ONTARIO : bezienswaardigheden

Toronto, Niagara, Hamilton, Ottawa
Toronto Toronto City - CN Tower (video) - Casa Loma - Henry Pellatt (video)
Niagara Niagara Falls - the Maid of the Mist
Hamilton Dundurn Castle (video)
Ottawa Ottawa City - Museum of Canadian Civilization (Quebec) (video)
anecdote Upper en Lower Canada...
   
more pages Ontario : overzicht en geschiedenis | andere provincies | artikelen

~ ~ ~ ~

Toronto

City tour

De Toronto City Tour verloopt via een trolley, waar men heel de dag kan op- en afstappen waar men wil. Via highways 401 en 407 komt men terecht in de enorm lange Yonge street, die leidt naar het centrum van Toronto. Onderweg ziet men veel kleine en mooie winkeltjes.

In het centrum van Toronto is het zeer druk, en nergens is er een parkeerplaats te vinden. We ploegden voort tot aan Front street, waar we een parking vonden, kort bij de CN Tower.

De CN Tower

De CN Tower is Canada's versie van het achtste wereldwonder ; met 553 meter was dit gedurende 35 jaar het hoogste gebouw ter wereld. De werken werden gestart in 1973 en ze duurden tot 1975. Slechts in 2010 werd een hoger gebouw opgetrokken in Dubai, de Burj Khalifa, met een verbijsterende hoogte van 828 m (2,717 feet) !

De belangrijkste reden voor het bouwen van dit hoog gebouw was de Boom in het bouwen van wolkenkrabbers, op het einde van de jaren 1960. De nieuwe en steeds maar hogere gebouwen in het centrum van Toronto stuurden de ontvangst van radio- en televisie-uitzendingen danig in de war. Telkens er een nieuwe locatie voor de zendmasten werd uitgekozen, startte er wel een nieuwbouw in de omgeving, die de situatie meteen grondig om zeep hielp... Vandaar ontstond een plan om meteen het hoogste gebouw ter wereld neer te zetten, zodat de communicatie-mogelijkheden tenminste voor vele jaren zouden kunnen voldoen !

Jaarlijks komen ongeveer twee miljoen toeristen zich vergapen aan dit bouwwerk ! Het is dan ook een gedrum van je welste om aan een toegangsticket te geraken. Na een poosje aanschuiven, krijgt men een ietwat verfrommelde informatiefilm te zien. Deze is beslist super-modern, en waarschijnlijk toegespitst op een zeer jong publiek. De scènes zijn aan elkaar geplakt met horten en stoten, en de tekst draait en keert, maar blijft nauwelijks lang genoeg op het scherm om te kunnen lezen...

De externe liften sprinten naar boven tegen een snelle 22 km/uur, wat een raar gevoel in de maag oplevert... De Look Out Level bevindt zich op 346 m hoogte, en biedt een schitterend zicht op de omgeving, tenminste als er geen mist is...

De CN Tower 1 De CN Tower 2

Met de trap gaat men naar de onderliggende verdieping, waar men een complete toer kan doen langs de buitengevel. Op de Glass Floor kan men op een 23 m2 grote glazen vloer gaan staan, en heeft men een onbelemmerd maar griezelig zicht op de begane grond, die 342 meter lager ligt !...

Tenslotte is er de Sky Pod, het 360 graden draaiend restaurant op 447 meter hoogte, waar men aldus lekker zijn buikje kan "rond" eten...

Video : the CN Tower

 

Casa Loma

De bijzondere en zeer toeristische bezienswaardigheid Casa Loma wordt omschreven als "the elegance and splendor of the Edwardian era". Op een heuvel, in wat blijkbaar de chique buurt is, vindt men dit kasteel. Het telt 98 kamers, was de grootste privé-woning in Canada, en hoorde toe aan Henry Pellatt.

De buitenzijde verbaast reeds enigszins, aangezien het geheel eigenlijk geen eigen stijl heeft, maar eerder een samenraapsel is van would-be middeleeuwse en recente stijlen. Er is een barokke weelde van torentjes, kantelen, en alle mogelijke hoeken en kanten. De constructie is zeker opmerkelijk, maar niet echt een architecturaal wereldwonder. Naar naar mijn gevoel is het meer, zoals de Fransen zouden zeggen, "pour épater les bourgeois"...

