CALIFORNIA : bezienswaardigheden - deel 1

San Diego, Zoo, Wild Animal Park, Balboa Park, Coronado Island, Sea World
deel 1 Interstate 15 van Las Vegas naar Los Angeles
  San Diego Balboa Park - Zoo - Wild Animal Park - City Tour - Sea World
     
deel 2 Los Angeles Knott's Berry Farm - Crystal Palace - Beverley Hills - Hollywood - Bel-Air - Malibu - Universal Studios
  Solvang Danish Village - Spanish Mission Sta Ines
  Santa Barbara Spanish Mission Sta Barbara
  Santa Nella Route 1 (Pacific scenic byway)
     
deel 3 San Simeon Randolph Hearst Castle
  El Portal Yosemite Park
  San Francisco Cable Tram - Chinatown - City Tour
     
deel 4 Blythe Blythe Intaglios
  Death Valley National Park
  Lake Tahoe Lake Tahoe
  Three Rivers Sequoia Park & Forest
  Shasta Shasta Lake, Mount & Dam
  Burney Burney Falls
     
more pages   California : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Interstate 15 : van Las Vegas naar Los Angeles

Het eerste dat opvalt is de erbarmelijke staat van de wegen. Overal hulten en bulten, in een stokoud en reeds ontelbare malen hersteld wegdek ! En dan te bedenken dat de staat California schatrijk is, en in alles de overtreffende trap is, zowel voor de landbouw als de economie, de aanwezige bodemschatten, en de grootte van de bevolking !

De interstates zijn vrij druk, en de snelheid is beperkt tot 70 miles voor auto's, en 55 miles voor trucks en voertuigen met aanhangwagens. Dit is vrij traag om een fifth wheel te trekken, omdat het terrein nogal heuvelachtig is. In het oostelijke gedeelte van de staat liggen immers de uitlopers van de Rockies. Dat wil dan zeggen dat men de hellingen gewoonlijk moet opkruipen achter een vrachtwagen, aangezien alle zware voertuigen enkel de rechter rijstrook mogen gebruiken...

Net voor de metropool Los Angeles steekt men de Bernardino Mountains over. Na deze bergketen worden de vlakten vrij snel weer groener, als een mooi contrast met de woestijnachtige en dorre zandgronden van Arizona. Er zijn zelfs weer bomen ! Rond Los Angeles betrok nochtans de hemel en kwam er precies een dichte mist opzetten, zodat we op sommige gedeelten minder dan drie kilometer ver konden zien. Dit is de fameuze California smog, een immense luchtvervuiling door de industrie en de ontelbare auto's ! Bovendien wordt het verkeer steeds drukker, zodat de bewoners van Los Angeles zeggen dat hun freeways "de grootste parking van de USA zijn"...

San Diego

The San Diego zoo

Bezoekers kunnen zich op de Interstates in California minder goed oriënteren dan in de meeste andere staten, want California is één van de weinige staten waar de exits niet genummerd zijn volgens de afstand naar de zuidelijke grens, maar wel naar de namen van de kruisende banen. Dat is soms verwarrend, en de afstanden zijn niet steeds duidelijk.

De wereldberoemde San Diego Zoo bestaat eigenlijk uit twee parken, de San Diego Zoo en Wild Animal Park, dat zo'n veertig miles meer naar het noorden ligt. We startten ons bezoek aan de zoo met een begeleide busrit van 40 minuten doorheen het hele park.

San Diego ZooNa de busrit legden wij dezelfde weg opnieuw af, maar ditmaal te voet. We konden dan ook talloze mooie foto's nemen van de koala's, olifanten, rinocerossen, diverse soorten zwijnen (wilde -, ever- en wrattenzwijnen, met en zonder baard..)., geiten, gazellen, een Rocky Mountain schaap (met een witte vacht die aan het ruiven was en in slierten van het beestje afdroop...), de reuzenpanda, takins (een soort asymmetrische gnoe met een ietwat rare carrosserie), een speelse poolbeer, adelaars en de majestueuze condor (de grootste der vogels, een 15 kg zware kanarie met een vleugelbreedte van 3,60 meter...), de hippopotamus ofte nijlpaard (die verbazend gracieus kan bewegen onder water), okapi's, gorilla's, en een hele tros roze flamingo's !

