NEW BRUNSWICK : bezienswaardigheden

Grand Falls, Kings Landing, St Andrews, St John, Moncton, Shediac
Grand Falls de hoogste watervallen in New Brunswick
Kings Landing nederzetting uit 1800
Saint Andrews Rabbit Farm - Ministers Island
Saint John Reversing Falls
Moncton Magnetic Hill (video) - Fisherman's Paradise - Tidal Bore (video)
Shediac Lobster Capital of the World
more pages New Brunswick : overzicht en geschiedenis | andere provincies | artikelen

~ ~ ~ ~

Grand Falls en Kings Landing

Langs de TCH-2 (Trans Canadian Highway, maar slechts twee rijstroken...) kan men een kijkje nemen in Grand Falls (in het Frans Grand-Sault), dat trots opgeeft de grootste watervallen van New Brunswick rijk te zijn. Vanaf een nabije brug heeft men een goed overzicht op deze attractie. Eilacie, na het bezichtigen van de Niagara Falls (Toronto), of de Chutes de Montmorency (Quebec), lijdt deze waterval natuurlijk wel wat onder de vergelijking qua afmetingen... Afgezien daarvan is het landschap wel mooi !

De baan naar Frederickton loopt doorheen een heuvelachtig en mooi landschap. Voorbij steken is enkel mogelijk op bepaalde stukken met een extra rijvak, en de snelheid is beperkt tot 100 km/uur. Een beetje voorbij Kings Landing, en zo'n 20 kilometer voor Fredericton, wordt de baan weer een snelweg met vier rijstroken.

In Kings Landing vindt men een reconstructie van een kolonie uit de jaren 1800. Er zijn een 70-tal gerestaureerde gebouwen te zien, met oude ambachten en gekostumeerde residenten.

Grand Falls 1 Grand Falls 2
Grand Falls 1
Grand Falls 2
Kings Landing 1 Kings Landing 2
Kings Landing 1
Kings Landing 2

Saint Andrews : Rabbit farm en Ministers Island

St Andrews is gelegen aan een baai met de welluidende naam Passamaquoddy Bay. In het Visitor Center kan men handenvol documentatie bekomen.

Een eerste bezienswaardigheid is een "Rabbit Farm", of konijnenkwekerij. Hier lopen de diertjes vrij rond, en bezoekers kunnen ze bekijken en zelfs strelen !

Ministers Island werd in 1890 gekocht door Sir William Van Horne, die rijk geworden was met de bouw van spoorwegen. Hij zette er een luxueuze villa neer met vijftig kamers, maar het opmerkelijke is dat dit eiland vanaf het vasteland enkel bereikbaar is bij laag tij ! Dan kan men er naar toe rijden over een berm, die bij hoog tij volledig onder water staat.

Nabij de Bay of Fundy verschilt het niveau van het zeewater door de getijden zomaar eventjes twaalf meter ! In de Bay of Fundy zelf, is het totale watervolume van het opkomende getijde trouwens groter dan de vloed van alle rivieren ter wereld bijeen op 24 uur !...

St Andrews : Rabbit Farm

St Andrews : Ministers Island 1
   
St Andrews : Ministers Island 2 St Andrews : Ministers Island 3

Saint John : Reversing Falls

Over de scenic road langs de kust rijdt men naar St John, de grootste haven van New Brunswick, en de plaats waar de St John rivier uitmondt in de oceaan. De belangrijkste plaatselijke attractie is ongetwijfeld the Reversing Falls van St John.

Het eerste fenomeen dat men bij aankomst opmerkt, is al even ongetwijfeld de indringende slechte geur van de papierverwerkende fabriek Irving Pulp, die net aan de rivier ligt. Deze fabriek verwerkt reeds pulp sedert 150 jaar, en verpest er waarschijnlijk al even lang de hele omgeving...

The Reversing Falls is een zeer uitzonderlijk natuurlijk fenomeen, dat gedeeltelijk voortkomt door de enorme plaatselijke niveau-verschillen van de getijden. In St John stort de 700 kilometer lange rivier zich namelijk in de oceaan, maar bij hoog tij is het niveau van de oceaan hoger dan dit van de rivier, zodat het water dan weer stroomopwaarts begint te lopen !

