KANSAS : bezienswaardigheden - deel 2

Coffeyville, Wichita, Kansas City
deel 1 Dodge City City Trolley Tour - Boot Hill museum - Gunfighter's Wax museum -
City Tour - Wild West Show & Chuck Wagon Dinner...
  El Dorado Kansas Oil museum
  the Flint Hills Strong City - Tall Grass Prairie
  Yoder Amish Community
  Medicine Lodge Gypsum Hills - Scenic Byway
  deel 2 Coffeyville, Wichita, Kansas City
     
deel 2 Coffeyville het Dalton Defenders museum - de Brown Mansion
  Wichita Grain Elevators - Old Cow Town - All Indian Mid American museum
  Kansas City Kansas City Museum
     
artikelen   De Tallgrass Prairie | Dodge City
more pages   Kansas : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Coffeyville

The Great Plains

Highway 166 voert naar Coffeyville. Als men over deze baan rijdt, ziet men duidelijk dat men in the Great Plains is terecht gekomen ! Het landschap verandert van overwegend bossen in Arkansas, naar een meer landelijk karakter. Het reliëf wordt vlak, en men ziet eigenlijk enkel nog grote stukken weiland, afgezet met bomen, en somtijds onderbroken door enorme akkers van graan en maïs. De woningen, doorgaans boerderijen, zijn zeer schaars gezaaid.

Men vindt overal sporen van de aftakeling van de voordien zo sterk rurale bedrijvigheid. Waren er vroeger veel kleine familieboerderijen, dan zijn deze intussen vervangen door industriële boerderijen. Overal vindt men ruïnes van leegstaande farms en huizen. In de enkele dorpjes ziet men veel leegstaande panden, aangezien een groot deel van de bevolking is weggetrokken.

In Baxter Springs rijdt men een stukje over de oude Route 66, die destijds de vluchtroute vormde van vele landarbeiders naar Californië. Even verder komt men doorheen het dorpje Chetopa, dat op sterven na dood lijkt. Oud, vervallen, veel lege winkeltjes, geen kat te zien, rommelige oude fabriekjes, eigenlijk een wat triest schouwspel...

The Dalton Defenders museum

Coffeyville heeft een interessante bezienswaardigheid : het Dalton Defenders museum. Dit museum werd opgericht ter nagedachtenis van de inwoners van Coffeyville, die op 05 Oktober 1892 hun twee banken beschermden tegen een overval van de beruchte bende van de Dalton gebroeders.

Wij Belgen kennen natuurlijk allemaal de avonturen van Lucky Luke, die doorgaans de Daltons bevecht, maar we vonden helaas geen foto's van hem in het museum, noch van zijn paard Jolly Jumper, noch zelfs van Rataplan... Maar kom, ik dwaal af, terug naar de echte Daltons...

De Dalton broers hadden in het stadje gewoond, en ze kenden dan goed ook de banken. Na enkele drieste trein- en bankovervallen werden ze op de hielen gezeten door een hardnekkige US Marshall. Hun plan was nog één laatste grote slag te slaan, en meteen ook de exploten van Jesse James in de schaduw te stellen door twee banken tegelijk te overvallen ! Hun groepje bestond uit drie Dalton broers en twee "losse medewerkers"... Net voor ze de bank binnen trokken, werden ze echter herkend. De burgers wapenden zich meteen, en toen de Daltons buiten kwamen, werden ze onthaald op een waar spervuur !

In het daaropvolgende gevecht kwamen vier burgers om, en werden vier van de vijf gangsters gedood. De lijken werden uitbundig tentoongesteld, en deze veldslag groeide uit tot een heus nationaal erfdeel... Eén Dalton-broer, Emmett, werd zwaar gewond maar herstelde. Hij werd veroordeeld tot levenslang, maar kreeg na veertien jaar genade van de gouverneur, en verhuisde na zijn vrijlating naar Californië. Je kunt het misschien niet geloven, maar hij slaagde er nog in een carrière op te bouwen in real estate...

