FLORIDA, the Sunshine State

Wat te zien

Naples het "Cannes" van Florida...
the Everglades National Park
the Keys Key West, Sunshine Key
Lake Okeechobee
Orlando Disney Epcott, SeaWorld, Gatorland, Universal, International Drive, Millenia Mall
Kissimmee Splendid China
The Villages Amerika's grootste retirement community
Leesburg Leesburg BikeFest
Floral City City of Flowers
St Augustine oudste stad sedert 1565
Tampa Busch Gardens
Cape Canaveral Kennedy Space Center
Ocala Horse Farms - Silver Springs - John Travolta
the beaches Destin - Fort Walton | Tampa Bay
Webster Flea Market
Tarpon Springs Griekse sponsvissers
   
artikels Billboards in Florida | de Florida Lotto
more pages andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: South Atlantic - Deel 1

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek de staten Florida, South Carolina en North Carolina. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 200 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

FLORIDA wordt ook genoemd the Sunshine, Peninsula, Everglade of the Orange State. De naam Florida komt van de Spanjaard Ponce de León, die in 1513 het gebied op Pasen ontdekte, wat in het Spaans Pascua Florida is, en hij noemde het La Florida. In 1845 trad Florida als de 27ste staat toe tot de US. De hoofdstad is Tallahassee en de grootste stad is Miami.

Florida heeft de langste kustlijn na Alaska. In rechte lijn is er 2.173 km, maar met alle inhammen er bij, meet ze 13.560 km! De langste rivier is de St Johns, die tot 1880 druk bevaren werd. In dat jaar werd echter per ongeluk de waterhyacint ingevoerd, die zó sterk groeit, dat de bovenkant van de rivier praktisch onbevaarbaar is geworden... Een andere rivier is de Suwannee, die bekend werd door het liedje "Swanee River". Er zijn meer dan 7.000 meren en grote vijvers, gewoonlijk bewoond door alligators...

Ten zuiden van het 1.717 km2 grote Lake Okeechobee liggen de Everglades, een waterige vlakte van 610.000 hectaren, die door de Seminolen Pay-hai-o-kee of grassig water werd genoemd. Men kan ze bezoeken met de Airboat en de Marsh Buggy. Het is een uitzonderlijk natuurreservaat, met enorm veel insecten en alle reptielen zoals alligators, krokodillen, schildpadden en soms zeer giftige slangen zoals de koraalslang, water moccasin en ratelslang.

Rond 1750 introduceerden de Spanjaarden citrusvruchten (vooral appelsienen en pompelmoes), suikerriet en vee. De staat leeft vooral van het toerisme. Het uitzonderlijke klimaat garandeert heel het jaar door mooi weer, en toeristen bezoeken de Everglades, Cape Canaveral, en de historische steden St Augustine en Pensacola. De meest populaire bestemmingen zijn de pretparken rond Orlando (Disney World, Sea World en Universal Studios), en de vele badsteden.

map van Florida

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

the Everglades

Everglades National Park

Road 41 is een Scenic Highway, die naar de Everglades leidt. Deze naam komt van een indiaans woord, dat nat gras betekent. De Everglades is een enorm uitgestrekt natuurgebied, van zo'n 160 op 160 kilometer. Het is een zoetwater moeras, waar het water tot 9 meter diep is. De bodem is bedekt met gras, struiken en mango-bomen. Het water krioelt er van de alligators, vissen, insecten, vogels, slangen, en zelfs spinnen...

In de winter duwen noordelijke winden het water van de Everglades naar de golf van Mexico, waardoor het waterpeil zakt, en de grotere landdieren zakken dan af naar het zuiden. Dat zijn wilde zwijnen, herten, beren, antilopen, en zelfs panters! Maar ook horden insecten, zoals grote spinnen en slangen. Levensgevaarlijk, en niet echt de plaats om een tentje op te zetten...

The Keys

Key West

Key West is het meest zuidelijke punt van de Verenigde Staten, en ligt slechts op 90 mijl van Cuba. Het centrum van de stad is aantrekkelijk en zeer Europees van uitzicht, met kleine straatjes, die in lukrake richtingen lopen.

De haven van Key West biedt een mooie dijk aan, met vele jachten, huurboten, vissersboten, werkboten, brandstof, dokken, kortom een bruisende haven! Overal rondom is er een gewoel van kleurige winkeltjes, restaurants, bars, en overal een drukte van toeristen. De buurt verdient zeker een lange wandeling, en de bezichtiging van verscheidene oude houten huizen (1860-1880).

Een andere bekende bezienswaardigheid is Sloppy Joe's, de bar waarin de bekende auteur Ernest Hemingway placht rond te hangen. Dat "hangen" mag gerust letterlijk genomen worden, want de man was blijkbaar een zware drinker...

Key West 1 - haven Key West 3 - Sloppy Joe's

Orlando

Walt Disney World

Walt Disney World is 's werelds meest bezochte entertainment resort. Het heeft een oppervlakte van 121 km2 en bestaat uit 4 pretparken, 2 waterparken, 24 thema-resorts, 2 fitnesscentra, 5 golfbanen en diverse recreatieve en uitgaansgelegenheden.

