IOWA : bezienswaardigheden - deel 2

Des Moines, Ames, Forest City, Britt, Amana
deel 1 Elk Horn, Winterset, Pella, Kalona

deel 2

Des Moines, Ames, Forest City, Britt, Amana
Des Moines Basilica of St John - Salisbury House - Iowa State Capitol
Ames Reiman Gardens
Forest City Winnebago Industries
Britt Hobo museum
Amana the Amana Colonies
artikel De Amana Kolonies
more pages Iowa : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Des Moines : Basilica of St John - Salisbury House - Iowa State Capitol

Om de stad Des Moines te bereiken moet men de Des Moines River oversteken, wat ons meteen een indicatie geeft over de origine van deze naam. De tekst "la rivière des Moines" op oude kaarten vertaalt immers als "de rivier van de monniken", en enkel "des Moines" is daar van overgebleven... De Amerikanen spreken dat echter wel uit als "dè mojn"...

De Basilica of St John is gelegen in downtown Des Moines, en de omgeving laat deze aangename kerk niet echt tot zijn recht komen. De strenge noord-Italiaans Romaanse stijl kan er wat teleurstellend uitzien, maar het interieur is nochtans zeer mooi versierd met plafonds in goudblad, zesenveertig grote vensters met uitstekend brandglas, een interieur in marmer, en decoratief plaasterwerk.

Het Salisbury House ligt in het "statige" gedeelte van de stad. Dit eigendom met twee-en-veertig kamers werd in 1924 gebouwd, naar het model van de woning van de Engelse koning in Salisbury. Helaas ziet het gebouw er echter meer uit als een kazerne dan wel een statig herenhuis, en het wordt meestal gebruikt voor conferenties en vergaderingen. Gelukkig zijn er mooiere woningen te bewonderen in de buurt...

Het Iowa State Capitol werd dat gebouwd werd rond 1900. Dit indrukwekkende gebouw torst een koepel, die volledig werd bekleed met goudblad ! Het bouwwerk is zonder twijfel prachtig, al denkt men onvermijdelijk aan de armoede die er heerste, toen het gebouwd werd...

Des Moines 1 : Basilica of St John

Des Moines 2 : Salisbury House
Basilica of St John
Salisbury House
Des Moines 3 : ander Estate Des Moines 4 : Iowa state capitol
neighborhood estate
Iowa state capitol

Ames : Reiman Gardens

De Reiman Gardens in Ames is de grootste publieke tuin in Iowa. Op een oppervlakte van 14 acres (5,6 hectare) vindt men elf verschillende tuinen, zes vijvers, een tropische tuin onder glas, een 230 m2 groot vlinderhuis, vijf plantenserres, een gift shop, en een restaurant !

Dit botanicum kwam tot stand dank zij de weldoeners van de Iowa State University, Bobbi en Roy Reiman uit Wisconsin. Roy Reiman behaalde zijn diploma aan de Iowa State University in 1957. Hij en zijn echtgenote Bobbi leiden een succesvolle uitgeverij, die zich specialiseert in publicaties over familie, de woning, voedsel, en het leven op het platteland. Hun milde schenkingen lieten de universiteit toe de vroegere tuinen naar deze nieuwe locatie over te brengen, en ze prachtig uit te bouwen. De nieuwe Reiman Gardens werden ingehuldigd in 1995.

De vlinderafdeling is buitengewoon ! Rupsen verpoppen zich tot cocons, en deze laatste ontpoppen zich dan tot vlinders in een broedkast. Nadat ze hun vleugels hebben gedroogd en vol lucht gepompt, worden ze in de grote vlinderafdeling geplaatst, waar ze de rest van hun (korte) leven doorbrengen, nog ongeveer achttien dagen. Er wordt nauwlettend over gewaakt dat geen enkele vlinder kan ontsnappen, aangezien het Amerikaanse ministerie van landbouw als de dood is voor de introductie van nieuwe en mogelijk schadelijke levensvormen in het milieu. Ze werden immers reeds geconfronteerd met schier onuitroeibare catastrofen, zoals de onverwoestbare waterplant die alle rivieren doet dichtslibben in de Carolina's, de lamprei in de Grote Meren, en meer recent de Killer Bees in het zuiden...