Net op deze plaats bevindt er zich bovendien een soort plateau, zodat men bij laag tij een waterval krijgt naar de oceaan toe, en bij hoog tij een waterval naar het binnenland toe. Waterval is misschien een groot woord voor een niveauverschil van zo'n 110 centimeter, maar het fenomeen is zeker spectaculair !

Een ander opmerkelijk aspect is de bevaarbaarheid van deze rivier. Gedurende ongeveer twintig minuten tussen elk hoog en laag tij, houden de twee watervolumes elkaar tijdelijk in evenwicht. Dan is de rivier plaatselijk bevaarbaar ! Wanneer echter het getijde verandert, en de twee watermassa's zich met elkaar vermengen, dan ontstaat er een wild gekolk in het water, wat de rivier dan weer zo goed als onbevaarbaar maakt. Zeer speciaal !

St John : Reversing Falls 1 St John : Reversing Falls 2
   
St John : Reversing Falls 3 St John : Reversing Falls 4

Moncton

Magnetic Hill

Moncton : Magnetic HillVolgens sommigen is de naam Moncton ontstaan als Monk town, aangezien de Fransen tijdens hun kolonisering zeer veel monniken overbrachten om de Indianen "op te voeden".

Een meer overtuigende verklaring van Greg Agnew is dat de stad werd genoemd naar Robert Monkton, een Britse militair. Toen de papieren voor de oprichting van de stad werden ingediend bij de provinciale administratie, werd de letter K per ongeluk veranderd in een C, en de naam bleef!

In de stad vindt men Magnetic Hill, waar (zogezegd) een auto in neutrale stand bergop rijdt! Magnetic Hill is eigenlijk een heus themapark geworden, met een zoo, een waterpark en natuurlijk de nodige shops en restaurantjes. Het is er trouwens altijd zeer druk.

We wilden meteen de Magnetic Hill uitproberen, en reden vol ongeduld tot halverwege de heuvel. We zetten de wagen in neutraal en lieten de rem los. Natuurlijk rolde het ding stilaan achteruit, wat ook logisch is.

Men krijgt door het landschap nochtans de optische illusie van bergop te rijden, indien men naar voor kijkt, en een blijkbaar dalende heuvel voor zich ziet. Maar wie rijdt er nu achteruit, en kijkt tegelijk naar voren...

Video : Magnetic Hill

 

Restaurant Fisherman's Paradise

Uitermate bekend is het Fisherman's Paradise restaurant op Dieppe Avenue in Moncton, vanwege zijn Lobster of kreeft menu's.

Zelfs onze Belgische premier Verhofstadt, en de Franse president Chirac zijn hier ooit komen dineren !

Zij het dan waarschijnlijk niet op hun eigen kosten...

Moncton : Fisherman's Paradise

Bore Park : Tidal Bore

In Bore Park stroomt de Petitcodiac rivier statig doorheen de stad. Hier kan men twee maal per dag de Tidal Bore observeren, een kleine (in de zomer) of grotere golf (in de lente en de herfst), die plotseling krachtig stroomopwaarts klimt. Nadien stijgt het niveau van de rivier merkelijk. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door de felle getijden, en het feit dat de rivier op deze plaats een trechter vormt.

Moncton : Tidal Bore 1 Moncton : Tidal Bore 2
   
Moncton : Tidal Bore 3 Moncton : Tidal Bore 4

Video : Tidal Bore in Moncton

 

Shediac : the Lobster Capital of the world

Aan de kust van de Northumberland Strait ligt Shediac, the Lobster Capital of the World. Het is een zeer toeristisch kustdorpje, dat overweldigend wordt bezocht door toeristen, en het verkeer gaat er bumper tegen bumper. In het centrum vindt men een standbeeld, dat opgericht om het voornaamste product van Shediac te lauweren ; een enorme kreeft op een rots !

Shediac : the Lobster Capital  1 Shediac : the Lobster Capital  2

~ ~ ~ ~