Alles is er bijzonder netjes, het aanbod aan dieren is groot, de vegetale decoratie is prachtig en de dieren zelf zien er bijzonder verzorgd en gezond uit. We waren nochtans wel een beetje teleurgesteld over de relatief kleine oppervlakte van deze wereldberoemde zoo. Maar de grondprijs in San Diego ligt buitengewoon hoog, en dus...

Escondido : San Diego Wild Animal Park

Escondido : San Diego Wild Animal ParkEen volgende excursie bracht ons naar het San Diego Wild Animal Park, tegen het stadje Escondido. Het Wild Animal Park is een aparte afdeling van de San Diego Zoo, met de nadruk op het behoud en de tentoonstelling van bedreigde dieren- en plantensoorten, en er lopen diverse kweekprogramma's om deze te behouden.

Het park is zeer ruim bemeten en zeer goed verzorgd. De dieren hebben er een zee van ruimte, en ze leven in een omgeving die zo natuurgetrouw mogelijk is.

We begonnen met een begeleide rondrit van ongeveer één uur doorheen het park, gezeten in een monorail. Gedurende de rit wordt er doorlopend commentaar gegeven, en frequent wordt er gestopt om toe te laten foto's te nemen. De trip voerde ons langs Aziatische en Afrikaanse olifanten, herten, leeuwen, tijgers, gazellen, geiten, schapen, zwijnen, elanden, buffels, bizons, apen, en noem maar op.

Nadien wandelden we doorheen dit mooie park om één en ander van nabij te bewonderen. We lieten ons verleiden tot het bijwonen van een attractie, Zoowerks - The Ride. Deze roller coaster leidde ons doorheen een Jurassisch Park, gezeten in hevig schommelende zetels. Het verhaal was misschien wat eenvoudig, maar de attractie was toch fijn !

We bewonderden de mooie vijver, waarin schattige pasgeboren kuikentjes rond dartelden, en de Petting Kraal, een zone waar de kinderen kunnen herten strelen en zelfs voederen. We gaapten naar de gorilla's, maar net zoals de mensen hebben deze niet graag dat ze lang gefixeerd worden, en ze beschouwen dit als agressief gedrag. Men moet ze dan ook beleefdheidshalve vanuit de ooghoeken gadeslaan !

Men geraakt niet uitgekeken op de olifanten, in hun enorm grote verblijfplaats. We besloten ons bezoek met de Condors, de berggeiten en de bergschapen. Een bezoek aan dit park is beslist de moeite waard, en zelfs aangenamer dan een bezoek aan de San Diego Zoo !

Escondido : San Diego Wild Animal Park 2 Escondido : San Diego Wild Animal Park 3

San Diego city

Balboa Park

San Diego City Trolley

De City Trolley biedt een twee uur durende en gecommentarieerde rondleiding door de stad. De eerste bezienswaardigheid is Balboa Park, waar in 1915 een wereldtentoonstelling plaatsvond.

De gebouwen waren aanvankelijk bedoeld om slechts zes maanden gebruikt te worden, maar staan er nog. Zoiets als ons Atomium...

De omgeving is mooi uitgebouwd tot een verzameling van musea en openbare gebouwen.

Interessant om weten is het feit dat er in zuid-California slechts een vrij schaarse lokale vegetatie was, met slechts één soort palmboom. Europeanen importeerden zowat alle hedendaagse struiken en bomen.

Old Town

We verkenden Old Town, de oudste Europese (Spaanse) nederzetting in California. Om de oprukkende Russische trappers en handelaars tegen te houden in "hun" gebied, stichtten de Spanjaarden eenentwintig missies, die elk één dagreis of vijftig kilometer van elkaar lagen.

Het economische hoogtepunt van San Diego was van 1820 tot 1870, waarna het verdrongen werd door Los Angeles. Old Town is vrij pittoresk met een Europese bouwtrant, en alles in laagbouw. De wijken zijn netjes onderhouden, en het is een plezier om er doorheen te flaneren. In de straten van Old Town werden er reeds vele films verfilmd, zoals Top Gun en K-Nine.