Het museum stelt vele oude wapens tentoon, en stokoude foto's van de bouw van het stadje. Voor wat de rest van de memorabilia betreft, wordt alles getoond wat ook maar enigszins verband zou kunnen houden met deze overval, zelfs al is het absurd ! Je ziet bijvoorbeeld de nagels,die gebruikt waren om het huis te bouwen van de moeder van een van de slachtoffers...

Coffeyville : Dalton Defenders museum 1 Coffeyville : Dalton Defenders museum 2
   
Coffeyville : Dalton Defenders museum 3 Coffeyville : Dalton Defenders museum 4
   

Het museum presenteert tevens een film over het gebeuren. Alhoewel de acteurs deze niet slecht vertolken, is deze documentaire nogal langdradig en ad nauseam tot op de seconde uitgesponnen, met allerlei commentaren tussendoor.

Andere bezienswaardigheden in Coffeyville zijn de Colton Bank en de gevangenis, waar de lijken van de gangsters werden tentoongesteld.

Een interessant bezoek !

Coffeyville : Colton bank

The Brown Mansion

De grote Brown Mansion werd van gebouwd van 1898 tot 1906 door houtmagnaat Brown, afkomstig uit Ohio. De 26-jarige Brown was naar Coffeyville gekomen om er het houtbedrijf van zijn oom over te nemen, en kocht er tevens een plaatselijke concurrent bij.

Coffeyville : de Brown MansionNaast zijn houtbedrijf, begon hij op zijn grond naar olie te boren. Hij vond niet enkel olie, maar tevens aardgas en mineraalwater. Op slag was W. P. Brown een zeer welgesteld man ! Hij bouwde een luxueuze woning met zestien kamers, en woonde er met zijn vrouw tot aan hun overlijden in 1943.

Hun dochter Violet bleef in het huis wonen. Volgens de foto's was zij een zeer mooi meisje, en ze trouwde twee maal, met welgestelde burgers. Helaas werden haar huwelijken al even snel gevolgd door echtscheidingen... Haar leven was een aaneenschakeling van reizen, ontvangsten, en grote sier, en zelfs president Taft was een graag geziene gast in haar woning !

In 1973 werd haar financiële toestand echter desastreus, en heel het fortuin van haar vader en haar respectievelijke echtgenoten was opgesoupeerd. Ze verkocht haar woning aan een Historical Society, en bracht het tot de respectabele leeftijd van 83 jaar !

Wichita

Grain Elevators

Tussen Louisburg en de I-35 in Ottawa reden we doorheen zeer rurale landschappen. Het is er relatief dicht bebouwd, met vele huizen en kleine farms. Ze zijn misschien niet overwegend luxueus, maar er staan wel een paar grotere huizen tussen, en de meeste zijn goed verzorgd. De metropool Kansas City ligt op slechts veertig mijl afstand. In Ottawa namen we de I-35 naar Emporia. Op dit gedeelte van de Interstate, die de Kansas Turnpike wordt genoemd, moet tol betaald worden. Het landschap verandert compleet, en men ziet the Great Plains in al hun glorie !

Er zijn plotseling veel minder bomen te zien, en het panorama bestaat enkel nog uit onmetelijke groene zeeën van weiland, zover het zicht reikt, in een relatief vlak reliëf. Men ziet veel runderen grazen, maar deze landerijen zijn dermate groot, dat de boeren waarschijnlijk een helikopter nodig hebben om hun dieren in 't oog te houden...

Aan de rand van Wichita ziet men zeven enorme betonnen graansilo's staan, de Grain Elevators, een bewijs van de massale tarwe- en graanproductie van deze landbouwstaat. Het lokale Visitor Center, gelegen in een Service Plaza op de Interstate I-35, presenteert een hoop documentatie, en een mooie documentatiefilm over de staat.