Helaas gaat ook het interieur verder in dezelfde trant... Men vindt een nogal donker interieur, al is er gewoon prachtig houtsnijwerk, en magnifiek afgewerkte plafonds. Ook hier stelt men echter een samenraapsel van dure stijlen vast, zonder echter al te veel inspiratie. Alhoewel dit gebouw uiterst duur van constructie was, doorstaat het slecht de vergelijking met the Biltmore Estate in North Carolina.

Toronto : Casa Loma 1 Toronto : Casa Loma 2
   
Toronto : Casa Loma 3 Toronto : Casa Loma 4

Henry Pellatt

In 1859 werd Henry Pellatt geboren als zoon van een makelaar. Reeds op zeventien jarige ouderdom speculeerde hij gevat op Northwest aandelen, en toen het Westen geweldig begon te groeien verdiende hij schatten met zijn investering ! Hij investeerde de opbrengst in de Canadian Pacific Railway, waarmee de enorme graanoogsten zouden vervoerd worden. Opnieuw had hij geluk, en hij verdiende een nog groter fortuin. Gedurende zijn hele carrière verdiende hij zo'n slordige 17 miljoen Canadese dollars !...

Later investeerde hij in het eerste elektriciteitsnet van Toronto, en in 1905 werd hij hiervoor tot ridder geslagen. Gezien zijn indrukwekkende financiële geschiedenis werd hij overal gevraagd als beheerder van grote concerns. Tevens werd hij een Mecenas voor universiteiten, ziekenhuizen en musea. Hij bouwde een andere carrière op in het leger, waarbij hij een bataljon van het Queen's Own uitbreidde tot een regiment, , meestal op eigen kosten, en het in 1923 bracht tot majoor-generaal.

In 1911, op 52-jarige leeftijd, begon hij met de bouw van Casa Loma, het kasteel op de berg. Dit zou zijn levenswerk worden, en de bekroning van al het mooie dat hij ooit had gezien in Canada, Engeland en Europa.

Toronto : Casa Loma 5
Henry Pellatt

In 1914 was het gebouw afgewerkt, en het had 3,5 miljoen cad gekost, waarvan 1,5 miljoen cad enkel voor decoratie ! Voor de bouw had hij steenkappers uit Schotland en houtsnijwerkers uit Duitsland laten komen, en het estate had privé telefoon, een orgel, een zwembad, enzovoort.

In 1914 begonnen echter een reeks van ongelukkige evenementen, die Sir Henry uiteindelijk financieel de das zouden omdoen. Het onderhoud van het kasteel was uitzinnig duur met een staf van 40 bedienden, zijn grootschalige levensstijl kostte handenvol geld, en het gezin deelde gul enorme schenkingen uit. Verder kochten ze allerhande pronkstukken, alhoewel de Europese wereldoorlog losbarstte.

De aandelenmarkt stortte ineen, en in paniek trachtte hij zijn eerste lucratieve landspeculaties te herhalen. Het grote publiek belegde echter niet meer in gronden, en de waarde van zijn bezittingen daalde pijlsnel. Mits het houden van een creatieve boekhouding kon hij nog een paar jaar publiek de schijn redden, maar uiteindelijk barstte de zeepbel uiteen in 1923. In 1924 werden al zijn bezittingen openbaar geveild, voor slechts een fractie van wat ze gekost hadden. De verkoop van Casa Loma bracht welgeteld ... 250.000 cad op !

Zijn echtgenote overleed hetzelfde jaar. Hij overleed in 1939, met een vermogen dat nog slechts 35.000 cad bedroeg. Henry Pellatt was zeker een romantische en flamboyante figuur !

Video : Casa Loma and Henry Pellatt

 

Niagara

Niagara Falls

Niagara Falls ligt op 80 kilometer van Toronto, en net op de grens met de Verenigde Staten. Het stadje bestaat schijnbaar enkel uit hotels, restaurants, casino's, en alles wat maar toeristisch is, maar het is er wel kraaknet.

