IDAHO, the Gem State

Overzicht en geschiedenis

Idaho : bezienswaardigheden
andere staten

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

IDAHO, ook gekend als the Gem State of the Potato State, is een bergachtige staat in de Rocky Mountains. Het westen is grotendeels bebost en dun bevolkt, maar het oosten is een enorme vlakte. De naam Idaho zou de verbastering zijn van een Indiaans woord zijn voor Juweel van de Bergen, en the Potato state is een verwijzing naar zijn voornaamste teelt. In 1890 trad Idaho als 43ste staat toe tot de US. De hoofdstad en grootste stad is Boise.

De oppervlakte bedraagt ca. 216.000 km2, waarvan 63 % eigendom is van de federale regering, en 41 % van de staat is bebost. De bevolking van ca. 1,3 miljoen bewoners heeft een dichtheid van 6 per km2. Grote gedeelten van de bergen in centraal en noord Idaho zijn praktisch onbewoond. Rond Boise wonen veel Basken, afkomstig uit noord-Spanje, en een derde van de bevolking is Mormoons. In 1842 werd de eerste katholieke missie gesticht door de jezuïet Jean-Pierre De Smet. Er zijn vele reservaten in de staat van voornamelijk Nez Perce en Shoshone Indianen, en het grootste reservaat is Fort Hall bij Pocatello.

De staat is zowat het laatste toevluchtsoord voor grotere dieren. Men vindt er de eland, antiloop, kariboe, wapiti-eland, cougar of bergleeuw, grizzly beer, zwarte beer, lynx en herten, maar ook de adelaar, valk en uil. De belangrijkste rivier is de Snake River, die na 790 kilometers uitmondt in de Columbia rivier in Washington. Men vindt er Franse namen zoals de meren Coeur d'Alene en Pend Oreille. De diepste canyon in de US is Hells Canyon, de Grand Canyon van de Snake rivier, die niet minder dan 2.400 m diep is !

Pelshandelaars dreven vanaf de jaren 1800 handel in Idaho, maar tegen 1840 was het wild uitgeroeid. In 1860 werd er goud ontdekt, en na 1880 bracht de spoorweg de mijn- en houtindustrie tot bloei. Vanaf 1900 werden dammen gebouwd, en zeer uitgebreide irrigatie ontwikkelde fors de landbouw. Idaho is de grootste aardappelproducent in de US, en tevens een succesvolle kweker van vee en schapen. De mijnen produceren lood, zilver en zink, en de mijnen van Coeur d'Alene zijn de diepste in de US, met een diepte van 2.400 m. Een belangrijke werkgever is het elektronica bedrijf Micron.

De staat biedt prachtig natuurschoon, en de ski-oorden zoals Silver Mountain bij Kellogg, Schweitzer Basin bij Sandpoint, Brundage Mountain bij McCall en Bogus Basin bij Boise. Het Nez Perce National Historical Park beschrijft het leven van de Nez Perce en de Lewis and Clark Expedition. Een bekende spookstad is Silver City, ten zuiden van Boise, en de Shoshone Falls op de Snake rivier zijn zelfs hoger dan de Niagara Falls (65 m) ! De Snake River Stampede (juli) is zowat de grootste rodeo in west Amerika.

map van Idaho

~ ~ ~ ~

GESCHIEDENIS

Voorgeschiedenis

*** Lees meer over Pre-historische Amerikaans-Indiaanse Culturen ***

De eerste mensen in Idaho waren jagers op groot wild. Bij opgravingen werden 12.000 jaar oude sporen gevonden van nomaden, die joegen op mammoeten, bizons en prehistorische paarden. In het begin van de 19de eeuw leefden er de Coeur d'Alene, Pend d'Oreille, Kootenai, Nez Perce, Shoshone, Bannock en Paiute Indianen. Het paard veranderde compleet hun leven en liet hen toe handel te drijven met andere stammen in Washington, Montana en Canada. De Shoshone en Nez Perce begonnen tevens aan een serie oorlogen met de Blackfoot en de Crow.