Disney Epcott 1Het resort werd in de jaren 1960 gebouwd door Walt Disney, om Disneyland Park in Anaheim, Californië aan te vullen. Naast het pretpark en diverse hotels voorzagen Disney's oorspronkelijke plannen een " Experimental Prototype Community of Tomorrow" (EPCOT), een testbed voor nieuwe innovaties in het stadsleven. Walt Disney stierf echter in 1966, en voor al zijn plannen volledig waren gerealiseerd.

Het thema park opende zijn deuren op 1 oktober 1971 met enkel het Magic Kingdom, maar voegde nadien Epcot toe in 1982, Disney's Hollywood Studios in 1989, en Disney Animal Kingdom in 1998. Magic Kingdom ontving ongeveer 17 miljoen bezoekers in 2011, waardoor het 's werelds meest bezochte pretpark is!

Disney Epcott 2 Disney Epcott 3

Seaworld

SeaWorld Orlando is een themapark over het leven in de zee en tevens een zoölogisch park. Het biedt een voortreffelijk en educatief bezoek aan in een buitengewone omgeving, naast de vele ritten, attracties en talloze shows. Een mooi en leerrijk bezoek, in een prachtig kader.

Seaworld 1 Seaworld 2

Universal Studios

Universal Orlando is het tweede grootste themapark in Florida, na Walt Disney World. Het bestaat uit twee themaparken: Universal Studios Florida en Islands of Adventures, de uitgaansgelegenheid CityWalk Orlando, en 3 hotels. Het ligt ten noorden van International Drive en opende zijn deuren op 7 juni 1990.

De oorspronkelijke Universal Studios werden gebouwd rond de filmsets van kaskrakers. Island of Adventures, dat zijn deuren opende in mei 1999, is een mix tussen filmdecors en een wereld van fantasie, en men vindt er veel meer "rides". CityWalk Orlando is de uitgaansgelegenheid van het resort, met winkels, restaurants, een bioscoop en discotheken.

Universal Studios 1 Universal Studios 2
   
Universal Studios 5 Universal Studios 6

St Augustine

Old City Jail

De Old City Jail bevindt zich naast de parking van de Trolley Tours Center in Old Town. Een grote Marshall met bakkebaarden vertelde ons op een amusante en onderhoudende wijze de geschiedenis van deze merkwaardige gevangenis. De vroegere nor bevond zich pal in het centrum van het dorp, en toen magnaat Flagler er in 1883 een groots hotel bouwde, was het zicht van de gevangenen natuurlijk niet bepaald stichtelijk voor zijn hotelgasten. Flagler stelde de stad dan ook voor om een nieuwe gevangenis te bouwen aan de rand van de stad, net naast het treinstation.

Zoals al wat hij bouwde, ziet het nieuwe gebouw (1891) er elegant uit, en het lijkt eigenlijk meer op een hotel dan wel op een gevangenis... Vele reizigers die 's nachts met de trein toekwamen in St Augustine meldden zich dan ook verkeerdelijk aan in de gevangenis. De sheriff verwees hen naar de stad en voegde er delicaat aan toe dat ze zich bij de minste overtreding weldra in ZIJN "hotel" zouden terugzien...

En denk nu niet dat dit verhaal oude koek is, want pas in 1950 werd deze gevangenis gesloten en werden de bewoners overgebracht naar het gevreesde Alcatraz! Uitstekend en onderhoudend verhaald en prachtig aan de man gebracht.

the Old City Jail 1 the Old City Jail 2

Cape Canaveral : Kennedy Space Center

Cape Canaveral : Kennedy Space CenterDe NASA doet alle moeite van de wereld om een publieksvriendelijk gelaat te tonen, want dit beïnvloedt rechtstreeks hun budget. Dit wordt namelijk jaarlijks gestemd door het Congres, en politiekers luisteren naar hun kiezers...

Om bijkomende inkomsten te vinden, en tevens om zijn imago weer wat op te vijzelen, startte de NASA met publieke rondleidingen op zijn installaties. Zij besteedden de organisatie van de bezichtiging uit aan de Delaware North Companies Parks and Resorts. Dit bedrijf pakt de bezoeken professioneel en gestroomlijnd aan, en ze verzorgen tevens het commerciële aspect. Zo wordt de hele trukendoos aangeboord om meer geld van de toerist te oogsten...

Bus tour

De eerste attractie is de rondrit met de bus. Tijdens de rit geeft de chauffeur doorlopend allerlei interessante informatie over bezienswaardigheden, zoals de Vehicle Assembly Building, de CrawlerWay en de VIP Observation Area. Er staan drie haltes op het programma : de Launch Complex 39 Observation Gantry, het Apollo / Saturn V Center, en het International Space Station Center.

Cape Canaveral : Vehicle Assembly Building Cape Canaveral : launchpads
   
Cape Canaveral : Observation Gantry Cape Canaveral : Apollo & Saturn center

Ocala

De sterk beboste omgeving van Ocala is zeer aantrekkelijk, met kilometers ver mooi onderhouden Horse Farms of paardenkwekerijen, omringd met witte of bruine afsluitingen. De hele streek is zeer rustgevend, en het is een plezier om er te wandelen of door te rijden. Silver Springs is een thema- en natuurpark nabij Ocala.

Silver Springs 1 Silver Springs 2

~ ~ ~ ~