ARIZONA : bezienswaardigheden - deel 3

Sedona, Camp Verde, Tusayan, Kingman
Bezienswaardigheden
deel 1 Wilcox landschap
  Benson Gammons Gulch Ghost town
  Tombstone Fight at the OK Corral
  Tucson Biosphere II - Sonora Desert museum - San Xavier del Bac
     
deel 2 Yuma Sand Dunes
  Quartzsite RV town
  Phoenix Phoenix City - Taliesin - Fountain Hills - Scottsdale - La Borgatta
  Williams portal to the Grand Canyon
  Holbrook Painted Desert - Petrified Forest
     
deel 3 Sedona Panorama - Tlaquepaque
  Camp Verde Montezuma's Castle
  Tusayan Grand Canyon NP
  Kingman De rit van Las Vegas naar Tucson
  Chinle Canyon de Chelly
  Kayenta Monument Valley
     
artikel   Rattlesnakes, schorpioenen, tarantula's, de roadrunner
more pages   Arizona : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Sedona

De scenic highway 89A naar Sedona is een smalle tweevaksbaan, die zich vrij steil in alle mogelijke bochten kronkelt. Alhoewel de snelheid er beperkt is tot 40 miles, vormt het berijden toch een kleine rodeo, waarbij de chauffeur zijn volle aandacht op de weg moet houden en niet veel kan bekijken van het landschap...

Dit is nochtans zeker de moeite waard, want men rijdt doorheen Ponderosa dennenbossen, wat uitzonderlijk is in het landschap van Arizona. De panorama's doen denken aan Oostenrijkse valleien. Na een steile zeven miles lange afdaling aan 7% bereikt men Red Rock County, een magnifieke configuratie van rode rotsen, die uitmondt in Sedona.

Het uitzonderlijk mooie stadje Sedona ligt echt schilderachtig tussen de buitengewone rode heuvels. Zelfs tijdens een wandeling doorheen het centrum, kan men niet dan de prachtige omgeving tussen de bergen bewonderen !

Sedona 1 Sedona 2
   
Sedona 3 Sedona 4

Sedona trok zijn eerste blanke kolonist aan in 1872, en de rijke bodem, veel water en een lang plantseizoen trok al snel nog meer kolonisten aan, alhoewel het zeer afgelegen ligt. Zo sluimerde het stadje verder, tot in 1920 de bekende schrijver Zane Grey er verbleef om op herten te jagen. Hij kwam zo onder de indruk van de adembenemend mooie omgeving dat hij er een boek over schreef, Call of the Canyon. Het boek werd verfilmd, en nadien werd het plaatsje de lievelingsstek van filmsterren uit Hollywood, wat dan weer magazines en TV aantrok. Vanaf 1960 spoelden er gepensioneerden en kunstenaars aan, en de bal van het vastgoed ging aan het rollen ! Probeer er nu nog maar eens een betaalbaar stukje grond aan te kopen...

Een andere bezienswaardigheid in Sedona is Tlaquepaque, een shopping center in de vorm van een Mexicaans dorp. Men ziet er het éne mooie winkeltje naast het andere, en het is gezellig om rond te kuieren.

Sedona 5 : Tlaquepaque

Sedona 6 : Tlaquepaque

Camp Verde : Montezuma Castle

Highway 179 is een scenic highway met schitterende vergezichten, die naar Montezuma Castle leidt. Rond 600 lokte deze vallei haar eerste permanente bewoners aan, de Hohokam Indianen. Het waren bedreven landbouwers, die verschillende gewassen teelden en een irrigatie-systeem uitdokterden. Ze woonden in vrij grote woningen, gemaakt met stokken, palen en gedroogde modder.

Rond 1125 vervoegden de Sinagua Indianen hen in de vallei (hun naam komt van "zonder water" in het Spaans), en ze namen hun technieken over. De Hohokam verhuisden nadien meer naar het noorden, en rond 1150 begonnen de Sinagua een ander soort woningen te bouwen, waarschijnlijk volgens ideeën, overgenomen van de prehistorische Anasazi Indianen.

Ze bouwden Pueblo's, dikwijls tegen de poreuze rotswanden of op heuveltoppen, met gebruik van stenen en boomstammen. Tussen 1300 en 1400 groeiden deze uit tot echt grote woningblokken, waar méér dan honderd mensen in woonden. De reden voor deze evolutie kwam waarschijnlijk door droogtes en gevechten voor het overblijvende voedsel. In het begin van de jaren 1400 verdwenen de Sinagua plotseling op een mysterieuze wijze, voor onbekende redenen. Oorlog, hongersnood, ziekte ?

De eerste blanke kolonisten staarden zich blind op deze grootse constructies tot zes verdiepingen hoog, en dachten verkeerdelijk dat ze van Azteekse origine waren. Vandaar de naam Montezuma, alhoewel deze heerser nooit verder gekomen is dan Mexico.

Camp Verde : Montezuma Castle 1 Camp Verde : Montezuma Castle 2

Grand Canyon NP

Het dorpje Tusayan ligt net voor de zuidelijke ingang van Grand Canyon National Park. In het IMAX Theater ziet men een mooie documentaire over de Canyon en zijn geschiedenis, gefilmd in IMAX-formaat en weergegevenop een reuzenscherm.

