IOWA : bezienswaardigheden - deel 1

Elk Horn, Winterset, Pella, Kalona
deel 1 Elk Horn een Deens dorp
  Winterset John Wayne - the Bridges of Madison County
  Pella een Hollands dorp
  Kalona Old Order Amish
     
deel 2 Des Moines Basilica of St John - Salisbury House - Iowa State Capitol
  Ames Reiman Gardens
  Forest City Winnebago Industries
  Britt Hobo museum
  Amana the Amana Colonies
     
artikel   De Amana Kolonies
more pages   Iowa : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Elk Horn : een Deens dorp

Elk Horn : een "Deens" dorpHet gedeelte van de stad Omaha, dat vanuit Nebraska "overvloeit" in Iowa, heet Council Bluffs. Het landschap in Iowa is lichtjes verschillend van Nebraska. Licht rollende heuvels, met mooi verzorgde boerderijen en akkers, maar op een kleinere schaal dan in Nebraska en South Dakota. Het kleinere landbouwareaal per farm wijst er op dat de meesten nog familiebedrijven zijn. Visueel doet het landschap meer denken aan noord-Frankrijk, of aan de streek rond Lancaster in Pennsylvania.

Volgens de toeristische documentatie, is Elk Horn een Deens dorp. Ongelukkiglijk valt het Deense gedeelte echter wel wat tegen... Er staat wel een Deense windmolen, maar dat is het dan ook zowat... Het dorpje is gebouwd in een ouderwetse Amerikaanse stijl, en het trekt langs geen kanten op iets Deens. De publiciteit is toegespitst op de molen en op een museum van Deense inwijkelingen, maar de nadruk ligt meer op de verkoop van allerlei souvenirs en prullaria aan de toeristen...

Winterset

John Wayne

Winterset : John Wayne 1Route 169 voert naar Winterset, en onderweg verschijnen voor het eerst weer kleine bossen op de heuvels, in plaats van de aangeplante trosjes bomen rond de farms.

Winterset is de geboorteplaats van John Wayne, die in 1907 werd geboren als Marion Robert Morrison. Hij was een uitstekende atleet aan de universiteit van zuid-Californië, en begon zijn filmcarrière met bijrolletjes. In 1929 kreeg hij een eerste belangrijke rol in The Big Trail, en startte daarmee een uitzonderlijke film-carrière !

De eerste tien jaar maakte hij bijna uitsluitend westerns en actiefilms, maar in 1939 koos director John Ford hem voor de hoofdrol in Stagecoach. Nadien werd hij gedurende dertig jaar doorlopend gevraagd voor hoofdrollen, gewoonlijk als een sterke, zwijgzame en idealistische cowboy of militair.

Hij speelde in meer dan tweehonderd vijftig films, waaronder pareltjes zoals Rio Grande (1950), The Quiet Man (1952), Rio Bravo (1959), the Alamo (1960), Hatari (1962), The Green Berets (1968), True Grit (1969), Rio Lobo (1970), Rooster Cogburn (1975), en zijn laatste film, the Shootist (1976). Buiten deze beperkte opsomming kent iedereen nog wel een andere goede film van John Wayne ! De onvergetelijke Duke overleed aan kanker in 1979.

Winterset : John Wayne 2 Winterset : John Wayne 3

the Bridges of Madison County

Het Winterset Visitor Center presenteert veel informatie over the Covered Bridges of Madison County(de overdekte bruggen van Madison County). Deze werden zowat onsterfelijk gemaakt door de gelijknamige film uit 1995, met een sterke prestatie van Clint Eastwood en Meryl Streep.

Deze overdekte bruggen werden gebouwd rond 1870, en de reden waarom ze overdekt zijn, is dat het dak en de wanden van de brug het veel duurdere houten wegdek beschermen tegen regen, sneeuw en ijs ! Een aangenaam neveneffect is dat ze tevens veel meer fotogeniek zijn dan een "gewone" brug...

Route G-47 leidt naar de Roseman Bridge, en de "G" staat voor "Gravel" of grint. Als men de hoofdwegen verlaat vindt men in deze streek nog veel van zulke grintbaantjes...

In 1992 werd de Roseman Bridge zowat volledig vernieuwd, hetgeen een probleem vormde voor de film, aangezien deze film zich situeerde in het jaar 1965.

De brug zag er veel te recent uit, en was in veel te goede staat voor de film, en dus werd ze tijdelijk dus maar artificieel verouderd... Dezelfde oplossing werd aangewend op het Texaco pompstation in het dorp, die eveneens verouderd werd, en uitgerust met een bord dat aanduidde dat men benzine kon tanken aan 34,9 cents per gallon, of omgerekend zo'n vijf oude Belgische frankskes per liter...