Het vliegtuig van Charles Lindbergh, de Spirit of St Louis, werd in San Diego gebouwd. Een groep sponsors uit St Louis wilden dit gebruiken voor de eerste solo-vlucht naar Europa. Lindbergh's eerste vlucht was dan ook van San Diego naar St Louis, waar het werd voorgesteld aan de sponsors. Nadien vloog hij naar New York voor de start van zijn ophefmakende reis. Na zijn prestatie werd het vliegtuig geschonken aan het Smithsonian in Washington DC, op voorwaarde dat het nooit meer zou vliegen !

De haven

We bewonderden de haven van San Diego, waar één van de 164 Amerikaanse vliegdekschepen aangemeerd lag. Dit enorme aantal lijkt ongeloofwaardig, tot uitgelegd wordt dat dit getal tevens alle oude "kasserollen" uit de jaren stillekens omvat... Voorzover ik weet beschikt de USA over elf moderne en nucleaire vliegdekschepen, met elk een bemanning van ongeveer 6.000 mensen.

Naast de dokken en de scheepswerven, vindt men in de haven ook één van de twee aanwervings- en trainingskampen van de US Marines, en het andere ligt in Florida. Er is tevens een trainingskamp van de SEALS (Sea-Air-Land), de zeer selecte groep van super Navy-commando's, die zowat overeen stemmen met de Green Berets van het landleger. Deze uitgelezen omgeving was de achtergrond voor verschillende films, zoals de kaskraker GI Jane met Demi Moore.

Coronado Island

Onze trip bracht ons verder naar Coronado Island, een schaars begroeide duin. Tot in 1880 lag het gewoon braak voor de kust, en het was enkel een jachtterrein voor de jacht op Jackrabbits (konijnen). In 1820 werd heel het eiland als trouwcadeau geschonken aan een jong koppel, dat er schapen wou op zetten. Na zes maanden was de man echter de schapen beu (het verhaal zegt niets over zijn vrouw...), en ze verkochten alles, schapen inbegrepen.

Coronado HotelIn 1880 kwamen twee gehaaide financiers naar het eiland om te jagen, en ze hadden het idee om er een groot en prestigieus hotel te bouwen voor andere jagers. Ze kochten heel het eiland (ca. 1.600 ha) voor de habbekrats van 110.000 $, en bouwden hun hotel. Nadien verkavelden ze de rest van het eiland, en kregen hiervoor zo'n slordige twee miljoen dollar...

Hun hotel is het beroemde Coronado Hotel, het grootste houten hotel in de US. Het werd gebouwd in de recordtijd van één jaar, en de eigenaars wensten geen enkele vertraging. Ze wachtten zelfs niet op de officiële goedkeuringen, en ze bouwden het hele hotel volgens schetsen van de architect !

Voor de bouw namen ze Chinese arbeiders in dienst, die echter niets kenden van constructie. Om ze te "motiveren" en te trainen lieten ze hen dan maar eerst hun eigen woonst bouwen... Het werk liep 24 uur op 24 door, en op 11 maanden stond het enorme gebouw er inderdaad !

Het hotel had twee ingangen ; één voor de jagers, die er met hun bloedige trofeeën konden pronken, en een andere voor de dames, die geen bloed konden zien... Tot in 1969 was het eiland enkel te bereiken met een ferry, maar nadien werd de Coronado Bridge gebouwd. Dit is een majestueuze brug, die 75 meter boven de zeespiegel hangt, zodat ook de grootste schepen er onder kunnen, behalve dan de grote vliegdekschepen.

Sea World

Onze volgende exploratie betrof de San Diego Sea World. De eigenaar van Sea World was de brouwer Anheuser-Busch (Budweiser bier...), die tevens eigenaar was van de beroemde Busch Gardens. Vermits dit bedrijf werd opgekocht door onze bloedeigen Interbrew, is de huidige eigenaar van Sea World dus een Belgisch bedrijf ! Nu ja, Belgisch...

We bezochten de volgende attracties.

