COLORADO : bezienswaardigheden - deel 2

Colorado Springs, Royal Gorge, Pueblo
deel 1 Cortez Route 666
  Four Corners Four Corners Monument
  Glenwood Springs Hot Springs
  Ski Resorts Aspen - Snowmass - Copper Mountain - Frisco - Breckenridge - Vail
     
deel 2 Colorado Springs Pikes Peak - 1960 Boy Scout Jamboree
  Royal Gorge Park, Gorge and Bridge
  Pueblo Rosemount museum
     
artikel   1960 Boy Scout Jamboree
more pages   Colorado : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Colorado Springs

Pikes Peak

Pikes Peak is de meest bekende berg van Colorado, die met zijn top van 4.233 m een majestueus vergezicht verleent tot in New Mexico ! Het panorama is gewoon énig, en men heeft een prachtig vergezicht over de hele vallei.

Helaas lag er tijdens ons bezoek nog een pak sneeuw, en de weg naar de top was niet helemaal sneeuwvrij gemaakt. Op 2.760 m hoogte moesten we dus wel stoppen aan de Crystal Reservoir Souvenir Shop. Tijdens de zomer is het verkeer gewoon bumper tegen bumper, maar buiten het seizoen zijn er bijna geen bezoekers.

Pikes Peak 1 Pikes Peak 2

De 1960 Boy Scout Jamboree

Van 22 tot 28 Juli 1960 vond in Colorado Springs de Fifth National Boy Scout Jamboree plaats. Tegen 1960 waren er reeds meer dan vijf miljoen Amerikaanse Boy Scouts, en op heden zijn meer dan dertig miljoen Amerikanen lid geweest van de scoutsbeweging. Deze Jamboree zou het grootste jongenskamp worden, dat ooit gehouden werd in de Verenigde Staten !

De Scoutsbeweging werd in 1907 in Engeland gesticht door Lord Robert Baden Powell, en op 08 Februari 1910 werd de Boy Scouts of America opgericht in Washington, DC. Ter gelegenheid van dit heuglijk vijftigjarig jubileum, plande de organisatie een grootse gebeurtenis, waarop Lord Baden Powell, de zoon van de stichter, persoonlijk aanwezig zou zijn.

Delegaties van Boy Scouts werden uitgenodigd van over de hele wereld. Voor Europeanen was dit een wel heel speciale gebeurtenis, in aanmerking genomen dat Europa nog volop herstelde van de ravages, opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De organisatie was ontzettend grootschalig, alle details werden grondig nageplozen, en niets werd aan het toeval overgelaten.

Een geschikt kampeerterrein werd gevonden op acht mijl ten noorden van Colorado Springs (nu, vijftig jaar later, ligt het echter IN de stad...), aan de voet van de 14.100 ft hoge Pikes Peak. Het enorme terrein van zo'n 1.000 hectare werd bereidwillig ter beschikking gesteld door de Reverse J Diamond Ranch.

Het nam liefst twee jaar werk in beslag, met honderden vrijwilligers, om dit enorm veld om te toveren tot de tentenstad Jamboree City. Er kwam een grote arena, wegen, waterleidingen, elektrische leidingen, een eigen postkantoor, een bank, een nieuwsblad (90.000 kranten per dag !), en allerhande winkels, die Trading Posts werden genoemd.

Er werden uitgebreide contacten gelegd met leveranciers, de spoorwegen, het Amerikaanse leger en de zeemacht, en scharen vrijwilligers. Het enorme project trok vele schenkingen aan van milde weldoeners. Maar de hele Jamboree bleek uiteindelijk zelfbedruipend te zijn, en werd volledig gefinancierd door de giften en een bijdrage van vijftig dollar van elke Boy scout ! Op de openingsplechtigheid waren er 72.000 mensen aanwezigen, waaronder 650 scouts uit zesentwintig andere landen. Naast de 56.377 Boy Souts waren er ook nog eens meer dan 200.000 bezoekers... Tijdens de plechtigheid overvloog het Navy Flight Demonstration Team, the Blue Angels, de hele campsite, en gaven ze een demonstratie van twintig minuten met vier straaljagers.

Jamboree City 1 gedenkplaat 1960 Jamboree

Er was een ongelooflijke logistiek nodig om al deze scouts te voeden. Het volume van benodigdheden en voedsel dat per trein werd aangevoerd, was ontzaglijk : 2.800 ton of 97 treinwagons ! Elke dag werden er 21.000 broden en 8.266 liter melk geleverd, en er werd gekookt op 16.380 open houtskool-vuren. Op één week tijd werden 9,5 miljoen papieren schotels, bekers en servetten gebruikt...

