CALIFORNIA : bezienswaardigheden - deel 2

Los Angeles, Solvang, Santa Barbara, Santa Nella
deel 1 Interstate 15 van Las Vegas naar Los Angeles
  San Diego Balboa Park - Zoo - Wild Animal Park - City Tour - Sea World
     
deel 2 Los Angeles Knott's Berry Farm - Crystal Palace - Beverley Hills - Hollywood - Bel-Air - Malibu - Universal Studios
  Solvang Danish Village - Spanish Mission Sta Ines
  Santa Barbara Spanish Mission Sta Barbara
  Santa Nella Route 1 (Pacific scenic byway)
     
deel 3 San Simeon Randolph Hearst Castle
  El Portal Yosemite Park
  San Francisco Cable Tram - Chinatown - City Tour
     
deel 4 Blythe Blythe Intaglios
  Death Valley National Park
  Lake Tahoe Lake Tahoe
  Three Rivers Sequoia Park & Forest
  Shasta Shasta Lake, Mount & Dam
  Burney Burney Falls
     
more pages   California : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Los Angeles

Knott's Berry Farm

In 1940 startte Walter Knott met de bouw van het eerste Amerikaanse themapark, met de gebouwen die men nu nog ziet. Hij kocht alle stokoude gebouwen op die hij kon vastkrijgen, en installeerde ze in zijn park. Het park bracht echter niet onmiddellijk winst op, maar kostte daarentegen handenvol geld.

Zijn echtgenote verkocht uit arren moede dan maar bessen-confituur en ingemaakt fruit, vandaar trouwens de naam Knott's Berry Farm... Nadien werden zowel de confituur als het themapark een denderend succes !

Ook in dit park is alles toegespitst op de commerciële kant, met ontelbare eet- en drink-gelegenheden, winkels, arcades, spelletjes, enz. Maar het is wel een mooie en nogal speciale variatie op de klassieke Disney, Universal, en Six Flags pretparken. Zeker een bezoek waard !

Los Angeles : Knott's Berry Farm 1 Los Angeles : Knott's Berry Farm 2

Crystal Cathedral

Langs Chapman Avenue vindt men de zeer speciale kerk Crystal Cathedral. Dit is eigenlijk eerder een supermodern gebedshuis, voorzien van alle mogelijke snufjes zoals TV camera's en geluidsinstallaties, want hun diensten komen regelmatig op TV.

De architectuur van de gebouwen is prachtig, en ook de landscaping of tuinarchitectuur is gewoonweg adembenemend ! De naam "Crystal Cathedral" komt voort uit het feit dat de muren van het gebouw volledig in glas zijn, wat zeer imponerend is.

Wat men moet denken over het fortuin dat deze bouwsels moeten gekost hebben, en dit midden in een stad waar armoede troef is bij de zwarte bevolking, is een andere zaak. Maar dàt heeft nooit enige godsdienst tegen gehouden...

LA : Crystal Cathedral 1 LA : Crystal Cathedral 2

Beverley Hills - Bel-Air - Hollywood - Malibu

Highway 405 is doorgaans bomvol, zodat we afsloegen op Sunset Avenue, die ons doorheen het pittoreske Beverley Hills bracht. Het hele gebied is compleet volgebouwd en uiterst druk. Er staan kasten van villa's, maar deze zijn veilig weggeborgen achter dichte hagen en weelderige begroeiing ! De wijken waarin de SuperStars wonen zijn secuur afgezet met muren, en er patrouilleert doorlopend privé-politie.

In Bel Air reden we langs het befaamde Bel Air Hotel, dat suites heeft die méér op een klein huis lijken, met een hof, een fontein en een enorme living room. Op Sunset Avenue vindt men vele ondernemende verkopers, die Star Homes Maps verkopen, wat kaarten zijn waarop de locatie en de namen van de huizen van bekende filmsterren zijn aangebracht... Een wat bevreemdende nieuwigheid in Bel Air zijn de No Cruising Zones : men krijgt een boete als men méér dan twee maal binnen de vier uur op hetzelfde punt doorkomt ! Welkom, toerist !...

LA : Beverley Hills - Bel-Air 1 LA : Beverley Hills - Bel-Air 2

Hollywood zelf is, voorzover mogelijk, nog méér druk, en eigenlijk is er buiten de befaamde Star Walk (de sterren in het voetpad) niet zo veel te zien.

