LOUISIANA, the Pelican State

Wat te zien

New Orleans city tour - Plantations
Natchitoches city tour - Plantations
Shreveport Hollywood Casino - Mega Murals
   
artikelen Louisiana Purchase | Hurricane Katrina | Katrina - de Nasleep
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: South West

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek de staten Arkansas, Louisiana, Oklahoma en Texas. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

LOUISIANA is ook gekend als the Pelican State, the Creole State en the Bayou State. De naam ontstond ter ere van de Franse koning Louis XIV, en de Spaanse versie was Luisiana. In 1812 trad Louisiana als 18de staat toe tot de US. De hoofdstad is Baton Rouge, en de grootste stad is New Orleans. Het grootste deel van de staat werd in 1803 door de U.S. gekocht van Frankrijk tijdens de Louisiana Purchase, en de rest kwam van de West Florida Rebellion in 1810.

De oppervlakte bedraagt ca. 128.000 km2, waarvan 49% bebost is. De kustlijn van Louisiana meet 639 kilometer, maar indien men alle inhammen telt, wordt dat 12.430 kilometers. Doorheen de staat loopt de Mississippi rivier, een van de langste rivieren ter wereld. Er zijn veel brakke meren (zoet en zout water), waarvan Lake Pontchartrain het grootste is met 1.619 km2. De bevolking bedraagt ca. 4,5 miljoen inwoners, waarvan 32,5 % zwart is, met een dichtheid van 40 per km2. Alligators en slangen komen veelvuldig voor in de moerassen.

Aanvankelijk werd geëxperimenteerd met de teelt van tabak en Indigo, maar al snel werden katoen en suikerriet geplant. De doorlopende katoenteelt gedurende decennia tastte sterk de vruchtbaarheid van de bodem aan. Ook de visvangst (shrimp) is belangrijk. Tevens bezit Louisiana immense voorraden fossiele brandstoffen, die het op de tweede plaats na Texas brengen, en er ontstond dan ook vlug een belangrijke scheikundige industrie.

De Franse invloed is opmerkelijk met de Creolen, afstammelingen van Fransen, Spanjaarden en Duitsers. Na de Britse overwinning op de Fransen belandden ook de Acadiens in Louisiana, en hun afstammelingen zijn de Cajuns. Louisiana is de geboorteplaats van de Jazz (een mengeling van blues, spirituals, Creoolse liedjes en Franse dansen), de Dixieland, en de New Orleans style. Bezienswaardig zijn de prachtige Antebellum Mansions, en New Orleans met zijn Mardi Gras carnaval.

map van Louisiana

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

New Orleans

City tour

New Orleans is een stad met een zeer rijk en divers verleden. De beste manier om ze te verkennen is met een City Tour, waarbij de gids allerlei wetenswaardigheden documenteert. Bezienswaardig zijn de haven met zijn vele winkels, het bekende French Quarter, met de oude woningen en prachtige gietijzeren balkons, en de St. Charles Avenue streetcar of tram!

New Orleans 1 : City Tour New Orleans 2 : French Quarter
New Orleans 3 : French Quarter

New Orleans 4 : St. Charles Avenue streetcar

In het historische Lafayette kerkhof zijn de graven bovengronds gelegen, wegens de kletsnatte ondergrond. De Lake Pontchartrain Causeway is de langste brug ter wereld!

New Orleans 5 : Lafayette cemetery New Orleans 6 : Lafayette cemetery
New Orleans 7 : Lafayette cemetery New Orleans 8 : Lake Pontchartrain Causeway

Plantage-bezoeken

San Francisco Plantation

De Creoolse plantage San Francisco werd in 1855 gebouwd door een Amerikaan van Franse afkomst, getrouwd met een Beierse. Werkelijk een internationaal man... Het huis is kunstig gebouwd, en zeer mooi gerestaureerd. Men vindt er prachtige plafondschilderingen, artistiek gemouluurd houtwerk, en mooie marbrés op de sierschouwen, die allen uitgevoerd zijn in Cypres-hout. De keuken was buiten de woning gelegen, vermits er gekookt werd op een open vuur, en iedereen was doodsbang om het huis in brand te steken... Ook "het huisje" stond buiten de woning. Er werkten ongeveer 90 slaven op de plantage.