Tijdens de Jamboree ontbrak het niet aan vermaak. Er was een echte Wild West Rodeo, met bull riding, bull dogging, saddle bronco riding, calf roping en bareback riding. Er waren drie enome Skill-O-Rama areas, waar de scouts hun "talenten" konden tentoon spreiden als kok of koordenmaker, en er was allerhande folklore te zien. Vele buitenlandse Boy Scouts zetten eveneens hun beste beentje voor. Men kon leren hoe een vuur aan te maken, en er waren zelfs lokale en Indiaanse dansen te zien. De scouts wisselden onder elkaar allerhande voorwerpen uit, zoals badges, halsdoeken, messen, houtsnijwerk, rijgwerk van kralen, lederwaren, keramiek, etswerk en zelfs zwaarden.

President "Ike" Eisenhower luisterde de gebeurtenis op met zijn aanwezigheid, en hij reed onder felle toejuichingen doorheen heel het kamp om alle scouts te groeten. Naar schatting werden er meer dan 100.000 foto's van hem gemaakt ! Een gedenkplaat (die wel wat moeilijk te vinden is...) herdenkt deze uitzonderlijke gebeurtenis.

Royal Gorge : park, Gorge en brug

Het Royal Gorge Park ligt op 1.800 m hoogte. Het biedt verschillende attracties, waaronder de hoogste hangbrug ter wereld, die over een 300 meter diepe canyon hangt, een kabellift over de kloof, een kabelspoorweg die met een griezelige 45° tot op de bodem van de kloof gaat, een trein die op de bodem van de canyon rijdt, en verschillende andere kleinere attracties ! De trein en de kleinere attracties zijn gesloten tot het begin van het seizoen op 1 mei.

We namen de kabellift naar de andere kant van de canyon, wat mooie foto's opleverde. Aangezien de lift over een zeer diepe canyon gaat, sprak de gids ons wat moed in door opgewekt te vertellen dat, indien de kabel breekt, het ongeveer tien seconden duurt eer men op de bodem te pletter stort... Nadien wandelden we naar Point Sublime, een uitkijkpost die een prachtig vergezicht biedt over het gebied.

Royal Gorge 1 Royal Gorge 2
   
Royal Gorge 3 Royal Gorge 4

Wij wandelden terug langs de hangbrug. Deze brug biedt zelfs nog meer attracties dan wat er in de documentatie wordt vermeld, zij het dan enkel voor mensen die geen last hebben van hoogtevrees... Het wegdek van de brug is gemaakt uit dikke houten balken, die echter nogal ver uiteen liggen. Als men dan naar beneden kijkt, ziet men de bodem van de kloof, zo'n 300 meter dieper... Maar laat zo'n klein detail je er niet van weerhouden om deze Royal Gorge te bezoeken. Het is zeker de moeite waard !

Pueblo : Rosemount museum

In Pueblo vindt men op de 13th street het Rosemount Museum. John Thatcher (géén relatie met de Britse Iron Lady...) was een steenrijk zakenman met een imperium van dertig banken, ranches en winkels. In 1891 bouwde hij een elegante woning in Pueblo, voor een bedrag van 100.000 $, wat destijds een reusachtig bedrag was. In de toenmalige pionierstad Pueblo stonden meestal slechts Adobe-huizen, en vele straten waren zelfs nog ongeplaveid !

De "mansion" is zeer mooi en zeker vooruitstrevend voor zijn tijd, zonder nochtans protserig te zijn. De architectuur is krachtig en sober, en het interieur telt mooi houtwerk, vele originele gordijnen en tapijten, wand- en plafondschilderingen, vensters in brandglas, lusters voor gas en elektriciteit, mooie sierschouwen, origineel sanitair en zelfs vele originele meubelen. Alhoewel het huis bijna honderdtwintig jaar oud is, is het nog steeds opmerkelijk, zelfs in deze moderne tijd.

Thatcher's kinderen bewoonden dit huis tot in 1968, waarop de laatste zoon het aan de stad Pueblo schonk, met praktisch alle originele meubilering. Blijkbaar was dit geen onoverkomelijk verlies voor hem, aangezien hij eveneens een ranch van 40.000 acres (16.000 hectaren) in Texas bezat...

Pueblo : Rosemount Museum 1 Pueblo : Rosemount Museum 2

~ ~ ~ ~