mini-golf parcours, getekend door een kunstenaar. Elke hole is gecreëerd rond een verschillend thema, en de laatste hole bestaat zelfs uit het interieur van een flat. Er staat een met computer, een TV, en een enorme flipperkast ! Zeer interessant !

De Twin Cities Minneapolis - St Paul zijn beslist mooie steden, en zeker een uitstap waard !

Minneapolis - St Paul 7 : Sculpture Garden Minneapolis - St Paul 8 : Sculpture Garden
   
Minneapolis - St Paul 9 : Sculpture Garden

Minneapolis - St Paul 10 : Sculpture Garden

St Paul's cathedral

We vervolgden met een bezoek aan St Paul's Cathedral. In 1841 bouwden Franse Canadezen een kapel met boomstammen op de oever van de Mississippi rivier, die toegewijd werd aan St Paul. Een paar jaar later verkoos de kolonie, die eerst Pig's Eye heette (varkensoog...), maar liever de naam van de kapel over te nemen...

In 1851 werd het katholieke aartsbisdom St Paul gesticht, en de (nochtans bescheiden) kapel werd meteen tot kathedraal gebombardeerd... De reden hiervoor was volledig logisch. Het woord "kathedraal" komt immers voort van het Latijnse "cathedra", of de stoel van de aartsbisschop. Deze stoel is het symbool voor diens taak om het geloof te onderwijzen, en tevens van zijn autoriteit als opvolger van de originele Apostelen. En waar zijn stoel of cathedra staat, moet er dus ook een kathedraal zijn...

De eerste aartsbisschop had echter zijn familienaam niet cadeau gekregen, en hij moest door het leven gaan met de misschien welluidende, maar niet echt flatterende naam "Cretin". Het is derhalve wat onthutsend te vernemen dat zijn leerlingen in de theologie werden onderwezen door een "crétin"...

De huidige kathedraal is de vierde, en ze werd gebouwd van 1906 tot 1915, in een klassieke Renaissance-stijl door aartsbisschop John Ireland. De plannen waren gebaseerd op de ontwerpen van de St Pieters-kathedraal in Rome, terwijl de majestueuze koepel veel weg heeft van de Parijse Eglise du Sacré-Coeur. De beeldhouwwerken boven de ingang zijn bijzonder fraai, met een uitbeelding van Christus en de twaalf Apostelen.

St Paul's Cathedral 1 St Paul's Cathedral 2

In 1915 kon aartsbisschop Ireland de eerste mis opdragen, maar het duurde evenwel nog zo'n veertig jaar eer ook het interieur afgewerkt was... In 2001 werden er broodnodige en omvangrijke restauratiewerken uitgevoerd aan het dak en de buitengevels, voor een bedrag van tweeendertig miljoen dollar ! Vermits deze werken niet door het Vaticaan werden betaald, moest de plaatselijke religieuze gemeenschap een plan uitwerken om het geld te vinden, en dit zal nog jaren lang zwaar doorwegen op het kerkelijke budget... De volgende stap zal de restoratie van het interieur zijn !

Dit interieur bestaat uit strakke en sobere lijnen, en enkel de afwerking rond de koepel(s) telt enige Rococo-trekjes, met wat zilver- en goudblad op de mooie stenen motieven. De ramen zijn versierd met kunstig brandglas, van Europese oorsprong, dat wel wat afwijkt van wat toen in de Verenigde Staten werd gemaakt. Het enige minpuntje is misschien de ietwat trieste vloer, die uitgevoerd werd in een povere Travertin-tegel.

Doorgaans werd de vloer van de oude Europese kathedralen uitgevoerd in massieve blauwe steen, wat de gelovige meteen de gewenste rilling opleverde als hij de kerk betrad. Waar de deskundigheid van een architect allemaal voor gebruikt werd... Het aartsbisdom van de Twin Cities is tevens een parochie, en de kathedraal trekt zo'n 250.000 bezoekers per jaar !

Bloomington : Mall of America

De Mall of America van Bloomington is de grootste volledig overdekte Mall in de Verenigde Staten, en waarschijnlijk meteen ook de grootste Mall ter wereld ! Naast de traditionele anchors (de grootwarenhuizen Nordstrom, Sears, Macy's en Bloomingdale's) is alles er superlatief, met 20.000 parkingplaatsen, 520 winkels, een cinema met 14 zalen, een walk-through aquarium van 4,5 miljoen liter water, 50 restaurants, vier Fast Food Courts, zeven nachtclubs, een bowling, een reuzenLego-speelpark, en zelfs een Wedding Chapel...

De Mall op zichzelf is reeds bijzonder groot, maar de aandacht gaat meteen naar het enorme kinder thema-park. Onder een indrukwekkend hoog glazen dak, gebouwd met een enorme overkoepeling, ligt het Camp Snoopy, het grootste indoor themapark in de USA. Dit kinderpark is bijna drie hectare groot, en is gebaseerd op de populaire figuren van het hondje Snoopy en zijn baasje Charley Brown. Men vindt er meer dan dertig verschillende attracties, waaronder diverse roller coasters, een Ferris Wheel (reuzenrad), een Caroussel, een spookhuis, botsautootjes, en een log ride in het water !

Onlangs werden er plannen gemaakt om een nog grotere Mall te bouwen in de staat New Jersey, maar op slag diende ook de Bloomington Mall of America nieuwe plannen in, om zijn gebouwen nog verder uit te breiden... Na een uitgebreid bezoek aan de hele Mall namen we een late lunch in de Food Court, en toen we terugkwamen door Camp Snoopy, kwamen we natuurlijk Snoopy en Charley Brown tegen...

Bloomington : Mall of America 1 Bloomington : Mall of America 2
   
Bloomington : Mall of America 3 Bloomington : Mall of America 4
   
Bloomington : Mall of America 5 Bloomington : Mall of America 6
** Lees verder met deel 2 **

~ ~ ~ ~