We bezochten de diverse rozentuinen, waarin nog enkele fraaie exemplaren hun mooie kleuren en geuren tentoon spreidden, alhoewel het rozenseizoen op zijn laatste benen liep. We bewonderden diverse waterpartijen, waaronder een magnifiek aangelegde vijver. De tentoonstelling toont tevens verschillende tuinperken, waaronder zelfs een Franse Potager !

Verschillende soorten grassen worden getoond, zoals bijvoorbeeld het Burgundy Fountain Grass (Denicetum Cetaceum), een hoog en rood-bruin gras met grote pluimen, dat magnifiek staat als afboording. Een opmerkelijke boom is de Vera Wood (Pulnesia Arborea), die zeer loofrijk is, en een machtige en schaduwrijke koepel vormt om onder te zitten, tenminste als dit welige bladerdak goed ondersteund wordt !

Ames : Reiman Gardens 1 Ames : Reiman Gardens 2
   
Ames : Reiman Gardens 3 Ames : Reiman Gardens 4

Forest City : Winnebago Industries

Om Forest City te bereiken, namen we Route 9 en staken de Winnebago River over. Meteen wisten we waar de Recreational Vehicle fabrikant Winnebago Industries zijn naam haalde ! De begeleide rondleiding begint met een film van twintig minuten over het ontstaan en de activiteiten van Winnebago. Deze maatschappij werd opgericht in 1960, en zes jaar later rolde hun eerste motorhome van de band. De fabriek is gewoon enorm, en ze werd gebouwd op een terrein van 200 acres (80 hectare), waarvan 60 acres (24 hectare) bebouwd zijn. Er werkt 4.000 man personeel, en ze produceren meer dan 260 RV's per week.

Een bus reed ons langs en zelfs doorheen de verschillende afdelingen, zoals het extruderen van aluminium, de fabricatie van elementen in fiberglas, en alle mogelijke voorwerpen in plastiek. Deze afdelingen werken vierentwintig uur per dag, niet enkel voor het moederbedrijf, maar tevens voor andere bedrijven. Verder vervaardigen ze bijna alle RV onderdelen, behalve het chassis, dat door Ford geleverd wordt.

In de enorme montageruimten wordeneen twaalftal verschillende modellen gemonteerd, enkel op bestelling. Precisie, netheid en organisatie zijn ver doorgedreven, en de fabriek kan zeker model staan voor veel andere fabrikanten. De arbeiders kennen hun werk goed, en ze werken in ploegen. Zelfs hun eetruimten zijn verzorgd en rein. Nieuw personeel wordt vier dagen op proef aangenomen, en indien ze voldoen, krijgen ze zes weken opleiding vooraleer ze hun plaats aan de band mogen innemen !

De grootste modellen zijn de Vectra (Winnebago) en de Horizon (Itasca), met vier slideouts. Nieuwe modellen zijn de Tour en de Ellipse. Na de rondleiding bekeken we enkele tentoongestelde modellen, maar om andere modellen te zien moesten we naar de plaatselijke dealer rijden. De enige kritiek zou misschien het aarts-conservatieve design van hun modellen kunnen zijn, waarschijnlijk om zoveel mogelijk klanten ter wille te zijn.

Forest City : Winnebago Industries 1 Forest City : Winnebago Industries 2

Britt : Hobo museum

In het dorpje Britt kan men een Hobo museum bezoeken. Helaas zijn bezoeken enkel op afspraak... De toeristische documentatie "vergeet" dit kleine detail echter te vermelden...

Britt : Hobo museum 1
Britt : Hobo museum 2

Amana : de Amana kolonies

Het dorp Amana is nu volledig toegespitst op het toerisme, alhoewel de Amana kolonies een zeer interessante geschiedenis kenden. In het Amana Heritage Center en Museum kan men een twintig minuten durende film bekijken over de algemene achtergrond van deze gemeenschap. De levenswijze van deze mensen was niet eens zo erg verschillend van de Europese, in het begin van de vorige eeuw. Men moet niet vergeten dat Europeanen in de laatste tweehonderd jaar twee wereldoorlogen te verwerken kregen, naast zeventig "gewone" oorlogen, opstanden, revoluties, en alle ellende er aan verbonden...

We bezochten de lokale chocoladewinkel, en kochten er wat pralines en stukjes bittere chocolade. Zeker te genieten !

Amana : de Amana Kolonies 1 Amana : de Amana Kolonies 2
   
Amana : de Amana Kolonies 3 Amana : de Amana Kolonies 4

~ ~ ~ ~