CONNECTICUT, the Constitution State

Wat te zien

Kent Chocolatier & restaurant Belgique
Farmington Hill-Stead museum
Hartford Mark Twain Home
   
artikelen Yankee | Mark Twain
andere pagina's andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van wat je moet zien in deze staat, met kleine foto's. Je vind de volledige beschrijving met grote foto's in mijn e-boek View America: New England

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

OVERZICHT

CONNECTICUT is één van de dertien originele kolonies, en ontleent zijn naam aan het Indiaanse Quinnehtukqut, dat betekent "naast de lange rivier met getijden". De staat wordt tevens the Constitution State genoemd, omdat reeds in 1639 de "Fundamental Orders" werden gestemd, die worden aanzien als de eerste geschreven grondwet. Andere bijnamen zijn the Nutmeg State, naar de niet aflatende pogingen van de bewoners om nootmuskaat te verkopen in de jaren 1700 en 1800, en the Arsenal of the Nation, aangezien de staat één van de grootste wapenleveranciers was tijdens en na de Amerikaanse Revolutie.

In 1788 trad Connecticut als vijfde staat toe tot de US. De hoofdstad is Hartford en de grootste stad is Bridgeport. De staat telt ca. 3,4 miljoen bewoners, met een dichtheid van 273 per km2.

Connecticut is de derde kleinste staat van de US, met een oppervlakte van ca. 14.000 km2, of 163 op 117 km. De bebossing bedraagt ca. 60% en het dierenbestand bestaat uit de rode vos, skunk, woodchuck, muskusrat, raccoon, grijze eekhoorn, coyote, opossum en het hert zijn bezig aan een sterke come-back.

Connecticut ontwikkelde zich al na de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) snel van een landbouw- tot een industriële staat, dank zij de grote hoeveelheid waterenergie en een opmerkelijk aantal inventieve bewoners en handelaars. In 1710 werden reeds nagels geproduceerd, en in 1749 ontstond de brass-industrie (geel koper of messing). In 1770 groeide de wapenindustrie, die een voorname rol speelde tot ver na Wereldoorlog II. De eerste atoomduikboot werd trouwens in Connecticut gebouwd in 1954.

De staat was tevens bekend voor zijn hoeden (Danbury) en uurwerken (Watertown). Tenslotte vond Eli Whitney de cotton gin of egreneermachine uit, die een enorme rol zou spelen in de katoen-industrie.

~ ~ ~ ~

WAT TE ZIEN

Kent : "Belgique"

De kolonie Connecticut lag aan de origine van de naam Yankee !

De rit naar Kent leidt door een uitbundige zee van groen, vrij dicht bebouwd, naar Amerikaanse maatstaven dan toch. De tussenliggende dorpen doen vrij Europees aan, en men zou zich in de Ardennen kunnen wanen.

De stad Kent ligt tegen de staatsgrens met New York en ze is een soort knooppunt, waar vele welstellende burgers uit beide staten wonen. Niet enkel welvarende industriëlen uit Connecticut vinden er hun stek, maar ook vele New Yorkse families ontvluchten de loodzware belastingen in hun staat. Verder vindt men er ook erfgenamen van grote familie-fortuinen, het zogeheten Old Money. Dit kan men gemakkelijk afleiden door de omvang en het uitzicht van de vele statige mansions...

De Belgische Chocolatier en Chef Pierre Gilissen is een energieke man, gehuwd met een Amerikaanse. Hij verdiende zijn sporen in het Belgisch restaurant Le Château Hideux, en werkte nadien als kok van de Belgische Ambassadeur in Washington. In 2000 opende hij de Patisserie et Chocolaterie Belgique, en hij vervaardigt er Belgische patisserie en verkoopt Belgische chocolade zoals Côte d'Or en Callebaut. Hij opende tevens een Salon de Thé, waarin uitstekend kan getafeld worden!

Pierre Gilissen vertelde ons dat zijn culinaire Gourmet Cooking geen grote toegevingen doet aan de Amerikaanse smaak, maar integendeel limieten stelt aan zijn klanten. De wachttijd zal beslist langer zijn dan in een fast food keten, de smaak zal anders zijn, er zijn geen take-out maaltijden, enzovoort... Nochtans apprecieert zijn cliënteel zijn perfecte Cooking Artistry!

Kent : Patisserie et Chocolaterie Belgique 1 Kent : Patisserie et Chocolaterie Belgique 2

Hartford : Mark Twain

Mark Twain wordt algemeen aanzien als de grootste Amerikaanse auteur. Hij wordt op handen gedragen door het volk en is vergelijkbaar met onze Guido Gezelle, die zijn volk leerde lezen! Zijn woning bevindt zich in Hartford, waar hij gedurende 17 jaar leefde en werkte. In deze woning schreef hij meesterwerken zoals Tom Sawyer en Huckleberry Finn. Nu is de woning een museum, dat een chronologisch overzicht van zijn leven biedt.

Hartford : Mark Twain 2Het geleide bezoek van de woning toont het prachtig uitgesneden houtwerk, de trap, de beschilderde muurbekledingen en de mooie plafonds. De muurbekleding was voor die tijd super-modern met gestencilde motieven op een geschilderde achtergrond of op effen behangpapier. Het interieur oogt nogal donker en zwaar, maar in die tijd was dat een statussymbool van rijkdom!

De imposante schouw in de leefkamer is afkomstig uit een oud Schots kasteel, en de volledig gesculpteerde "sécrétaire" is gewoonweg magnifiek! Veel van het meubilair is origineel en werd gerecupereerd uit Twain's woning in New York. Het museum stelt tevens een verzameling bourgeoisie-kledij tentoon uit deze periode, en deze was net even donker.

Tussen de parafernalia vonden we een kopie van onze bekende Pot van Olen, met drie handgrepen ! Nochtans had de gids geen flauw idee van de oorsprong, noch van de hieraan verbonden legende van Keizer Karel... Het bezoek word afgesloten met een film over het leven van Mark Twain.

~ ~ ~ ~