Wichita : Grain Elevators 1 Wichita : Grain Elevators 2
   
Wichita : Grain Elevators 3 Wichita : Grain Elevators 4

Old Cow Town

Het Old Cow Town museum ligt aan de kant van de stad, en we reden doorheen downtown Wichita, dat er precies even haveloos en onverzorgd uitziet als de meeste andere downtowns... Het museum werd opgericht om de bezoekers het originele Wichita tussen 1865 en 1880 te laten kennen. Opmerkelijk is, dat naargelang de bron van de documentatie, het terrein een oppervlakte beslaat van zeventien of vijfentwintig acres, en dat er zesentwintig dan wel vijfenveertig oude gebouwen staan opgesteld...

Men vindt er een oud station, een nog werkende smidse, een stalling, hotel, arts/tandarts kabinet, apotheek, saloon, diverse winkels, en verscheidene woningen. Er lopen gidsen rond in eigentijdse klederdracht, die een uitgebreide uitleg verschaffen. Het terrein laat vele mooie foto's toe, zelfs al valt de algemene voorstelling misschien wat licht uit, vergeleken met andere gelijkaardige tentoonstellingen.

Wichita : Old Cow Town 1 Wichita : Old Cow Town 2
   
Wichita : Old Cow Town 3 Wichita : Old Cow Town 4
   
Wichita : Old Cow Town 5 Wichita 6 : Jesse Chisholm

All Indian Mid-American Center museum

Het All Indian Center museum ligt een paar kilometer verder langs de rivier. De tentoonstelling biedt overwegend foto's van Indianen, die hun levensverhaal vertellen, een paar mooie staaltjes van traditionele Indiaanse klederdracht (al zijn ze niet authentiek...), een paar stukken Indiaanse potterij, enkele schilderijen, en natuurlijk de onvermijdelijke totempaal... We vonden er tevens wat beperkte maar wel interessante informatie over het dagelijkse leven van verschillende Indianenstammen. Wat echter totaal ontbrak, en zelfs opzienbarend zo, was enige verwijzing naar de Indiaanse geschiedenis in Kansas...

All Indian Mid-American Center 1 All Indian Mid-American Center 2

Kansas City : Kansas City museum

Kansas City ligt voor een deel op het grondgebied van de staat Kansas, maar het grootste deel ligt in de staat Missouri. Opmerkelijk genoeg, is er nergens een Visitor Center te vinden voor toeristische informatie, noch in Kansas, noch in Missouri...Volgens onze documentatie, was het Kansas City Museum gehuisvest in een oude en glorierijke mansion met vijftig kamers. Er was tevens een interessante Hall of Natural History te bezichtigen, waarin 7.500 jaar geschiedenis van Kansas wordt verhaald.

Kansas City MuseumDat was zeer aanlokkelijk, behalve dan het feit dat het verdraaide ding was gesloten... Blijkbaar vond er net een renovatie van het dak en het interieur plaats. Waarom "documenteert" men dit ook niet ?

Maar de stad Kansas had blijkbaar nog een andere verrassing in petto voor ons. De hemel bewolkte gaandeweg, tot het zowat pikkedonker was geworden ! Tijdens de volgende negentig minuten kregen we een zware Kansas thunderstorm over ons heen, met donder en bliksem, emmers regen, en windstoten van meer dan honderd kilometer per uur, die onze toch elf-ton zware Fifth wheel duchtig heen en weer schudden !

We bekeken het tempeest met grote ogen, en overweegden reeds een bezoekje aan de betonnen storm shelter van de campground, toen eindelijk het tumult luwde, en de storm overging in een "normaal" onweer... Wij hadden gelukkig geen schade opgelopen, maar verschillende andere kampeerders waren niet zo gelukkig geweest. Een buur had zijn tent niet tijdig opgerold, en deze lag nu in stukken naast zijn coach... Van een andere kampeerder was de tent van zijn pop-up camper in flarden, en deze kon niet veel anders meer dan bijeen plooien wat er overbleef, zijn spullen er in gooien, en een ander onderkomen zoeken voor de nacht !

Kansas is berucht om zijn hevige stormen !

~ ~ ~ ~