DE 1960 BOY SCOUT JAMBOREE

in Colorado Springs, Colorado

~ ~ ~ ~

page links mijn eerste reis naar de USA in 1960
  de 1960 Boy Scout Jamboree
  Colorado Springs - 2003

~ ~ ~ ~

Mijn eerste reis naar de USA, in 1960

Ik kan deze reisverhalen niet vertellen zonder mijn eerste reis naar de Verenigde Staten te vermelden, die lang geleden plaats vond, in 1960. Deze ondervinding werd de fundering voor mijn speciale interesse in de Verenigde staten, zelfs al was het een eeuwigheid geleden... Mijn grootste probleem is te trachten er nog herinneringen aan boven te halen, wat niet zo gemakkelijk is na vijftig jaar...

In juli 1960 werd een Belgische delegatie van 16 scouts uitgenodigd om deel te nemen aan de Fifth National Boy Scout Jamboree, die plaats vond in Colorado Springs, Colorado. Ons bezoek zou één maand duren, waarbij we een deel van de Verenigde staten zouden bezoeken, en vervolgens deelnemen aan de Jamboree zelf.

Wel, in 1960 verliep een vliegtuigreis naar de US helemaal anders dan tegenwoordig. In die tijd konden de vliegtuigen namelijk nog niet zo ver vliegen als de moderne toestellen, zodat de Atlantische oversteek eerder een "omnibus-reis" werd met diverse tussenlandingen... Indien ik mij goed herinner, vertrokken we vanuit Melsbroek, aangezien de nationale luchthaven van Zaventem nog niet gebouwd was.

De eerste "poot" van de reis ging naar Shannon in Ierland, waar het toestel weer volgetankt werd. De volgende etappe ging naar een luchthaven in noord-Canada, en het laatste deel van de reis bracht ons naar de stad New York.

New York

In deze reusachtige metropolis stond een uitgebreid stadsbezoek op het programma, en we bezochten bezienswaardigheden zoals de Empire State Building en het Rockefeller Center. We bezochten tevens de voorstad Harlem, wat nadien blijkbaar zo goed als onmogelijk werd, aangezien geen enkele taxi of bus je daar nog naartoe wilde brengen wegens de onveiligheid...

We bezochten tevens het lokale China Town, en ik herinner me dat onze groep er een Chinees etentje uitprobeerde. Het echt Chinese menu smaakte echter helemaal anders dan het Chinese buffet dat we nu kennen, en de smaak leek eerder op een afgekookte dweil...

Belgische Boy Scouts naar de USA in 1960
NY : Empire State Building
   
NY : Rockefeller Center NY : Niagara Falls

Een paar dagen later reisde onze groep verder naar Niagara Falls, waar we de overweldigende natuurpracht van deze enorme waterval uitgebreid konden bewonderen. We maakten natuurlijk de al even beroemde rondvaart op het meer, met de "the Maid of the Mist" !

Detroit - Chicago

De volgende stap leidde ons naar Detroit in de staat Michigan, waar we de Ford fabrieken bezochten. Van daar ging het met de trein naar Chicago in de staat Illinois. We bezochten ook deze grootstad, al herinner ik mij dat ik er geen overweldigende indruk van opdeed, vanwege het gebrek aan algemene reinheid. De Underground (metro) daarentegen was wel speciaal, maar dan omdat een groot deel er van BOVENGRONDS liep, dwars doorheen de stad...

Detroit : Ford National Jamboree 1960 badge
   
Chicago 1960 met de trein naar Colorado

De trein bracht ons vervolgens naar een nieuwe bestemming, Milwaukee in de staat Wisconsin. Daar logeerden we een week bij onze gastheren, plaatselijke families van scouts. Samen namen we dan de trein voor de lange reis naar onze uiteindelijke bestemming, de Jamboree in Colorado Springs, Colorado!

1960 : de Boy Scout Jamboree in Colorado Springs, Colorado

Van 22 tot 28 Juli 1960 vond in Colorado Springs, Colorado, de Fifth National Boy Scout Jamboree plaats. De Scoutsbeweging werd in 1907 in Engeland gesticht door Lord Robert Baden Powell, en op 08 Februari 1910 werd de Boy Scouts of America opgericht in Washington, DC.

Ter gelegenheid van dit heuglijk 50-jarig jubileum plande de beweging een grootse gebeurtenis, waarop Lord Baden Powell, de zoon van de stichter, persoonlijk aanwezig zou zijn. Delegaties van Boy Scouts werden uitgenodigd van over de hele wereld. Voor Europeanen was dit een heel speciale gebeurtenis, gezien het continent nog volop herstelde van de ravages, opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lord Baden Powell
certificaat van deelname

In 1960 waren er reeds meer dan vijf miljoen Amerikaanse Boy Scouts, en op heden zijn meer dan dertig miljoen Amerikanen lid geweest van de scoutsbeweging. Deze Jamboree zou het grootste jongenskamp worden, dat ooit gehouden werd in de Verenigde Staten. Heel het gebeuren werd dan ook één aaneenschakeling van superlatieven ! De organisatie was ontzettend grootschalig, alle details werden grondig nageplozen, en niets werd aan het toeval overgelaten.