MalibuWe reden Santa Monica Blvd af naar het strand en de oceaan, en namen nadien de scenic Highway 1, langs kilometers lange zandstranden. De badstadjes, de huizen langs het strand, en het wegdek zijn niet erg indrukwekkend, en zien er zoals trouwens alles, een beetje verweerd uit...

Een beetje verder komt men in Malibu terecht, dat er reeds een heel stuk beter uitziet. Hier staan de woningen van de High and Mighty. Dat "High" kan men alvast letterlijk opnemen, want hun grote villa's staan ver weg van het gewoel van de gewone sterveling, op de flank of zelfs de top van een heuvel.

De bekende TV-presentatrice Oprah Winfrey heeft hier ergens "een optrekje" liggen van zo'n 250 miljoen dollar...

Universal Studios

Universal Studios biedt twee mogelijkheden om te parkeren. Er is een "normale" parking en een Preferred Parking, die welsiwaar duurder is. Toen ik hoorde dat de Preferred Parking ons een wandeling van 15 minuten bespaarde, was mijn keuze natuurlijk gauw gemaakt... Voor de tickets is er een vergelijkbare oplossing, het gewone dagticket of een Front of Line Pass, die een heel stuk duurder is. Maar men krijgt dan op alle attracties en shows voorrang, en men moet omzeggens geen file doen. Men mag geen voedsel of drank meenemen, en ook roken is er verboden, behalve dan in enkele welbepaalde zones.

LA : Universal Studios 1 LA : Universal Studios 2

De meeste attracties zijn gebaseerd op recente kaskrakers.

The Mummy : Een wandeling doorheen een doolhof in een stikdonkere Egyptische begraafplaats. Om de haverklap duiken allerlei skeletten en doodshoofden op, wat telkens vele gilletjes en gelach ontlokt aan de vrouwelijke bezoekers...

Terminator : Een spannende show met Terminator Arnold, die de goeden helpt om Skynet te saboteren en zo de wereld te redden. Uitstekend gepresenteerd, uitstekende choreografie, uitstekende effecten in 3-D ! I'll be back...

Shrek : De sympathieke Shrek en zijn kompanen Donkey en de verliefde draak zijn weer op gang ! Deze maal moeten ze het opnemen tegen het spook van de boze kasteelheer Farquaad, die Fiona, de vrouw van Shrek heeft ontvoerd. Maar wees niet ongerust, de goede winnen weer... Deze 3-D film wordt veregezeld van bewegende zetels, om de haverklap krijgt men stuifwater over zich heen, en als klap op de vuurpijl kietelden griezelige spinnekoppen aan onze benen... Heel plezierig !

Studio Tour : De Grand Tour rond de Studios van Universal, gezeten in een open treintje. Men kan de studio's en kleedkamers van de Stars bewonderen, de Movie sets van Europese en Western stadjes die telkens kunnen her-aangekleed worden om een andere stad voor te stellen, de huizen uit de films Psycho en the Hulk, enzovoort. Onderweg ziet men allerhande effecten, zoals de instortende brug, de opportune waterval, de doorgang door de zee, het vroegere Avalanche dat nu herdoopt werd in the Mummy, Jaws (die griezelig en juist naast het treintje oprijst), Earthquake, enz. Dit zijn allemaal speciale effecten, die eigenlijk werden gemaakt voor bekende films.

Spiderman Rocks : Een muzikale actie-show rond de figuur van Spiderman, die de slechte Green Goblin op zijn donder geeft om zijn geliefde te redden... Veel boem-boem en gespring, en veel gekweel...

Back to the Future : De verstrooide professor doet beroep op ons om de slechte Biff te kunnen vatten, die (laaghartig zoals steeds) een tijdwagen (en dan nog een DeLorean...) heeft gestolen om het verleden te kunnen veranderen... Gezeten in onze eigen tijdmachine achtervolgden we "den snoodaard" doorheen één miljoen jaar, en we konden hem nog net op tijd vatten... Tof !

Jurassic Park : Men vaart op een vlot doorheen Jurassic Park, waar natuurlijk net de Raptors uitgebroken zijn, die alles en iedereen opvreten ! Ze verwoesten tevens de centrale, zodat men uiteindelijk met een daverende slag in het water belandt...

Backdraft : Om het jaar worden vele attracties gemoderniseerd en in overeenstemming gebracht met recente films. Backdraft gaat over moedige brandweerlieden, die een ontzettende brand in een scheikundige fabriek moeten onder controle krijgen. Men ziet er onder meer de brand ontstaan in de opslagplaats, hetgeen gepaard gaat met spectaculaire effecten.