Reeds wanneer men voorbij de watervallen rijdt, is het schouwspel overweldigend ! Over de hele lengte van de twee watervallen is parkeren verboden, maar overal zijn er magnifieke grasperken aangelegd en een zeer brede trottoir. Het gras moet nooit gesproeid worden, want daar zorgen de miljoenen waterdruppels van de Falls en de wind wel voor... Het is doorgaans aan te raden de auto te wassen na een bezoek aan de Niagara Falls, want de druppels van de watervallen bevatten nogal wat deeltjes klei en plantaardige resten. Deze zijn meestal afkomstig van het ondiepe oostelijke bassin van Lake Erie.

De majestueuze Niagara Falls bestaan eigenlijk uit twee watervallen. De eerste is 55 m hoog en 328 m breed en ligt op Amerikaans grondgebied, en de tweede is 54 m hoog en 640 m breed (the horseshoe of het hoefijzer), en ligt op Canadees grondgebied.

Het waterdebiet is een enorme 5.520 m3 water per seconde ! De kracht van het neerstortende water is dermate groot, dat het Hoefijzer met 36 cm per 10 jaar erodeert. Deze erosie wordt echter kunstmatig in de hand gehouden, want in 1950 sleet de waterval nog bijna één meter per jaar af...

In het Amerikaanse gedeelte ligt onderaan een hele talud met enorme rotsblokken, het resultaat van twee instortingen in 1932 en 1954. In 1969 werd heel de Amerikaanse waterval tijdelijk volledig afgedamd, om deze talud helemaal te kunnen opkuisen...

Niagara Falls 1 Niagara Falls 2

The Maid of the Mist

Met the Maid of the Mist kan men een rondvaart van een half uur maken op het meer onder de watervallen. Blijkbaar is de aanblik vanuit Canada meer in trek dan deze vanuit de US, want de toeristen op de Canadese boten zitten doorgaans opeen gepakt als haringen in een ton, terwijl de Amerikaanse boten slechts half vol zijn...

Niagara Falls 3 - Maid of the Mist Niagara Falls 4

Deze Maid of the Mist geeft rondvaarten sedert 1846, al was het toen met een stoomboot. De rondvaart gaat tot op zo'n vijftig meter van de watervallen, zodat iedereen een plastic regenmantel moet aandoen om niet kletsnat te worden. De motoren van het schip moeten dan op volle toeren werken, om gewoon ter plaatse kunnen blijven en niet achteruit geduwd te worden door het aanstormende water !

De aanblik van de twee watervallen is gewoon onweerstaanbaar. Geen wonder dat jaarlijks miljoenen toeristen uit de hele wereld dit schouwspel komen bewonderen !

Video : Niagara Falls and the Maid of the Mist

 

Hamilton : Dundurn Castle

In Hamilton vindt men het Dundurn Castle, een kasteel dat dateert van 1835.

De buitenzijde is mooi en zelfs elegant, behalve dan misschien de wat protserige patio boven de ingang, ondersteund door niet minder dan zes enorme kolommen. Nogmaals "pour épater les bourgeois" ?... De mooie achtergevel bood vroeger een prachtig uitzicht op de hele baai, maar nu zijn de bomen aan de achterzijde van het domein zó hoog gegroeid, dat men van het water zo goed als niets meer ziet. De eetzaal en de trapzaal zijn mooi versierd, en de rest van het interieur is meer functioneel.

Hamilton : Dundurn Castle 1 Hamilton : Dundurn Castle 2

Een opmerkelijk bouwsel aan de voorkant van het kasteel is de dovecote van Sir Allan McNab, één van de eerste premiers van Canada. Dit opmerkelijke (Nederlandse ?) woord verwijst inderdaad naar een "duivenkot", want in het oude Europa was het bezitten van een "dovecote" een symbool van status en macht, en het bezit er van was derhalve vastgelegd bij wet. Enkel edelen bezaten dit speciaal privilegie, gekend als "le droit de colombier".

Video : Dundurn Castle

 

Ottawa

Ottawa city

Ottawa is de hoofdstad van Canada. Het gezellig drukke handelscentrum ziet er meer Europees uit dan de stad Toronto, met veel mooie kleine winkeltjes. Alles is net en onderhouden, zelfs in downtown.

Men kan een aangename wandeling maken naar Parliament Hill, waarbij men doorheen een mooi park komt. Hierin vindt men een uitzonderlijke reeks van maar liefst zeven sassen, aangelegd om de rivier te kunnen bevaren. Even verder ziet men het stokoude maar wel elegante Château Laurier.

