KANSAS : bezienswaardigheden - deel 1

Dodge City, El Dorado, the Flint Hills, Yoder, Medicine Lodge
deel 1 Dodge City City Trolley Tour - Boot Hill museum - Gunfighter's Wax museum -
City Tour - Wild West Show & Chuck Wagon Dinner...
  El Dorado Kansas Oil museum
  the Flint Hills Strong City - Tall Grass Prairie
  Yoder Amish Community
  Medicine Lodge Gypsum Hills - Scenic Byway
  deel 2 Coffeyville, Wichita, Kansas City
     
deel 2 Coffeyville het Dalton Defenders museum - de Brown Mansion
  Wichita Grain Elevators - Old Cow Town - All Indian Mid American museum
  Kansas City Kansas City Museum
     
artikelen   De Tallgrass Prairie | Dodge City
more pages   Kansas : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dodge City

City Trolley tour

De City Trolley Tour biedt een rit aan van één uur, met uitgebreide commentaar over de bezienswaardigheden. Het beeldhouwwerk van de stier El Capitanwerd opgericht ter nagedachtenis van de vele Longhorn runderen, die vanuit Texas werden aangevoerd via de Santa Fe Trail. Longhorns werden eigenlijk door Coronado's Conquistadores ingevoerd in 1541. Mexico was toen nog Spaans, en Coronado was op zoek naar Quivira, de legendarische Gouden Stad. De Longhorn is een naaste verwant van de Spaanse vechtstier...

De zestien mijl bakstenen straten waren een zeer vooruitstrevend wegdek in de periode van 1912 tot 1925. De toer gaat langs verscheidenen kerken, verlegt nadien zijn terrein naar de buitenkant van de stad, waar de enorme seeds liggen. Dit is de plaats waar duizenden runderen worden vetgemest, net vóór ze geslacht worden. De toer eindigt met een zicht op de overblijfselen van Fort Dodge, dat nu een dorp is geworden voor militaire veteranen.

Dodge City 1 : Trolley Tour Dodge City 1 : cattle seeds

Boot Hill museum

Het wereldbekende Boot Hill museumis ontegensprekelijk de voornaamste attractie van de stad ! Dit museum is vrij groot, en het omvat naast een serie prachtig gerestaureerde huizen ook het bekende Boot Hill Cemetery (kerkhof), en natuurlijk de onvermijdelijke souvenir-shop... Het kerkhof kreeg zijn rare naam tijdens een periode van wilde losbandigheid, waarbij zoveel cowboys werden gedood, dat velen zelfs werden begraven met hun laarzen aan (boots) ! "Gewone" burgers werden daarentegen gewoonlijk begraven in het kerkhof van Fort Dodge...

Het museum heeft een ongelooflijk aantal artikelen, en er wordt uitgebreid uitleg verschaft. Het is aangenaam flaneren doorheen de huizen, en men kan verscheidene oude beroepen en hun attributen bewonderen.

Dodge City 3 : Boot Hill Dodge City 4 : Boot Hill
   
Dodge City 5 : Boot Hill Dodge City 6 : Boot Hill

's Middags en 's avonds zijn er shows van gunfights of revolver-gevechten. Al zijn de acteurs zeker van goede wil, worden sommige scènes misschien toch wat amateuristisch vertolkt. Nochtans is het bezoek aan het museum zeker bezienswaardig en interessant !

Dodge City 7 Dodge City 8
   
Dodge City 9 Dodge City 10

Gunfighter's Wax museum

In het Gunfighter's Wax museum kregen de meest bekende Wild West personages een plaatsje, zoals Wyatt Earp, Bat Masterson, Doc Halliday, Billy the Kid, Jesse James, enz. Helaas is de kwaliteit van de wassen beelden vrij pover, en kunnen ze niet tippen aan deze van Mme Tussaud.

Het museum is gelegen op de eerste verdieping van de Kansas Teacher's Hall of Fame, een eerbewijs aan verdienstelijke leraars van Kansas. Toen ze dit gebouw kochten, erfden ze meteen ook het museum met de wassen beelden. De Hall of Fame wordt uitgebaat door gepensioneerde leraars, en het stelt talloze foto's tentoon van verdienstelijke leraars...

