ARIZONA : bezienswaardigheden - deel 2

Yuma, Quartzsite, Phoenix, Williams, Holbrook
Bezienswaardigheden
deel 1 Wilcox landschap
  Benson Gammons Gulch Ghost town
  Tombstone Fight at the OK Corral
  Tucson Biosphere II - Sonora Desert museum - San Xavier del Bac
     
deel 2 Yuma Sand Dunes
  Quartzsite RV town
  Phoenix Phoenix City - Taliesin - Fountain Hills - Scottsdale - La Borgatta
  Williams portal to the Grand Canyon
  Holbrook Painted Desert - Petrified Forest
     
deel 3 Sedona Panorama - Tlaquepaque
  Camp Verde Montezuma's Castle
  Tusayan Grand Canyon NP
  Kingman De rit van Las Vegas naar Tucson
  Chinle Canyon de Chelly
  Kayenta Monument Valley
     
artikel   Rattlesnakes, schorpioenen, tarantula's, de roadrunner
more pages   Arizona : overzicht en geschiedenis | andere staten | artikelen

~ ~ ~ ~

Yuma : Sand Dunes, en Quartzsite : RV-Town

Op 16 miles ten westen van Yuma zijn er grote zandduinen, die als Recreation Area werden geklasseerd. In deze duinen kan het publiek naar hartelust rondcrossen met zg. Dune Buggy's ofte duinwagentjes. Interessant om weten is dat verschillende films hier werden verfilmd, waaronder The Return of the Jedi. Yuma is een vrij mooie stad, waar alles proper is en uit laagbouw bestaat.

Quartzsite is een oud mijnstadje van edelstenen en half-edelstenen, dat tegenwoordig zijn reden van bestaan uitsluitend aan het Recreational Vehicle of de RV dankt. Het is een enorme verzamelplaats van Snowbirds, die de koude periode van oktober tot maart in de warmte en droge lucht willen doorbrengen.

De meeste RV's doen er aan Dry Camping, dus zonder aansluiting van water, elektriciteit en afvoer, en zonder enige bewaking. Tijdens het hoogseizoen staan er gewoon duizenden RV's ! Er staan er zóveel bij elkaar, dat ze een heus dorp vormen, waar men zowat alles kan vinden.

Yuma : Sand Dunes 1

Yuma : Sand Dunes 2
   

Yuma : Sand Dunes 3

Quartzsite : RV-Town

Phoenix

City tour

De metropool Phoenix bestaat eigenlijk uit verschillende stadjes, die gaandeweg aaneen gegroeid zijn. Naast Phoenix vindt men er Sun City, Peoria, Glendale, Scottsdale, Fountain Hills, Tempe, Mesa, Chandler, enz. De grootste steden zijn Phoenix en Scottsdale. De hele metropool groeit blijkbaar nog steeds zeer snel, en er zijn zeer vele developments te zien, gronden die bouwrijp worden gemaakt.

Op de Frank Lloyd Wright Avenue ligt Taliesin, een creatie van de gevierde architect Wright, midden in de woestijn gelegen. Wright slaagde er in om "om binnenruimten en buitenruimten briljant te integreren" (einde citaat). Taliesin zelf ziet er echter meer een ultramoderne Chinese draak uit, met felle kleuren en harde rechte lijnen, die volledig vloeken met het omringende landschap ! Wel mag gezegd worden dat de landscaping en het onderhoud van de tuin buitengewoon zijn, en ze er gelukkig in slagen om enige van de scherpe kantjes af te ronden...

Er stromen dagelijks horden toeristen toe om deze architecten-school te bewonderen, waarschijnlijk omdat de naam Wright klinkt als een klok. Maar indien men enkel een mooie en vloeiende architectuur wil zien, zoekt men beter elders...

Phoenix : Taliesin 1 Phoenix : Taliesin 2

We reden verder naar 24th street, waar we hoopten de Wrigley's Mansion te vinden, een woning die in 1929 werd gebouwd door de keizer van de Chewing Gum. We reden doorheen de hele buurt, maar vonden nergens ook maar de minste aanduiding of verwijzing naar zijn woning. Nochtans moet ook de familie Vanderbilt hier fortuinen geïnvesteerd hebben in gronden, eigendommen en gebouwen. Overal ziet men de naam Biltmore ; op villa's, parken, condo's, winkels, malls, kerken estates, courts, resorts, straatnamen, zelfs op een Orthopedic Center !

Fountain Hills

In Fountain Hills spuit een formidabele fontein elk uur een kolom water van 185 meter hoog, maar enkel gedurende vijftien minuten !

Het probleem is dat men nergens aanduidingen vind naar de fontein, en dat men ze enkel kan vinden door ze vanuit de verte te zien ! Tegen dat men de juiste plek bereikt voor een mooie foto-sessie, stopt die verdraaide fontein natuurlijk net met spuiten...

Het stadje lijkt nog het meeste op Cannes of Nice in zuid-Frankrijk, met prachtige villa's in mediterrane landelijke stijl. De wegen en grasperken zijn zeer verzorgd, en men ruikt er overal de geur van ... Money ...! Men ziet er meer Mercedessen, Jaguar's en BMW's rondrijden dan waar ook elders...