Wild Arctic : een mechanische attractie, waar het steeds aanschuiven geblazen is.

Penguin Encounter : Een méér dan interessant aquarium, bomvol met allerhande pinguïns en zwemvogels.

Manatee Rescue : Een mooi aquarium, met zeeleeuwen en alligator-vissen (niet de reptielen), die een vel hebben gelijk fluweel. De kolossen van zeeleeuwen verplaatsen zich ondanks hun massa vrij elegant onder water, en ze worden ook lamantijnen genoemd, wegens hun klagend geblaat.

Shark Encounter : Gewone haaien, kleine haaien en zeer grote haaien, die men kan bewonderen van bovenuit, maar ook langs onder, vanuit een tunnel op de bodem van het aquarium.

San Diego : Seaworld 1 San Diego : Seaworld 2

Dolphin stadium : Een mooie show van dolfijnen en orka's, waarbij de toeschouwers in de onderste tien rijen van het stadium kwistig bedrest worden...

Shamu stadium : Deze klassieke show bestaat reeds méér dan 23 jaar, toen de net geboren orka Shamu het hart van alle bezoekers stal. Deze Shamu is helaas reeds een poosje Shamu zaliger, maar de naam sloeg zodanig in, dat men nu overal in de US Shamu's vindt... De show is echter nog altijd even spetterend (letterlijk dan...) en interessant.

Haunted Lighthouse : Deze attractie wordt zowaar belegerd door drommen bezoekers, die er méér dan honderd meter file voor over hebben...

Seal & Sea Lion Feeder Pool : Een open aquarium, vol met hongerige zeehonden. Voor een kleine vergoeding kan men ze een paar visjes toewerpen. De gulzigaards verdringen mekaar om het visje net vóór de neus van een andere zeehond weg te kapen, en men dient dan ook meticuleus de juiste trajectorie te berekenen, om de vis te doen belanden waar men dat wenst... Naast de ecologische training, krijgt men dan ook hogere wiskunde te verwerken... Maar zelfs dit waardevol educatief experiment heeft onverwachte bijwerkingen ! Er vliegen namelijk ook zeemeeuwen rond het aquarium, en die schijnen dezelfde of zelfs grotere mathematische capaciteiten te hebben dan de toeristen. Indien men iets te lang wacht voor men de vis gooit, dan stelen ze de vis letterlijk uit uw hand !

Dolphin Feeder Pool : Ook de dolfijnen hebben een eigen open aquarium, waar de toeschouwers ze kunnen voeden en aaien.

Flamingo Cove : Een prachtige vijver, vol met deze sierlijke roze steltlopers, die de koddigste houdingen kunnen aannemen, zeker wanneer ze op één poot slapen, met de bek in hun pluimen...

Sea Aquarium : Hier vindt men anemonen, kwallen, een grote octopus, langoesten, enz., met telkens een interessante uitleg. We zagen twee skeletten van zoogdieren, die eeuwigdurend groeiende tanden hebben (zou ook voor mij van pas komen...), en het fossiel van de enorme bek van een monsterachtige haai van vijftien meter lang, sinds 45 miljoen jaar uitgestorven. Geloof het of niet, maar deze haai voedde zich met walvissen !...

Cirque de la Mer : Een circus-attractie, gekopieerd op het succes van Le Cirque du Soleil, maar dan in een water-omgeving. Het stadium zit steevast propvol.

Shipwreck Rapids : Waar men met een vlot over woeste watervallen vaart, en waar men gegarandeerd kletsnat uitkomt... Langs de zijkanten kunnen sadistische toeschouwers voor 25 cents een spuit bedienen, om de argeloze vlotters nog wat natter te spuiten...

Sea World San Diego biedt de bezoeker een prachtige en leerrijke omgeving, alles is er zeer verzorgd en proper, er is een mooie vegetale decoratie, en het is er vooral ruim ! De nadruk op de commerciële kant is echter sterk toegenomen, en voor de enkele mechanische attracties moet uitzonderlijk bijbetaald worden, daar waar de meeste Amerikaanse pretparken doorgaans een all-inclusive bieden.

** Lees verder met deel 2 **

~ ~ ~ ~