Gunfighter's Wax museum

City tour

Het oude stadscentrum heeft verscheidene merkwaardige bezienswaardigheden. Zo heeft men de mooie Presbyterian Church, die in 1925 werd gebouwd, en de Sacred Heart Cathedral uit 1916, gebouwd in een Spaanse missie-stijl. In de kathedraal zijn er diverse muurschilderingen te bewonderen.

De Home of Stone werd in 1881 gebouwd door de rijke immigrant Müller, een Duitse schoenenfabrikant en succesvol veehouder. De man had echter schrikbarend veel tegenslag ! In 1886 verloor hij 75.000 runderen in één dag, ten gevolge van een verschrikkelijke sneeuwstorm. Hij viel dan maar terug op zijn schoenmakerij, maar twee jaar later gingen zijn twee fabrieken in de vlammen op bij een stadsbrand... De hele familie verhuisde nadien naar New York.

Dodge : Presbyterian Church Dodge : Sacred Heart Cathedral 1
   
Dodge : Sacred Heart Cathedral 2 Dodge : Home of Stone

Wild West Show & Chuck Wagon Dinner...

Om het "echte" Dodge City beter te leren kennen, reserveerden we een diner met spektakel in de Marchel Ranch. Het droeg de hoogdravende naam van Dodge City Wild West Show & Chuck Wagon Dinner. We reden derhalve 's avonds naar de Marchel Ranch op highway 50, maar deze plaats bleek echter een restaurant te zijn ! Gelukkig duidde iemand de hele groep verbijsterde toeristen de weg aan naar de "echte" ranch, die op de Bypass 50 ligt. Dat was het hoofdstuk "locatie"...

De Chuck Wagon ride was een ritje in een huifkar, zij het zonder huif... Het ding werd getrokken door twee Belgische trekpaarden, maar één ervan was half kreupel, en bovendien had de kar een platte band... Dat was het hoofdstuk "Fun"...

Wild West Show 1 Wild West Show 2
   
Wild West Show 3 Wild West Show 4

Even later schoven we aan tafel voor het Cowboy Dinner. We kregen een plastieken bord met een kwak vlees, twee brokken worst, een (klein) stukje kip, bonen in tomatensaus, een broodje, een stukje aardappel met ajuin, en (als toemaatje om niet in slaap te vallen ?) een stukje bessentaart. Men kon het geheel doorspoelen met koffie of Ice Tea. Gelukkig waren de diverse onderdelen vers en smakelijk, zelfs al zag de presentatie er niet erg feestelijk uit... Zelfs een kleine eter kwam hongerig van tafel, en ik vroeg me af wat ze hun cowboys eigenlijk te eten gaven... Dat was het hoofdstuk "food"...

Vervolgens woonden we de Wild West show bij, die plaats vond in een enorme schuur. In het Visitor Center had men mij verzekerd dat zowel het diner als de show uitstekend waren, en dat we plezier zouden beleven aan de aangekondigde "High Energy Singers, an Indoor cattle Drive, Rodeo Events, en Live Buffalo". Helaas bleek de gebeurtenis een samenraapsel te zijn van amateuristische attracties, begeleid door luidruchtig gekweel van moeder Marchel en haar twee dochters (de High Energy was er tenminste toch...), en bijgestaan door tante Kitty en een trieste clown.

Soms werden ze vergezeld door een klungelachtige duivel-doet-al, en twee vrouwelijke ruiters. De eerste ruiter droeg doorlopend een starre toneel-glimlach, die precies in beton gegoten was, en de andere ruiter was een kind. Ik weet nog steeds niet welk juist hun aandeel was in de show... De Cattle Drive bestond uit een paar verveelde koeien, die weg en weer gejaagd werden, en de befaamde Buffalo waren waarschijnlijk reeds lang gestorven van verveling, want we hebben ze nooit gezien... Dat was het hoofdstuk "Wild West Show"...

Om 21:00 u was de show afgelopen, en dat was dat ! Zonde van het geld...

El Dorado : Kansas Oil museum

Rond het stadje El Dorado is het landschap bespikkeld met vele ja-knikkers (oliepompen), die onvermoeibaar olie oppompten.