Waterworld : Deze veertig minuten durende show werd herwerkt naar de gelijknamige film met Kevin Costner, die nochtans geen bijzonder hoge ontvangsten opbracht. Het decor is uitstekend, en de onderste rijen bezoekers krijgen naast de attractie ook vele emmers water over zich heen... De choreografie van het gevecht zelf was echter een beetje klungelig en haperend, ook al omdat de waterscooter van de held halverwege de voorstelling in panne viel. Geen probleem echter, hij leende dan maar gauw deze van de vijand... The show must go on !...

Solvang : Danish town

In Mettler namen we highway 166 west naar Maricopa en Cuyama, en reden doorheen het rustige hinterland, waar men kilometers velden ziet met appelsienen, katoen, aardappelen en aardbeien. Tevens ziet men de infrastructuur om al dat land van water te voorzien. Er zijn overal enorme aquaducten, pijpleidingen en grote pompen. De meeste velden gebruiken irrigatiebuizen, maar sommige hebben leidingen op wielen, die soms méér dan honderd meter lang zijn, en waaraan sproeiers bevestigd zijn.

We ontdekten tevens de juiste betekenis van het woord "Cyn", dat om de haverklap op wegborden staat. Het is de afkorting voor "Canyon" (ge moet het maar weten)... De woningen en kleine farms zijn meestal armetierig, alhoewel er hier en daar een mooie en verzorgde ranch tussen staat, en dat is er dan doorgaans één met een Spaanse stamboom... Een heel eind voorbij Cuyama begint blijkbaar de olie-streek, want er staan massa's Ja-knikkers om olie op te pompen.

Solvang : Danish townIn Santa Maria namen we highway 101 south, en een uurtje later bereikten we Solvang, een Deens stadje dat opgericht werd in het begin van de 20ste eeuw.

Het is een mooi en pittoresk stadje, waar alles duidelijk in het teken staat van het toerisme. Het is beslist de moeite waard om te flaneren langsheen de winkeltjes op Copenhagen Drive.

Aan het uiteinde van de stad ligt de Santa Ines Mission, één van de eenentwintig missies die de Spanjaarden in California stichtten om het gebied onder controle te houden en tegelijk de Indianen te bekeren. We bezochten deze missie, die gebouwd werd in 1804, en nog steeds gebruikt wordt als kerk. Het interieur van de missie is vrij pover en zijn waarde is enkel historisch.

Op de terugweg kwamen we langs the Belgian Cafe, waar we natuurlijk meteen binnen sprongen. Eilacie, dit café heet enkel zo omdat men er Belgian Waffles en Crêpes serveert.. De eigenaar was echter van een heel verre Deense afkomst. De huizen en villa's rond Solvang zijn gewoon niet betaalbaar. Een doordeweekse villa, zonder enige tierelantijnen, kost algauw rond de 450.000 $, en als men naar echt luxueuze estates gaat met wat grond er rond, betaalt men al gauw 4 tot 18 miljoen $...

Santa Barbara : the Queen of Missions

De Santa Barbara Mission, the Queen of Missions, werd gebouwd in 1786 als tiende missie van eenentwintig, die telkens één dagreis van elkaar lagen. Gaandeweg groeide Santa Barbara uit tot de grootste en de meest welvarende missie, en ze werd het coördinatiepunt van alle andere missies. Ze is zeker bezienswaardig, en ze is zeer goed afgewerkt. Ze doet trouwens nog steeds dienst als kerk en klooster, maar een groot deel is tevens ingericht als museum.

Santa Barbara Mission 1 Santa Barbara Mission 2

De Franciscanen onderwezen de Indianen in godsdienst, landbouw en veeteelt, en ze brachten vele vruchten, bomen, groenten en vee aan uit Spanje. Ze leerden hen ook houtbewerking en rudimentaire bouwsystemen aan. Als tegenprestatie mochten de Indianen gratis het land van de missie bewerken, aangezien Spanje zeer genereus hun land aan de missies had toegekend...

Het is wel zo dat de Indianen die deelnamen aan de gemeenschap van de Missie tevens hun "aandeelhouders" waren. Ze hadden recht op hun deel van de hele rijkdom van de missie. Dat was althans de theorie, maar na de Mexicaanse revolutie vlogen de Indianen buiten en kregen ze niets...

