DELAWARE, the First State

Wat te zien

Dover the Capital
Wilmington Winterthur Museum - Nemours Mansion
   
artikel du Pont de Nemours
andere pagina's andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-book View America: Mid Atlantic

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Delaware, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvania en Washington D.C. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

DELAWARE is één van de dertien originele kolonies, en is ook gekend als the First State, aangezien het de eerste staat was die toetrad tot de US. Men noemt het ook the Diamond State, omdat zijn waarde niet in verhouding staat tot zijn grootte, en the Blue Hen State, omwille van de mascotte van het Delaware First Regiment tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

De naam Delaware komt van de gouverneur van Virginia, Thomas West, 3de Baron De La Warr. De staat speelde ondanks zijn kleine oppervlakte een vooraanstaande rol in de Amerikaanse Revolutie. Op 7 december 1787 trad Delaware als eerste staat toe tot de US. De hoofdstad is Dover, en de grootste stad is Wilmington.

Het is de tweede kleinste staat na Rhode Island, en beslaat slechts een goede 6.000 km2, waarvan ongeveer 31% bebost is. De bevolking telt ca. 785.000 bewoners, met een dichtheid van 157 per km2. De eerste kolonisten waren vooral Zweden, maar ook Finnen en Hollanders.

De geschiedenis van Wilmington is voor een groot deel dezelfde als deze van de (Franse...) familie du Pont en het bedrijf du Pont de Nemours. In 1802 bouwde de Fransman Eleuthère Irénée du Pont er een bedrijfje voor buskruit op dat uitgroeide tot het grootste scheikundig bedrijf van de US. De staat is klein maar welvarend, mede door zeer tolerante belastingwetten voor bedrijven, zodat vele bedrijven er hun hoofdkwartier hebben, al is hun bedrijvigheid elders.

Fort Christina bij Wilmington is de eerste Europese nederzetting, opgericht door Zweden in 1638. Het Capitool in Dover (1717) is één van de oudste in de US.

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Dover: de hoofdstad

Dover, Delaware 1

De hoofdstad van Delaware is Dover, een stad die zeer Europees aandoet. Men ziet er laagbouw, veel mooie woningen in oude stijl, en het is er kraaknet.

De mensen zijn er vriendelijk, en nemen gewoonlijk wel de tijd voor een babbeltje.

Het stadhuis is gewoon magnifiek, en er zijn nog meer interessante zaken, zoals the Liberty Bell en een lijst van alle staten.

   
Dover, Delaware 2 Dover, Delaware 3

Wilmington : het Winterthur museum

Het museum

De geschiedenis van Wilmington is voor een groot deel dezelfde als deze van de familie du Pont en het bedrijf du Pont de Nemours. Lees meer over de oorsprong en geschiedenis van de familie Dupont!

Het Winterthur Museum in Wilmington ligt beeldig in een prachtig landelijk landschap. Het bestaat uit een Visitor Center, een residentieel complex met de originele woning, garages, serres en verscheidene tuinen. De woning zelf werd een museum, met een enorme bibliotheek en een groot bijgebouw.

Toen Henry Francis du Pont besliste om het huis om te vormen tot een museum werden alle "werk-gedeelten" zoals keukens, badkamers en sanitair afgebroken, en werden ze omgebouwd tot tentoonstellingsruimte. Alle kamers zijn afgesloten, en ze kunnen enkel geopend worden met de sleutel van de gids. Elke groep bezoekers wordt vergezeld door een gids.

Alle kamers zijn fantastisch fraai gedecoreerd, en gevuld met prachtig Amerikaans en Chinees porselein. Er is een overvloed aan Amerikaanse meubelen, waarvan vele gemaakt werden volgens de Engelse Chippendale-norm.

Een treintje verzorgt een geleid bezoek aan heel het domein, waarbij men een rondrit maakt doorheen de verschillende tuinen en wat er overblijft van de werkgedeelten voor landbouw. Er zijn 20 aparte boerderijen, waarin telkens een andere specialiteit werd ondergebracht.

Het Winterthur Museum 1 Het Winterthur Museum 2

Video toer van het domein

 

Wilmington : Nemours Mansion and Gardens

De Nemours Mansion

In 1909 bouwde Alfred Irénée du Pont een landgoed voor zijn tweede vrouw, Alicia du Pont. Het is een constructie van vijf verdiepingen op een oppervlakte van 222 acres, net ten noorden van Wilmington. De woning telt 77 kamers en een oppervlakte van 4.400 m2. De interne decoratie is gewoonweg schitterend en de toenmalige kostprijs was 2 miljoen dollar!

Het domein werd Nemours genoemd, naar de geboortestad van de du Ponts in Frankrijk, en het ontwerp was gebaseerd op Le Petit Trianon, Marie-Antoinette's huis in het Paleis van Versailles, juist buiten Parijs.

In 2006 werd begonnen met een uitgebreide renovatie, die ongeveer 39 miljoen dollar zou kosten...

De Nemours Mansion 1 De Nemours Mansion 2
   
De Nemours Mansion 3 De Nemours Mansion 4

 

Video toer van de woning

~ ~ ~ ~