SASKATCHEWAN : bezienswaardigheden

Davidson, Moose Jaw, Regina
TC-1 Van Alberta naar Saskatoon
Davidson Coffee Break...
Moose Jaw Moose Jaw City - Al Capone's Tunnels - Murals
Regina Legislative Building - RCMP Academy - RCMP Heritage museum
TC-1
Van Regina naar Saskatoon
   
artikel the Royal Canadian Mounted Police
more pages Saskatchewan : overzicht en geschiedenis | andere provincies | artikelen

~ ~ ~ ~

Van Alberta naar Saskatoon

Wanneer men Saskatchewan binnen rijdt, voelt men dit onmiddellijk ! Deze provincie telt vrij weinig inwoners, waardoor er ook minder belastinginkomsten zijn, en dit is wel te zien aan het wegdek... De Trans-Canada Highway 1 is een waar lappendeken van herstellingen, die echter wel zeer zorgvuldig zijn uitgevoerd, en die niet in putten of builen uitmonden... Even verder rijdt men over een fonkelnieuw stuk highway met vier rijvakken, maar al spoedig verandert deze weer in slechts twee (zwaar opgelapte) rijvakken...

In het landschap verschijnen alsmaar meer olietanks en oliepompen, die sedert de recente olievondsten als paddestoelen uit de grond zijn geschoten. Men komt tevens in de Central Time Zone terecht, maar aangezien Saskatchewan niet meespeelt met het systeem van de Daylight Savings, verandert het uur niet...

Het landschap is gedurende een 20-tal kilometer een waar No-Mansland ; geen dorpen, geen akkers, geen velden, geen huizen, geen boerderijen, geen vee ; gewoon niets ! Nadien komt men terug in de bewoonde wereld, langsheen enorm uitgestrekte akkers, waarop blijkbaar enkel graan wordt verbouwd.

We reden doorheen de steden Battleford en Radisson, en bereikten uiteindelijk de stad Saskatoon, de grootste stad van Saskatchewan. Dit is een levendige stad met veel traffiek en blijkbaar in volle groei, waarschijnlijk mede door de recente olievondsten.

Davidson : coffee break...

Vanuit Saskatoon leidt highway 11 naar de hoofdstad Regina. Het landschap van Saskatchewan beschrijven wordt na een tijdje eentonig ; het bestaat vooral uit prairie, afgewisseld met enorme akkers en velden, maar slechts heel zelden een boerderij...

De enige "attractie" is een koffie break in het dorp Davidson, dat een wel zeer originele Rest Area heeft gebouwd, in de vorm van een koffiepot ! Met blijkbaar beperkte middelen werd deze nochtans knap ingericht en mooi gedecoreerd.

Saskatchewan

Davidson : coffee break...

Moose Jaw

Moose Jaw city

Highway 1 leidt van Regina naar Moose Jaw, dat op ongeveer 60 kilometer afstand ligt. De oorsprong van deze toch ietwat bijzondere naam heeft verschillende verklaringen. Volgens een eerste versie komt het van het Cree woord "moosegaw", dat "warme bries" betekent. De Indianen bedoelden hiermee de Trading Post, en deze naam werd wel door de Engelse kolonisten overgenomen, maar vervolgens verbasterd tot Moose Jaw, wat eigenlijk elands-kaak betekent...

Volgens een andere versie heeft een eigenaardige kronkel in de rivier, net waar de Trading Post lag, de vorm van een elandskaak. Daarop werd het dorp Moose Jaw gedoopt. In het Indiaans is het woord voor een elandskaak eigenlijk "moosichappishannissippi", maar dat was net wat teveel gevraagd van de Engelse uitspraak...

Moose Jaw begon zijn bestaan als een verre Outpost, die al snel uitgroeide tot een vaste Trading Post door de pelshandel met de lokale Indianenstammen. In 1882 kwam de spoorweg langs, en veranderde de nederzetting snel in een levendig prairie-stadje. In 1903 ontwikkelde het dorp zich tot een stad, en begon men met de aanleg van elektriciteit, geplaveide straten en een grootse architectuur.

Moose Jaw City 1 Moose Jaw City 2

Al Capone's tunnels

In 1915 volgde een nieuwe sterke impuls, zij het op een ongebruikelijke wijze, door de komst van de gangster Al Capone, die het stadje een perfecte basis vond voor het opslagen en stoken van sterke drank ! Dat was in de Verenigde Staten namelijk ten strengste verboden door de Prohibition, de wet op de drooglegging. Moose Jaw, dat net over de grens met Canada ligt, bleek de ideale schuilplaats te vormen. Het was veilig voor de agenten van de FBI, aangezien het buiten hun jurisdictie viel. Het stadje ligt wel op 1.250 miles van Capone's hoofdkwartier, Chicago in Illinois, maar er was een directe treinverbinding met Moose Jaw, en ook de wegen waren uitstekend.