Santa Nella : Route 1, Pacific scenic byway

De Interstate 5 north biedt vanaf Los Angeles over de eerste dertig miles een steile klim over de Tejon Pass (1.250 m). Het bergachtige landschap zou best te genieten zijn, ware het niet dat we doorlopend een soort St-Vitusdans uitvoerden door de archi-slechte staat van de baan, met hulten en bulten, putten en builen, herstellingen en zelfs regelrechte gaten...

Vanaf Central Valley vindt men onmetelijke groenten- en fruitvelden, echt "weiden als wiegende zeeën"... We kozen de I-5 in plaats van de CA-99, die veel drukker bereden wordt. Wonderlijk genoeg vonden we hier soms toch enkele "normale" stukken asfaltbaan, zodat we even konden herstellen van de voordien opgedane "Parkinson"...

De WC's in de rest area's zijn echt Californische WC's. Voor de mannen zijn het oubollige installaties die er niet fris uitzien en niet al te proper zijn, voor de dames zijn net dezelfde oubollige installaties, die er al evenmin fris uitzien, maar gelukkig zijn deze toch netjes... Hoera !... Er is in deze staat blijkbaar geen geld te vinden voor het onderhoud en de vernieuwing van wegen en algemene voorzieningen !

Coalinga

Coalinga : enormous seeds...

Net voorbij Coalinga ziet men een enorme veestapel langs de Interstate. Als ik zeg enorm, bedoel ik minstens zo'n 20 tot 30.000 koeien...

Dat is zonder twijfel de grootste kudde die we in de States gezien hebben, zelfs al hebben we reeds de vee-staten Oklahoma en Texas bezocht, zij het niet rond dit tijdstip.

Waarschijnlijk is deze kudde bestemd voor vervoer naar het slachthuis. Intussen kunnen de naaste buren en de passagiers van de wagens "genieten" van "speciale aroma's", die van kilometers ver kunnen opgesnoven worden...

Pacific Highway 1

Pacific Highway 1Vandaag verkenden we de scenic route highway 1, langsheen de kust van de Paficic (Stille oceaan). We namen highways 152 en 156 west, en reden doorheen de Diablo bergketen, voorbij de missie van San Juan Bautista, en dan verder naar Monterey, waar we op highway 1 kwamen. Hier begint het Los Padres National Forest, dat over de Santa Lucia bergketen loopt, die zowat evenwijdig met de kustlijn ligt.

Deze scenic route Highway 1 is een zeer aanschouwelijk en relevant voorbeeld van het bestaan van drie dimensies ! Ze draait en kronkelt onmenselijk links en rechts, en gaat al even gezellig op en af... Over de 160 kilometer tussen Monterey en San Simeon is er bijna geen enkel recht en plat stuk weg te vinden, dat langer is dan 300 meter...

Ik kan zeker deze baan aanraden als een onbetwistbare revalidatietherapie voor patienten met arthritis in de bovenste ledematen ! De enige manier om deze ervaring misschien nog interessanter te maken, zou bijvoorbeeld zijn om met een stokoude en zware brandweerwagen te rijden, en liefst dan nog zonder stuurbekrachtiging...

De panorama's daarentegen zijn echt prachtig, indrukwekkend en zeer schilderachtig. Een absolute aanrader !

Zeeleeuwen (Elephant seals)

Net vóór San Simeon zagen we een menigte, die aandachtig naar het strand stond te kijken en naar een paar enorme sardines, die in de zee dartelden. We vonden er een ganse kolonie zeeleeuwen (Elephant Seals), een soort maxi-versie van een zeehond, maar met een groter hoofd, een vervaarlijke muil met slurf, en een veel grotere massa !

De dames lagen lui te zonnen op het strand, sommige zelfs met hun poten, heu..., vinnen omhoog, terwijl de heren de straffe uithingen, mekaar te lijf gingen met hun vervaarlijke slagtanden, en met de borst tegen elkaar knotsten ! De bronstige mannetjes riepen voortdurend om de aandacht van de dames te trekken, waarbij zij een zeer eigenaardig geluid produceren, dat fel trekt op een verstopte afloop, waarin ge juist een fles De-Stop hebt gekapt...

Deze dieren waren tot voor kort bedreigd met uitsterven, maar door wettelijke bescherming zijn zij aan een verbazingwekkende come-back bezig.

Elephant seals 1 Elephant seals 2
** Lees verder met deel 3 **

~ ~ ~ ~