In 1806 kwamen de eerste Europeanen toe in Idaho, als de laatste te verkennen staat, met de Amerikaanse Merriwether Lewis en William Clark expeditie. Gezien de vele Franse namen is het nochtans waarschijnlijk dat Franse pelsjagers voordien reeds handel dreven in de regio. In 1811 verkende de Astor Pacific Fur Company de streek en legde een gedeelte van de latere Oregon Trail aan.

Vanaf 1821 controleerde de Hudson's Bay Company de pelshandel in het hele gebied. In 1841 werden verscheidene missie's opgestart, maar in 1858 werden ze weer verlaten, na Indiaanse aanvallen. Ongeveer 300.000 kolonisten trokken door Idaho op hun reis naar Oregon (the Oregon Trail), maar zeer weinigen bleven in de staat, die beschouwd werd als het gevaarlijkste gebied van de Trail, wegens de vele Indiaanse overvallen.

In 1846 bereikten Groot-Brittannië en de USA een akkoord over het Oregon gebied, en in 1853 werd Idaho verdeeld in het Washington en het Oregon Territory. In 1860 bracht een reeks van Gold Rushes in Nez Perce gebied vele nieuwe immigranten aan, en in 1863 werd het Idaho Territory opgericht, met daarin ook Montana en Wyoming. De bergen en grote afstanden waren echter onoverkomelijk, in 1864 werd het Montana Territory opgericht, en in 1868 het Wyoming Territory.

In het begin waren de betrekkingen met de Indianen vreedzaam, tot echter in 1863 goud werd gevonden... De verdragen van 1855 met de Nez Perce kwamen meteen in de prullemand terecht, en hun grondgebied werd bijna volledig afgenomen. In 1863 werden de Shoshone schier volledig uitgemoord, en in 1872 vlogen ook de Kootenai, Pend d'Oreille, Colville en Spokane in het Colville reservaat. In 1877 en 1879 werden achtereenvolgens de Nez Perce, de Bannocks en de Shoshone aangepakt, en ineens was heel het grondgebied "bevrijd"...

Vanaf 1860 werden grote kudden vee en schapen naar de uitgestrekte graslanden gebracht, aangezien goed grasland in andere staten schaars werd. In 1874 kwam de eerste spoorweg aan, die de mijnen van Coeur d'Alene sterk ontwikkelde.

Staat

In 1880 werd de oprichting van een eigen staat aangevraagd, maar omwille van politieke redenen werd dit meer dan tien jaar vertraagd. De democraten, die op dat ogenblik de overmacht hadden in het Congres, vreesden namelijk dat de nieuwe staat republikeins zou stemmen. En zoals altijd, woog dit laatste argument veel zwaarder dan enig ander...

In 1888 namen de republikeinen de macht over in het Congres, en twee jaar later, in 1890, trad Idaho als 43ste staat toe tot de US...

Dit werd bijna onmiddellijk gevolgd door een economische depressie, waarbij bittere gevechten ontstonden tussen de mijn-eigenaars en hun arbeiders. De gouverneur deed beroep op federale troepen om de stakingen met geweld te breken. Eén van de belangrijkste problemen van de staat was het gebrek aan water om de gronden te irrigeren, en in 1915 werd de Arrowrock dam bij Boise gebouwd, die toen de hoogste dam ter wereld was, en meteen alle federale gronden ontsloot.

Wereldoorlog I (1914-1918) werd gevolgd door een kleine, en nadien door de Grote Depressie, die vele faillissementen veroorzaakte. Nochtans kwamen toch veel nieuwe immigranten toe uit Oklahoma, Nebraska en Kansas, die getroffen waren door een erge droogte. De New Deal van president Franklin Delano Roosevelt hielp de staat terug op de been.

Wereldoorlog II (1940-1945) hielp bij de ontwikkeling van de mijnen, de houtindustrie en de landbouw. Een andere "realisatie" was het oprichten van concentratiekampen voor Duitsers, Italianen en Japanners...

~ ~ ~ ~