Fountain Hills

Scottsdale

Scottsdale is uitstekend onderhouden. Het downtown centrum is omgebouwd tot een verzameling van kunst-gallerijen en pittoreske mooie winkeltjes, allemaal in laagbouw en uitstekend verzorgd. Met de gratis Trolley kan men een rit maken van dertig minuten rond downtown, en ziet men de winkeltjes rond First street. Er zijn sjiekere winkels rond 5th Avenue, en een paar Mall's en hotels. Het is er aangenaam om aan lèche-vitrine te doen !

Scottsdale 1 Scottsdale 2
   
Scottsdale 3 : La Borgata Scottsdale 4 : La Borgata

La Borgata is een shopping center, uitgevoerd als een reconstructie van een Italiaans middeleeuws dorp. Het ligt op het noordelijk gedeelte van Scottsdale Avenue, en heeft de vorm van een kasteel. Er zijn nauwe straatjes en twee kleine parkjes te zien, waar men een aangenaam terrasje kan doen. Nast Natuurlijk de mooie winkeltjes zijn er alle mogelijkheden voor eten en drinken. Een charmante commerciële realisatie !

Na het openen van het Arizona Territory groeide Williams uit als een stadje voor ranchers en farmers, en een centrum van houtindustrie. Vanaf 1900 groeide het toerisme naar de Grand Canyon sterk, en werd dit een nieuwe bron van inkomsten, naast de befaamde Route 66, die eveneens doorheen Williams loopt.

In 1940 werd nochtans de lokale houtzagerij gesloten, en doofde de commerciële impact van het stadje uit. De genadeslag kwam in 1984, toen de oprukkende interstate een omleiding voorzag rond Williams, dat het allerlaatste Amerikaanse stadje was op de oude Route 66. Nu leeft het stadje bijna uitsluitend op het toerisme.

Holbrook

Painted Desert

Van Flagstaff naar Holbrook rijdt men door een landschap, dat een ware zee is van ... leegte ! Een immense vlakte, aan de horizon begrensd door bergkammen, en daarin gewoon een desolate vlakte met amper wat gras en enige struiken. Vanaf Holbrook komt men in Navajo en Apache Territory.

In het het Visitor Center van het Petrified Forest National Park kan men een film van twintig minuten bekijken over het ontstaan van het park en zijn uitzonderlijke bijzonderheden. Het park bestaat eigenlijk uit twee delen, aan weerszijden gelegen van de Interstate. Voor zijn verkenning, is er een weg van 26 miles doorheen het park.

Het eerste deel is the Painted Desert, een onverwacht en uitzonderlijk natuurschoon ! Dit verzonken plateau biedt adembenemende schakeringen van pastelkleuren en vergezichten in alle mogelijke vormen, door de natuurlijke erosie en de verschillende mineralen in de bodem. De naam komt van de Spaanse ontdekkingsreiziger Coronado, die in 1540 het park bezocht, en gewoon versteld stond van het unieke schouwspel. Hij zegende het met de naam van El Disierto Pintado.

Holbrook : Painted Desert 1 Holbrook : Painted Desert 2
   
Holbrook : Painted Desert 3 Holbrook : Painted Desert 4

Petrified Forest

Het tweede gedeelte van het park is the Petrified Forest. Er bestaan verschillende versteende bossen in de wereld, maar dit is het grootste ter wereld. In het Triassic, zo'n 260 miljoen jaar geleden, was dit gebied subtropisch, en gevuld met dinosauriërs en een weelderige begroeiing. Vele van de reusachtige bomen sneuvelden, en ze werden door het water afgevoerd naar een laaggelegen moeras, waar ze gaandeweg werden bedekt door modder, vulkanische as en neergezette sedimenten. Toen het water opdroogde, werden de cellulose cellen van het begraven hout gaandeweg vervangen door de silicium kristallen van de as, die uiteindelijk kristalliseerden tot kwarts. Dit proces duurde natuurlijk zeer lang.

De boomstammen lagen nog steeds diep begraven onder tientallen meters sedimenten, tot heel het gebied werd opgetild door aardverschuivingen. De natuurlijke erosie begon zijn werk en schuurde gaandeweg de zachtere gesteenten weg. De begraven (nu stenen) boomstammen kwamen weer te voorschijn, en ze rolden in stukken naar de lagere gedeelten.

Rond 1800 moeten de vlakten gevuld zijn geweest met versteende boomstammen, maar o wee, nu verscheen de hebzuchtige blanke man op het toneel... Hij vulde hele treinen met boomstukken, en verkocht ze voor decoratie van de privé-salons van de high society. Wat de natuur 250 miljoen jaren had gekost om op te bouwen, werd door de blanke praktisch helemaal vernietigd in minder dan zestig jaar ! Zelfs vandaag wordt er elk jaar zo'n twaalf ton versteend hout gestolen uit het park, ondanks scherp toezicht van de Park Rangers en zeer zware boetes...

Holbrook : Petrified Forest 1 Holbrook : Petrified Forest 2
   
Holbrook : Petrified Forest 3 Holbrook : Petrified Forest 4

Dit gedeelte van het park biedt adembenemende vista's van afgeschuurde heuvels in verschillende kleuren, waarin dikwijls nog versteende boomstammen te zien zijn. Het versteende hout vertoont prachtige kristallen in rode, groene, blauwe en oker schakeringen.

In het park vind men tevens majestueuze bald eagles (arenden) in Jasper Forest, en de Petroglyphen (rotstekeningen), die door Pueblo bewoners zo'n 1.000 jaar geleden in de rotsen werden gehamerd. Een prachtige uitstap !

** Lees verder met deel 3 **

~ ~ ~ ~