De Holliwell Bridge is al even opmerkelijk, net als de landelijke omgeving. Al deze bruggen werden doorgaans genoemd naar de dichtstbij gelegen bewoner !

the Bridges of Madison County 1
   
Roseman Bridge 2 Roseman Bridge 3
   
Holliwell Bridge 4 Holliwell Bridge 5

Pella : een Hollands dorp

In 1846 besloten een groep Hollandse Reformanten dat ze schoon genoeg hadden van de zware belastingen en de godsdienstige vervolgingen onder de voogdij van Willem I, de koning der Nederlanden. Deze despoot probeerde voornamelijk de lege staatskas weer te spijzigen, na de recente oorlogen. Napoleon Bonaparte had hem reeds veel geld gekost, en de daarop volgende onafhankelijkheid van België, afgedwongen door de super-powers van toen (Oostenrijk, Frankrijk, Groot-Brittannië, Pruisen en Rusland) had de staatskas zeker geen goed gedaan !

In 1847 vertrokken zowat achthonderd Nederlanders naar Iowa, onder leiding van Dominee Hendrik Pieter Scholte, waar ze voor 22.500 $ een "lapje" grond van 18.000 acres (7.200 hectaren) hadden gekocht. Ze stichtten er de stad Pella, en als bewijs dat ze niet met lege handen waren vertrokken, bouwde Dominee Scholte er een huis met drie-en-twintig kamers, dat even mooi was als zijn huis in Nederland...

De dorpsplaats is mooi aangelegd, met vele bloembedden en zelfs een klokkenspel ! De hoofdstraat vertoont pittoreske geveltjes, het is er rustig en aangenaam om rond te kuieren. De binnenplaats van het "Royal Amsterdam" hotel is prachtig getekend, en is zelfs een ondiepe gracht rijk. Er werd een heuse windmolen overgebracht vanuit Nederland, de Vermeer Windmill, en overal prijken nog Hollandse namen zoals Van Gorp, Veenstra, in 't Veld, Bouwer, Jansen en Vermeer. Niemand is echter nog de Nederlandse taal machtig... Zelfs in die dagen moet het er goed geweest zijn om er te wonen, want zelfs pistoolheld Wyatt Earp woonde een paar jaar in East Franklin street !

Alle nieuwe gebouwen moeten een "antieke" Hollandse gevel hebben, zelfs de nieuwe Walmart !

Pella : een Hollands dorp 1 Pella : een Hollands dorp 2
   
Pella : een Hollands dorp 3 Pella : een Hollands dorp 4
   
Pella : een Hollands dorp 5 Pella : een Hollands dorp 6

 

We bezochten een Hallmark winkel voor postkaarten, en ontdekten er echt Delfts porselein. We ontmoetten eveneens een dame, die nog net wat Nederlands kon spreken, zoals "dank oe" en "een bietje"...

Omwille van het toerisme, worden vele Nederlandse tradities in ere gehouden, waaronder het onvermijdelijke tulpen-festival en de hier vrijwel onbekende Sinterklaas.

Sint Niklaas (280–342), beschermheilige van kinderen en zeelui, was de bisschop van Myra, in huidig Turkije. Hij werd bekend doorheen heel het Middellandse zee-gebied omwille van zijn vele goede daden. Hij werd zelfs uitgeroepen tot patroonheilige van de stad Amsterdam.

De moderne traditie van Sinterklaas als een feest voor kinderen, ontstond waarschijnlijk na de uitgave van een kinderboek, dat geschreven werd in 1850. In België wordt Sinterklaas gevierd op zes December.

Sinterklaas en Zwarte Piet

Kalona : Old Order Amish

In het dorpje Kalona woont een gemeenschap van Old Order Amish. De weg naar Kalona leidt doorheen een heuvelachtig landbouwareaal, bijna volledig onbewoond, met slechts hier en daar een eenzame en wat versleten boerderij, tussen de eindeloze maïsvelden. Kalona is een oud en slaperig dorpje, dat het Kalona Historical Village bevat, een verzameling stokoude woningen van rond 1900.

Maar waar zitten de Old Order Amish ? Het lokale Visitor Center is tevens de plaatselijke Chamber of Commerce, en dus promoten ze sterk alle lokale winkels en restaurants... Maar helaas zijn net op dinsdag alle Amish winkels gesloten, want dit is de dag waarop jonge koppels in het huwelijk treden. En zelfs indien er niemand huwt, (hetgeen meestal het geval is...), zijn de Amish winkels toch nog gesloten, zodat ze hun inkopen kunnen doen... Nog een "ongelukkige" vergetelheid in de documentatie...

We kregen wel een stadsplannetje met plaatselijke aanduidingen, en trokken derhalve zelf op verkenning.

Het restaurant Sommerküche (zomerkeuken) stelt een groots buffet voor.

We reden over de lokale grintbanen, om de Amish boerderijen te bekijken. Deze bleken echter niet zo mooi onderhouden te zijn, als in Indiana en Pennsylvania het geval is, de enkele uitzonderingen niet te na gesproken.

De meeste boerderijen zijn gewoonweg oud, en ze kunnen beslist een paar lagen verf gebruiken ! Iets verder van het centrum verwijderd, zien de boerderijen er reeds heel wat beter uit.

Kalona : Old Order Amish 1
   
Kalona : Old Order Amish 2 Kalona : Old Order Amish 3
** Lees verder met deel 2 **

~ ~ ~ ~