MAINE, the Pine Tree State

Wat te zien

Baxter State Park Kathadin Mountain
Augusta Lakes & Mountains of Maine
Newry covered Sunday River Bridge
Sangerville covered Bridge
Moosehead Lake Scenic Tour
Ellsworth Scenic Tour
Bar Harbor Acadia NP - Desert Mountain Island - Cadillac Mountain - Northeast Harbor
Trenton the Trenton Bridge Lobster Pond
Bangor Stephen King
   
andere pagina's andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: New England

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

MAINE wordt ook genoemd the Pine Tree State, wegens zijn hoge bebossingsgraad. De naam komt waarschijnlijk voort van de Franse provincie Maine, of misschien van de Engelse term Mainland (vasteland) van de Engelse zeelui. In 1820 trad Maine als 23ste staat toe tot de US, nadat het zich had afgescheiden van Massachusetts. De hoofdstad is Augusta, en de grootste stad is Portland.

Maine is veruit de grootste van de New England staten, met een de oppervlakte van zo'n 87.000 km2. De originele bebossing werd praktisch helemaal gekapt, maar werd nadien herplant, zodat 90 % van de oppervlakte bebost is.

Er zijn ca. 1,3 miljoen inwoners, met een densiteit van 16 per km2, maar de helft van de bevolking leeft in het zuidwesten. Na de kolonisatie was de visvangst de belangrijkste activiteit, nadien opgevolgd door houtindustrie en scheepsbouw. Maine produceert jaarlijks zo'n 20 miljoen kg Maine Lobster...

De bedekte brug Sunday River Bridge, gebouwd in 1870 tegen Bethel, is de meest gefotografeerde en geschilderde brug in de staat. Een andere bezienswaardigheid is het Acadia National Park, een gebied van zo'n 16.000 hectaren, dat in 1916 geschonken werd door de familie Rockefeller.

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Newry : the covered Sunday River bridge

In Newry staat de meest gefotografeerde en geschilderde overdekte brug van Maine. De covered Sunday River bridge dateert van 1872, en ze is zo'n 30 meter lang en 5 meter breed, zonder enige tussenliggende steunpunten. Een pluim voor de vakmensen van die tijd, die zulk een merkwaardig bouwsel uit hun hoed konden toveren!

De liggers bestaan uit 6 enorme ribben van 40 cm hoog, aaneen geklonken met houten pluggen. Daarop werd een houten kooi gebouwd met tussensteunen, en een tweede ribbensteun bovenaan met 5 gelijkaardige ribben, waarop dan de dakconstructie rust. Een voorloper van onze hypermoderne dakconstructies, gelast in driehoeken en die zeer grote overspanningen aankunnen.

Newry : the covered Sunday River Bridge 1 Newry : the covered Sunday River Bridge 2
   
Newry : the covered Sunday River Bridge 3 Newry : the covered Sunday River Bridge 4

Bar Harbor

De voornaamste attractie van het Acadia National Park is Cadillac Mountain, een 510 meter hoge berg. De rit naar de top loopt steil langs een kronkelige weg, maar het panorama's zijn de moeite méér dan waard. De vergezichten, zowel onderweg als boven, maken van de hele trip een succes. Men vindt er prachtige uitgestrekte vista's over het eiland, de oceaan en de andere eilanden.

De oppervlakte van de berg bestaat uit massief graniet, een overblijfsel van gestold magma van een vulkaan-uitbarsting zo'n 300 miljoen jaar geleden.

De berg ontleent zijn naam aan de Franse ontdekker en avonturier Antoine Laumet. In 1688 gaf de gouverneur van La Nouvelle France hem een stuk grond in het gebied Donaquec, waarin deze berg ligt. Blijkbaar werd Laumet een beetje afgunstig op de hele rits bijkomende namen en ronkende titels die Franse en Engelse edelen duchtig rondstrooiden. Dus voegde hij gewoon "de La Mothe" toe aan zijn naam, alhoewel deze titel eigenlijk toehoorde aan een edelman uit zijn geboorteland Picardië. Hij breidde er nadien nog enige titels bij, en eindige met de formidabele litanie van Antoine de la Mothe, sieur de Cadillac, Donaquec et Mont Desert.

But what's in a name?

~ ~ ~ ~