In deze stad vindt men tevens het Kansas Oil museum, die de geschiedenis van de oliewinning in deze staat documenteert.

El Dorado : Kansas Oil museum

The Flint Hills

Strong City

Route 177 leidt recht naar de Flint Hills. Deze baan is een Scenic Byway, en alhoewel nogal smal, is ze toch in perfecte staat. Het landschap langs deze Scenic Byway is gewoon prachtig, en hij is zeker zijn titel waard ! Het reliëf is licht glooiend, mooi groen, en vooral open, zodat men zeer weidse panorama's krijgt. Men ziet her en der een paar boerderijen, met enige trosjes bomen en wat kleine vijvers, maar verder ziet men bijna uitsluitend weiland en veel runderen... Het stadje Strong City is een oude glorie, gelegen op de doortocht van het vee naar de spoorweg. Nu heeft het veel pluimen gelaten, en het deemstert stilletjes weg.

Strong City 1 Strong City 2

De Tallgrass Prairie

De Tallgrass Prairie National Preserve biedt een magnifieke begeleide toer van één uur aan in de prairie. Maar aangezien we net de enige toeristen waren op dat ogenblik, groeide onze toer aan tot een schier privé-bezoek, en duurde hij bijna twee uur... Onze gids had een onuitputtelijke kennis over alle mogelijke zaken, en hij legde ons haarfijn de hele lokale fauna en flora uit. Een gewoon schitterend en onvergetelijk bezoek !

** Lees meer over the Tallgrass Prairie **

De Tallgrass Prairie 1 De Tallgrass Prairie 2
   
De Tallgrass Prairie 3 De Tallgrass Prairie 4

Yoder : het "hart" van de Amish gemeenschap

Yoder wordt het "hart" van de Amish gemeenschap in Kansas genoemd. Eens voorbij Wichita wordt het landschap nog vlakker, en men ziet ziet er veel meer landbouw. In het stadje Yoder verwachtten we een levendige Amish-gemeenschap, zoals in Pennsylvania of Indiana, maar helaas is het slechts een klein dorpje, waar niet echt iets te zien is. We zagen welgeteld twee Amish buggy's en twee Amish farms...

Medicine Lodge : Gypsum Hills

Voorbij Wichita, voert highway 50 door een plat reliëf van overwegend akkers, slechts hier en daar onderbroken door enkele stukken weiland. Het zicht is overal mooi groen, en het landschap lijkt sterk op het noorden van Frankrijk. Vijftig mijlen voorbij Wichita krimpt de baan van vier naar twee rijvakken, maar het wegdek blijft zeer behoorlijk.

De vrij grote stad Pratt is open en aangenaam. We vervolgden op route 281 naar Medicine Lodge, en komt terecht in the middle of nowhere, in een meer heuvelachtig landschap. Al wat men ziet zijn weiden en hele kudden koeien. Er zijn helemaal geen huizen of boerderijen, enkel veel oliepompen...De grond schijnt hier meer ijzer te bevatten, want de kleur verschuift van overwegend lichtbruin naar rood.

Medicine Lodge is een klein dorpje dat zo goed als verlaten is, en we vervolgden op route 160 west, die het begin is van een veertig mijl lange Scenic Byway langs de Gypsum Hills. Het zicht is zeer aangenaam, vrij heuvelachtig, en het terrein stijgt gaandeweg een paar honderd meter. De baan loopt evenwijdig met de grens met Oklahoma, die op slechts twintig mijl ligt !

De Kansas Gypsum Hills zijn misschien slechts een schim van de spectaculaire en witte gipsduinen in New Mexico, maar hier zijn ze groen, en de afgeknotte pieken staan precies als bewakers in het geërodeerde landschap. Het panorama van het hele landschap is zeer mooi, maar zeer moeilijk op foto vast te leggen. De Scenic Byway eindigt in Coldwater, en twintig mijl verder ligt het stadje Greensburg. Het is een piepklein stadje, maar heeft nochtans zijn eigen wereldrecord ! Men vindt er namelijk 's werelds diepste met de hand uitgegraven bron...

Medicine Lodge : Gypsum Hills 1 Medicine Lodge : Gypsum Hills 2
** Lees verder met deel 2 **

~ ~ ~ ~