Het Colorado plateau is een vlak en woestijnachtig gebied, dat 40 % van de staat omvat. Twee miljard jaar geleden was dit bedekt door een enorme zee, maar nu ligt het ca. 2.000 m boven de zeespiegel. De tektonische platen met de continenten bewogen op het aardoppervlak, en toen de Pacific Plaat zich onder het continent van Amerika boorde, werd het Colorado plateau zo'n 3.000 meter omhoog gestuwd, en ontstonden tevens de Rocky Mountains. Door aardverschuivingen en vulkanische activiteit kwam het plateau herhaaldelijk boven en terug onder water, waardoor verschillende gesteenten zich vormden. De rivieren schuurden het zachtere gesteente weg tot op het graniet, en creëerden zo het huidige reliëf.

De Grand Canyon werd gevormd gedurende de laatste 5 à 6 miljoen jaren. De onderste lagen, op de bodem van de canyon, zijn ongeveer 1,8 miljard jaar oud, en de toplagen dateren van circa 260 miljoen jaar geleden. Elke regendruppel die nadien van de Rocky Mountains kwam, zocht de weg terug naar de zee en trok zand, keien en rotsen met zich mee, die geleidelijk de zachtere lagen gesteenten uitsleten. Toch schijnt de verregaande uitslijting van de Grand Canyon door de Colorado Rivier en de erosie slechts vrij recent te hebben plaats gevonden, want de diepste 600 meter werden slechts gedurende de laatste 750.000 jaren uitgeschuurd, hetgeen in geologische termen slechts een peulschil is...

Grand Canyon 1 Grand Canyon 2
   
Grand Canyon 3 Grand Canyon 4

De Grand Canyon is 446 kilometer lang, tussen 13 en 25 kilometer breed, en op plaatsen tot 1.400 meter diep. De ontzaglijke breedte komt voort uit het feit dat de zijkanten geleidelijk afbrokkelden, en op hun beurt nieuwe munitie leverden aan de rivier om de Canyon nog dieper uit te graven ! Zachtere lagen sleten sneller af en ondermijnden hardere gesteenten, en vrieskoude en wortels van planten deden de rest. De canyon vertoont zeer verschillende lagen gesteenten die door de erosie blootgesteld werden, zoals graniet, kalk-, zand- en leisteen uit zeer verschillende tijdperken.

Het panorama is gewoon overweldigend, en de ruimtelijkheid van het schouwspel is onmogelijk in woorden te beschrijven. Wanneer de lucht zuiver is, laat de canyon een vergezicht toe van meer dan honderd kilometers, maar soms beperkt luchtverontreiniging uit California het zicht tot vijftig kilometers. Elk jaar lokt het Park zo'n vijf miljoen toeristen uit de hele wereld !

Grand Canyon 5 Grand Canyon 6

Er zijn diverse viewpoints te bezichtigen, zoals Mather en Yavapai Point, en aan het treindepot biedt een Shuttle een rondrit langs de Hermit's Rest Route, die niet met de wagen bereikbaar is. We bezochten the Abyss, Pima Point, wandelden naar Hermit's Rest, en reden terug naar Hopi Point en de uitgang. Men kan eveneens een 16 miles lange voettocht maken langs de rand van de Canyon, maar dit pad loopt akelig dicht langs de onbeschermde rand. Aangezien er niet overal borstweringen staan, dienen mensen met hoogtevrees of duizeligheid voorzichtig te zijn. Toch zagen we verschillende waaghalzen, die de rand afdaalden en ettelijke meters lager hachelijk poseerden op een uitsteeksel voor een foto...

Van Las Vegas naar Tucson

In Las Vegas namen we de weg naar Phoenix over Loop 215 en Highway 93. Wat later bereikten we de Hoover Dam, waar we over mochten na de gebruikelijke security-inspectie. Deze werd ingesteld na de beruchte terroristische aanslag van 9 november 2001. De baan in deze vallei is zeer bochtig en steil, maar de grens met Arizona is slechts enkele mijlen verwijderd.

Tijdens de zeventig miles tussen deze grens en Kingman ziet men helemaal niets - geen huis, geen water, geen telefoon, enkel een dorre woestijn... De baan is een viervaksweg, maar er is praktisch geen verkeer. In Kingman namen we de I-40 east, en een 20-tal miles verder draait Highway 93 weer zuidwaarts af naar Phoenix. Dit gedeelte bestaat meestal uit een tweevaksweg, alhoewel het vrij druk bereden wordt. Overal zijn er echter grote werken aan de gang om de baan volledig te ontdubbelen naar vier rijvakken.

We stopten voor de lunch in Wiekkieup (wie bedenkt nu zulke namen ?...), van waar er een Scenic Highway begint. Het woeste landschap ziet er inderdaad schilderachtig uit tussen de rollende heuvels. Op deze weg is er echter geen kat te zien, en slechts sporadisch treft men een huis of boerderij aan in deze onmetelijke vlakte.

Voor Wickenburg komt men in een andere Time Zone terecht, zodat het weer één uur later werd... In Wickenburg eindigt Highway 93, en we namen Highway 60 east naar Sun City en Phoenix. In Phoenix is het verkeer gewoon ontzettend... We kropen met ons groot gevaarte doorheen de buitenwijken, en geraakten na een half uurtje op de Loop 101, een ring rond de stad. Maar zelfs deze ring was bomvol... het kostte ons een uurtje om de metropool Phoenix te doorkruisen, en de interstate naar Tucson te nemen. Het verkeer bleef druk, maar toch beter dan in de stad Phoenix zelf !...

Chinle : Canyon de Chelly

Je vind een uitstekende beschrijving op deze website :http://lei-chipamerikasite.nl/arizonacach.html

Kayenta: Monument Valley

Je vind een uitstekende beschrijving op deze website :http://lei-chipamerikasite.nl/arizonamova.html

~ ~ ~ ~