Er werd gezocht naar een geschikt kampeerterrein, en dat werd gevonden op 8 miles ten noorden van Colorado Springs (nu, vijftig jaar later, echter IN de stad gelegen...), aan de voet van de 14.100 voet hoge Pikes Peak. Het enorme terrein van zo'n 1.000 hectare werd bereidwillig ter beschikking gesteld door de Reverse J Diamond Ranch.

Nadien kwam de pletwals van de logistiek in beweging. Het kostte twee jaar werk met honderden mensen om dit uitgestrekte veld om te toveren in de tentenstad Jamboree City, met een grote arena, wegen, waterleidingen, elektrische leidingen, een eigen postkantoor, een bank, een nieuwsblad (voor 90.000 kranten per dag !) en allerhande winkels, die Trading Posts werden genoemd.

Colorado : Jamboree City 1 Colorado : Jamboree City 2

Er werden contacten gelegd met leveranciers, de spoorwegen, het Amerikaanse leger en scharen vrijwilligers. Het grandioze project trok vele giften van milde weldoeners aan. De hele Jamboree werd uiteindelijk zelfbedruipend en werd uitsluitend gefinancierd door giften en een bijdrage van vijftig dollar van elke deelnemende Boy scout !

Op de openingsplechtigheid waren er 72.000 aanwezigen, waaronder 650 scouts uit zesentwintig landen. Naast de 56.377 deelnemende Boy Souts waren er ook nog meer dan 200.000 bezoekers... Tijdens de plechtigheid overvlogen de the Blue Angels, het Navy's Flight Demonstration Team, de hele campsite en gaven ze een demonstratie van 20 minuten met vier straaljagers.

Er was een enorme logistiek nodig om al deze Boy Scouts te voeden. Het volume van voedsel en benodigdheden die per trein aangevoerd werd, was ontzaglijk : 2.800 ton of 97 treinwagons ! Er werden 21.000 broden en 8.266 liter melk per dag geleverd, en er werd gekookt op 16.380 open houtskool-vuren. Op één week tijd werden 9,5 miljoen papieren schotels, bekers en servetten gebruikt...

Tijdens de Jamboree ontbrak het niet aan vermaak. Er was een echte Wild West Rodeo, met het rijden op een stier, bull dogging, saddle bronco riding, calf roping en bareback riding. Er waren drie enome Skill-O-Rama plaatsen, waar de scouts hun talenten konden tonen als kok of koordenmaker, en er was allerhande folklore te zien. Vele buitenlandse Boy Scouts konden eveneens hun beste beentje voorzetten, men kon leren hoe een vuur aan te maken, en er waren zelfs lokale en Indiaanse dansen te zien. De scouts wisselden allerhande voorwerpen uit, zoals badges, halsdoeken, messen, houtsnijwerk, rijgwerk van kralen, lederwaren, keramiek, etswerk en zwaarden.

Een paar amusante anekdotes overleefden de tand des tijds. Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik eerste nacht op een tafel doorbracht, aangezien onze tenten en bedden nog niet waren toegekomen... Het roken was uiteraard verboden, maar er was één enkele reden waarvoor toch een sigaret mocht opgestoken worden. Dat was dan wanneer men gebeten werd door een teek ! Dit insekt nestelt zich namelijk onder de huid en is er schier onmogelijk uit te peuteren. De Amerikaanse oplossing is praktisch ; men steekt een sigaret op en brandt er het insect morsdood mee, dwars doorheen de opperhuid ! Nadien mocht men de sigaret dan verder oproken, teneinde de zenuwen te kalmeren...

President "Ike" Eisenhower 1 President "Ike" Eisenhower 2

President "Ike" Eisenhower luisterde de gebeurtenis op met zijn aanwezigheid, en reed onder een massale belangstelling doorheen heel het kamp om alle scouts te groeten. Naar schatting werden er meer dan 100.000 foto's van hem gemaakt...

Het einde van de Jamboree betekende tevens het einde van onze reis. We vergezelden onze gastheren terug naar Milwaukee, namen er afscheid, en vervolgden onze weg naar New York. Van daar namen we de vluchten terug naar Melsbroek en België. Al bij al een formidabele reis voor een jonge kerel !

Colorado Springs - 2003

In 2003, tijdens onze exploratie van de staat Colorado, bezochten we de stad Colorado Springs en zochten naar de plaats waar dit uitzonderlijke gebeuren had plaats gevonden, vijftig jaar eerder.

Nochtans bleek deze zoektocht vrij ingewikkeld, vermits niemand zich nog herinnerde waar dit kamp ooit geweest was, of zelfs dat het evenement ooit had plaats gevonden...

Na veel inlichtingen en geloop, ontdekten we uiteindelijk aan de rand van de huidige de gedenkplaat over het hele gebeuren !...

gedenkplaat Jamboree 1960

~ ~ ~ ~