KENTUCKY, the Blue Grass state

Wat te zien
Frankfort Blue Grass region - Buffalo Trace Distillery
Lexington Kentucky Horse Park - Kentucky Bluegrass Driving Tour
Somerset Cumberland Falls Park - House Boats
Stearns Mining village 1902
   
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: South East

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek de staten Alabama, Kentucky, Mississippi, en Tennessee. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

KENTUCKY wordt ook the Blue Grass state genoemd, naar het befaamde Bluegrass van de graslanden in centraal Kentucky. Het gras zelf is natuurlijk groen, maar er komen purper-blauwe knopjes op, die het geheel een blauwe tint geven. De naam Kentucky komt voort van een Cherokees woord, en werd vroeger ook Kaintuckee en Cantuckey gespeld, zoals men nog steeds in de Natchez Trail in Mississippi kan lezen.

In 1792 trad Kentucky als 15de staat toe tot de US. Het is één van de vier staten die de titel Commonwealth mag dragen. Het staatsmotto is United We Stand, Divided We Fall, waarvan het eerste gedeelte door heel de US werd overgenomen.

De staat ligt op de grens tussen de Noordelijke en Zuidelijke staten, en alhoewel hij officieel in het noordelijke kamp bleef gedurende de Amerikaanse Secessie oorlog, vormde het een zwaar besproken gebied en vochten vele burgers mee met het Zuidelijke leger. Eigenaardig genoeg werden de twee hoofdrolspelers in de Secessie oorlog, Abraham Lincoln en Jefferson Davis, beiden geboren in Kentucky!

De hoofdstad is Frankfort en de grootste stad is Lexington. Er zijn ongeveer 4 miljoen bewoners, met een bevolkingsdichtheid van 40 per km2. De oppervlakte van de staat bedraagt ca. 100.000 km2, en is nog steeds voor meer dan 40 % bebost. Ongeveer 60 % van de weiden zijn bestemd voor grazend vee of paarden. Kentucky ligt volledig in het Mississippi gebied, hetgeen zijn weerslag had op zijn ontwikkeling naar het zuiden toe.

De belangrijkste teelt is tabak, en hiermee staat Kentucky nummer twee na North Carolina. Lexington is bekend voor de kweek van vee en raspaarden. Verder is Kentucky befaamd voor zijn Bourbon, en produceert het méér whisky dan enige andere staat. De ondergrondse doorgangen van Mammoth Cave National Park bestaan uit een reeks van grotten op vijf niveau's, dat aansluit op twee andere soortgelijke systemen. Samen tellen ze meer dan 560 kilometer gangen, en vormen ze het grootste grottencomplex ter wereld.

map van Kentucky

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Frankfort

The Buffalo Trace Distillery

De Buffalo Trace Distillery produceert enkele van de beste Bourbons in de Verenigde Staten. Kentucky is bekend voor de hoogstaande kwaliteit van zijn Bourbon, die een whiskey is die aan veel strengere voorwaarden moet voldoen dan "normale" whiskey.

Een interessante vraag is of men het woord als whiskey of als whisky schrijft. Wel, dit schijnt af te hangen van de herkomst van de drank. Amerikaanse en Ierse producenten schrijven doorgaans WHISKEY, terwijl Canadese, Schotse en Japanse producenten het dan weer bij WHISKY houden. Beide schrijfwijzen zijn echter exact, afgezien van de herkomst.

Een (Engels) geheugensteuntje om de meest toepasselijke schrijfwijze te onthouden. Landen met een "e" in hun naam (United States, Ireland) schrijven doorgaans Whiskey, met een "e". Landen zonder "e" in hun naam (Canada, Scotland, Japan) schrijven doorgaans Whisky, zonder "e"...

Maar kom, de Buffalo Trace Bourbon wordt doorlopend gecontroleerd op zijn kwaliteit. Hij bestaat voor 70% uit maïs, en verder uit rogge en mout. Hij wordt gedistilleerd aan een voorgeschreven temperatuur, en moet rijpen in zeer speciale witte eiken vaten, die aan de binnenzijde gebrand zijn en slechts één maal kunnen gebruikt worden. De gevulde vaten worden opgeslagen in open opslagplaatsen die volledig blootgesteld zijn aan de temperatuurverschillen van de diverse seizoenen.

De Buffalo Trace Distillery ontstond in 1787, toen een ondernemend persoon een distilleerderij bouwde op de Buffalo Trace, een pad waar de bizons doorheen de heuvels trokken. Dit pad werd al snel gebruikt door de pioniers om nieuwe gronden te vinden, en vervolgens ook door trappers, pelshandelaars en boeren die hun graanoogsten naar het oosten verscheepten.

In 1857 werd de eerste stoom-stokerij in de U.S. op deze plaats gebouwd. Tegen 1886 was ze niet enkel over de ganse natie befaamd voor de kwaliteit van haar Bourbon, maar zelfs wereldwijd. Tijdens de drooglegging (Prohibition) kreeg ze als één van slechts 4 distilleerders een speciale vergunning om haar activiteiten verder te zetten! Natuurlijk enkel voor medicinale doeleinden...

Frankfort : he Buffalo Trace Distillery 1 Frankfort : he Buffalo Trace Distillery 2

Lexington

Kentucky Horse Park

Het International Museum of the Horse biedt een schitterend overzicht van de evolutie van het paard, van 50 miljoen jaar geleden tot op heden, zijn origine in Noord Amerika, zijn migratie naar Europa en Afrika, en heel de geschiedenis van het paard van vóór de Griekse beschaving. Bovendien ziet men er de evolutie van zo'n 450 verschillende rassen, en het verschil tussen dravers, raspaarden en werkpaarden.