Al Capone was niet alleen een keiharde en niets ontziende gangster zonder enige scrupules, maar tevens een uitstekende zakenman. Hij zag onmiddellijk de vele mogelijkheden in van een buitenlandse basis, en buitte deze onmiddellijk uit met de nodige verve. Hij plaatste meteen de lokale burgemeester, alle rechters en het hele plaatselijke politiekorps op zijn loonfiche, zodat hij gedurende vele jaren ongestoord zijn gang kon gaan... In de gouden jaren van zijn glorietijd verdiende Al Capone namelijk zo'n slordige honderd miljoen dollar per jaar met de omzet van sterke drank, gokken en prostitutie !

Moose Jaw : Al Capone 1
Moose Jaw : Al Capone 2

Het station aan het uiteinde van Main Street, was het traditionele terrein voor "speciale hotels" en goktenten. Hier legerden de zware jongens van Chicago om de transporten van sterke drank naar de Verenigde Staten voor te bereiden. Sommige van deze "hotels" waren bovendien nog in andere opzichten speciaal, aangezien ondergronds een uitgebreid netwerk van tunnels werd aangelegd voor stoompijpen, om al deze gebouwen te verwarmen. Al Capone besefte meteen de onschatbare waarde van ondergrondse opslagplaatsen en ontsnappingsroutes, en hij bouwde een heel netwerk uit.

In het huis op nummer 18 kan men de tunnels van Al Capone bezoeken. Men krijgt er een amusante en gecommentarieerde verkenning van de tunnels, waarbij alle acteurs verkleed zijn als authentieke gangsters, anno 1930... De toer begint aan de overzijde van Main Street, waar de bordeelhoudster "Madame Fanny" een interessant verhaalt vertelt. De bezoekers worden meteen tot Bootleggers ofte dranksmokkelaars opgewaardeerd, die sterke drank komen kopen !

Moose Jaw : Al Capone 3 Moose Jaw : Al Capone 4
   
Moose Jaw : Al Capone 5 Moose Jaw : Al Capone 6

Het verhaal vervolgt met een bezoek aan de bar, waar de verschillende personae van het verhaal omstandig uit de doeken worden gedaan. , Dar zijn de lokale burgemeester, het hoofd van de lokale politie, en natuurlijk Al Capone zelf. Veiligheidshalve was het nochtans beter hem niet zelf onder ogen te komen... Maar natuurlijk kwam Capone toch onverwacht op bezoek naar zijn schuilplaats in Moose Jaw !

Om het vege lijf te redden moeten de bezoekers zich onmiddellijk verbergen, en waar beter dan in de slaapkamer van Capone ! Deze kamer is mooi gedecoreerd in de stijl van 1920, en ze telt ettelijke uitstekend gecamoufleerde valse wanden en deuren... Maar natuurlijk is Al Capone opnieuw op komst, en dus versast Fanny de bezoekers gauw naar de tunnels, waar "gangster Gus" de toer verder zet. Diens uitleg is interessant en gekruid met de nodige humor.

Tussen de smalle tunnels liggen tevens de wapenopslagplaats, de stokerij en enkele bureeltjes. De hele toer duurt vijftig minuten, en eindigt aan de andere kant van Main Street. Zeker de moeite waard !

Murals

In Moose Jaw zijn er tevens vijfendertig Murals te vinden (muur-schilderijen), die zowat overal verspreid liggen over de hele stad. Het stadsplannetje van het Visitor Center stemt wel niet helemaal overeen met de werkelijkheid, maar wie zoekt, die vindt...

Moose Jaw : murals 1 Moose Jaw : murals 2
   
Moose Jaw : murals 3 Moose Jaw : murals 4
   
Moose Jaw : murals 5 Moose Jaw : murals 6
   
Moose Jaw : murals 7 Moose Jaw : murals 8

Regina

Legislative Building

In Regina vindt men de Legislative Building of het parlementsgebouw van Saskatchewan. Dit werd in 1908 opgetrokken in een mooie Renaissancestijl, en het gebouw werd in kruisvorm gemaakt. De externe architectuur is uitstekend getekend, en deskundig uitgevoerd. Het interieur werd strak en imponerend versierd met een overdonderend gebruik van meer dan twintig verschillende soorten marmer, afkomstig uit zowat de hele wereld !

De wanden van de gangen zijn zwaar beladen met de onvermijdelijke schilderijen en foto's van prominente figuren, die allen de geschiedenis wensten in te gaan... Het bezoek wordt uitstekend gedocumenteerd door een gids, en zijn schier eindeloze reeks jaartallen en namen kan misschien wat saai overkomen, maar het bezoek is wel interessant !