Ottawa 1 Ottawa 2
   
Ottawa 3 : Château Laurier Ottawa 4 : Parliament Hill

Op Wellington Avenue krijgt men de majestueuze gebouwen van het nationale Parlement te zien. Even verder ligt de Canadese Munt, en op de volgende brug vindt men weer een prachtig panorama over de hele stad. Een bezoek meer dan waard !

Museum of Canadian Civilization (Quebec)

Dit interessante museum bevindt zich op het grondgebied van de provincie Québec, vermits de rivier de scheidingslijn is tussen Ontario en Québec.

Museum of Canadian Civilization 1 Museum of Canadian Civilization 2

Het Museum of Canadian Civilization is een architecturaal mooi gebouw, zeer licht en kunstig gedecoreerd. Op het eerste niveau vindt men een verzameling van levensgrote totempalen, en tevens zes complete huizen met artefacten van de originele bewoners (Aboriginals), van de Westelijke kant van Canada. Deze hebben inderdaad een geschiedenis van 15.000 jaar, waarvan echter niet veel restanten zijn overgebleven. Interessant en mooi in beeld gebracht !

Op het tweede niveau vindt men het Canadese Postmuseum, een museum voor kinderen, een Imax theater, en een paar speciale tentoonstellingen.

In de Hall is er een nogal speciaal kunstwerk van Gauthier te bewonderen, een zeer fraai gesculpteerde lijkwagen (un corbillard)...

Op het derde niveau wordt duizend jaar Canadese geschiedenis tentoongesteld, die loopt van de Vikings rond 1000 AC, tot de hedendaagse geschiedenis.

Museum of Canadian Civilization 3

De tentoonstelling is briljant geëxposeerd, goed gedocumenteerd, leerrijk en zeer interessant.

Men vindt er uitgebreide visuele en geschreven informatie over de Vikings (Leif Ericsson, die via IJsland en Groenland in Nova Scotia belandde, en dat zonder enige navigatie-instrumenten !), en de geschiedenis van de walvisvaarders (die fortuinen verdienden met baleinen en olie, en in honderd jaar zo'n 18.000 walvissen doodden)... Men ziet er de ontwikkeling van La Nouvelle France, onder impuls van Louis XIV. Deze stampte een immens imperium uit de grond, dat ging van Nova Scotia en Sault Ste Marie in het hoge noorden tot La Nouvelle Orléans in het zuiden. Verder ziet men er nog scènes uit de late jaren 1800.

Een prachtige tentoonstelling, en zeker niet te missen !

Video : Museum of Canadian Civilization

 

Upper en Lower Canada...

Canada's geschiedenis loopt van de French and Indian Wars, over de Amerikaanse revolutie, tot aan de Canadese Confederatie. Een ietwat ironische anecdote zijn de namen van de gebieden.

map Upper & Lower CanadaNa de Amerikaanse revolutie verhuisden alle overblijvende Engelse Loyalisten van de USA naarhuidig Ontario, en de overblijvende Fransen trokken zich terug in huiidg Québec, New Brunswick en Nova Scotia.

In 1791, richtten de Britten de (overwegend Britse) provincie Ontario op als Upper Canada, en de vroegere (overwegend Franse) regio van Quebec werd hernoemd als Lower Canada.

Nu kan iedereen gemakkelijk zien dat Lower Canada eigenlijk hoger op de kaart ligt dan Upper Canada... Waarom werden ze dan zo genoemd ? Dat kan klaarblijkelijk enkel politieke nonsens geweest zijn. Voor de Britten was het Britse gedeelte van Canada (en dus Upper) natuurlijk belangrijker dan het Franse gedeelte (en dus Lower) Canada... Simple, n'est-ce-pas ?

In 1867 bracht Queen Victoria alle Canadese provincies, de Northwest territory, en alle gronden van de Hudson Bay Company onder in The Dominion of British North America. Later vervoegden Manitoba en British Columbia de confederatie, et voilà, dat is Canada ! De Britse Koningin is trouwens nog steeds Soeverein van Canada, benevens van veertien andere landen !

~ ~ ~ ~