GEORGIA

the Peach State

Atlanta Stone Mountain Park - Underground Atlanta - CNN - Coca Cola
Jonesboro Road to Tara - Gone with the Wind - Stately Oaks Plantation
deel 2 Savannah - Thomasville - Valdosta - Interstate 95
Savannah City Tour - harbour
Thomasville Pebble Hill Plantation
Valdosta Crescent House
Interstate 95 van Savannah naar Florida
   
artikelen CNN en Ted Turner | Coca Cola | Gone with the Wind | Savannah
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-book View America: South-Atlantic 2

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Georgia, Virginia en West-Virginia. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

GEORGIA is de laatste van de dertien originele kolonies, en is ook gekend als the Peach State naar zijn perzikenteelt, the Empire State of the South naar zijn snelle economische groei, the Buzzard State naar een oeroude wet om buzzards (buizerds) te beschermen, en the Goober State naar de enorme jaarlijkse peanut oogst. De kolonie werd genoemd naar de Engelse koning George II. In 1788 trad Georgia als 4de staat toe tot de US. De hoofdstad en grootste stad is Atlanta.

De oppervlakte van de staat bedraagt ca. 150.000 km2, en hiermee is Georgia de grootste staat ten oosten van de Mississippi. Vroeger was Georgia praktisch helemaal bebost, waar nu nog 66% van overblijft. Georgia telt ca. 8 miljoen inwoners, met een dichtheid van 56 per km2, maar de helft van de bevolking woont in de metropool Atlanta. De luchthaven Atlanta-Hartsfield is de belangrijkste luchthaven in het zuiden, en de drukste in de USA.

Na de oprichting in 1733 werd voornamelijk indigo, rijst en suikerriet geteeld, en in 1786 deed Koning Katoen zijn intrede. Tegen 1800 waren zowat alle teelten vervangen door katoen, waarvan het onafgebroken planten echter sterk de vruchtbaarheid van de bodem aantastte. Katoen bleef nochtans heersen tot in 1930.

Voor de burgeroorlog werden enorme katoenplantages volledig bewerkt door slaven. Nadat de zwarte bevolking "bevrijd" was, verviel ze in het uitzichtloze sharecropper systeem, dat net hetzelfde resultaat opleverde als hun slavernij... Tot 1860 was Georgia één van de meest welvarende staten van het zuiden, maar de Amerikaanse Burgeroorlog degradeerde het tot één van de armste staten van de US, tot lang na 1950...

In 1920 verwoestte de boll weevil, een klein insect dat zich voedt met de katoenbal, een groot deel van de oogst en verspreidde zich over bijna heel het zuiden. Als rotatie-teelten worden nu peanuts, maïs en tabak gebruikt, maar sedert 1990 doet katoen zijn wederintrede. De houtindustrie en het toerisme zijn andere belangrijke industrieën.

map van Georgia

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Atlanta

Stone Mountain Park

De meest opzienbarende attractie van Stone Mountain Park is uiteraard het enorme rotsblok in puur graniet, zo'n 260 meter hoog, dat het grootste geëxposeerde rotsblok ter wereld is! Driehonderd miljoen jaar geleden stuwden vulkanische krachten een enorme magmabel tot ca. drie kilometer onder de oppervlakte. De erosie schuurde gaandeweg de toplagen weg, zodat heden het 23 hectaren grote massieve rotsblok aan de oppervlakte ligt.

Een bijkomende attractie is het prachtige beeldhouwwerk in de flank van de rots, een verrassende hommage aan drie belangrijke figuren uit de Confederatie, president Jefferson Davis en generaals Robert E. Lee en Thomas "Stonewall" Jackson. Dit kan eigenaardig klinken in Europese oren, aangezien zij toch de secessie oorlog verloren, maar alvast in het zuiden worden zij nog steeds geëerd.

In 1955 werd het park aangekocht door de staat Georgia, en omgevormd tot een nationaal park. Dit National Park is Georgia's drukst bezochte attractie geworden!

Stone Mountain Park 1 Stone Mountain Park 3

CNN : Cable News Network

CNN ligt Juist naast het gebouw van Philips. Het gelijkvloers is een enorme open ruimte, waar een Food Court is gelegen, wat niet slecht bekeken is, gezien het grote aantal kantoren en bezoekers. ** Lees meer over CNN en Ted Turner **

Atlanta : CNN 1

Atlanta : CNN 2

De CNN Studio Tour duurt 45 minuten. De langste escalator in de USA leidt naar het hoogste verdiep van het gebouw, en vervolgens bezoekt men achtereenvolgens de News Studio, een Control Room, de CNN Newsroom en de Headline News studio.

De toer eindigt op het gelijkvloers, met een algemeen overzicht van de CNN groep en zijn evolutie.

Atlanta : CNN 3 - CNN building Atlanta : CNN 4 - control room
CNN building
Control Room
Atlanta : CNN 5 - news room Atlanta : CNN 6 - Headline news
News Room
Headline News

The World of Coca-Cola

Lees meer over de geschiedenis van Coca-Cola en waarom het werd uitgevonden.

De World of Coca-Cola is een mooie tentoonstelling van alle mogelijke memorabilia van Coca-Cola, en de hoogtepunten van zijn geschiedenis. Men kan gratis alle brouwsels proeven die de maatschappij vervaardigt, en dat zijn er heel wat! De souvenir shop Coca-Cola Store bevat een onvoorstelbare collectie van allerhande voorwerpen, die ooit werden ontworpen en gebruikt om het merk te propageren.

The World of Coca-Cola 1 The World of Coca-Cola 2 - flesjes
   
The World of Coca-Cola 3 The World of Coca-Cola 4

Jonesboro

Road to Tara museum

Tara, de fictieve O'Hara plantation uit de bestseller Gone with the Wind, lag zogezegd in Jonesborough, Georgia, dat op heden als Jonesboro wordt geschreven. Het stadje heeft een ietwat eigenaardig uitzicht, aangezien de spoorweg er dwars doorheen loopt. In een pittoresk en gerestaureerd spoorwegdepot vindt men het lokale Welcome Center, maar tevens het Road to Tara Museum. Naar eigen zeggen beschikken ze over de grootste verzameling van memorabilia over het boek en de al even wereldberoemde film.

Road to Tara museum 1 Road to Tara museum 2
   
Road to Tara museum 3 Road to Tara museum 4

Savannah

City tour

** Lees meer over het ontstaan en de geschiedenis van Savannah **

Het Visitor Center in downtown voorziet een welkome parking voor de toeristen, aangezien er in de stad zelf moeilijk een plaatsje te vinden is. Het is tevens de startplaats waar de Old Town Trolley Tours hun city tour aanvatten met een oranje trammetje.

De toer begint aan het museum, waarin een replica staat van de SS Savannah, het eerste stoomschip dat de oceaan overvoer. Het museum zelf is gelegen in een oud spoorwegstation, waarin de katoen van de hele staat toekwam, die nadien naar de rest van de wereld werd verscheept.

Er werden vele films gedraaid in deze stad. Aan de rand van Madison square, waar nu een bloemenperk is aangelegd, stond de fameuze bank waarop een uitzonderlijke Tom Hanks zijn al even uitzonderlijke monoloog afsteekt in de kaskraker Forest Gump! De bank zelf is ondertussen veiligheidshalve verhuisd naar een museum, zoniet zou ze reeds lang zijn gesloopt door enthousiaste souvenir-jagers...

Savannah City Tour 1

Savannah City Tour 2

   
Savannah City Tour 3 Savannah City Tour 4

Video : Savannah

~ ~ ~ ~