De naam San Francisco kwam eigenlijk van de eerste eigenaar, die bijna bankroet was na het bouwen van dit grote landhuis. Hij placht te zeggen dat hij "sans fruscins" was (in Frans dialect : zonder centjes), waarop de nieuwe (Engelstalige) eigenaar dit onschuldig vertaalde in "San Francisco"...

San Francisco Plantation 1 San Francisco Plantation 2

Laura en Oak Alley Plantation

In La Vacherie (kan het nog meer Frans?...) staken we de rivier over, langs een ongewoon hoge brug. Even later bereikten we Laura, een niet-gerestaureerde Creoolse plantage, gebouwd in 1805 door ene Guillaume Duparc. Op deze plantage werkten er ongeveer 200 slaven. Creoolse landhuizen werden steeds gebouwd in een U-vorm, met de ingang gericht naar het water. Dit landhuis heeft na vele opeenvolgende eigenaars wel een paar transformaties ondergaan, zodat het nu een T-vorm heeft. Het geleide bezoek werd uitstekend gecommentarieerd door een Creoolse dame, die de rol van een slavin speelde. Het was alleen soms wat moeilijk om haar dialect te verstaan... Zeer interessant!

De naam van de Oak Alley plantage verwijst naar de brede oprit naar het huis, beplant met achtentwintig stuks 300 jaar oude eiken. Enig! Volgens de legende zou een Fransman deze eiken rond 1700 hebben geplant, met de bedoeling later een huis op dit stuk land te zetten, maar dat is er nooit van gekomen. Zowat 150 jaar later, in 1839, werd de plantage dan gebouwd door Jacques Roman, als huwelijksgeschenk voor zijn vrouw. Nadien ging het huis diverse malen in andere handen over. In 1950 werd het gerestaureerd en gemoderniseerd. Na de dood van de eigenares in 1970, werd het aan een stichting geschonken, om het te bewaren voor het nageslacht. Mooi!

Laura Plantation Oak Alley Plantation

Nottoway Plantation

Nottoway Plantation House is een zeer statige en mooi onderhouden Mansion. Het houtwerk buiten is vrij eenvoudig, maar éénmaal binnen wordt men gewoon overweldigd door zoveel mooie dingen!

Er zijn 64 kamers, porseleinen deurknoppen (allen zeer laag, want de mensen waren toen slechts zo'n 5 voet of 1,50 meter groot...), en overal ziet men prachtige mouluren, plafondrosetten, bloemen-mouluren, en kolommen met uitgewerkte bovenstukken! Het interieur is uitzonderlijk mooi, met de prachtige witte ontvangst- of balzaal, de eetkamer, de rook-kamer, de study (bureel), het eigentijdse meubilair, het gouden bestek voor 200 personen, het Franse (beschilderde) servies, de pull-up vensters (die tevens als deur dienen om op de porch te komen), en de prachtig ingekaderde spiegels!

De schatrijke Australische eigenaar Paul Ramsay beschouwt deze woning als één van zijn "kleinere" investeringen in de U.S., en spaart geld noch moeite om de woning zo mooi en zo authentiek mogelijk te houden. We maakten een praatje met de vorige eigenares, een krasse dame van 84 lentes, die nog steeds in het huis woonde. Een absolute topper!

Nottoway Plantation 1 Nottoway Plantation 2

Natchitoches

City tour

De ietwat moeilijke Indiaanse naam Natchitoches komt van de oorspronkelijke Powhatan Indianen, en wordt gewoon uitgesproken als Naquites. Men moet een beetje zoeken om het oude centrum te vinden, want de aanduidingen zijn niet echt duidelijk, maar na een beetje cross country komt men uiteindelijk toch in Front street terecht.

We zagen er mooie oude gevels, en de specifieke Creoolse balkons met smeedijzeren leuningen, in een rustig en laagbouw stadje. Een mooie anekdote is dat in deze stad de mooie film Steel Magnolias werd verfilmd, en men vindt gemakkelijk de woningen die in deze film voorkomen.

Natchitoches 1 city center Natchitoches 2 : Steel Magnolias...

Shreveport

Mega Mural : muurschilderingen

Zeer opmerkelijk zijn de Mega Murals, de grootste beschilderde gevels in de US, met een oppervlakte van maar liefst 2.500 m2... Men kan er verschillende vinden in Shreveport ! Magnifiek, en zeker de moeite waard!

Shreveport 3 : Mega murals Shreveport 4 : Mega murals

~ ~ ~ ~