Het museum toont tevens de evolutie van kar en lastwagen, en de beroemde Conestoga Wagon, die het de pioniers mogelijk maakte om het westen te ontsluiten. Deze wagen vond zijn origine in de Conestoga vallei nabij Lancaster, Pennsylvania rond 1725, en werd waarschijnlijk uitgedacht en gefabriceerd door Duitse Mennonieten. Deze wagen was nagenoeg onverwoestbaar. Dit was absoluut noodzakelijk om hem te kunnen gebruiken in alle mogelijke omstandigheden, en op alle soorten terrein. Hiervoor hadden ze alle onderdelen compleet hertekend, en ze gebruikten zelfs verschillende soorten hout voor de constructie.

De Wagon Man zat op een paard, links vóór de wagen, en reed dus langs de rechtse kant van de baan, om tegenliggend verkeer beter te zien aankomen. Vandaar de hedendaagse rijrichting aan de rechtse kant van de baan, en de nog steeds geldende voorkeur voor een besturing aan de linkse kant van het voertuig. Alhoewel het stuurwiel wel een paar keer van plaats veranderde in latere vehikels, bouwde Henry Ford dit in 1909 definitief aan de linkse kant van de wagen. Dit bleef het geval in bijna heel de wereld, met uitzondering van het Britse Imperium.

Bij de trekpaarden vind men Normandische Percherons vonden (tot 1.000 kg), Britse Shires (de grootste en zwaarste trekpaarden ooit, met een gewicht tot 1.450 kg), en natuurlijk ook onze bloedeigen Brabantse trekpaarden, die in de USA bijzonder populair zijn, en die ongeveer 1.250 kg wegen. Wist je dat zelfs Julius Caesar reeds verlekkerd was op onze Brabantse kleppers, die hij in onze kontreien voor het eerst ontmoette in 50 vóór Christus?

Lexington : Kentucky Horse Park 1 Lexington : Kentucky Horse Park 2
   
Lexington : Kentucky Horse Park 3  Kentucky Horse Park : Conestoga Wagon

Somerset

Cumberland Falls Park

Het oostelijke deel van Kentucky is bijna volledig bedekt met bossen. De Cumberland Parkway leidt naar Somerset, en het beboste landschap is werkelijk zeer mooi. De autostrade is prachtig aangelegd tussen de heuvels, en ze wordt tiptop onderhouden.

Country road CR-90 leidt naar Cumberland Falls Park. Over zijn lengte van zo'n 15 km is deze weg een belevenis op zichzelf. Men hoeft zelfs niet naar een themapark gaan om op een echte Roller Coaster te zitten, maar enkel over dit baantje rijden! Er is geen stuk rechte weg dat langer is dan 100 m, en om zeker te zijn dat de chauffeur goed wakker blijft, gaat de baan bovendien gedurig op en af...

Cumberland Falls Park heeft buitengewoon mooie watervallen. Dit is trouwens de enige plaats in het oostelijke halfrond waar men 's nachts een Moonbow kan zien, een regenboog in het maanlicht!
Deze watervallen mogen dan wel kleiner en minder indrukwekkend zijn dan de Niagara Falls, maar ze zijn toch nog zo'n 40 m breed en 20 m hoog, en ze liggen in een uitzonderlijk bosrijk landschap. Men noemt deze watervallen trouwens de Niagara Falls van het zuiden! Zelfs de rivierbedding is reeds zeer pittoresk, met de vele zandkleurige rotsblokken, die voortkomen van de water-erosie.

Somerset : Cumberland Falls Park 1 Somerset : Cumberland Falls Park 2

Stearns : mining village 1902

Stearns is een hout- en mijnbouwstadje, gesticht in 1902 door Justis Stearns. Volgens de legende kocht deze steenrijke financier uit Michigan lukraak zo'n 30.000 acres (12.000 hectare) in de streek om er een houtindustrie op te zetten. Een paar jaar later werden er heel toevallig ook kolen op zijn gronden gevonden, en dus breidde hij zijn terrein uit, bouwde er een heel stadje, en werd nog rijker...

De realiteit is iets minder romantisch, zoals gewoonlijk. Stearns stuurde een ploeg experts naar de regio gedurende 4 jaar, om er grondig het potentieel voor een houtindustrie EN koolmijnen na te pluizen. Bovendien waren er in de omgeving reeds een paar kleinere koolmijnen in werking, zelfs vooraleer hij land kocht.

Maar kom, tegen 1920 controleerde Stearns een oppervlakte van 5.000 km2. Hij bouwde 2 spoorwegen, de eerste elektrische zagerij ter wereld, en had zo'n 2.200 mensen in dienst. Hij bouwde tevens woningen voor het personeel, opslagplaatsen, burelen, een zwembad, een golfterrein, een hotel, een theater, en een grootwarenhuis.

In de jaren 1950 verminderden de kolenopbrengst, en in 1976 verkocht de familie het ganse eigendom en werd alles gesloten. Het stadje werd een ghost town, al is alles nog steeds in uitstekende conditie.
Nu is het stadje een toeristische attractie geworden. Men kan de gebouwen bezoeken en een rondrit maken op de Scenic Railroad, de trein die van de opslagplaatsen naar de mijnen ging.

Stearns : Mining village 1902 - 1 Stearns : Mining village 1902 - 2

~ ~ ~ ~