Regina : Legislative Building 1 Regina : Legislative Building 2
   
Regina : Legislative Building 3 Regina : Legislative Building 4

The Royal Canadian Mounted Police Academy

De RCMP Academie, of Royal Canadian Mounted Police Academy, werd gebouwd in 1886. De voorgevel van het gebouw heeft als opschrift trouwens nog steeds de Royal NorthWest Mounted Police, de vroegere naam van het korps. Het wordt tevens in het Frans vermeld als GRC of Gendarmerie Royale du Canada. Het Visitor Center van de academie omvat het Heritage Museum.

De toer begint met een geleid bezoek aan het "publiek" gedeelte van de school. Op het paradeplein ziet men een inspectie van de manschappen, die tijdens ons bezoek de eerste externe parade van het jaar hielden. De choreografie van een militaire mars, voorafgegaan door een muziekkapel, is best leuk. Een hanige Sergeant Major liet ons trouwens mee genieten van zijn krachtig vocaal orgaan, en van zijn menigvuldige sarcastische opmerkingen aan de rekruten...

Royal Canadian Mounted Police Academy 1 RCMP Academy 2
   
RCMP Academy 3 RCMP Academy 4

Het gebouw, waarin de huidige kapel gelegen is, deed voordien eigenlijk dienst als militaire Bar voor de manschappen. Althans toch tot de dames van de officieren (vrij eenzijdig...) besloten dat de rekruten beter gediend waren met een plaats om te bidden, dan met een plaats om te drinken... Men vindt er bijzonder mooie glasramen, die allen aan het korps geschonken werden. Verder zijn er ettelijke memorabilia in aangebracht.

Een volgend bezoek gold een grote zaal, waarin drill-oefeningen werden gegeven. Weerom kreeg de goed-bij-stem-zijnde Sergeant Major de kans om met veel pathos zijn zegje te doen aan de cadetten. De man vormt eigenlijk een attractie op zichzelf, en wordt dan ook als zodanig theatraal ten tonele gevoerd voor de toeristen...

RCMP Academy 5 : kapel
RCMP Academy 6 : barandglas
   
RCMP Academy 7 RCMP Academy 8

Dit besluit de publieke rondleiding van de gebouwen van de academie, aangezien de andere gebouwen off-limits zijn voor het publiek, wegens veiligheidsredenen. Men ziet het medisch centrum, waarin vrij uitgebreide eerste zorgen kunnen worden toegediend, en waarin zelfs een tandarts aanwezig is ! Het volgende gebouw huist de slaapzalen van de cadetten, waarvan er elk jaar zo'n 600 opgeleid worden. Tenslotte beschikt de Academie over haar eigen nutsvoorzieningen, met onafhankelijke elektriciteit en water.

Het RCMP Heritage museum

In het Heritage museum krijgt men een interessante film van twintig minuten voorgeschoteld over de geschiedenis van de RCMP. Er is slechts één basis-opleidingsschool voor de Mounties in heel Canada, en dat is deze in Regina. De RCMP beschikt nochtans over veel andere scholen, waarin de cadetten zich nadien specialiseren, naargelang hun taken.

Het museum van de RCMP bevat vele interessante objecten en zelfs echte antieke pareltjes. Zo vindt men er een massa uniformen, allerhande wapens, en de meest uiteenlopende voertuigen.

RCMP Heritage museum 1 RCMP Heritage museum 2
   
RCMP Heritage museum 3 RCMP Heritage museum 4
   
RCMP Heritage museum 5 RCMP Heritage museum 6

Iedereen kent natuurlijk de traditionele foto van de Mountie te paard, maar aangezien ze in zowat alle klimaten en omstandigheden moeten kunnen werken, vindt men in het museum ook een hondenslede, een motor, een auto, een sneeuw-halftrack, een vaartuig, een vliegtuig, en al wat men maar kan bedenken ! Tenslotte biedt het museum een uitgebreid overzicht van de geschiedenis en ontwikkeling van de Royal Canadian Mounted Police.

TC1 : van Regina naar Manitoba

De Trans-Canada Highway 1 overbrugt de afstand tussen Regina in Saskatchewan en Winnipeg in Manitoba in een "luttele" 525 kilometer... Volgens de officiële wegenkaart ligt er een viervaksbaan tot in Wolseley, waarna er een gewone tweevaksbaan volgt tot aan de grens. Er zijn nochtans grote werken aan de gang om ook de laatste stukken van de TC-1 te ontdubbelen.

Officieel is dit gedeelte van de Highway een Scenic Highway. Waarom mag Joost weten, want het wegdek is stokoud en onnoembare malen hersteld... Maar misschien is dat net de speciale attractie...

~ ~ ~ ~